2012-12-16 10:08
NIe napiszę skąd, żeby nie reklamować:) To wygodne, częśc potraw robię sama, ale część kupuję z dowozem do domu albo odbiorem w restaruacji. Lubię tradycyjną kuchnię, ale nie przepadam za przygotowaniami...
2012-12-16 12:35
Koniecznie proszę o podanie skąd!!!
2012-12-16 12:43
Ciasta zazwyczaj od Dekera, chociaż jeśli chodzi o Gdynię polecam Lavenda Cafe, resztę z Malinowego ogrodu, nam smakowało.
2012-12-16 14:10
wolę Delicje z Gdyni
2012-12-16 12:51
2012-12-16 14:50
2012-12-16 10:15
No wreszcie jakis fajny konkurs.
2012-12-16 12:16
Toz to uczta dla zmyslow.
2012-12-16 13:15
to chyba jełopy, którzy nie wiedzą co oznacza w naszej kulturze wigilia ( patrz "rozmowy kontrolowane")
2012-12-16 13:42
chyba zapomniałeś że kościół juz pare lat temu oficjalnie powiedział że można jeść mięso...
2012-12-16 19:26
2012-12-21 12:17
Co Ciebie pajacu obchodzi co u mnie w wigilię było albo jest tradycją?
2012-12-16 13:40
kolacja nie musi być czerstwa z 12 potrawami, karpiami sałatkami czy grzybową.
można zrobić coś fajniejszego i bardziej kreatywnego. np co roku tematyczną kolację; tajska, sushi itp
no to zaraz tradycjonalisci polaki zaczną mnie minusować;)
2012-12-16 13:44
Nikt nie zabierze nam naszej kultury
2012-12-17 11:23
2012-12-16 13:54
Właśnie co roku przygotowuję tematyczną kolację - WIGILIJNĄ. Tylko jeden raz w roku. Tajską, sushi, meksykańską czy jakąkolwiek inną mogę przygotować każdego innego dnia. Tylko powiedz mi czym Twoja "kreatywna" tajska wigilia różni się od zwykłej tajskiej kolacji?
2012-12-16 14:15
ale nie na Wigilie bo Wigilia to tradycja. Tak jestem polakiem mieszkjacym 15 lat w Szwecji i uwielbiam tradycyjna Wigilie w Polsce z rodziną.
A sushi szanowna Pani to mogę sobie na codzień jeść.
Ciekawe czy wiesz jakich glonów sie używa to sushi i jakiego rodzaju ryżu? hahah
Kreatywny matole
2012-12-16 15:00
Hm, myślałam że Szwedzi to grzeczni ludzie, ale najwyraźniej nie jest to zaraźliwe. Pomimo 15 lat wciąż pielęgnujesz w sobie "polską" kulturę - obrażanie i wyzwiska na forum. No cóż, wesołych świąt!!!
2012-12-16 15:14
ale wyśmiewanie kogoś ( tradycjonaliści polaki ) to jest dopiero miłe.
2012-12-16 15:22
widocznie osoba ktora wybiera kuchnie tajska na swieta nie zna pojecia slowa ,,TRADYCJA" czy u pani na swieta rodzice robili suschi ? No chyba ze pani jest TAJKA to co innego . mozna sobie tak gdybac jednak wprowadzanie
widocznie osoba ktora wybiera kuchnie tajska na swieta nie zna pojecia slowa ,,TRADYCJA" czy u pani na swieta rodzice robili suschi ? No chyba ze pani jest TAJKA to co innego . mozna sobie tak gdybac jednak wprowadzanie kuchni innej narodowosci spowoduje nieodwacalne skutki i za kilkanascie lat nikt juz nie bedzie znal smaku polskich potraw. dla mnie moze jesc pani nawet chomary pani sprawa .Kontytuowanie tradycji przekazali nam rodzice i pomimo iz kuchnia tajska jest pyszna nigdy nie zastapi nam naszych potraw wigilijnych
2012-12-16 15:36
Drogi polaku, chyba nie do końca zrozumiałeś to co napisałam. Idą święta, bądźmy dla siebie mili i nie obrażajmy się nawzajem na forum. Wystarczająco dużo agresji mamy na co dzień z ust polityków.
A w mojej
Drogi polaku, chyba nie do końca zrozumiałeś to co napisałam. Idą święta, bądźmy dla siebie mili i nie obrażajmy się nawzajem na forum. Wystarczająco dużo agresji mamy na co dzień z ust polityków.
A w mojej rodzinie na Wigilię absolutnie nie ma żadnych odstępstw od tradycji. Jemy dokładnie te same potrawy, które jako dziecko jadałam na wigiliach u babci.
2012-12-16 21:22
Polaku się pisze z dużej o mlody niekoniecznie wyksztalcony z dużego Tajskiego miasta
2012-12-17 08:12
Twój nick jet pisany z małej litery, więc myślałam że to taka "figura artystyczna". Masz przecież prawo nazwać się zarówno "polakiem" jak i "Polakiem". Natomiast "tajskiego" piszemy zdecydowanie z małej litery.
2012-12-17 11:21
"widocznie osoba ktora wybiera kuchnie tajska na swieta nie zna pojecia slowa "
widocznie? co widocznie? nic nie widocznie, może zna pojęcie tradycji znacznie lepiej od ciebie, ale akurat może chce coś innego zrobić? taki spec od gdybania niby jesteś.
2012-12-16 21:20
niektórzy jak widać antypolskość i uprzedzenia rasowe mają za element dyskusji o kuchni....
2012-12-17 12:08
i do tego Żyd, i najprawdopodobniej gejem i lesbijką w jednym, okradasz kraj i strzelałeś do oficerów w Katyniu i komandorów w Gdyni. O byciu UBekiem nie zapomnij.
2012-12-17 13:55
nie zapędzaj się tak.
Bzury piszesz jakich mało
2012-12-17 18:48
albo nie zaglądasz na fora zbyt często. wiele jednak nie tracisz. albo nawet nic.
2012-12-16 13:52
potrawy wigilijne nie powinno sie modyfikowac sa wpisane w kulture polska i wymyslanie dań niech bedzie realizowane po świetach , ktos jeszcze napisal ze moze kuchnie tajska. no to dajcie jeszcze chinska i tunezyjska. swieta spedza sie w rodzinnej atmosferze a czy restauracja taka atmosfere zastapi ODPOWIEDZ NIGDY
2012-12-17 12:11
2012-12-16 14:19
Mimo wszystko wracam z nostalgią do dzieciństwa ! , Czekanie na Święta , im bliżej tym więcej napięcia ,niecierpliwości a potem już pare dni przed - niezapomniane zapachy z kuchni ; - bigos ,ciasta ukochanej nieżyjącej
Mimo wszystko wracam z nostalgią do dzieciństwa ! , Czekanie na Święta , im bliżej tym więcej napięcia ,niecierpliwości a potem już pare dni przed - niezapomniane zapachy z kuchni ; - bigos ,ciasta ukochanej nieżyjącej już Mamy do dziś je czuje ! - no i Wigilia !, od rana podniosły nastrój ,stroienie choinki , powolne przygotowywanie stołu no a potem między 17-19 zasiadanie do niego -opłatek ,życzenia , Wieczerza , podchoinkowe prezenty , lekkie śpiewy kolęd , Wigilie kończyło się uroczystym wyjściem na Pasterke ! Szkoda ,że dziś odchodzimy od tej Naszej Polskiej tak pięknej tradycji ! Wielu -obcokrajowcy ,zazdrościło i podziwiało nas za To !... Dziś na siłę gna nas jakiś owczy pęd do komercjalizacji ,w tym względzie staramy się na siłe dorównać innym - dotyczy to także takiego badziewia jak ;- Helo Łin ,Walentynek i innych , jeszcze patrzeć jak nasz Dzień Niepodległości zmienimy na Independet dej !!!} tak jest ! choinki stroimy miesiąc przed świętami ,wigilja- to golona i piwo ! , i zamiast kolęd -"Góralu czy Ci nie żal...powiem tak ;- zatracamy się jako Naród -Państwo , przestajemy być Sobą !... ps. świadomie piszę fonetycznie - po polsku !
2012-12-18 08:56
dokładnie tak samo myślę i przeżywam te Święta jak rb... pozdrawiam i życzę szczęśliwych Świąt!!!
2012-12-16 14:51
aż się chcę jeść od patrzenia!
2012-12-16 15:02
duża część dzisiejszych kobiet sama nie gotuje tylko zamawia gotowe jedzenie. Nie ma zapachów dobiegających z kuchni, wspólnego czasu spędzonego na przygotowywaniu potraw.
Ale cóż... kobieta nowoczesna nie gotuje, nawet sama dla siebie.
2012-12-16 22:18
a inna duza czesc dzisiejszych kobiet gotuja razem z dzisiejszymi mezczyznami... i duza czesc dzisiejszych mezczyzn tez gotuje:)
2012-12-17 11:28
2012-12-17 17:49
A może kobieta nowoczesna nawet miałaby ochotę ugotować, tylko nie ma kiedy? Najpierw do pracy, a potem praca w domu? Same to wywalczyłyśmy, więc nie ma co narzekać. Gdyby kobieta zajmowała się wyłącznie domem, to miałabym czas, by codziennie ugotować obiad z trzech dań.
2012-12-17 18:58
taaa, bo w obecnych warunkach facet z jednej pensji by "fundował" trzydaniowy obiad...
2012-12-18 15:28
...ja o to nie walczyłam, a już na pewno nie o tyranie do 67 roku życia...
2012-12-16 15:27
A gdzie lepienie uszek ? A gdzie tradycja i radosc kuchmarzenia ?
2012-12-16 20:38
Nie każdy ma czas, siłę i ochotę sterczeć godzinami w kuchni. Poza tym święta to nie tylko tradycyjna wigilia, to także 2 kolejne dni, z nieco innym menu. Uważam, że dobrym pomysłem jest zrobić część potraw samodzielnie,
Nie każdy ma czas, siłę i ochotę sterczeć godzinami w kuchni. Poza tym święta to nie tylko tradycyjna wigilia, to także 2 kolejne dni, z nieco innym menu. Uważam, że dobrym pomysłem jest zrobić część potraw samodzielnie, np. dania główne + coś co wychodzi nam najlepiej, a rozmaitości dodać z cateringu. Najlepiej pieczyste (pieczone wędliny, pasztet), coś z garmażu. W domu nie opłaca się robić rzeczy w małych ilościach, więc lepiej zamówić je z zewnątrz - będzie większy wybór na stole, a przy tym duuuużo mniej roboty i brudzenia. No i więcej czasu dla siebie i rodziny - a to przecież chodzi - a nie o zagonienie skazańca do kuchni na 3 dni.
2012-12-16 21:22
Dokładnie, szczególnie jeśli Święta obchodzi się w małym gronie. Bo trudno jest skomponować urozmaicone menu ale w taki sposób, aby potem połowy nie wyrzucić czy zamrażać.
2012-12-16 22:23
a sama dostaję rybę
wszystko domowe, smaczne, zrobione "dla siebie", a nie jako biznes
2012-12-22 13:20
pierniczkowa a sernika umisz Ty upiec? bo jak cos to szukam żony:)
2012-12-22 15:12
i rogaliki z makiem :-)
i torcik bezowy :-)
i ciasto marchewkowe :-)
i torcik ananasowy :-)
i ...
a w ogóle to ciasto robi mikser ;-)
2012-12-17 11:10
Jak zrobisz w domku np. pasztet to wiesz co tam dodałaś a taki kupny, diabli wiedza co dodaja.
Barszcz jak zrobisz to np 1 kg buraków a nie z torebeczki czy słoiczka ( sztuczny) ozdobiony pietruszka
2012-12-17 13:30
Nie chodzi o pasztet kupny, produkcję z fabryki, tylko o upieczony przez dobrego szefa kuchni. Taki popisowy pasztet "zjada" większość domowych wyrobów przeciętnych gospodyń. Osobiście polecam pasztet z królika z bakaliami z restauracji Ewa Zaprasza w Sasinie k/Łeby. Warto mieć takie zaufane miejsce.
2012-12-17 11:08
mó mąz nie zje kupnych mrożonych pierogów albo barszczyku z torebki.
Dziekuję
2012-12-17 13:22
a nie oglądał TV podczas gdy jego żona lepi pierogi i miesza barszcz... o ile jest co pokochać... I co za rozmemłany mężuś, skarpetki też mu pierzesz? Poza tym domowe pierogi również się mrozi! Współczuję - sama będziesz sobie winna wychowania wybrednego chłopa.
2012-12-17 14:11
raz w roku od zrobienia pierogów z kapusta korona nikomu jeszcze z głowy nie spadła. Stać mnie na catering tyko po jakiego grzyba skoro sama potrafię zrobić wigilie i zaprosić rodzinę. Mój wybór i nie musisz
raz w roku od zrobienia pierogów z kapusta korona nikomu jeszcze z głowy nie spadła. Stać mnie na catering tyko po jakiego grzyba skoro sama potrafię zrobić wigilie i zaprosić rodzinę. Mój wybór i nie musisz kobieto być złośliwa. Jak ktoś lubi gotowce to bardzo proszę.
Nie musisz mi współczuć bo jesteśmy małżeństwem od 20 lat i pomagamy sobie wzajemnie. Słuchamy muzyki i gotujemy wspólnie dla dzieci i rodziny.
Zajmij swoim mężem jeśli w ogóle go posiadasz.. Lepszy wybredny chłop niż kapuściana głowa niektórych.
Wigilia jest raz w roku
Masz jeszcze jakieś pytania?
2012-12-17 15:03
Jestem facetem, nie wiem dlaczego założyłaś, że kobietą...
2012-12-17 14:25
wydaje sie ,że wystarczy leżec i pachniec a pózniej zdziwione jak facet znajdzie sobie normalna, pracowita babeczkę.
Co innego jak kobieta prowadzi firme i ciezko pracuje to zamawia catering bo brakuje czasu na zrobienie np. bigosu :)
2012-12-17 14:58
i trudno żeby jeszcze gotował. Bratowa nie pracuje , zajmuje sie domem i dziećmi. Stac ja by zamawiać gotowe potrawy ona jednak z mama wszystko same przygotowuja. Nie sfiksowała na punkcie kasy.
Co roku
i trudno żeby jeszcze gotował. Bratowa nie pracuje , zajmuje sie domem i dziećmi. Stac ja by zamawiać gotowe potrawy ona jednak z mama wszystko same przygotowuja. Nie sfiksowała na punkcie kasy.
Co roku zapraszaja nas i rodziców bo maja duży dom.
Wszystko samczne, domowe. A na sylwka jeżdzą za granicę i bratowa odpoczywa w Spa. Małżeństwo z 15 letnim stażem, i zadowoleni z zycia bez bufonady i zadęcia.
2014-12-18 13:13
2014-12-18 13:12
a gdzie tradycja, gdy kobieta zachrzania tydzień przed wigilią żeby posprzątać, nagotować a mąż siedzi na kanapie i tv oglada?????
do d... z taka tradycją, gdzie kobieta tyra, żeby reszta rodziny miała święta! kobieta to tez rodzina i tez ma prawo świętowac a nie tylko pracować!
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.