2021-01-11 14:04
Opinia wyróżniona
Oranżada w woreczku, lody z Giusti - sama woda i mąka ale teraz za nimi tęsknię. Gruszki z takiego wysokiego drzewa pod koniec parkowej. I okropne frytki mojej mamy:) Olej zmieniała na nowy raz w miesiącu. Banan, kiwi,
Oranżada w woreczku, lody z Giusti - sama woda i mąka ale teraz za nimi tęsknię. Gruszki z takiego wysokiego drzewa pod koniec parkowej. I okropne frytki mojej mamy:) Olej zmieniała na nowy raz w miesiącu. Banan, kiwi, jeden taki owoc na cały tydzień bo nie było kasy na co dzień jabłka. Jak się raz na dwa lata trafił Snickers to potrafiłem go jeść przez tydzień, mama kroiła mi nożem. Jedyna rzecz z tamtych czasów, która się niewiele zmieniła to sopocki kebab, haszu, kubba itp..
2021-01-11 14:24
Donaty były wspaniale, tak
2021-01-11 22:35
2021-01-11 23:32
Wszyscy piszą o oranżadzie w woreczku. Wcześniej była sypka, w saszetka do rozpuszczania w wodzie. Ale kto by ją rozpuszczał. Sypało się w garść i wylizywało. Strzelała i piekła w język. ZoZole mogą się schować.
2021-01-12 16:38
to naszli go w domu i dostał taki w...dol za oranżadkę że nie mógł chodzić
2021-01-11 18:17
Nie no kebab pycha. Jednak na królowej Jadwigi był dużo lepszy. Stało się w kolejce po siatę kebabów oj stało.
2021-01-11 20:38
Dzisiaj już nie zrobiłaby wrażenia.
2021-01-12 12:36
nie pamietam dokładnie ale zdaje mi się że obok sklepu sportowego. To jeszcze chyba na przełomie przemian ustrojowych istniało. Pizza była specyficzna ale smaczna. Sprzedawali w prostokątnym formacie na tacce papierowej.
2021-01-12 17:15
Ha. Właśnie nikt nie pamięta tego... Sklepu sportowego!
2021-01-12 22:10
nawet na ścianie wisiał kajak
2021-01-12 23:10
Na Długiej, po lewej. Później na przeciwko był bar- restauracja Itaka z suwlakami i innymi greckimi daniami. Pierwsza pizzeria była chyba na Piwnej. Byłem z mamą i zamówiła z anchois. Jakoś mi nie pasowały rybki do
Na Długiej, po lewej. Później na przeciwko był bar- restauracja Itaka z suwlakami i innymi greckimi daniami. Pierwsza pizzeria była chyba na Piwnej. Byłem z mamą i zamówiła z anchois. Jakoś mi nie pasowały rybki do ciasta. We Wrzeszczu przy dworcu była pizza po polsku. Gruba jak ciasto drożdżowe i kiełbasą parówkową, a na Przymorzu przy dworcu prostokątna, też nie za cienka.
2021-01-13 21:32
2021-01-13 21:55
2021-01-13 14:55
I haszu też przepyszne było .
2021-01-11 23:30
gdzie niby jest taki jak w latach 80?
Co to jest haszu, kubba?
2021-01-12 08:17
Jedna z niewielu rzeczy które pamiętam, podsadzali mnie, bo nie dorastałem do lady, ale smak pamiętam.
2021-01-12 12:14
fascynowały mnie te szlaczki na spodzie :D Z czasów PRL pamiętam natomiast smak hot dogów z farszem grzybowym zamiast parówki, saturatory oraz cytrynadę z woreczka. Potem wczesne lata 90 to era gum turbo, ale wcześniej
fascynowały mnie te szlaczki na spodzie :D Z czasów PRL pamiętam natomiast smak hot dogów z farszem grzybowym zamiast parówki, saturatory oraz cytrynadę z woreczka. Potem wczesne lata 90 to era gum turbo, ale wcześniej były jeszcze gumy Donald. A pamiętacie że jeszcze w latach 90 można było kupić prawdziwie kiszone ogórki z beczki? W SAMie były. Kapusta kiszona też.
2021-01-13 21:33
2021-01-13 21:56
niemniej to już rzadkość, mam nadzieję że wrócą do tego
2021-02-23 11:49
Na gdyńskiej hali w dalszym ciągu i ogórki i kapustę z beczek można kupić. Kapustę to nawet o różnym stopniu ukiszenia. Mniam
2021-01-12 12:34
Tak tak donuty z Monciaka, do dziś pamiętam ich smak. Miło, że nie tylko ja :)
2021-01-11 14:11
Ha ha! Wracam sobie miesiąc temu domu po pracy i patrzę leży na stole czekolada. No to biorę kawałek i objawienie! Smak dzieciństwa! Wyrób czekoladopodobny! Zajadam się i patrzę na etykietę a tam.... Pies namalowany ha ha ha ha ha.
2021-01-12 16:58
2021-01-11 14:33
Teraz to same konserwanty i chemia w tym nawozy
2021-01-12 14:45
Było ale ludzie nie mają pojęcia ze z wiekiem. Zmieniają się kubki smakowe :))))(
2021-01-11 15:02
I słynna mortadela w bułce tartej. Wątróbka z cebulką. O dziwo jako dziecko nigdy nie miałam problemów żeby się tym zajadać. Rosół z ziemniakami, o matko! Chleb w jajku, kogel mogel , jajecznica z cebulką - mówcie co chcecie ale to były smaki .
2021-01-11 15:11
mniam :)
2021-01-11 16:00
Prawda. Mortadela albo plaster żółtego sera w jajku i bułce a'la schabowy. I tosty francuskie, albo zwykła bułka paryska z patelni z masłem i cukrem.
2021-01-11 15:42
My regularnie robimy wątróbkę z cebulą , mortadele smażę, chleb w jajku- co niedzielę rano, jajecznica z cebulką w soboty.
2021-01-11 20:08
obrzydliwe jedzenie
2021-01-11 23:26
Jak byś się chował na pasztetowej ze sr*jtaśmy, to byś to wtrząchał ze smakiem.
2021-01-12 08:21
Bo mortadela dzisiejsza to jeden wielki syf - obrzydliwie słona i wytapia się z niej obrzydliwa ciecz. Raz kupiłam właśnie żeby pokazać swoim dzieciakom zabytkową potrawę - wylądowało w śmietniku.
2021-01-12 16:44
nawet dobra. Taki plaster. Kosztowała ok 1 ojro. Sucha buła + mortadela + musztarda. Bez warzyw :D
2021-01-12 23:25
Bo prawdziwa Mortadela to kultowa włoska wędlina. Teraz robiona z podłego "psiego" mięsa, to nic dziwnego. Przykre, że producenci próbują wskrzeszać dawne produkty przy okazji oszczędzając na składnikach. W pewnym czasie
Bo prawdziwa Mortadela to kultowa włoska wędlina. Teraz robiona z podłego "psiego" mięsa, to nic dziwnego. Przykre, że producenci próbują wskrzeszać dawne produkty przy okazji oszczędzając na składnikach. W pewnym czasie powstało pełno sklepów z "ekskluzywnymi" wędlinami. Wszystkie różniły się tylko nazwą i zawartości soli :( A że drogie, to się starzały i sklepy potraciły resztę klientów.
2021-01-11 16:29
Wątróbka ? Fuuuuuuuuuu.
2021-01-12 11:54
Mój dziadek tak jadał.
2021-01-11 15:29
oranzada w proszku, blok czekoladowo arachidowy - przepyszny, lody mewa, cienkie rurki z masa kawowa ze Slodkiej Dziurki z Gdyni - 22 lipca, ptasie mleczko to prawdziwe a nie obecne,, arachodowa miesznka Wawela , Kreolki Wawela- i wiele innych smakow dziecinstwa .....teraz slodycze sa byle jakie , za slodkie , mdle , niesmaczne....
2021-01-11 15:37
Pycha tak czy siak
2021-01-11 16:50
2021-01-11 16:52
2021-01-11 18:35
A skąd wiesz że są zrobione z twarogiem?
2021-01-11 18:47
A tak bardziej na poważnie - jakoś ta śmietana do kopytek nie pasuje.
Do kopytek pasują bitki wołowe....
...mniam.
2021-01-11 18:49
I smakowało twarogiem?
2021-01-11 20:25
2021-01-11 23:28
... gulasz, zrazy albo z sosem grzybowym albo odsmażane - to już bez niczego super.
2021-01-11 19:13
2021-01-12 08:53
Mogę wymieniać, że po kolorze ( ciasto z ziemniaków ma inny kolor), po dodaniu śmietany i chyba cukru ( pudru?)- nigdy nie spotkałam kopytek podanych na słodko.
2021-01-12 18:45
To trochę słabo chwalić się 32-letnim doświadczeniem gospodyni domowej... no chyba że we własnej kuchni...
2021-01-11 15:51
Moje wspomnienia z czasów młodości to pampuchy z kapustą na 10 lutego w Gdyni , zupa pomidorowa i ogórkowa w barze na Władysława 4 -go , lody Mewa na patyku nigdy nie zapomnę tego cudownego zapachu i smaku na płazy w
Moje wspomnienia z czasów młodości to pampuchy z kapustą na 10 lutego w Gdyni , zupa pomidorowa i ogórkowa w barze na Władysława 4 -go , lody Mewa na patyku nigdy nie zapomnę tego cudownego zapachu i smaku na płazy w Gdyni , pyszne żelki w kształcie żabek i myszek , ciągnące toffi cukierki . To były czasy , była bieda ale ludzie byli cudowni dla siebie i każdy dzielił się czym miał !
2021-01-11 20:47
2021-01-12 16:56
Nie pamiętam nazwy tego lokalu , ale mieścił się vis poczty , takie w rzędzie boksy na 10 lutego , bliżej knajpy dla marynarzy Inter Club .
2021-01-12 18:48
Obok pawilonów była piwiarnia (między pawilonami a obecną Żabką - wtedy księgarnią).
2021-01-13 09:53
Ha ha ,to widzę że większość gdynian tam jadła te przepyszne rarytasy :) Pozdrawiam
2021-01-13 12:16
Dziękuję za te wspomnienia.Też chodziliśmy na 10 Ludka na pampuchy.
Pamiętam też lody Mewa na plaży.Na zawołanie ,,lody Mewa,,wołaliśmy
niech Pan śpiewa.Przy plaży stał saturator z wodą sodową i przyczepa
rozwiń...
Dziękuję za te wspomnienia.Też chodziliśmy na 10 Ludka na pampuchy.
Pamiętam też lody Mewa na plaży.Na zawołanie ,,lody Mewa,,wołaliśmy
niech Pan śpiewa.Przy plaży stał saturator z wodą sodową i przyczepa
z parówkami.Czasem dla odmiany chodziliśmy na Polankę Redłowską na basen.
Na placu Grunwaldzkim czasem było wesołe miasteczko.Nie było jeszcze bulwaru,były
''falochrony''.Na Władysława IV powstały drugie Delikatesy.Mówiliśmy na nie Nowe,albo
''na polu''.Obok była duża księgarnia,w której pracowałam po skończeniu liceum.Cieszyłam
się,bo moja pierwsza praca była na ścieżkach mojego dzieciństwa.Piękne chwile.Pozdrawiam
wszystkich b.serdecznie.
2021-01-13 14:35
Ja pamiętam pierwsze Delikatesy na środku Świętojańskiej to było Cudo , kierownik sklepu tak obrotny i sklep zaopatrzony jak w Pewexie przy Roxanie . Chałwa do dzisiaj przypominam sobie jest smak . Ale już takiej nie ma
Ja pamiętam pierwsze Delikatesy na środku Świętojańskiej to było Cudo , kierownik sklepu tak obrotny i sklep zaopatrzony jak w Pewexie przy Roxanie . Chałwa do dzisiaj przypominam sobie jest smak . Ale już takiej nie ma , kabanosy cienkie jak patyczki i smaczne , nie te dzisiejsze . Jak starczało pieniędzy , chodziliśmy do restauracji Myśliwska na Abrahama na dobre piwo z beczki i do tego wyśmienita golonka . A wieczorem po znajomosci do Inter Clubu na 10 lutego .Club tylko dla. Marynarzy za okazaniem książeczki żeglarskiej .Tam najładniejsze dziewczyny się bawiły .Pozdrawiam wszystkich którzy mieszkali wtedy tez w Gdyni , piękne wspomnienia :)))
2021-01-11 15:59
Są smaki godne zapamiętania, takie z babcinej kuchni, proste i tanie bo rarytasów w sklepach nie było.Ale są też takie, które tkwią w nas niczym koszmar senny - kożuchy na mleku czy zupie mlecznej, kisiel ani to do
Są smaki godne zapamiętania, takie z babcinej kuchni, proste i tanie bo rarytasów w sklepach nie było.Ale są też takie, które tkwią w nas niczym koszmar senny - kożuchy na mleku czy zupie mlecznej, kisiel ani to do picia ani do jedzenia łyżką no i potrawy bez serca przygotowywane jak szpinak, mamałyga ciapnięty chochlą na talerz w przedszkolu. Ale smak Nutelli, wtedy z Pewexu, raz w roku, na święta kupiony się nie zmienił.
2021-01-11 16:16
2021-01-11 16:22
makaron świderki z nie wiadomo czym(bryja ) to wszystko jeszcze zmrożone, do tego taki sam chleb twardy od szronu ,takie pomyje dostali pacjenci jednego z szpitali gdańskich
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.