Opinie (452) ponad 10 zablokowanych

  • To w takim razie może w Biedrze tez zaczna doliczac serwis. (5)

    W końcu nas obsługują, dbają o schludny wygląd i zatowarowywanie półek...

    • 316 9

    • Takie knajpy z przymusem tej opłaty powinny być oznaczane (2)

      To w końcu moja ocena czy mnie zlali czy ugościli

      • 74 3

      • (1)

        Biedaki do knajpy nie chodzą , zresztą ty do takich się nie zaliczasz i dlatego nie musisz się tym martwić.

        • 5 57

        • Co tam haraczesz? Wytrzyj pierw ślinę? ;)

          • 20 5

    • W której bo w mojej Na Orunii Górnej przy dużym rondzie syf!!! (1)

      • 7 6

      • Jakby wprowadzili napiwki, to by był porządek..

        • 8 3

  • No i ok, ale klient musi o tym być poinformowany zanim złoży zamówienie. . (2)

    Lubię jasne sytuacje

    • 159 5

    • Pewnie małym druczkiem na końcu menu...

      • 47 2

    • No i co? Kelner podchodzi i mówi, że tu opłata za serwis, a Ty wstajesz i wychodzisz?

      Powinna być informacja na drzwiach.

      • 8 0

  • Dacie się następnym razem wrobić w pomoc "uciskanej" gastronomii, haha;) ? ;) To jest dbałość o pracowników? Raczej zwykłe robienie klienta w rolo, żeby zgadzała się rata za suva;) Niby jaki to serwis? Rotujący studenci na śmieciówce, oczywiście w okolicy minimalnej;)?

    • 243 11

  • Świetny pomysł (4)

    Nie zawsze mam banknoty na napiwki

    • 21 184

    • To daj bilon

      To daj bilon albo wcale jeśli jesteś niezadowolony z obsługi

      • 39 3

    • Jak płacisz kartą to mówisz, żeby doliczyć X kwoty do rachunku w ramach napiwku.

      • 22 0

    • że ciebie golą to cie jara?

      • 16 1

    • Dla wlasciciela tak. Wg mnie to skok na kase nalezna kelnerom.

      • 7 0

  • W takim razie ja dziękuję za serwis, sama sobie talerz przyniosę i odniosę. (15)

    • 281 17

    • (3)

      Bywasz tylko w maku więc o co ci chodzi

      • 11 68

      • Od ciebie z kolei barem mlecznym zalatuje. (1)

        • 21 10

        • bary mleczne proszę szanować

          • 58 1

      • Co tam trzeszczysz taborecie? ;)

        • 11 3

    • (2)

      Panie Januszu. Proszę również pamiętać aby samemu ugotować i pozmywać. Oczywiście o wyszczotkowaniu kibelka nie muszę przypominać, po tym jak zdejmie Pan z niego swą cebulową du...

      • 8 61

      • No ale za co ma kelner płacone jak nie za serwis właśnie?

        • 70 4

      • Czyli w potrawie nie płacimy za ugotowanie?

        To może jeszcze lepiej. W menu cena za same składniki a do tego doliczamy:
        - media
        - pensje kucharze
        - serwis kelnera
        - pensje sprzątaczki
        - opłata za śmieci
        - podatek od nieruchomości
        ...

        • 48 2

    • w taxówce (3)

      a w taxi każesz kierowcy się przesiąść i sama jedziesz? :D

      • 2 8

      • Chirurgowi też skalpela nie wyrywam, ale do bycia kelnerem chyba jakiś szczególnych kwalifikacji nie potrzeba. (2)

        Status studenta zazwyczaj wystarcza.

        • 14 0

        • (1)

          Musiałam zdać egzaminy aby zostać kelnerem. Już nie mówię o szkoleniach, kursach i ukończeniu Irish Academy Whiskey.

          • 0 3

          • Chyba chodzi o Irish Whiskey Academy?

            Ot, fachowcy.

            • 2 0

    • (3)

      Rozumiem, że nie dajesz napiwkow w restauracji i jesteś jedna z tych osób gdzie się nabiegam. Ganiacie mnie z każdym drinkiem osobno ja wam doradzam a wy tylko dziękujecie mi za obsługę uściskiem dłoni?

      • 0 9

      • a ciebie zatrudnia własciciel knajpy czy kazdorazowo osoba która przyszła zjesc?

        • 12 0

      • jak ci właściciel nie płaci i wkręca, że masz się utrzymać z napiwków to jęcz do właściciela :)

        • 7 0

      • Wczoraj doradzał mi facet w sklepie z glazurą, żonę nieopatrznie wziąłem, więc oczywiście zaczęła marudzić, zmarnowaliśmy facetowi ponad kwadrans życia, a na koniec wyszliśmy bogatsi o zakup nowych kafelek. I wiesz co? Podziękowałem mu za obsługę uściskiem dłoni. Pensję dostaje od pracodawcy.

        • 4 0

  • A co gdy (5)

    Nie jesteśmy miłe obsłużeni, co gorsza jedzenie nam nie smakowało
    Hmm nie mam płacić w ogóle albo odjąć 10%.
    Z wszystkiego zaczynaja robić nadmuchane bańki finansowe

    • 265 2

    • Znaleźli sie turysci do dojenia, więc cwaniacy znaleźli kolejny sposób jak to prymitywnie wydoić ile się da z jednorazowego klienta;)

      • 51 1

    • Pracuję w usługach i obsługuję klientów (2)

      Nikt mi za to napiwków nie płaci. To taki szczegół. Bez problemu zostawiam napiwki taki jest zwyczaj i uważam że powinno się zostawiać lecz powinno być to dobrowolne a nie narzucone. Ja doceniam za trafną poradę.

      Nikt mi za to napiwków nie płaci. To taki szczegół. Bez problemu zostawiam napiwki taki jest zwyczaj i uważam że powinno się zostawiać lecz powinno być to dobrowolne a nie narzucone. Ja doceniam za trafną poradę. Znajomość oferty i sposób jej przedstawienia. Kulturę osobistą. Szybkość działania 20 a 30 min jest ok powyżej to już lipa. Gdy jest odpowiednia kolejność. Najpierw napoje i zupy oraz gdy wszyscy otrzymujemy posiłki w jednym czasie a nie że jedna osoba je reszta patrzy przez 10 min. I fajnie jest gdy kelner chociaż raz podejdzie i zapyta czy może jeszcze coś podać

      • 20 0

      • Dokładnie

        Ja też pracuję w usługach i napiwków nie mam, mimo że często wykonuję na prośbę klientów usługi, za które pracodawca mi nie płaci, bo nie należą do moich obowiązków ale pomagam z dobrej woli. Uważam, że napiwki powinny

        Ja też pracuję w usługach i napiwków nie mam, mimo że często wykonuję na prośbę klientów usługi, za które pracodawca mi nie płaci, bo nie należą do moich obowiązków ale pomagam z dobrej woli. Uważam, że napiwki powinny być dobrowolne i powinny być podziękowaniem za dobrą obsługę (nie zawsze taka jest i wtedy bezczelnym byłoby pobierać obowiązkową opłatę za serwis). Obowiązkiem każdego pracodawcy jest uczciwie wynagradzać pracownika i nie obarczać dodatkowymi kosztami klienta.

        • 14 0

      • Zostawiałbym napiwki, gdyby narzuty na produkty były na cywilizowanym poziomie

        Jeżeli cena czterokrotnie przekracza wartość zamówionych produktów, to właściciel powinien mieć już z czego kelnerowi zapłacić

        • 12 0

    • Buraku gdybys chodził do restauracji to byś wiedział ze jeśli z daniem jest coś nie tak to nie zapłaciłbyś

      • 0 20

  • W d*pach się poprzewracało już kompletnie tym ludziom. Kasują duże pieniądze, czasami za kiepskie jedzenie, a teraz jeszcze chcą doliczać dodatkowe pieniądze do swoich obowiązków i zakresu pracy... no bez jaj

    • 287 5

  • Oby jeszcze kelnerzy byli na poziomie. (7)

    • 132 0

    • Obecnie to nie kelnerzy. To podawacze. Nie znają podstawowych zasad. (6)

      • 35 0

      • Racja (4)

        Zgadzam się w 100%. Nie wiedzą jak i z której strony podawać, nie mówiąc już o zaprezentowaniu i otwarciu wina przy stoliku.

        • 22 3

        • Jaki klient taki serwis.

          • 4 19

        • Nie potrafią otworzyć wina? Tam gdzie bywam potrafią - amarenę z Biedry możesz sobie sam otworzyć :) (2)

          • 4 20

          • No tak....

            ale ty łajzo malinowa to co najwyżej pod nocnym bywasz i faktycznie pewnie tam potrafią ,,wino,, otworzyć i należycie takiego gościa obsłużyć a w serwisie pewnie masz jeszcze wspólną degustacje co ? xd

            • 7 0

          • Jak znasz amarene z biedry

            To widać gdzie bywasz ;-)

            • 10 0

      • Bo zatrudniaja kazdego chetnego z ulicy

        • 7 0

  • Ten serwis to złodziejstwo !!! (2)

    • 226 6

    • Nakrycie stolika i dbanie o klienta to zwykły obowiązek kelnera i nie powinno wiązać się z dodatkową opłatą. (1)

      • 263 5

      • dokładnie, po to idę do knajpy a nie do fastfood baru

        • 11 1

  • Jeżeli klient jest zadowolony to płaci 10% za serwis. Proste. Jak nie jest zadowolony to płaci jedynie za danie.

    • 106 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.