2014-05-09 14:15
Krajowe są od jakiś dwóch tygodni. Tylko żeby je kupić trzeba mieć szczęście, a najlepiej być bezrobotnym lub nudzącą się mamuśką - dzisiaj w delikatesach (takich "dwojga imion") dopadłem dwa ostatnie pęczki tuż po 12 w
Krajowe są od jakiś dwóch tygodni. Tylko żeby je kupić trzeba mieć szczęście, a najlepiej być bezrobotnym lub nudzącą się mamuśką - dzisiaj w delikatesach (takich "dwojga imion") dopadłem dwa ostatnie pęczki tuż po 12 w południe. Więcej już nie było. Krajowe, zielone szparagi, tylko 5 zł za pęczek 500g, bardzo jędrne. Odwiedziłem jeszcze 3 warzywniaki ("budki"), takie do których stali ludzie w kolejkach (znów bezrobotni?), a tam ekspedientki wywalały oczy do góry - Co? Nie mam jeszcze "szparag", ale chyba już się zaczynają pojawiać. Zawsze myślałem, że w tych warzywnych budach mają pojęcie, ale widzę, że tam lipa większa niż w markecie.
Anyway, dzisiaj chrupiące zielone szparagi z piekarnika, lekko al dente, owinięte mocno dojrzałą szynką serrano. To na start :)
2014-05-09 15:10
idź do Lidla. wczoraj widziałem pełno tych szparagów po 7 zł za pęczek i nikt sie o nie nie zabija :-) Nie wiem czy krajowe, pewnie z hitlerowa jak większośc produktów z lidla
2014-05-09 15:53
Byłem w Lidlu dziś na pierwszy ogień. Jednak ani wczoraj wieczorem, ani dziś w południe, w dwóch różnych Lidlach, nie było szparagów (zielonych czy białych) - w ogóle. Wcześniej już bywały, nawet przed Wielkanocą (co do pochodzenia: włoskie i hiszpańskie). Lidl to zawsze niewiadoma - albo się trafi dużo i dobrze, albo wyjdzie z niczym.
2014-05-09 19:01
dzisiaj kupiłam w Lidlu pęczek zielonych, jędrnych za 5 zł. Właśnie przyrządzam risotto ze szparagami a la Milanese. Już prawie dochodzi ryż podsmażony z cebulką na maśle szparagowym i podlany białym winem i bulionem. Z
dzisiaj kupiłam w Lidlu pęczek zielonych, jędrnych za 5 zł. Właśnie przyrządzam risotto ze szparagami a la Milanese. Już prawie dochodzi ryż podsmażony z cebulką na maśle szparagowym i podlany białym winem i bulionem. Z łodyg szparagów zrobię puree i dodam go do ryżu pod koniec duszenia. A w końcowej fazie wyłączę płytkę i posypię risotto płatkami masła i tartym serem a na wierzchu ułożę główki szparagowe. Tak 6 min pod przykrywką. Miseczka takiego ryżu, kieliszek wina.......... Wieczór ok.
2014-05-10 09:51
Ą,ę. Kuluralmą.
2014-05-10 10:12
Risotto z zielonymi szparagami obowiązkowo co roku. Cebuli nie dodaję, żeby nie zakłócić smaku szparagów. I więcej wina niż bulionu :) Ser można dodać już po wyłączeniu gazu, i tak się rozpuści w gorącym risotto. Gatunek wg uznania, ale ja preferuję gorgonzolę dolce.
2014-05-10 17:13
Złodziejstwo i tyle, a potem się dziwią że ludzie kupują w hipermarketach.
2014-05-10 19:22
Poszedłem dziś do Lidla (jednego) i nie było ani zielonych ani białych. Byłem w południe, Lidl na Warszawskiej obok Havla. Steków Beef Master też nie było :(
2014-05-12 14:40
2014-05-13 08:16
Nie, za to był sromą fromaż.
Najlepiej być wąsatym Januszem i kupić "dwa kila" kiełbasy na gryla po 8.99 zł, popić Tyskim.
2014-05-09 15:19
skoro po 12 robisz zakupy widać, że sam należysz do grupy bezrobotnych
2014-05-28 19:53
2014-05-09 15:44
do wyboru i koloru (2)
2014-05-09 15:56
No cóż, dojazd do centrum + parkowanie/dojście to jakieś dodatkowe co najmniej 45 minut. Magiczna hala pełna cudów niestety nie dla wszystkich. Zakupy robi się w sąsiedztwie domu, czyli "na dzielni" ;)
2014-05-09 16:40
a propos to na moim osiedlu w zwykłym warzywniaku szparagi są codziennie po południu do dostania
pani z naszego warzywniaka może też nie zna odmiany każdego słowa, ale ma świeże jędrne , niedrogie szparagi o każdej porze
2014-05-09 15:14
trzeba się pośpieszyc, bo zaraz ich nie będzie.
A można przecież było ładnie napisać o szparagch i nie powtarzac lokowania tego samego produktu (firmy podającej grasicę) w ciagu krotkiego czasu.
2014-05-09 15:46
jak z tobą w domu wytrzymują?
2014-05-09 17:13
Ktoś chyba moje uwagi czyta, bo mniej wiecej 3/4 jest kasowana od razu.
2014-05-11 08:18
zal ci pupe sciska ze nie piszą o Tobie ? formelowcu jeden
2014-05-09 17:15
A druga połowa chandluje działkami.
2014-05-10 13:09
Co robi z tymi dzialkami? Aaa pewnie sprzedawa i kupywa ...
2014-05-09 16:44
a jeśli ci co zamienili swoje 300 metrów działki na trawnik to niech pomyślą co tracą.
2014-05-09 17:04
na działce mam truskawki ( wspaniałe co roku), pomidory , cukinie, dynie,
czarną porzeczkę
2014-05-09 17:57
poraz n-ty nie ma przepisu na restauracyjnym poziomie. Czy tak ciężko podać 1 fajny przepis ? cały artkuł do kosza...
2014-05-09 20:09
dzidzio........................ :( ..........marudzisz
2014-05-11 08:14
to wyslij swoje danie cwaniaku do Pani Oli a nie tylko krytykujesz juz od dłuższego czasu - tylko ze Ty nic nie potrafisz formelowcu jeden
2014-05-09 21:06
Kocham szparagi !
2014-05-09 21:27
ze skraweczkami, koperkiem i z zsiadłym mleczkiem. Znaczy ziemniaczki takie prawdziwe, polskie czerwcowe.
2014-05-09 22:24
żryj gruz betonie - a nie szparagi mu w głowie...
2014-05-09 22:26
2014-05-10 11:18
koper,a i jajeczko sadzone na wędzonej słonince,mniam.Ale szparagi nie do pogardzenia temat.Ja lubię białe,ugotowane a następnie usmażone na masełku z tartą bułką.
2014-05-10 14:27
Typowe dziedzictwo po barowej komunie. Jak szparagi, to zalać spalonym masłem z paskudną tartą bułką :( A jest tyle pięknych (i zdrowszych) sposobów na ich przyrządzenie.
2014-05-10 22:17
zamiast białych - zielone z czosneczkiem na masełku i odrobiną soli / z gór Atlas albo himalajska/
Opinia została zablokowana przez moderatora
2014-05-12 22:38
za późno je wykopują (kiedy prawie przebiją się na powietrze) i przez to są łykowate
2014-05-13 07:28
Szparagi sa przereklamowane jak suschi. A propo w artykule brakowalo wpisu "reklama sponsorowana"
2014-05-16 13:46
w barach mlecznych jedza warszwiacy szparagi
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.