2020-03-22 00:11
Opinia wyróżniona
Zamawiam, ale z knajp z normalnymi cenami na lokalną kieszeń, na których przetrwaniu mi zależy, bo nie liczą tylko na zyski z turystów, ale wspierają lokalne inicjatywy. Normalnie również w nich jadam i zwyczajnie byłoby mi smutno gdyby nie przetrwały.
2020-03-21 10:40
Właściciele tych knajp powinni być zwolnieni z opłacania czynszu na czas trwania akcji. Koszty są bardzo wysokie, dlatego jestem za tym, by miasto w taki sposób im podziękowało i wsparło.
2020-03-21 15:08
Zminusowalo 8 egoistow i darmozjadow.
2020-03-21 21:29
To nie są w tej chwili potrzeby pierwszego rzędu.
Wcześniej jakoś lokalnych klientów mieli gdzieś.
2020-03-21 23:07
Wydaje mi się /bo to nie moja liga/, że ekskluzywne restauracje najbardziej dostają po tyłku. Chyba najlepiej się mają fastfoody dzięki swej taniej masówce. Oczywiście ciężki żywot dla wszystkich lokali zatrudniających
Wydaje mi się /bo to nie moja liga/, że ekskluzywne restauracje najbardziej dostają po tyłku. Chyba najlepiej się mają fastfoody dzięki swej taniej masówce. Oczywiście ciężki żywot dla wszystkich lokali zatrudniających kelnerów, którzy teraz obijają się na koszt pracodawcy. Pewnie, że każdy by chciał, żeby państwo dofinansowało etaty lub zwolniło z opłat. Spożywka jakoś przędzie, ale sklepy i usługi w galeriach mają przechlapane. Właściwie to przechlapane ma rząd, bo każdy by chciał, by sfinansowali postojowe i czynsze. Tak jak pracownicy mówią, to nie moja wina, że nie ma klientów, tak pracodawca mówi, to nie moja wina, że nie ma obrotu. Chciałeś rządzie rządzić, więc rządź. Wybory tuż, tuż. Obetną wypłaty? Każą płacić podatki i ZUS? I bądź tu mądry rządzie.
2020-03-21 23:33
I jest już polityczny wpis pod tekstem o żarciu.
Mam gdzieś politykę bo jak widać przyciąga nawiedzonych czubów.
Czy jakby wybuchła wojna i spaliliby twój dom (jeśli masz) to też byś gadał o rządzie?
2020-03-22 12:16
Chodziło mi o to, że ktokolwiek by nie rządził ma ciężki orzech do zgryzienia. Teraz każde dziecko woła "jeść" i ciągnie mamę za spódnicę. "Jedzenia" nie starczy dla wszystkich, więc komuś będzie nie w smak. Trudne
Chodziło mi o to, że ktokolwiek by nie rządził ma ciężki orzech do zgryzienia. Teraz każde dziecko woła "jeść" i ciągnie mamę za spódnicę. "Jedzenia" nie starczy dla wszystkich, więc komuś będzie nie w smak. Trudne chwile dla każdego. Tak teraz myślę. Ilość pieniędzy w kraju jest policzalna. To jakby zamknięte naczynie. Część towarów kupuje się po zawyżonych cenach, więc ktoś się bogaci. Ludzie przestali korzystać z restauracji i usług, więc pieniądze zostaną w kieszeni. Ale w którymś miejscu te pieniądze odparują. Myślę, że służba zdrowia zwiększyła koszty, zużycie materiału, testy i inne. W którym miejscu jeszcze poniesione koszty nie wypracują zysku?
2020-03-23 14:14
Znam Jobo on ma 4 restauracje jeździ Lamborgini. Mówi że on jest smutny, lecą mu łzy. Miał budować ogromny hotel z restauracją z basenem i lądowiskiem dla helikopterów z ogrodem w stylu Japońskim i wodokiem na Bałtyk. Basen z trzema tranpolinami i podgrzewaną wodą oraz tor do nauki jazdy na nartach. To wszytki stanęło teraz myśli co dalej.
2020-03-21 20:19
to są hotelowe restauracje więc kto ma je z czynszu zwolnić? :D
2020-03-21 20:21
od osoby prywatnej a ta ma kredyt w banku.
2020-03-21 20:29
A co mnie to obchodzi?
2020-03-22 05:01
ja mam w banku oszczędnosci,
a jak ktos głupi i nieprzewidujący, to jego wyłączna wina
2020-03-21 21:44
A jak lokal jest własnościowy i opłaty ograniczają się do podatku od nieruchomości i mediów?
Takim nie oddawać bo sobie zapracowali i lokal kupili a tym co wynajmują dopłacać?
Pomagać, owszem, ale trzeba to dobrze przemyśleć.
2020-03-21 11:49
Gdy wszystko wróci do normy, będą obsługiwać wszystkich, pozwolą na wszystko, nawet na karmienie piersią i będą się kłaniać w pas.
2020-03-21 11:53
Nie. Kiedy wszystko wróci to normy, okaże się, że miliony madek i ich partnerów nie ma pracy, więc nie stać ich na chodzenie do knajp, a restauratorzy (ci, którzy przetrwają) jeszcze bardziej niż dziś nastawią się na gości z Niemiec i Skandynawii.
2020-03-21 21:06
niech do Skandynawii i Niemiec teraz tez wysyłają.
2020-03-21 21:15
Cóż za błyskotliwa riposta. Skoro nie rozumiesz znaczenia zwrotu "wróci do normy", to się nie dziw, że w biznesplanie gastronomów nie jesteś ich targetem. Restauracje prowadzi się po to, żeby zarabiać.
2020-03-21 22:45
Ok
Jesteś pewnie wielkiej klasy biznesmenem...
Ale jak trwoga to do Boga
Powodzenia
2020-03-25 16:22
wal jezusiku piorunem, tu jestem. Czemu głeboiki katolicyzm zwykle idzie w parze z biedą materialna i umysłową? Jakaś tajemnicza korelacja?
2020-03-21 13:14
najlepiej w domu ciesząc się ostatnimi miesiącami 500+ i innych socjali dla patologicznych nierobów.
Wreszcie wróci normalność - pracujesz = zarabiasz
2020-03-21 23:15
Co ci przeszkadza karmienie. A ciebie matka karmiła smartfonem? Musisz się gapić. Nie masz własnej kobiety. Większość matek robi to dyskretnie, nawet nie widać, że karmią. Z jakiego ciemnogrodu pochodzisz, to dla ciebie sensacja? /500+ to faktycznie patologiczny pomysł/
2020-03-22 08:55
Większość jest normalna to i karmi normalnie, natomiast skrajne przypadki patologii która wywala cyca na środku ulicy żeby wszyscy zauważyli BłOgOzŁaFiOnOm MaDkEm KaRmIoNcOm to zupełnie inna para kaloszy. I takich właśnie patologii nie życzę sobie oglądać, tak samo jak nie chcę widzieć jak menel szcza na bramę.
2020-03-21 16:29
a może ty zaczniesz się kłaniać wszystkim w pas szorując podłogi mopem, jak zabiorą ci 500 plus i inne dodatki socjalne i skończy się "szlachta nie pracuje" i siedzenie na facebooku
2020-03-21 21:50
Po prostu na olewaniu "lokalsów" i liczeniu, że "że one (turyści) i tak przyjadą i przyjdą" można się nieźle przejechać. Z drugiej strony niech żyją teraz z tej górki pieniędzy którą zrobili na Skandynawach, na biednego nie trafiło
2020-03-21 23:55
...Slogan meneli spod budy z piwem
2020-03-24 13:39
ale dlaczego? sam chetnie chodze do restauracji gdzie nie wpuszcza sie dzieci. poprostu chce zjesc i porozmawiac w spokoju i wzglednej ciszy. bez biegajacych i halasujacych "bombelkow", ktorych nikt nie potrafi okielznac.
2020-03-21 12:39
Chętnie bym zamawiał jedzenie w restauracjach, nawet sam odbierał, ale jaką mam pewność że osoba która przygotowuje to jedzenie nie jest zarażona? Jak choroba potrafi wyjść dopiero po 2 tygodniach. Mija się to z cemem niestety.
2020-03-21 15:07
Mikrofala na chwile i mordujesz zarazki i virusy.
W sklepie kupujac tez nie masz pewnosci...
2020-03-21 21:30
Przebiegły plan.
Zamówić jedzenie niby w standardzie restauracyjnym by go włożyć do mikrofali...
To już lepiej zrobić to z pizza z biedry - nie ma takiej profanacji.
2020-03-21 23:38
Wirus na ostrygach przy 60 C ginie po 30 min. Na kawiorze też. Właśnie, siedzę już tydzień w domu i kawior się kończy. Żona robi sushi ze szprotek i liści fikusa, ale ile można to jeść. A propos fikusa, myśleliśmy o
Wirus na ostrygach przy 60 C ginie po 30 min. Na kawiorze też. Właśnie, siedzę już tydzień w domu i kawior się kończy. Żona robi sushi ze szprotek i liści fikusa, ale ile można to jeść. A propos fikusa, myśleliśmy o pieczonym pekari na liściach palmowych, ale Rupert coś podejrzewa i nie daje się złapać miaucząc i sycząc przeraźliwie. Chyba przez następny tydzień pozostanie nam kasza, jaja sadzone i ogórek kiszony. No i na co nam kilo masła, jak chleb się skończył. W pralce worki z proszkiem, w wannie bańki z olejem. Mogli by już ogłosić amnestię lub skrócenie kwarantanny za dobre sprawowanie.
2020-03-23 10:06
nie masz pewności a hotel ma to gdzieś bo oni musza zarabiać chociaż minimum. zawsze glupi sie znajdzie który zostawi pieniadze i prawdopodobnie zarazi innych
2020-03-21 13:36
Papu na wynos. Hmm. Niestety,ale po dostarczeniu jedzenie jest "skapciale". Pizza długo w kartonie. Danie obiadowe w pojemniku. Niestety,ale taka prawda. Oby wszystko szybko i pomyślnie się zakończyło z tym wirusem.
2020-03-21 15:06
Juz nie kombinuj.
Ostryg nie dostaniesz w kartonie.
2020-03-21 18:29
Wrzuć pizzę do rozgrzanego pieca z termoobiegiem 120 st C na 10 minut
2020-03-21 17:07
W chinach do paragonów dodawano kartkę z pomiarem temp osób które z daniem miały kontakt. A w Polsce? Nawet z gorączką na śmieciówce pracownik bedzie chciał pracować, żeby mieć środki na życie. Sorry, ale ja gotuję sam.
2020-03-21 23:48
U nas możesz sobie nawet zażyczyć numer buta pizzermanna na paragonie i nr kołnierzyka teścia kelnerki. Klient nasz pan. Nie znasz Polaka? To nie Chiny. Nikt nie da się wbić w jednakowe szare garniturki. Wszyscy w pracy
U nas możesz sobie nawet zażyczyć numer buta pizzermanna na paragonie i nr kołnierzyka teścia kelnerki. Klient nasz pan. Nie znasz Polaka? To nie Chiny. Nikt nie da się wbić w jednakowe szare garniturki. Wszyscy w pracy mamy 36,6 C. Ludzie mają w nosie kwarantannę. Przed granicą łykają Apap. Polak, to Polak. Byle okoniem stanąć do zakazów i nakazów. Ja nie liczę na szybką walkę z wirusem. Nie u nas.
2020-03-22 10:54
2020-03-21 19:34
Ok, ale np Różany Gaj w Gdyni jest otwarty i restauracja również goście się tam kręcą jak i niekiedy klienci z zewnątrz plus pracownicy A i kucharz robi Też jako ochroniarz na nockach, życzę Wam smacznego...
2020-03-21 20:36
gdzie?
2020-03-21 22:22
Hotel Różany Gaj w Gdyni
2020-03-21 20:20
stek minutowy na wynos za kilkadziesiąt złotych, który dotrze do Ciebie za 35 minut po usmażeniu :D nie dziękuję, wolę pizzę
2020-03-21 22:04
Ale zrobię go sobie sam w domu na grillu elektronicznym. :)))
2020-03-21 22:32
W sensie, że w aplikacji na telefonie?
Ps. To smutne jak upadła edukacja
2020-03-21 23:51
Nie, z elektroniczną wręcz precyzją ;) Pewnie grill ma sterowany apką, a ty się czepiasz.
2020-03-22 10:54
2020-03-23 10:09
no zapłacić za gumowego steka (bo taki będzie po godzinie ) prawie 100 zł to wole sam go zrobić w chacie, to nie takie trudne jak ma sie w domu internet, i dwie sprawne ręce i mieso z lidla
2020-03-21 20:25
Niech wysyłają do Szwecji, Norwegii, Niemiec...
Przecież skupiali się na klientach z zagranicy.
2020-03-21 20:37
makaron na Targu Rybnym za 50 zł nigdy nie zapomnę :)
2020-03-21 23:57
Jak cię nie stać, to się nie pchaj. Mnie nie stać, jadam taniej i wydaje mi się, że równie smacznie. Nie płacę za miejsce, tylko za danie. Takie miejsca, to dla zagranicznych i tych co się chcą popisać nadmiarem gotówki.
Jak cię nie stać, to się nie pchaj. Mnie nie stać, jadam taniej i wydaje mi się, że równie smacznie. Nie płacę za miejsce, tylko za danie. Takie miejsca, to dla zagranicznych i tych co się chcą popisać nadmiarem gotówki. Ciekawe jakie dają napiwki, jak się szarpną na taki lokal. Pewnie gruby portfel, a słoma z butów. Trzeba umieć grać pana. Oj znam ja takich.
2020-03-22 00:21
Ale bełkot
2020-03-21 22:01
2020-03-21 21:01
niech sami jedzą swoje mikro dania po 350. Jakoś wcześniej mieszkańcy trojmiasta nie byli witani żadnymi rabatami. Może niech za granice dowożą teraz.
2020-03-22 06:58
Bardzo dobra wypowiedz. Dlaczego teraz są tacy nastawieni do klientów? Dlaczego nie ma jakichś akcji rabatowych cały rok? Szkoda personelu, ze dostanie po d*pie, ale wlasciciele hotelów to raczej do biednych nie należą...
2020-03-21 21:04
wczoraj udalo mi sie kepsa na wynos dorwac sos nie byl ostry ale nazajutsz okazal sie ostry
2020-03-21 21:32
Obecnie są duże szanse na darmowe korepetycje online z polskiego.
Powodzenia
2020-03-21 21:36
he he hentnie sprubowawszy dzienki
2020-03-21 23:59
Co się czepiasz. Tani ajfon, to tani translator.
2020-03-26 06:28
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.