Smaki deluxe: fenkuł włoski Opinie do artykułu

Smaki deluxe: fenkuł włoski

Opinie (26) 4 zablokowane

  • Macie może przepis na to? (1)

    Zębacz z pieczonym ziemniakiem i fenkułem włoskim. Danie z jesienno-zimowej karty restauracji Pasjami.

    Macie może przepis na to?

    • 3 3

    • koper włoski, ugotuj to jak inne warzywa

      ja do zupy wrzucam pokrojony w spore kawałki,
      do tkaiej wielowarzywnej na śmietanie,
      można też na patelni smażyć z innymi,
      dosyć szybko koper dochodzi
      no i smakuje jak anyż,
      nasiona suszone też smakują jak anyż

      • 1 1

  • Na czym polega ten luksus skoro fenkuł kosztuje 11 zł/kg? (9)

    • 19 8

    • :) dzis to i kaszanka stala sie luksusem i tzw. swojskim smakiem :) (7)

      Ludzie dzis stali sie nienormalni a mlode pokolenie nie ma pojecia nawet jaki smak ma dobra kuchnia czy domowe potrawy gdyz ich smak byl budowany na produktach gotowych sklepowych. Luksus w tym artykule chyba bardziej ma

      Ludzie dzis stali sie nienormalni a mlode pokolenie nie ma pojecia nawet jaki smak ma dobra kuchnia czy domowe potrawy gdyz ich smak byl budowany na produktach gotowych sklepowych. Luksus w tym artykule chyba bardziej ma polegac na tym aby dostrzec normalnosc w kuchni. Czy ludzie pamietaja smak domowych pierogow recznie robionych przez babcie i ciotki ? nie bo bezmyslnie kupuja w paczce i mysla ze to to samo. Tak samo z tym co napisales ze widzisz cos za 11 zl !....ale wiekszosc mysli ze jak pojdzie do restauracji to tam jedza jakies '' cuda '' bo sa drogie :) ..mam znajomych co jezdza gdzies na placki ziemniaczane i placa gruby szmal za nie ) .jak im powiedzialem ze wystarczy utrzec ziemniaki i dodac cebulki i marchewki ,jajko i szczypte maki .to zbladli bo mysleli ze tam gdzie jezdza to jakas maszyna robi te placki :))) .wiec o czym tu gadac !

      • 18 1

      • marchewce w plackach ziemniaczanych stanowcze NIE! (3)

        reszta się zgadza, najlepsze ze śmietaną i solą :)

        • 17 1

        • za dużo cebuli też nie

          bo powoduje szybsze "przypalanie" się placków, po prostu cebula ma dużo cukru, który się karmelizuje podczas smażenia

          • 8 2

        • polecam dodać majeranek

          • 2 3

        • Z cukrem pudrem :)! Miniam!

          • 0 4

      • to chyba uogólnienie (2)

        w moim środowisku młodzi gotują, także dla rodziny (rodziców, rodzeństwa),
        a ręcznie w domu robione pierogi to hicior---większość moich koleżanek robi sama pierogi w domu, zamrażają i potem jak znalazł.

        rozwiń...

        w moim środowisku młodzi gotują, także dla rodziny (rodziców, rodzeństwa),
        a ręcznie w domu robione pierogi to hicior---większość moich koleżanek robi sama pierogi w domu, zamrażają i potem jak znalazł.

        ja się jeszcze nie nauczyłam , ale inne potrawy także przygotowuje w domu,
        fast foody czy gotowce- rzadko, wyjątkowo, może z raz na kwartał.

        • 6 2

        • (1)

          Piszesz że czegoś nie umiesz ale stwierdzasz że potrafisz opiniować.
          Opisany wcześniej kanon jest właśnie o tobie.

          • 1 1

          • ale o co chodzi, można mieć rozwinięty smak

            i jednocześnie zero umiejętności,
            nic w tym zaskakującego
            (uwaga, analogia słuszna w niewielu dziedzinach)

            • 1 0

    • Ooooo to warzywniak w ktorym kupuje jest zatem deluxe skoro ma tak wykwintne warzywo w ofercie.

      • 3 1

  • Trattoria La Cantina Dębinki (2)

    Kiedy byłem pierwszy raz - zauroczenie - świeżo, smacznie, ciekawy wystrój, za szybą kucharze przygotowujący potrawy, delikatna muzyka, bardzo miła obsługa. Kiedy byłem drugi raz - dłuższe czekanie, ale dla smaków było

    Kiedy byłem pierwszy raz - zauroczenie - świeżo, smacznie, ciekawy wystrój, za szybą kucharze przygotowujący potrawy, delikatna muzyka, bardzo miła obsługa. Kiedy byłem drugi raz - dłuższe czekanie, ale dla smaków było warto. Po pewnym czasie byłem po raz trzeci (wcześniejsza rezerwacja) - i wielkie rozczarowanie zmianami na minus: bardzo długie oczekiwanie (zbyt długie); potrawy nie wszyscy goście dostali na raz (jeść? czekać?); stół obok zastawiony dla uczestników chrzcin czy przyjęcia więc dzieci, hałas, lecące sztućce, ciasnota, zaduch, głośnie rozmowy/krzyki, jak u cioci na imieninach; wreszcie rozczarowanie w domu po dokładnym sprawdzeniu rachunku - zamówiony dzbanek wina a policzone 2 dzbanki... Było tak niefajnie, że powiedziałem sobie, że już nigdy więcej. Szkoda. Piszę to dla szefa restauracji - do przemyśleń.

    • 19 3

    • nie rozumiem ludzi (1)

      no dzieci tez ludzie..wiec nie obrazac sie ze w restauracjach tez sie zajadaja i czerpia z zycia..co o wina mogli sie pomylic omylkowo poprostu..polaczek tobpolaczek

      • 1 15

      • nie, dzieci to nie ludzie

        dla dzieci są place zabaw
        a restauracja to nie miejsce do zabawy dla dzieci,
        przynajmniej nie wszystkie,
        chcesz drzeć japę znajdź na swoim poziomie lokal
        a nie wchodzisz państwu pod nogi

        • 5 5

  • (1)

    Koper włoski gotuję w zupie, potem miksuję z niewielką ilością "wody" zupy i dodaję z powrotem do zupy, to zagęszcza lekko (dodaję jeszcze zmiksowaną cukinię) - a jaki super smak!

    • 5 4

    • morderca smaku, miksuje warzywa

      odrażająca jest ta głupia moda na niszczenie smaku i tekstury

      • 3 1

  • Funchal

    Czy to to samo co Funchal po portugalsku?

    • 0 2

  • Fenkuł kojarzy mi się z... chorobą dermatologiczną.

    • 4 5

  • Szkoda pieniędzy.

    Powiem tylko tyle, że zawiodłem się na wszystkich restauracjach klasy premium, bo cena nie odzwierciedla jakości potraw. Młodzi kelnerzy w tych restauracjach powinni się nauczyć dobrych manier i umieć odnieść się do

    Powiem tylko tyle, że zawiodłem się na wszystkich restauracjach klasy premium, bo cena nie odzwierciedla jakości potraw. Młodzi kelnerzy w tych restauracjach powinni się nauczyć dobrych manier i umieć odnieść się do pozytywnych i negatywnych opinii klientów. Jedyną restaurację, którą mogę pochwalić za profesjonalną obsługę jest inAsia w hotelu Sheraton w Sopocie.

    • 10 7

  • Ale to już było... (1)

    Boom na koper włoski był jakieś 5 lat temu. Teraz to żaden deluxe. Teściowa robi co niedzielę a u znajomych na każdej imprezie jest sałatka z fenkułem. Fajne warzywo, ale żeby robić taki szum ;)

    • 10 1

    • koper to jest

      normalny koper,
      tak jak kozieradka i tymianek

      • 2 1

  • Matko kochana i to ma być de luxe?

    To nie trufle, litości.

    • 7 4

  • Byliśmy z Ukochaną na Walentynki, fajne miejsce, polecany szczerze.

    • 7 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.