2021-10-17 02:24
Opinia wyróżniona
i herbatnikow Ptiberi. Wybralem sie do najblizszej wioski po chleb ale w sklepiku go nie bylo, bo na chleb byly zapisy i dostarczano tylko zamowiona ilosc. Nagle jakas babcia wyszla ze swojej chatykii i wreczyla mi
i herbatnikow Ptiberi. Wybralem sie do najblizszej wioski po chleb ale w sklepiku go nie bylo, bo na chleb byly zapisy i dostarczano tylko zamowiona ilosc. Nagle jakas babcia wyszla ze swojej chatykii i wreczyla mi olbrzymi, okragly bochen (jesli tam mozna powiedziec) swiezutkiego i oblednie pachnacego "naszego powszedniego", ktory akurat sama upiekla. Kiedy probowalem jej zaplacic to sie obrazila. Twardo stwierdzila, ze za chleb pieniedzy sie nie bierze i nie dala sobie wcisnac pieniazkow. Smakowalo bosko i wielki kolacz zostal blyskawicznie rozszarpany i zjedzony. Ze smakiem. A teraz sni mi sie on po nocach. Ten smak i zapach.
2021-10-18 13:29
A nie "pieniążkami."
2021-10-18 09:37
U babci
Pieczony w piecu chlebowym
2021-10-17 20:21
hehehe
2021-10-17 23:19
Ta babcia pewnie miała czterdziestkę, tak to się wtedy widziało :-)
Pozdrowienia od również mgr z 1978.
2021-10-17 20:10
tego artykułu, oderwanego od rzeczywistości. 90% ludzi kupuje chleb w biedronce, najtanszy jaki jest na półce.
2021-10-19 09:59
Syn zajmuje się zaopatrzeniem gdańskich "Biedronek" w pieczywo.
Chleb gatunków w rodzaju "najtańszy chleb z Biedronki" to mniej, niż 1/4 typowych transportów pieczywa dowożonego.
Poza tym wiele z tych sklepów wypieka pieczywo na miejscu, z ciasta mrożonego - świństwo, ale już wcale nie najtańsze...
2021-10-18 22:29
Chodzi o chleb trzy razy droższy od normalnego. Nawet nie znam ludzi, których stać na takie zakupy. (A ci, których niby stać, potem roztargnieni są, gdy natkną się na czyjeś pieniądze. To takie amortyzowanie wydatku na chleb widocznie.)
2021-10-19 10:29
Moim zdaniem chleb, który zawiera sztuczne spulchniacze, emulgatory, barwniki, etc.. - z pewnością "normalny" nie jest. Oczywiście masz prawo porównywać , ale nie pisz o "normalności", kiedy porównujesz chleb z opisanych
Moim zdaniem chleb, który zawiera sztuczne spulchniacze, emulgatory, barwniki, etc.. - z pewnością "normalny" nie jest. Oczywiście masz prawo porównywać , ale nie pisz o "normalności", kiedy porównujesz chleb z opisanych w artykule tradycyjnych piekarni do produkowanego z zamrożonego ciasta pieczywa supermarketowego czy wyrobów chlebopodobnych sygnowanych nazwiskiem Pellowskiego...
----
Poza tym, mijasz się z prawdą, jeśli chodzi o cenę.
Najtańszy wyrób udający chleb kupiony w najtańszym dyskoncie - kosztuje ok 1.80zł. Całkiem normalny chleb (Oliwski, razowy, etc...) z piekarni przy Dolnej Bramie (Majchrowski) kosztuje 3,50zł. Owszem, od przemysłowo produkowanego chlebowego szajsu droższy jest, ale z pewnością nie "trzy razy", nieprawdaż?
BTW - nie rozumiem osób, które dla oszczędności rzędu dwu złotych gotowe są truć siebie i rodzinę...
2021-10-17 20:22
Dla pozostałych 10%, także wcale nie jest oderwany od rzeczywistości.
2021-10-17 09:07
Ocet w 78? Coś mi się tu ptysiu nie klei... Kartki weszły w 1981, więc teges...
2021-10-18 09:23
Druga połowa dekady Gierka to już równia pochyła. Urodziłem się w 1976 r. i moja książeczka zdrowia na ostatnich stronach jest zapełniona wpisami i pieczątkami z lat 1977-1978 ze sklepów, w których moi rodzice kupowali na nią masło i ser żółty. Tak bylo fajnie, że dla małych dzieci musiały być dodatkowe przydziały.
2021-10-18 07:03
W '78 było w dechę jak na komunę, ale co my boomersi możemy tam wiedzieć. Jedynie koksu 5 gram.
2021-10-17 22:56
Mamy.
2021-10-17 12:15
Opinia wyróżniona
Najzdrowsze chleby są na zakwasie, z pieca opalanego drewnem z maki żytniej i orkiszowej.
2021-10-26 12:28
zdrowe to juz nic nie jest
nie zachwalajmy czegos co jest tylko w nazwie
2021-10-19 17:25
Czad ze spalania i inne trucizny wchodzą w chlebek, jeszcze niech piekarz jara fajki
2021-10-19 05:57
Durnyś. Chciałeś zabłysnąć ale wyszedłeś na i**otę
2021-10-18 11:53
ciekawy wynalazek :) gdzie mozna kupić?
2021-10-17 21:01
a najbardziej paskudne na kociewiu....
2021-10-17 14:41
Opinia wyróżniona
były co najwyżej dwa trzy rodzaje chleba i bułki. Reszta to współczesna komercja.Ale takie widać są potrzeby rynku.
2021-10-26 12:29
chleb to sobie w domu upiecz a reszta to porazka, a najbardziej ten wypiekany na miejscu
lapami nakladaja bez rekawiczek
2021-10-18 07:08
Wcisnęli nam to g..., zamiast zwykłego tradycyjnego pieczywa dodając mnóstwa chemii i spulchniaczy i zachwalali ....,a ludzie, którzy mało widzieli a jeszcze mniej wiedzieli o składzie proponowanych specjałów i ich szkodliwości .. kupowali i kupują nadal chwaląc jeszcze, że wspaniały.
2021-10-17 19:16
Tęsknota za PRL, co?
2021-10-19 10:15
wolę mniejszy wybór pieczywa, ale dobrego i "dopieszczonego", niż zalew piekarniczego badziewia.
to tak jak z knajpą, jak masz w menu 100 pozycji, to nie ma bata, żeby to była dobra restauracja.
2021-10-17 19:54
tylko o to, że nie da się robić perfekcyjnie 30 gatunków pieczywa, oczywiście codziennie pełny asortyment musi być dostępny dla jasniepaństwa.
2021-10-19 00:03
I tak mało kto kupuje kilka bochenkow, a nawet jesli to i tak się nie połapie jaka jest różnica pomiędzy jednym pszenno-żytnim a innym pszenno-zytnim
2021-10-17 22:18
sam sobie wypiekam 2-3 rodzaje, grunt to zboże od małorolnego rolnika który nie przesadza z nawozami i chemią, własny przemiał i dojrzewanie mąki oraz proces wyrastania i wypieku bez przyśpieszania procedury; żytni
sam sobie wypiekam 2-3 rodzaje, grunt to zboże od małorolnego rolnika który nie przesadza z nawozami i chemią, własny przemiał i dojrzewanie mąki oraz proces wyrastania i wypieku bez przyśpieszania procedury; żytni razowy zajmuje 24 h od nastawienia do upieczenia, wcale nie musi być specjalny piec, dobra maszyna do pieczenia też daje radę; taki chleb spokojnie nadaje się do jedzenia przez dwa-trzy dni
2021-10-16 15:06
Niby chleb na drzewach nie rośnie, a za to daleko nie pada deszcz od jabłoni. Bo jakby miała wytrysnąć jabłkowym sokiem, gdy deszcz padłby dalej niż niedaleko?! Niemożliwe. Tylko poważni doktorzy jak ja wiedzą, że bez pracy nie ma chyba, a bez chleba nie ma drzewa. Więc jabłoni też nie ma.
2021-10-16 15:33
wypad
2021-10-16 15:41
Pojedź ze mną na wycieczkę, weźmiemy misia w teczkę
2021-10-16 19:30
Lepiej milczec niz odezwac sie i potwierdzic ze jest sie i**ota
2021-10-17 01:56
2021-10-16 15:07
Jedna kromka jedyne 2.5 zł
2021-10-16 15:25
Pieczenie chleba we właściwej pieczy nie na pęczki ludziom się widzi bo od zwidów pęcznieje chleb i pięknie się je go gdy wyrośnie na ludzi.
2021-10-17 11:58
Jezu! Svencjusz! Co ty jadłeś?
2021-10-17 20:54
2021-10-16 19:42
2021-10-16 15:13
Małe Trójmiasto Kaszubskie. Polecam
2021-10-16 15:26
Jutro jadę i zakupię tam chleb dla całegj mojej rodziny
2021-10-16 15:24
2021-10-16 15:27
Nie potrzebują! Są bardzo dobre i inni powinni im wina nalać do gardełka aby rozwinąć skrzydła anioła.
2021-10-16 21:35
Cha cha cha, ty grzybków nie jadłeś. Klej wąchałeś???
2021-10-16 15:43
Jak mam po drodze to lecę na Dolną Bramę.
2021-10-16 15:46
A ja u Pellowskiego już nic nie kupuję.
2021-10-16 15:50
Pieluszki proszki, pierożki i Pellowski. Samo szambo i tym tyrymtytym
2021-10-16 15:50
Wielki doktor Sven
2021-10-16 16:02
2021-10-16 16:03
Pellowski, Szydłowski.. najgorsze piekarnie i najpopularniejsze. Wiadomo, najpopularniejsze przedmioty to zazwyczaj największe dziadostwo np pierś z kurczaka czy tyskie
2021-10-16 18:26
2021-10-16 19:02
częściowo utwardzony tłuszcz palmowy i cukier wanilinowy (nie waniliowy!!!)
2021-10-17 20:57
hahahah sport dla mas
2021-10-18 09:20
Ale Szydłowski ma bardzo dobry chlep
2021-10-18 09:55
chętnie
2021-10-16 21:52
Wcale się nie dziwię, że smakuje Ci chleb od Pellowskiego. Grzesia znam od wielu lat i zawsze przykładał dużą wagę, do tego, żeby jego jak mawiał "chlebuś" był naturalny i smaczny. Miałem okazję zobaczyć, jak jego mistrz
Wcale się nie dziwię, że smakuje Ci chleb od Pellowskiego. Grzesia znam od wielu lat i zawsze przykładał dużą wagę, do tego, żeby jego jak mawiał "chlebuś" był naturalny i smaczny. Miałem okazję zobaczyć, jak jego mistrz "wypędzał kwas". Tam piekarze nadal werkują ciasto. A porównaniu z piekarniami - molohami mają bardzo ciężką pracę. Wyroby cukiernicze, to inna kategoria... No cóż... Chlebuś nadal bardzo mi smakuje.
2021-10-17 18:42
2021-10-17 19:17
Dlatego od dawna omijam szerokim łukiem
2021-10-16 15:53
Manufaktura i dobry chleb?! Żart!
2021-10-16 16:35
Zapomnieli napisać o odpiekanych bułeczkach w manufakturze, raczej mało tradycji.
2021-10-16 19:32
Ten pan dalej ciągnie na tej historii???
Szkoda że te zdjęcia w piekarni to fikcja tak jak przepisy mamusi.
2021-10-16 20:21
Wielki szacunek dla mamy tego pana od której pochodzą wszystkie te naturalne składy. Kobieta robiła kilkanaście rodzajów chleba,piekła drożdżówki, serniki, ciasta kremowe i suche.. niesamowite.. ktoś w to w ogóle wierzy ze to faktycznie bez chemi i polepszaczy? Facet na fałszywym wizerunku się rozwija wyzyskując ludzi. Przykre
2021-10-16 20:37
Dokładnie, jałowe pieczywo
2021-10-18 13:57
Niestety nie maja chlebow z maki 1850 czy wyzszej. Cukier w skladzie tez zapewne jest.
2021-10-16 15:54
Od dwóch lat sam wypiekam chleb na zakwasie.Przepis jest prosty. Polecam każdemu :)
2021-10-17 16:04
U nas to samo. Jedyny plus pandemii, że zaczęliśmy piec swój chleb. I tak już 1.5 roku. Wbrew pozorom wcale nie ma dużo roboty z tym. A smakowo rewelacja. Polecam wszystkim.
2021-10-17 20:23
1 kg chleba domowej roboty kosztuje 2zl
2021-10-17 21:09
Np. z młynów oliwskich już 5 zł/kg
2021-10-17 22:20
po 1,49zł/kg oczywiście
2021-10-16 16:10
Za to ma pyszny chleb na zakwasie, który zazwyczaj znika 2 godziny po otwarciu, więc dobrze, że o niej nie napisaliście, znikałby jeszcze szybciej ;)
2021-10-16 16:17
Eko za 2 zł za kromkę który następnego dnia nadaje się tylko na tosty w jajku
2021-10-17 11:16
Nie jestem autorem tego komentarza ale tez mam taka swoja piekarnie od lat i ich wypieki sa rewelacyjne. Nazywa się Wega!
2021-10-16 16:11
Sprzedają nawet taki reklamowany na zakwasie :) Maszynowo robią ciasto w rumuni a potem do nas wysyłają .A elmingi łykaja go jak ciepłe bułeczki wazne ze tanie niecałe 2 zł:)
2021-10-16 16:30
Wcześniej zawierała bor, ale musieli zrezygnować, bo w UE zabroniono jego stosowania w żywności, więc teraz idzie do USA. Ale i tak masa chemii została. A potem tarczyca siada i wrzody się robią. Mniam.
2021-10-16 17:38
2021-10-17 20:57
Za dużo poświęcasz czasu lidlowi. Jak sam wyraz poświęcać wskazuje, czas jest święty.
2021-10-17 21:11
Sam robię chleb. Może leżeć tydzień i dalej jest smaczny.
2021-10-18 09:52
Lidl ma najgorsze pieczywo, nie nadaje się do jedzenia po kilku godzinach od zakupu. Za to mają sposoby na dobre przechowywanie warzyw.
2021-10-16 16:20
Ogólnie cena 10/15/20 za bochenek to lekka przesada
2021-10-16 18:26
Przecież tam nie ma chleba za 15 i 20 zł.
2021-10-16 20:42
W Szwecji taki chleb jest horrendalnie drogi
2021-11-08 00:05
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.