2018-11-04 08:09
Bo to co proponują nie ma nic wspólnego z rzeczoną.
2018-11-04 08:17
Będą poszkodowani, spoliczkowani, śmiertelnie uburzeni. Bo jak ktoś śmiał. Bo on ze szwagrem zrobi taniej, lepiej i szybciej. I tylko frajer da się na to wszystko nabrać.
A poza tym potwierdza się jedno: wszystko smakuje jak kurczak.
2018-11-04 11:25
No są pewne granice :)
2018-11-05 08:46
Bo z dzikiem, dlatego.
2018-11-05 10:35
2018-11-05 12:08
No chyba nie. Poza tym co to za cebulackie płacze o ceny? :D
2018-11-05 13:58
Cebulactwo to żądanie takich cen za wyrób ich nie warty.
2018-11-05 14:44
Nie podoba się, to nie kupujesz cebulaku.
2018-11-05 16:12
Szkoda mi tylko frajerów którzy nabierają się na gadkę, jak Twoja.
2018-11-06 07:19
Jaką gadkę? Kup co chcesz a nie biadolisz. Jak cie nie stać, to sobie sam ugotuj.
2018-11-05 09:23
je jakiś misczuniu kuchenny typu makłowicz czy tam pascal
2018-11-05 10:39
jeżeli smaczne i nie zagrażało by życiu/zdrowiu? Z dużym oporem ale nie wykluczam.
Sztuka kulinaria polega na tym, by ciągle przesuwać granicę i poznawać nowe smaki.
Próbowałem już wielu dziwnych
jeżeli smaczne i nie zagrażało by życiu/zdrowiu? Z dużym oporem ale nie wykluczam.
Sztuka kulinaria polega na tym, by ciągle przesuwać granicę i poznawać nowe smaki.
Próbowałem już wielu dziwnych przysmaków, od świerszczy, przez koninę po żaby i ślimaki.
Gdyby wszyscy byli jak Ty, to byśmy wpie.rzali jagody i raz na miesiąc mięso bez przypraw opieczone nad ogniem...
2018-11-06 03:41
Przodkowie jedli surowe mięso i jacy zdrowi byli.
2018-11-06 07:17
No właśnie nie byli.
2018-11-04 08:23
Taka, ktora na codzien serwuje polskie dania?
(Ale nie chodzi mi o bar stydencki)
2018-11-04 08:39
2018-11-04 11:26
Jeżeli chodzi o smak i tradycyjne polskie jedzenie, bary mleczne nie mają sobie równych.
2018-11-04 11:44
2018-11-04 21:20
Cały rok serwują Polską kuchnię a nie od święta ze starych receptur Adama Gesslera .
Szef kuchni Pan Piotr dba aby była prosta, smaczna, niedroga i przede wszystkim tradycyjna .
Nie dworska czy szlachecka ,nie wykwintna porostu nasza krajowa od 100 lat .
2018-11-05 10:41
Motlava
2018-11-05 10:49
restauracja Motlava - w 100% polska kuchnia w przystępnej cenie! rewelacja
2018-11-04 08:29
Wszystko, co dobre w polskiej kuchni, przyszło z Kresów. To co pokazaliście, to kuchnia dworska.
2018-11-04 08:42
O czasach przed pierwszą wojną w książce wydanej przed drugą wojną...
"Przez cały wiek 19 rząd pruski ze względów politycznych nic tu nie uczynił dla podniesienia bytu materialnego mieszkańców. W połowie
O czasach przed pierwszą wojną w książce wydanej przed drugą wojną...
"Przez cały wiek 19 rząd pruski ze względów politycznych nic tu nie uczynił dla podniesienia bytu materialnego mieszkańców. W połowie ubiegłego stulecia handel zbożowy i bławatny znajdował się w ręku żydów, niemal każda wioska miała swego żyda. Przemysłu domowego wśród ludu wiejskiego niemal że nie było. Odżywienie się było więcej niż skromne. Poseł kaszubski Thokarski powiedział w roku 1881 w sejmie pruskim, że biedny lud kaszubski wcale mięsa nie jada, chleb bardzo rzadko, żyje tylko żurem, kartoflami, brukwią i kapustą. Bydło, masło i mleko itd. sprzedawać musi w mieście żydom i Niemcom, aby miał na sól i podatki. Mieszkania i zagrody kaszubów były aż do najnowszych czasów drewniane. Domy miały z frontu lub szczytu tak zwane podcienia. "
2018-11-04 09:32
Ale tylko Kaszuby były pod zaborami czy jakieś inne regiony też?
2018-11-04 08:44
wszystkie te ceny w restauracjach są nie na naszą polską kieszeń...Nie twierdzę, że restauratorze chcą z nas zedrzeć, ale nasze pensje nie są takie, abyśmy mogli wybrać się do restauracji częściej niż raz w miesiącu
2018-11-04 10:47
To zmień pracę
2018-11-04 11:27
Restauratorzy zamiast obniżać ceny płacą za artykuły jak powyżej...
2018-11-05 08:47
Jak nie masz 50 zł na obiad to jesteś biedakiem.
2018-11-05 14:01
Nie stać cię? Pokaż kumplom, że Cię stać i kup.
Restauracje wykorzystują dokładnie ten sam schemat.
2018-11-05 14:46
Pudło. Jak mnie nie stać, to nie kupuję i nie biadolę w komentarzach.
2018-11-05 16:17
Dawaj biedny cebulaku.
2018-11-06 07:19
Zaplułeś się
2018-11-05 10:50
To że Ciebie nie stać, to nie znaczy że innych.
I nie odbieraj proszę tego jako atak - wiem że są ludzie, co ledwo koniec z końcem supłają. A do tego mają gromadkę dzieci, i wyjście do restauracji to nie wydatek
To że Ciebie nie stać, to nie znaczy że innych.
I nie odbieraj proszę tego jako atak - wiem że są ludzie, co ledwo koniec z końcem supłają. A do tego mają gromadkę dzieci, i wyjście do restauracji to nie wydatek 150-200 złotych a 400-500. Problem polega na tym, że w Polsce nie jest kłopot z pensjami a podejściem.
Zarabiając minimalną krajową ludzie chcą chodzić do eleganckich restauracji. Brak też tzw. jadłodajni czy bistro, gdzie można zjeść niskim kosztem smaczne dania. Coś pośredniego między restauracją a barem mlecznym.
Przy czym nota bene, dużo ludzi patrzy wilkiem na bary mleczne, że to dla biedoty... Otóż nie - naprawdę polecam zajrzeć do tych instrytucji i zmienić swoje zdanie. Nie dostaną gwiazdki Michelene ale zjeść smacznie we dwie osoby za 25-30 złotych to już coś.
2018-11-05 15:20
kiedy ci ludzie to zrozumieją?
2018-11-05 16:19
Tyle że na to jest paragraf. W restauracjach golenie frajerów jakoś jest legalne...
2018-11-06 06:17
Marzy Ci się narzucona cena przez państwo w restauracjach? No pogrzało gościa...
2018-11-04 08:53
Żabie udka jako polskie danie postne?
2018-11-04 15:22
Żaby były zaliczane do królestwa ryb :)
2018-11-05 10:51
Widzisz, to że PRL wybił wiele tradycji kulinarnych w Polsce nie znaczy że tak kiedyś też było.
W ilu domach gęsina gości na stołach? A niegdyś to była podstawa rodzinnego obiadu.
2018-11-04 08:54
Pierogi ruskie, placek po cygańsku i fasolka po bretońsku
2018-11-04 09:19
... ryba po grecku, śledź po żydowsku i barszcz ukrainski:-)
2018-11-04 11:48
2018-11-05 11:01
I sznycel wiedeński! Mniam!
2018-11-05 11:15
I Finlandia
2018-11-05 11:52
kołduny litewskie, a rano na kaca chłodnik litewski
2018-11-04 09:05
jak, polska kuchnia smakuje.
2018-11-04 09:21
Polska kuchnia = kuchnia północnoniemiecka, wymieszana z kuchnią rusińską, przyprawiona kuchnią żydowską i jeszcze doprawiona kuchnią francuską oraz włoską.
2018-11-04 16:26
"Kuchnia polska - na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej
"Kuchnia polska - na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. W efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. "
2018-11-04 21:58
Wystarczy poznać historię tzw. polskiego stroju szlacheckiego
2018-11-05 20:11
2018-11-06 12:51
i dziwisz sie, ze jestes minusowany
2018-11-04 09:06
Ziemniaki pochodzą z Ameryki, pierogi z Azji, gulasz z Węgier, a warzywa z Włoch. Zostaje tylko mięso i kasza?
2018-11-04 10:58
Tradycyjna kuchnia polska to przedewszystkim dzikie ptactwo i warzywa okopowe.
2018-11-04 11:01
Oraz pieczenie i pasztety głównie z dziczyzny.
2018-11-04 11:07
Nie można zapomnieć o wszelkiej maści wywarach z warzyw i mięs. Potrawy z kiszonych warzyw również są domena polskiej kuchni tradycyjnej.
2018-11-04 12:37
2018-11-05 14:03
Jak dla mnie bardzo tradycyjne polskie składniki...
2018-11-05 15:22
Szwedzi kiszą, Norwegowie kiszą
więc nie wymyślaj własnych teorii, że to baaaaardzo tradycyyyyjne pooooolskie
2018-11-05 16:20
Co nie zmienia faktu, że jest częścią polskiej tradycyjnej kuchni.
2018-11-05 20:08
2018-11-05 21:34
2018-11-07 19:19
Polska jest największym producentem kaszy gryczanej w Europie a Niemcy są naszym największym klientem, mit geo dane
2018-11-04 12:36
kasza była podstawą przed sprowdzeniem ziemniaków
2018-11-05 08:48
Rzepa, szcz*w, barszcz (taki krzak)... - to się dawno temu jadło.
2018-11-05 15:27
w restauracjach dostaniesz colcannon, ziemniaki z jarmużem,
to tego samphire i kelp. To samo w Japonii.
Polska teraz przechodzi okres zachłyśnięcia się żywnością przetworzoną
a jeszcze 30 lat
w restauracjach dostaniesz colcannon, ziemniaki z jarmużem,
to tego samphire i kelp. To samo w Japonii.
Polska teraz przechodzi okres zachłyśnięcia się żywnością przetworzoną
a jeszcze 30 lat temu jadło się ziemniaki z pokrzywą z parnika na wsi.
Dziś tylko w sklepach zielarskich mamy w Polsce coś co niedawno było standardem i codziennością. I nie z biedy. Ta różnorodność jest tradycyjna dla całej planety. Rozwinięte kraje wracają do korzeni (i krzaków jak to słusznie zauważyłeś).
2018-11-05 20:12
dobre
2018-11-04 19:15
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.