2019-09-21 13:01
"Der Lachs" Isaac Wed-Ling We.&Wydam Dirck Hekker,tak zapisywano przez wieki lokal przy ul. Szerokiej,wkomponował się w Gdańsk,nie może zniknąć nazwa "Łosoś" "Pod Łososiem" musi być reakcja samorządu i konserwatora zabytkow. Ta nazwa to zabytek starego,pięknego Gdańska.
2019-09-22 16:58
To, co się tam działo potem nie ma nic z tą tradycją wspólnego
2022-04-06 08:21
po wojnie właściwie wykorzysywano tomiejsce wg. potrzeb. było tam archiwum miasta, ksiegarnia, ijak to w tamtych czasach,przyszedł nowy właściciel, nowe koncepcje...aż do 1976.
2019-09-22 22:13
Zachęcam do przestudiowania historii tego miejsca... tam powstał goldwasser!
2022-04-06 08:16
również zachęcam, od 1598 roku kiedy ambrosius vormullen, holender, żydowskiego pochodzeniia kupił kamienice na szerokiej 52/54 i zaczął produkować słynne likiery...
2022-04-06 08:11
nazwa restauracji pod łososiem może zniknąć ale kamienicy szeroka 52/54 czyli dom pod łsosiem nie zniknie już nigdy !!! jest wpisana do rejestru zabytków a bezpośrednio podlego opiece ''miasto gdańsk''
2019-09-20 19:24
Po zrujnowaniu tradycji Kubickiego teraz przyszedł czas na łososia...
2022-04-06 08:04
to znowu bzdura. kubicki był znakomitą restauracją ale dla klasy średniej.
niestety był taki czas że mniej ludzi przychodziło,zawirowania polityczne,
stocznia padła, wiele firm plajtowało więc zaczął się dołek u kubickiego''
trzeba jednak przyznać żebyła to znakomita restauracja o której nie wolno zapominać !!!
2019-09-21 15:57
A cóz to była za tradycja i Kubickiego? Jedyna różnica to że wóda była podawana w karafkach bo schabowy i kurczak tak jak wszędzie..
2019-09-27 23:04
Nie jadłeś tam golonki to zamilcz!
2019-09-22 16:54
Oba lokale to była własność prywatna
2019-09-21 15:57
Tak to dramat , obyśmy mieli tylko takie dramaty.
2019-09-22 09:38
2019-09-23 20:44
Abstrahując od jakości dań i obsługi - z tym bywało ostatnio różnie - lokal powinien pozostać.
Dziwię się, że nie jest wpisany do rejestru dóbr kultury miejskiej (taki chyba nawet nie istnieje).
Uważam, że to
Abstrahując od jakości dań i obsługi - z tym bywało ostatnio różnie - lokal powinien pozostać.
Dziwię się, że nie jest wpisany do rejestru dóbr kultury miejskiej (taki chyba nawet nie istnieje).
Uważam, że to ogromne zaniedbanie.
Szkoda, że Robakowski nie pokwapił się przed sprzedażą do kompetentnych urzędników.
No ale mleko się już rozlało.
Żal, że taki kawał tradycji zamieniono na gotówkę.
2022-04-06 07:51
Jest wpisany do rejestru zabytków, a pieczę trzyma Konserwator Zabytków i Miasto Gdańsk.
2019-09-30 00:07
Robakowski w d....pie ma kontynuacje działalności Restauracji Pod Łososiem. Zaorał to miejsce!
2019-09-23 22:01
ą ę tu kompletnie jest nie z tej bajki.
Powinna zostać nazwa, jako historyczna, a kuchnia powinna być związana z miastami hanzeatyckimi. Zwłaszcza, że w miastach należących onegdaj do Hanzy są świetne i znane
ą ę tu kompletnie jest nie z tej bajki.
Powinna zostać nazwa, jako historyczna, a kuchnia powinna być związana z miastami hanzeatyckimi. Zwłaszcza, że w miastach należących onegdaj do Hanzy są świetne i znane restauracje, posiadające gwiazdki różne, w których serwuje się nowoczesną kuchnię opartą na tradycji. I co najważniejsze wykorzystujące produkty z regionu północnej Europy.
Co prawda ślimaki też są nasze :)
2019-09-20 20:47
Nic nie dzieje się bez przyczyny.
2019-09-20 21:40
2022-04-06 07:48
bzdura, ma ok 70 . i ma się dobrze !!! 06 04 22
2022-04-06 07:45
pan robakowski zwyczajnie po 40 latach pracy w gastronomii
miał prawo przejść na emeryturę. trafił się kupiec i po sprawie...
nie szukajcie sensacji.
2019-11-17 17:57
pan robakowski nie chce odpowiadac poniewaz to jego zycie prywatne !!!!!! wydaje mi sie ze jest juz na emeryturze i nie musi sie przd nikim tlumaczyc!!!! tyle i az tyle!!!!!!
2019-09-21 06:45
A czy On przypadkiem nie żyje od kilku lat?
2019-09-21 01:02
Prawda jest taka ze Pan MR ma tyle długów aż glowa boli sprzedawcy warzyw nawet mu juz towaru nie chcieli dowodzić ostatnio zsopatrywal sie w pobliskiej Biedronce , kuchnia spadala na psy zadnych innowacyji czas bylego PRL sie tam zatrzymal a ceny z karty europejskie tylko tradycja miejsca stary Robakowski w grobie sie przewraca a szkoda
2022-04-06 07:34
ni chce mi sie pisać,ale powinieneś wiedzieć że jesteś durniem.
nie wiesz, niepisz bzdur...
2020-01-02 05:22
W łososiu wesel nie robili, proszę nie fantazjować i nie kłamać..
Natomiast p. robakowski był jednym z najlepszych restauratorów w polsce !!!
2019-09-21 08:14
Są najlepsze jarzyny
2019-09-20 17:29
Przerobią na stoły z palet, na ścianach goły beton, żarówki Edisona nad stołami... aha i kucharz obowiązkowo tatuaże i broda.
2019-09-20 17:39
Jak bardzo nic nie wiesz, człowieczku.
2021-07-24 13:21
Masz wiele wspólnego z moimi nożami w domu - jesteś tępy...
2020-01-07 18:48
to prawda,taki mają styl, jeszcze plastiki na stołach...
2019-09-20 17:41
Winne grono to restauracja, a nie sezonowe bistro. Jedna z lepszych restauracji w Trójmieście. Szkoda, że się przenoszą na Kopernika było kameralnie i miało się wrażenie, że nie każdy tam trafi. W nowej lokalizacji będzie turystycznie. Z drugiej strony właściciel więcej zarobi na co zasługuje
2019-09-20 20:01
to raczej tak. Wystrój - typowa restauracyjna tandeta. Kopiuj - wklej tysiecy takich knajp.
2019-09-21 10:58
który doskonale wie, na czym polega gastronomia. Nie dezajnerskie wnętrze się liczy, tylko porządna kuchnia i serwis. Tyle w temacie :)
2019-09-22 16:10
wyglądającej jak lekko odświeżony bar mleczny z czasów końca PRL-u mało kto będzie chciał wejść. Oczywiście, kuchnia jest najważniejsza, ale wygląd i atmosfera też ma duże znaczenie.
2019-09-22 16:14
Kiedy byłeś w restauracji poza stypą, weselem i komunią?
2019-09-22 18:00
A Ty już miałeś swoją komunię?
2019-09-21 19:05
"tyle w temacie"...
2019-09-21 16:05
wnętrze staropolskie. a teraz co będzie?
2019-09-22 16:16
Chyba mennonickie?
2019-09-21 09:02
Tragedia, jesli ma to wygladac podobnie, jak na obrazku wyzej. Jakas dziwna moda nastala. wszystkie restauracje takie same-bez wyrazu,przypominaja wiejskie gospody. Jeszcze tylko krzesla derma obite i wypisz/wymaluj PRL
2019-09-22 16:16
Wegiel w powietrzu. Wszystkim dodatki po równo, trzynastki. Centralne planowanie. Pańdtwo jak dziś. Co się nie podoba?
2019-09-21 19:48
Ja dodał bym jeszcze 112 rodzajów piw. Rzemieślniczych
2019-09-21 21:33
2019-09-21 23:41
2019-09-21 20:28
i menu napisane kredą.... ;)
2019-09-20 21:41
i porcja 48 PLN bez surowek
2019-09-21 08:15
Ale nie będzie obowiązku tam chodzić , gwarantuję .
2019-09-21 17:09
2019-09-21 13:40
Komentarz mogl napisac tylko ktos, kto nigdy nie byl w Winnym Gronie, a takze nie bywal Pod Lososiem.
2020-08-19 15:44
Jestem ciekawa co sie stalo z meblami i drewnianymi schodami, które mój pradziadek zrobil!
2020-05-19 11:06
Teraz wszyscy płaczą a Pan Robakowski się śmieje :D
Sprzedał i nie ma problemu dwóch metrów od gościa.
2019-09-20 21:58
Cieszy mnie informacja, że Pan Arkadiusz tym razem bardziej przyłoży uwagę do klimatu i wykończenia restauracji i zatrudni projektanta zamiast urządzać przestrzeń według własnego widzi mi się. Jedzenie w Winne Grono zawsze pyszne, ale restauracja na Kopernika bardziej przypomina tandetny bar bistro z meblami z marketu niż restaurację.
2020-01-07 18:53
była restauracja pod łososiem to dziś tandetny bar - bistro''
2019-09-20 21:31
mialam wesele pod lososiem, niestety jedzenie dali kiepskie
2020-01-07 18:51
I tak znakomitego wesela jeszcze nie było !!! mistrzostwo świata !!!
2020-01-02 05:15
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.