Opinie (37) 7 zablokowanych

  • Zielone szparagi rządzą! (14)

    Krajowe są od jakiś dwóch tygodni. Tylko żeby je kupić trzeba mieć szczęście, a najlepiej być bezrobotnym lub nudzącą się mamuśką - dzisiaj w delikatesach (takich "dwojga imion") dopadłem dwa ostatnie pęczki tuż po 12 w

    Krajowe są od jakiś dwóch tygodni. Tylko żeby je kupić trzeba mieć szczęście, a najlepiej być bezrobotnym lub nudzącą się mamuśką - dzisiaj w delikatesach (takich "dwojga imion") dopadłem dwa ostatnie pęczki tuż po 12 w południe. Więcej już nie było. Krajowe, zielone szparagi, tylko 5 zł za pęczek 500g, bardzo jędrne. Odwiedziłem jeszcze 3 warzywniaki ("budki"), takie do których stali ludzie w kolejkach (znów bezrobotni?), a tam ekspedientki wywalały oczy do góry - Co? Nie mam jeszcze "szparag", ale chyba już się zaczynają pojawiać. Zawsze myślałem, że w tych warzywnych budach mają pojęcie, ale widzę, że tam lipa większa niż w markecie.
    Anyway, dzisiaj chrupiące zielone szparagi z piekarnika, lekko al dente, owinięte mocno dojrzałą szynką serrano. To na start :)

    • 18 23

    • (8)

      idź do Lidla. wczoraj widziałem pełno tych szparagów po 7 zł za pęczek i nikt sie o nie nie zabija :-) Nie wiem czy krajowe, pewnie z hitlerowa jak większośc produktów z lidla

      • 18 3

      • (7)

        Byłem w Lidlu dziś na pierwszy ogień. Jednak ani wczoraj wieczorem, ani dziś w południe, w dwóch różnych Lidlach, nie było szparagów (zielonych czy białych) - w ogóle. Wcześniej już bywały, nawet przed Wielkanocą (co do pochodzenia: włoskie i hiszpańskie). Lidl to zawsze niewiadoma - albo się trafi dużo i dobrze, albo wyjdzie z niczym.

        • 4 10

        • (6)

          dzisiaj kupiłam w Lidlu pęczek zielonych, jędrnych za 5 zł. Właśnie przyrządzam risotto ze szparagami a la Milanese. Już prawie dochodzi ryż podsmażony z cebulką na maśle szparagowym i podlany białym winem i bulionem. Z

          dzisiaj kupiłam w Lidlu pęczek zielonych, jędrnych za 5 zł. Właśnie przyrządzam risotto ze szparagami a la Milanese. Już prawie dochodzi ryż podsmażony z cebulką na maśle szparagowym i podlany białym winem i bulionem. Z łodyg szparagów zrobię puree i dodam go do ryżu pod koniec duszenia. A w końcowej fazie wyłączę płytkę i posypię risotto płatkami masła i tartym serem a na wierzchu ułożę główki szparagowe. Tak 6 min pod przykrywką. Miseczka takiego ryżu, kieliszek wina.......... Wieczór ok.

          • 15 3

          • Ą,ę. Kuluralmą.

            • 0 5

          • Risotto z zielonymi szparagami obowiązkowo co roku. Cebuli nie dodaję, żeby nie zakłócić smaku szparagów. I więcej wina niż bulionu :) Ser można dodać już po wyłączeniu gazu, i tak się rozpuści w gorącym risotto. Gatunek wg uznania, ale ja preferuję gorgonzolę dolce.

            • 3 3

          • A na Hali Targowej w Gdańsku ok.9PLN ;-/

            Złodziejstwo i tyle, a potem się dziwią że ludzie kupują w hipermarketach.

            • 4 0

          • (2)

            Poszedłem dziś do Lidla (jednego) i nie było ani zielonych ani białych. Byłem w południe, Lidl na Warszawskiej obok Havla. Steków Beef Master też nie było :(

            • 2 3

            • a delamezą popierdu było? (1)

              • 0 1

              • Nie, za to był sromą fromaż.
                Najlepiej być wąsatym Januszem i kupić "dwa kila" kiełbasy na gryla po 8.99 zł, popić Tyskim.

                • 1 1

    • adax (1)

      skoro po 12 robisz zakupy widać, że sam należysz do grupy bezrobotnych

      • 26 3

      • 10.05 to byla sobota jełopku

        • 0 0

    • pod halą (1)

      do wyboru i koloru (2)

      • 6 0

      • No cóż, dojazd do centrum + parkowanie/dojście to jakieś dodatkowe co najmniej 45 minut. Magiczna hala pełna cudów niestety nie dla wszystkich. Zakupy robi się w sąsiedztwie domu, czyli "na dzielni" ;)

        • 4 10

    • lepiej idź do pracy, widocznie się nudzisz skoro o 12 jesteś na zakupach

      a propos to na moim osiedlu w zwykłym warzywniaku szparagi są codziennie po południu do dostania

      pani z naszego warzywniaka może też nie zna odmiany każdego słowa, ale ma świeże jędrne , niedrogie szparagi o każdej porze

      • 13 1

  • Artykul jak kiepska reklama - "wysmienity", "skarbnica", "dobroczynne" i oczywiscie (5)

    trzeba się pośpieszyc, bo zaraz ich nie będzie.
    A można przecież było ładnie napisać o szparagch i nie powtarzac lokowania tego samego produktu (firmy podającej grasicę) w ciagu krotkiego czasu.

    • 25 6

    • maruda!!! (2)

      jak z tobą w domu wytrzymują?

      • 6 8

      • Myślę że Trojmiasto Deluxe powinno trzymac określony poziom, zgodnie z nazwą. (1)

        Ktoś chyba moje uwagi czyta, bo mniej wiecej 3/4 jest kasowana od razu.

        • 7 3

        • zal

          zal ci pupe sciska ze nie piszą o Tobie ? formelowcu jeden

          • 0 1

    • A u mnie na działce jest pół osiedla. (1)

      A druga połowa chandluje działkami.

      • 3 2

      • Co robi z tymi dzialkami? Aaa pewnie sprzedawa i kupywa ...

        • 2 0

  • Najlepsze szparagi to te z własnej uprawy (1)

    a jeśli ci co zamienili swoje 300 metrów działki na trawnik to niech pomyślą co tracą.

    • 8 6

    • Każdy ma to co lubi, ja nie przepadam za szparagami

      na działce mam truskawki ( wspaniałe co roku), pomidory , cukinie, dynie,
      czarną porzeczkę

      • 7 0

  • do autorki (2)

    poraz n-ty nie ma przepisu na restauracyjnym poziomie. Czy tak ciężko podać 1 fajny przepis ? cały artkuł do kosza...

    • 12 5

    • dzidzio........................ :( ..........marudzisz

      • 2 3

    • :(

      to wyslij swoje danie cwaniaku do Pani Oli a nie tylko krytykujesz juz od dłuższego czasu - tylko ze Ty nic nie potrafisz formelowcu jeden

      • 1 0

  • Love

    Kocham szparagi !

    • 6 1

  • a jednak młode ziemniaczki. (6)

    ze skraweczkami, koperkiem i z zsiadłym mleczkiem. Znaczy ziemniaczki takie prawdziwe, polskie czerwcowe.

    • 13 2

    • (1)

      żryj gruz betonie - a nie szparagi mu w głowie...

      • 3 10

      • znaczy sie, przygłup ?

        • 5 2

    • Oj tak,młode ziemniaczki,zsiadłe mleko,lub maslaneczka... (2)

      koper,a i jajeczko sadzone na wędzonej słonince,mniam.Ale szparagi nie do pogardzenia temat.Ja lubię białe,ugotowane a następnie usmażone na masełku z tartą bułką.

      • 4 1

      • Typowe dziedzictwo po barowej komunie. Jak szparagi, to zalać spalonym masłem z paskudną tartą bułką :( A jest tyle pięknych (i zdrowszych) sposobów na ich przyrządzenie.

        • 0 7

      • początek ok, ale

        zamiast białych - zielone z czosneczkiem na masełku i odrobiną soli / z gór Atlas albo himalajska/

        • 1 0

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • w Polsce na ogół nie potrafią uprawiać szparagów - kiepsko je nawadniają i do tego

    za późno je wykopują (kiedy prawie przebiją się na powietrze) i przez to są łykowate

    • 1 2

  • bzdury

    Szparagi sa przereklamowane jak suschi. A propo w artykule brakowalo wpisu "reklama sponsorowana"

    • 1 0

  • warszawka

    w barach mlecznych jedza warszwiacy szparagi

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.