2019-07-20 22:06
Na przymorzu kolo rynku tez jest gruzinskie jadlo, tyle ze ceny wyzsze niz w centrum gdanska
2019-07-20 22:11
Tak, cieszyłam się że mi taki bar blisko domu otwierają, ale jak zobaczyłam ceny to się tylko zaśmiałam. Wolę podjechać do Zurny czy podejść na chinkali do Mandu.
2019-07-21 08:34
Nie ma co minusować, za porcję 5 chinkali życzą sobie 25 złotych...
2019-07-21 12:51
Ceny z d..., a porcje dla kota! W zhurnie na Czyżewskiego ceny trochę niższe, ale porcje dla ludzi (bynajmniej takie były m-c temu).
2019-12-31 16:32
bynajmniej to NIE przynajmniej...
2019-07-22 07:54
to prawda, nie wiem skąd wzięli ceny
2019-07-20 22:18
Tak o 20% za drogo, masakra. Ceny europejskie, płace ciągle wschodnie.
2019-07-20 22:32
Dzis bylismy w Chinkalni. Nie jest to kuchnia dietetyczna :D, ale wszystkim smakowalo. Pierozki bardzo dobre, lekko pikantne. Potrawka z pieczonych ziemniakow z miesem i warzywami pyszna. Pieczarki z serem pycha. Dosc tlusto, ale smacznie. Na pewno wrocimy.
2019-07-21 13:30
2019-07-22 07:54
to nie Gruzin tylko laska co dwa razy w Gruzji była
2019-07-22 16:38
Jedzenie jest pyszne , porcje duże a ceny bardzo przystępne ! Polecam!
2019-07-22 07:54
co to za kuchnia gruzińska bez baraniny? nie kupuję tego
2019-07-24 15:20
2019-07-20 23:16
Kawa najdrozsza za 24pln.....hehe,ludzie,kurde czy to jest normalne.Nigdzie indziej nie pilem drozszej kawy jak w Pl.Otworzmy oczy.No jak za jedna kawe mozna zaplacic 1/4 dniowki??Pogielo Was?
2019-07-21 07:33
nie słyszałeś. 24 zeta za dzbanek najwyższej jakości kawy dla 3-4 osób to nie tak drogo. Jakbyś ruszył tyłek z kanapy i wyszedł do kawiarni raz na jakiś czas to byś słyszał i nie pisał głupot. w wawie chemex potrafi być
nie słyszałeś. 24 zeta za dzbanek najwyższej jakości kawy dla 3-4 osób to nie tak drogo. Jakbyś ruszył tyłek z kanapy i wyszedł do kawiarni raz na jakiś czas to byś słyszał i nie pisał głupot. w wawie chemex potrafi być droższy a właśnie czytałem, że w wenecji para za dwie kawy zapłaciła 1000 euro.. to tak a propos cen Polski.
Miłej niedzieli!
2019-07-21 07:48
za rozstawienie kuchenki turystycznej i gotowanie na zabytkowym moście.
2019-07-21 11:01
Niedowidzi, niedosłyszy, a się czepia.
2019-07-21 11:49
Nie,nie slyszalem o zadnym speciality Maju.Dla mnie kawa to zadne speciality,zaden luxus,zadne takie.Kawa to kawa,musi byc pyszna I tania.Na kazda kieszen.Dla kazdego.Kazdy ma prawo usiasc I zamowic kawe w kawiarni.Na
Nie,nie slyszalem o zadnym speciality Maju.Dla mnie kawa to zadne speciality,zaden luxus,zadne takie.Kawa to kawa,musi byc pyszna I tania.Na kazda kieszen.Dla kazdego.Kazdy ma prawo usiasc I zamowic kawe w kawiarni.Na krewetki czy steki nas nie stac ale na kawe musi byc stac kazdego.Wszedzie,czy to hotel,czy kawiarnia,czy McDonald's.Ale za 24pln czy nawet 12 czy 15 to jest zdarcie skory po rzeznicku.Wstan z kanapy,przejedz sie po swiecie,zaplac za kawe 1-3 euro,wroc I zaplac za nia 24pln w Pl.I ja wtedy zycze Ci milej niedzieli
2019-07-22 11:01
Śmieszy mnie to socjalistyczne podejście, że coś się należy. Nic się nie należy obiboku, do roboty!
2019-07-22 15:09
Ale sie popisal tutaj nasz czytelnik.....nie pisalem ze sie nalezy.Poza tym nie pisalem o sobie.Pisalem o innych.Chcialbys/chcialabys aby bylo Ciebie stac na to co mnie.....obiboku?Ojoj,alez prosze zachowac odrobine klasy.
2019-07-22 15:15
Poza tym jakbys mial/miala odrobinke oleju w glowie I podstawy matematyki szybko bys obliczyl/obliczyla ile kosztuje wyprodukowanie filizanki kawy I ze nie ma podstaw aby chciec za nia tyle pieniedzy.Ale pewnie,lepiej wziac tygodniowke I ja wydac na kawe,ciastko I 3 piwa na Starowce.....a potem do mamy na obiadek bo przeciez za prad przyszlo!
2019-07-21 12:58
Nie wyobrażam podawania kawy w dzbankach, kankach z chochlą ...często bywam w Andaluzji, w centrum Kadyksu, Sewili i in. nie trafiłem na droższą kawę niż 1,5 euro.
2019-07-21 13:15
Wlasnie o tym chcialem napisac.Nie o tym co mysla niektorzy piszac"cebule,nie narzekajcie"albo takie bzdety.Podroze ksztalca.Warto zobaczyc jak jest I wymagac potem u siebie.Chcialem napisac ze kazdego powinno byc na
Wlasnie o tym chcialem napisac.Nie o tym co mysla niektorzy piszac"cebule,nie narzekajcie"albo takie bzdety.Podroze ksztalca.Warto zobaczyc jak jest I wymagac potem u siebie.Chcialem napisac ze kazdego powinno byc na kawe stac,na taki codzienny pobyt w kawiarni,na ta odrobinke normalnosci.Mowia ze zeby byc szczesliwym to trzeba umiec cieszyc sie z malych rzeczy.Zgadzam sie.Ale jak sie cieszyc skoro na kawe nas nie stac.I nie pisze tu o sobie.Piszac to mysle o naszych rodzicach I dziadkach,o naszych emerytach ktorym tak mala rzecz jak kawa w kawiarni na ich ukochanej Starowce nalezy sie jak psu buda.Mam dosc ogladania w ogrodkach wylacznie Norwegow I Niemcow etc etc a naszych emerytow czy dziadkow na lawkach karmiacych ryzem golebie.Tyle!
2019-07-21 19:12
ani hiszpanie ani portugalczycy nie piją tej swojej codziennej kawy w jakości speciality. to niemożliwe nigdzie w Europie w cenie 2euro. amen. Za ekonomiczną sytuację emerytów w polsce niestety odpowiadają rządy, niemal
ani hiszpanie ani portugalczycy nie piją tej swojej codziennej kawy w jakości speciality. to niemożliwe nigdzie w Europie w cenie 2euro. amen. Za ekonomiczną sytuację emerytów w polsce niestety odpowiadają rządy, niemal wszystkie, ostatnich 30tu lat poczynając od pana balcerowicza i jego "chłodzenia gospodarki" na potrzeby Zachodnich firm... smutne :((( ale prawda.
2019-07-21 15:19
Dobrze prawisz. Ja uwielbiam kawę w Portugalii i Hiszpanii i nigdzie nie zapłaciłam więcej niż 2 euro.
2019-07-21 21:18
Ale chemex to g*wno
2019-07-21 21:09
100 zł dniówki? Ktoś jeszcze za tyle pracuje? Na Kaszubach płacą 250 zł dziennie za np. wywóz gnoju od kóz, ale nie ma chętnych. To co się robi za stówkę?
Za 15 zł za godzinę zatrudnię od ręki niewykwalifikowanych do prostych prac ogrodowych. Kto chętny? Proszę o adres email to się umówimy.
2019-07-22 05:37
W Polsce z kawy robi się jakiś towar ekskluzywny . Nawet w budkach z kawą na wynos potrafi kosztować po 10 zł . Trochę jezdze po świecie i kawa na mieście to jest taki napój po który kazdy kupuje w drodze do pracy , pod budka ciągle jest ruch bo kosztuje grosze !
2019-07-20 23:26
Serio? Ktoś to czyta przed opublikowaniem?
2019-07-20 23:26
przestancie , kurna narzekac.
2019-07-20 23:45
nawet importowanych z giełdy w Berlinie, do której i tak musiały dotrzeć przynajmniej z Tajlandii, co daje +15h samego transportu do Gdańska przy byciu wyrozumiałym..za takie żarcie nie warto płacić takiego hajsu. lepiej
nawet importowanych z giełdy w Berlinie, do której i tak musiały dotrzeć przynajmniej z Tajlandii, co daje +15h samego transportu do Gdańska przy byciu wyrozumiałym..za takie żarcie nie warto płacić takiego hajsu. lepiej odłożyć kasę, pojechać choćby do Bangkoku i nażreć się świeżego aż się człowiekowi odechce na kolejny rok.
poza tym, jedna czy dwie podróże do Ameryki nie zrobią z Ciebie kucharza ponad domowego pichcika, co może przełamać jakąś potrawą codzienną rutynę schabowych. no ale dzisiaj ludzie mają przekonanie, że są najlepsi we wszystkim, chcą zmieniać swoje życie, uciekać z korpo, pisać bloga i otwierać knajpy, bo komuś kiedyś smakowała ich jajecznica, a będąc na budżetowej wycieczce w Belize czy Brazylii, spróbowali street foodu i poczuli gruby hajs...
zwiedziłem pół świata i nie widziałem nigdzie knajpy z polskim żarciem prowadzonej przez azjatów, czy latynosów, czy polinezyjczyków...ciekawe dlaczego?
2019-07-21 11:05
nie ma niczego ciekawego do zaoferowania. Dlatego nikt się nią nie interesuje. Również zwiedziłem kawał świata i widziałem jak choćby przytoczeni przez Ciebie Azjaci prowadzili restauracje włoskie, hiszpańskie, burgerownie, czy kebabownie. Bo to się sprzedaje.
2019-07-21 12:05
nośne są kuchnie smaczne i proste przygotowaniu: "skladaki" (kebab, burger, pizza), "ekspresy" (dania z woka, sushi), "jednogarnkowce" (50l kocioł tajskiego curry, zachowuje swiezosc 2-3 dni).
polska kuchnia
nośne są kuchnie smaczne i proste przygotowaniu: "skladaki" (kebab, burger, pizza), "ekspresy" (dania z woka, sushi), "jednogarnkowce" (50l kocioł tajskiego curry, zachowuje swiezosc 2-3 dni).
polska kuchnia to nie tylko pierogi. to faszerowane prosie, faszerowany szczupak, dzik z rusztu, galantyny naturalne, ciasta drozdzowe, nalewki, masło rakowe itp. to wszystko robi si dlugo, powoli i malo kto umie dobrze. dlatego nikt tego nie robi w pl, bo jak upieczesz dzika to musosz go jeszcze sprzedac, bo ci sie zepsuje. a restauratorzy czasem nie widzą klienta przez pol dnia i dlatego kroluja potrawy robione albo "na zapas", albo na miejscu w 5 min.
2019-07-21 17:46
Ależ to się sprzedaje, tylko za 200 zł danie, a cebulaki nawet nie wiedzą o istnieniu restauracji z wyższej półki.
2019-07-21 18:09
Na polskiej kuchni zarobić można tylko w formie barów mlecznych, tam jest zawsze obłożenie.
2019-07-21 13:03
2019-07-21 14:47
tak, jak wskazane w komentarzu powyżej, nasza kuchnia choć okazała należy do specyficznych, mocno regionalnych i ciężko ją dobrze przyrządzać, zwłaszcza komuś, kto tych smaków nie zna z dzieciństwa czy codzienności.
rozwiń...
tak, jak wskazane w komentarzu powyżej, nasza kuchnia choć okazała należy do specyficznych, mocno regionalnych i ciężko ją dobrze przyrządzać, zwłaszcza komuś, kto tych smaków nie zna z dzieciństwa czy codzienności.
to samo z owocami morza i nie chodzi o krewetki w sosie koktailowym, ale o wszelkie potrawy, na które choćby właśnie silą się "nowi restauratorzy" czy inni "autorscy kucharze". jasne, żadna filozofia dowalić czosunio do krewety na patelni, ale żeby od razu otwierać knajpę i jechać na tym patencie oferując spocony seafood za miliony monet..proszę..dziś ludzie mają trochę większe rozeznanie w temacie ale spoko..nikomu źle nie życzę. jak już to sprowadzić kilku filipino czy tajo-majo zamiast ukraińskiej braci i wtedy robić choć umiarkowanie autentyczną kuchnię.
2019-07-21 17:48
Ponieważ polska kuchnia nie ma nic ciekawego do zaoferowania?
2019-07-23 21:51
Chyba twoja...
2019-07-26 13:19
2019-07-21 00:54
Aha.
2019-07-21 01:17
ale co Ci nie pasuje, jezus nie wisi nad drzwiami czy o co lotto
2019-07-21 08:05
Do tej knajpy wejść w laczkach Kubota ? Czy one są surferskie ? A gdzie mogę zostawić swoją deskę ? Przed lokalem czy w środku są specjalne surferskie stojaki ?
2019-07-21 09:59
Musisz mieć opaleniznę jak surfer i blond włosy do ramion
2019-07-21 11:10
W przeciwnym wypadku won.
2019-07-21 07:49
2019-07-21 08:10
Zurna - wcześniej bardzo (!!!) tak. Po zmianach (kucharze !!!) - absolutnie (!!!) NIE. Szkoda...
2019-07-22 07:56
no, dostałem taki twardy szaszłyk z barana, że męczyłem się z tą gumą ponad godzinę, maskara a było tak fajnie :(
2019-07-22 08:24
Czyli to nie było tylko moje wrażenie, że kucharzy zmieniono na dużo gorszych. Potrawy straciły zupełnie gruziński smak.
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.