2020-08-12 08:50
Gdzie 90% ludzi to janusze z okolic Gdańska z brzuchami za pas, których interesuje zimny specjal, zapiekanka za 6zł,a tych bogatszych rolników smażony mrożony dorsz.
2020-08-12 09:22
Chyba oczywiste.
2020-08-12 10:57
2020-08-12 08:53
2 lata temu kupiłam do tej restauracji groupona, kelner dał kartę, po czym przy składaniu zamówienia okazało się, że akurat to danie wyszło z karty i to i tamto, a tego nie można bo za drogie na groupon... przy podawaniu
2 lata temu kupiłam do tej restauracji groupona, kelner dał kartę, po czym przy składaniu zamówienia okazało się, że akurat to danie wyszło z karty i to i tamto, a tego nie można bo za drogie na groupon... przy podawaniu karty powinien poinformować o brakach w kuchni, a dopiero po zobaczeniu kuponu groupon zaczęły się schody i nagłe świrowanie - nie ma, niedostępne HAHA żal.. więcej nie wróciliśmy i ostrzegliśmy znajomych
Teraz widzę u Ciebie porcje to znowu oszczędność na rybie... ŻAL
2020-08-12 09:11
2020-08-12 09:37
W punkt listy zakupowej z makro - mix sałat z radicchio, umyty, gotowy do spożycia.
2020-08-12 09:19
100g odmrażanej ryby sprzed kilkunastu tygodni za 40+zł? Ktoś się chyba za dużo napił wody z Bałtyku. 2 miesiące temu pewnie było błaganie o piniążki w ramach tarczy a dzisiaj już powrót do normy. Ot, elastyczność polskiego janusza byznesu :)
2020-08-13 09:02
Bezcenne
2020-08-12 09:22
Rozbawiło mnie to zdjęcie z zupą. Trzeba mieć tupet!
2020-08-12 10:58
2020-08-12 10:51
a mnie zawsze zadziwia cena deseru. Sama piekę wiec wiem, że cena upieczenia najlepszego sernika tortownicy to ok 20 zł . Z takiego ciasta wychodzi takich cieniutkich porcji jak na zdjęci 10 - 12 porcji l czyli
a mnie zawsze zadziwia cena deseru. Sama piekę wiec wiem, że cena upieczenia najlepszego sernika tortownicy to ok 20 zł . Z takiego ciasta wychodzi takich cieniutkich porcji jak na zdjęci 10 - 12 porcji l czyli przebitka 10 x . To zwykła pazerność. Taki kawałek nie powinien kosztować więcej niż 10zł klient zamówi , restaurator zarobi bo na zysku na nim bedzie miał ok 8 pln na porcji!!! ale nie trzeba zarobić więcej najlepiej 800% marży. Dlatego też mało kto zamawia deser . Pazerność nie zna granic
2020-08-12 11:04
Te wyliczenia, za przeproszeniem Grażyn i Januszy zawsze mnie rozwalają :)
800% marży... :D
Zapominasz, że w cenie jest całe mnóstwo rzeczy:
- koszty lokalu - dzierżawa/amortyzacja/podatek od
Te wyliczenia, za przeproszeniem Grażyn i Januszy zawsze mnie rozwalają :)
800% marży... :D
Zapominasz, że w cenie jest całe mnóstwo rzeczy:
- koszty lokalu - dzierżawa/amortyzacja/podatek od nieruchomości
- koszty wynagrodzeń
- koszty mediów
- koszty utylizacji odpadów
- amortyzacja wyposażenia kuchni i samego lokalu
To tak pierwsze rzeczy z brzegu. Oczywiście nie mówię, że marża na takich rzeczach jest niska, ale pisanie o 800% to grażynizm w czystej postaci :)
2020-08-12 12:09
Ona nie pisze, że marza wynosi 800%, tylko mówiąc o pazerności abstrakcyjnie podaje te 800%.
2020-08-12 12:16
Nie tłumacz jej, całe mnóstwo ludzi tak myśli jak ona. Widzą tylko podstawowe składniki, końcową cenę i "ten to pazerny zdzierca!". To skoro na rynku są takie marże to czemu sami nie założą działalności i zamiast 800% zrobią tylko 500%?
2020-08-12 14:15
a nawet jak zarobi na jednym serniku 100 PLN, to przeciez to jest kropla w morzu dziennych kosztow... dwa na serniku biznesu nie kreci, wiec cena inna, bo to trucie d za przeproszeniem a nie biznes
2020-08-12 12:27
2020-08-12 12:31
Marża to jest różnica pomiędzy przychodem a kosztami. A koszt dania to nie tylko składniki. Ogarniasz?
2020-08-12 12:39
2020-08-12 12:49
No właśnie - ceną wytworzenia. Kupujesz produkty, robisz hokus pokus i powstaje danie? Widzę, że nadal nie ogarniasz :(
2020-08-13 09:09
Marża różnica między ceną zakupu w tym przypadku produktu i cenę sprzedaży w tym przypadku gotowym daniem. Z tej marży pokrywa się koszty działania firmy i sprawienia że produkt stał się daniem. Oczywiście także z tej
Marża różnica między ceną zakupu w tym przypadku produktu i cenę sprzedaży w tym przypadku gotowym daniem. Z tej marży pokrywa się koszty działania firmy i sprawienia że produkt stał się daniem. Oczywiście także z tej marży jakaś część jest zyskiem restauratora. Ostatecznie z tego zysku płaci się podatek i cieszy się tym co zostało. Robiłeś coś w życiu kiedyś oprócz pracy na etacie?
2020-08-12 11:17
w szkołę rzucaliście kamieniami a teraz się produkujecie z jakimiś pseudowyliczeniami na forum. żenada
2020-08-12 11:24
Dlaczego marża nie może być wyższa niż 100%?
2020-08-12 13:19
Czym jest marża kwotowa i jak przekształcić ją na procentową?
Przyjrzyjmy się następującemu przykładowi:
Firma kupuje produkt za 90 zł netto ( bez VAT) i sprzedaje za 100 zł netto (jest to
Czym jest marża kwotowa i jak przekształcić ją na procentową?
Przyjrzyjmy się następującemu przykładowi:
Firma kupuje produkt za 90 zł netto ( bez VAT) i sprzedaje za 100 zł netto (jest to również kwota bez VAT).
Marża kwotowa wynosi więc 10 zł netto:
100 zł cena sprzedaży 90 zł cena zakupu = 10 zł marża kwotowa
Ile wyniesie w tym przypadku marża procentowa?
Do tego przyda nam się następujący wzór:
marża procentowa% = (cena sprzedaży cena zakupu) / cena sprzedaży * 100
Zatem marża procentowa % = (100 zł 90 zł) /100 zł * 100 = 10%
W tej sytuacji marża wyniesie 10%: dzielimy bowiem marżę kwotową 10 zł przez cenę sprzedaży 100 zł i mnożymy przez 100%, aby uzyskać wartość procentową. Reasumując marża procentowa to stosunek zysku ze sprzedaży do ceny sprzedaży, wyrażony w procentach.
Czym wobec tego jest narzut procentowy i czym różni się od marży procentowej? Podczas gdy marża procentowa, jak już wiemy, to stosunek zysku ze sprzedaży do ceny sprzedaży, wyrażony w procentach, narzut jest stosunkiem zysku ze sprzedaży do ceny zakupu, wyrażonym również w procentach.
Wzór na narzut przedstawia się następująco:
narzut procentowy % = (cena sprzedaży cena zakupu) / cena zakupu * 100
Opierając się na naszym przykładzie: (cena sprzedaży 100 zł cena zakupu 90 zł)/ cena zakupu 90 zł * 100 = 11,11%
Jak więc widzimy na naszym przykładzie narzut jest wyższą wartością procentową ( 11.11%) od marży procentowej obliczonej na tych samych wartościach ( 10%). Warto zapamiętać, że dodatni narzut wyrażony w procentach zawsze będzie wyższy od dodatniej marży procentowej zysk dzielimy bowiem przez cenę zakupu, która jest niższa od ceny sprzedaży, którą bierzemy pod uwagę przy wyliczeniu marży. W przypadku wartości ujemnych procentowych te zależności będą odwrotne narzut będzie niższy od marży.
2020-08-12 14:07
Dobrze, już udowodniłeś nam, że mylimy marżę z narzutem. Zadowolony?
Tylko na drugi raz nie kopiuj z internetu tylko napisz coś od siebie.
2020-08-12 17:05
po co ma to robić? zgasił Cie jak peta w plaży jakimś wklejonym tekstem i to Tobie powinno byc głupio!
2020-08-12 18:06
zasmucony ze im ktos glupszy tym bardziej przekonany do wlasnych glupot. idz na dorsza i napisz ile marży wzieli
2020-08-12 10:56
Nie jestem turystą, mieszkam w Brzeźnie i... czasami chodzę do Mnie to Rybka bo jedzenie mają bardzo dobre.
Akurat tych dań z "testu" nie jadłem (na klasycznego dorsza wolę iść do Zagrody Rybackiej), ale polecam
Nie jestem turystą, mieszkam w Brzeźnie i... czasami chodzę do Mnie to Rybka bo jedzenie mają bardzo dobre.
Akurat tych dań z "testu" nie jadłem (na klasycznego dorsza wolę iść do Zagrody Rybackiej), ale polecam Dorsza z dyniowym gnocchi i sosem chorizo a także burgera rybnego i klasycznego. Krem z białych warzyw też jest świetny. Kiedyś mieli świetną pieczoną makrelę - szkoda, że to danie zniknęło z karty.
Duży plus za możliwość zakupu różnych piw z Bytowa. Zawsze to lepiej niż "wybór" - Tyskie, Lech, Żywiec, Żubr i Książęce.
2020-08-12 11:18
taki z ciebie gdańszczanin i amator swieżej ryby
2020-08-12 11:23
Co? Gdzie ja pisałem o świeżym czy nieświeżym dorszu? Jedyne co napisałem to, że na takie klasyczne danie czyli smażony dorsz i frytki czy inne zapiekane ziemniaki wolę iść do Zagrody Rybackiej. Nawet jak mrożony to i tak dobry.
2020-08-12 13:22
i to w restauracji gdzie kelnerka mamrocze o porannych połowach
i to m,nie wlasnie oburza. tacy jak ty psuja rynek bo potem restaurator mowi ze jak "lokalsowi" wcisnal chałe, to kazdemu wcisnie
2020-08-12 13:50
W Mnie to Rybka coś mówią o porannych połowach? Pierwsze słyszę.
2020-08-12 17:07
moze ty nie mówisz, bo ciebie tam nie ma...ale moze pracownikom kazałes tak kłamac, co? jak to jest kolego Lokals?
2020-08-12 11:18
najlepsza rybka to jest na plw helskim
2020-08-12 13:07
U Pani Danusi w Armadzie!!! Pycha
2020-08-12 12:08
No, dobra, ale po co pisać o knajpie, która i tak już od lat istnieje. Kto był, to był i albo wróci albo nie, kto nie był i tak nie pójdzie.
2020-08-12 12:30
2020-08-12 12:29
W sezonie jesteśmy z rodziną i wszystkim zawsze smakuje, ale hejterzy zawsze wiedzą lepiej
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.