2020-08-06 21:01
Tylko po co ???? !!!!
2020-08-07 08:15
Bo niektórzy nie mogą jeść cukru nawet w małej ilości?
2020-08-08 04:23
2020-08-06 21:22
2020-08-07 09:42
Przeszedł na wcześniejszą emeryturę i wygrzewa się w ciepłym słoneczko Kalifornii
2020-08-07 09:40
i bez zagęstników.
2020-08-07 12:15
i mamy lody rzemieślnicze w domu.
2020-08-07 14:28
Przecież owoce też zawierają cukier
2020-08-07 14:49
Aby powstały lody nie wystarczy zamrozić jakiegoś płynu. Jeśli tak po prostu nalejemy do foremki płynu zawierającego wodę i go zamrozimy to ta woda zamarznie nam na kamień którego nie będzie się dało nawet pogryźć.
rozwiń...
Aby powstały lody nie wystarczy zamrozić jakiegoś płynu. Jeśli tak po prostu nalejemy do foremki płynu zawierającego wodę i go zamrozimy to ta woda zamarznie nam na kamień którego nie będzie się dało nawet pogryźć.
Aby z płynu powstały lody (a nie lód) podczas zamrażania trzeba płyn przez cały czas mieszać.
Czyli do zamrażarki trzeba wstawić formę razem z mieszadłem (albo trzeba sobie kupić dedykowaną maszynę do robienia lodów).
Alternatywne metody to:
1 domieszanie do składników na lody ciekłego azotu - który je zamrozi tak szybko że nie stworzy się lodowa sieć krystaliczna, to szybki ale dość drogi sposób.
2 zamrażanie bardzo cienkich lodowych warstw i ich zeskrobywanie (wówczas lodowe kryształki będą bardzo drobne), wykorzystuje się do tego metalową płytę ochłodzoną do bardzo niskiej temperatury, czyli bierzemy jakiś solidny kawał żelastwa posiadający płaską powierzchnię, chłodzimy do -30 w zamrażarce, potem smarujemy go przygotowaną mieszanką składników i zeskrobujemy skrobaczka do szyb, powtarzamy to kilkukrotnie aż nazbiera się nam odpowiednia porcja lodów.
2020-08-09 14:53
Co jak co ale cukier musi się zgadzać ;)
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.