2021-08-14 12:33
większość była na usługach UB
2021-08-14 13:26
Bzdury wypisujesz ale szatniaże co drugi
2021-08-14 12:36
Co tam studentki 25 lat? mniej Norwegów do koszenia to płaczemy? Nie ma z kim iść do hotelu # zamian za ajfona 12? Oj jakie wy poszkodowane?
2021-08-14 14:05
A co ze studentami?
2021-08-14 14:10
Oj, wyczuwam małego, zakompleksionego, bez poczucia humoru. Coź, wybierz się do psychologa, on Ci chyba bardziej pomoże niż dosrywanie innym na portalu internetowym.
2021-08-14 14:18
Czemu się nie mówi o prostytucji w restauracjach? Temat tabu?
2021-08-14 20:08
Na wulgarną uwagę wulgarna odpowiedź. Mało rzeczy mnie tak wkurza, jak szufladkowanie. Oraz opinia, że każda kobieta to dzi... .
2021-08-14 18:09
W jakim zj...ym świecie żyjesz?
2021-08-14 12:37
Ja się tylko o napiwkach wypowiem- to jest chore, mam płacić dodatkowy hajs za co? Za to że kelner wykonał swoją pracę? Jak idę do biedronki o robię zakupy to też mam zostawić ileś % wydanej kwoty kasjerce, bo wykonała
Ja się tylko o napiwkach wypowiem- to jest chore, mam płacić dodatkowy hajs za co? Za to że kelner wykonał swoją pracę? Jak idę do biedronki o robię zakupy to też mam zostawić ileś % wydanej kwoty kasjerce, bo wykonała swoją pracę? Kto chce to niech zostawia napiwki a kto nie chce to nie i tak powinno pozostać. Automatyczne doliczanie tipów do rachunku to złodziejstwo a skoro parasole mają tak ciężko to niech idą do szefa po podwyżkę a nie oczekują że wyrównają sobie wypłatę z tipów
2021-08-14 12:48
2021-08-14 13:58
Przede wszystkim starajmy się wypowiadać w języku polskim. Wtrącanie angielskich słówek świadczy o nieznajomości i ubogości języka.
Wręczanie napiwków w niektórych sytuacjach życiowych nie jest "chore" - jest to
Przede wszystkim starajmy się wypowiadać w języku polskim. Wtrącanie angielskich słówek świadczy o nieznajomości i ubogości języka.
Wręczanie napiwków w niektórych sytuacjach życiowych nie jest "chore" - jest to norma kulturowa, coraz popularniejsza także w Polsce. Osoby, które porównują obsługę w restauracji do marketu raczej prezentują ograniczone pojmowanie restauracji jako miejsca jedynie zaspokajania głodu. Kelner/kelnerka to osoba w której towarzystwie spędzę godzinę, dwie trzy i od jej/jego przygotowania, wiedzy, umiejętności, postawy zależy jakie wspomnienia wyniosę z danego wieczoru. Oczywiście, że zostawiam takiej osobie napiwek.
Uważam natomiast, że pracodawcy w żadnej sytuacji nie powinni obniżać kelnerom pensji w zamian za dorabianie w napiwkach - tak, to jest chore. Uważam także, że napiwki powinny być równo dzielone pomiędzy całą załogę restauracji.
2021-08-14 14:14
Jecie razem obiad z 7 dań?
2021-08-14 17:11
Czyli napiwek to opłata za towarzystwo kelnera? Jak jedziesz pociągiem kilka godzin to dajesz konduktorowi napiwek bo towarzyszył ci w podróży?
2021-08-14 23:00
Tak, napiwek to uhonorowanie pracy kelnera, który troszczy się o potrzeby moje i moich gości, często przez kilka godzin. Zapewnia nam pomoc, asystę, doradztwo, rozwiązuje problemy, pełni - w pewnym zakresie - rolę
Tak, napiwek to uhonorowanie pracy kelnera, który troszczy się o potrzeby moje i moich gości, często przez kilka godzin. Zapewnia nam pomoc, asystę, doradztwo, rozwiązuje problemy, pełni - w pewnym zakresie - rolę gospodarza miejsca. To wszystko sprawia, że kelner ma istotny wpływ na nasz nastrój, odbiór tego miejsca, tego konkretnego spotkania, a dodatkowo przez ten czas pracuje także dla mnie. Dlatego zostawiam napiwki, co oczywiście nie jest obowiązkiem ani przymusem - to dobrowolny gest (no trochę uwarunkowany kulturowo) zależy on naszego wychowania i naszych indywidualnych przekonań i odczuć.
2021-08-15 16:25
Z nimi spędzasz więcej czasu niż z kelnerem i od nich jeszcze bardziej zależy Twoje samopoczucie. Dajesz też napiwki, czy tylko starasz się w owczym pędzie uzasadnić napiwki dla kelnerów?
2021-08-14 12:37
a większość januszy w garkuchniach celowo zatrudnia na najniższych stawkach , wiedząc że kelner dorobi na napiwkach . Nie dawajcie , Może to zmusi cwaniaków do godziwego płacenia swoim pracownikom jak ich nie będzie mógł znależć .
2021-08-14 13:26
Ale tak jest na całym świecie, a w niektórych krajach jeszcze gorzej niż u nas
2021-08-14 16:18
Tylko że ten obiadek w restauracji by kosztował ze 80 zl na głowe i byś wogóle nieposzedł do restauracji tylko polazł do KFC lub sam sobie gotował
2021-08-14 21:25
a ja i tak wolę swoje niż zjadanie nieświeżych śmieci.
2021-08-14 12:37
Płacę kartą. Takie są czasy plastikowego pieniądza. Mam kelnera poprosić o numer prywatnego konta do wpłaty napiwku? Ale jak nie mam drobnych to uśmiech i dobre słowo też coś znaczą.
2021-08-14 12:40
Możesz poprosić o doliczenie napiwki do rachunku i zapłacić wszystko kartą. Żaden problem.
2021-08-14 13:21
Nie dla kelnera.
2021-08-14 18:12
Nie jest to prawda. Systemy POS którymi posługują się restauracje mają pozycję "napiwek". Od napiwku na karcie odlicza się tylko 19% podatku, a reszta idzie do kelnera, lub do podziału, w zależności od tego jak funkcjonuje lokal.
2021-08-15 04:47
Tylko jedyne 19%. Ufff a mogli zabić
2021-08-14 13:25
Takie czasy, że tym plastikiem też można zostawić górkę więc nie wybielaj swojej cebuli technologią ;)
2021-08-14 13:30
Czyli dajesz napiwek właścicielowi. Na palcach jednej ręki można wyliczyć knajpy gdzie dostaną to kelnerzy. I to niestety po wszystkich podatkach
2021-08-14 14:37
Ale zawsze jest szansa, że pracownicy coś dostaną. Jak już naprawdę nie możesz zaplanować, żeby mieć ze sobą te 10 czy 20 zł.
2021-08-14 18:14
Tipy z karty zawsze idą do obsługi. Przy rozliczeniach system oddzieła płatności karta, gotówką i pozycję "napiwki". Tak, odlicza się od tego 19% podatku, ale reszta idzie do kelnera.
2021-08-14 13:27
Z Uśmiechu i dobrego słowa się nie żyje
2021-08-14 18:29
pensję dostajesz? dostajesz. to nie jęcz. nikt nie tipuje ekspedientek, babć klozetowych czy sprzątaczy, a ich praca nie jest ani trochę lżejsza niż twoje sezonowe noszenie piwa.
2021-08-14 14:05
Masz możliwość zwiększenia kwoty rachunku płaconego kartą. Takie formy napiwku także są akceptowalne. Takie kwoty są dzielone pomiędzy całą załogę, co jest sprawiedliwe. Czasem są także systemy kasowe pozwalające
Masz możliwość zwiększenia kwoty rachunku płaconego kartą. Takie formy napiwku także są akceptowalne. Takie kwoty są dzielone pomiędzy całą załogę, co jest sprawiedliwe. Czasem są także systemy kasowe pozwalające wyliczyć napiwki zebrane przez konkretną osobę. Czasem przez chytrych i skąpych pracodawców nie są one wypłacane, ale to jest problem restauracji a nie Twój - Ty jeśli chcesz dać napiwek to możesz kartą.
Inna sprawa to brak gotówki. Skoro chadzasz do restauracji i masz ochotę wręczać napiwki, ale nie chcesz tego robić kartą, to trzeba się do tego przygotować i mieć ze sobą jakąś gotówkę. Zresztą zawsze dobrze ją mieć - nigdy nie wiadomo czy terminal zadziała.
2021-08-14 17:16
Jeżeli chcę podziękować kelnerowi czy kelnrece za miłą i profesjonalną obsługę to chcę, aby te pieniądze trafily do konkretnej osoby, nie do firmy.
2021-08-14 18:01
I nie stwarzaj sztucznych problemów. Kieszeń Ci ten banknot urwie czy w jajka będzie uwierał?
2021-08-14 22:01
Zwykle rachunek uiszczam kartą, a napiwek zostawiam gotówką. Nawet gdy nie mam 10-20 zł, to wręczam większy banknot i z uśmiechem proszę o wydanie tyle a tyle reszty.
2021-08-15 13:37
cos pisales o jakis babciach klozetowych i paniach z biedronki, cos sie ma do tematu jak zeszloroczny snieg to tegorocznego lata. po co w ogole sapiesz, niechcesz to nie dawaj, nie musisz tego wszystkim obwieszczac, bo zdradze Ci teraz tajemnice internetu, ludzie maja w d.. Twoje zdanie. i tak juz dwie minuty zmarnowalem na "rozmowe" ze sciana
2021-08-14 18:18
Napiwku nie dolicza się do kwoty rachunku, to nielegalne. Terminale mają funkcję "napiwek". Potem wprowadza się sumę napiwku do systemu i przy końcowym raporcie i rozliczani ub się podobają zmianie, po odliczeniu 19%
Napiwku nie dolicza się do kwoty rachunku, to nielegalne. Terminale mają funkcję "napiwek". Potem wprowadza się sumę napiwku do systemu i przy końcowym raporcie i rozliczani ub się podobają zmianie, po odliczeniu 19% podatku, można odebrać tipa w gontowe. Sposób podziału napiwkow zależy już od knajpy, ale bez względu na to jaki on jest, nie Nida one do właściciela lokalu, to już nie te czasy.
2021-08-15 10:58
I śmiało, niech wzywają policję.
2021-08-16 08:27
jak wam szef nie placi, to sie zwolnijcie. Nie bede do janusza biznesu doplacal
2021-08-15 01:06
zawsze mógłbyś wysłać kilka xrp, ada czy matic na adres kelnera.
2021-08-15 14:59
Możesz doliczyć napiwek do rachunku i zapłacić kartą za całość..
2021-08-14 12:38
2021-08-14 13:01
potwierdza słuszną decyzję o likwidacje tego medialnego ścier*a ;)
2021-08-14 13:19
2021-08-14 13:24
Bo to jest spółka. Spółka na gaz, ropę i rurociagi przez Bałtyk
2021-08-14 15:57
I co, za kazdym razem kiedy amerykanska prasa uzyje tego stwierdzenia, mamy czytac o tym na pierwszych stronach gazet u nas? Niech sie tym zajmuje polska ambasada w USA.
2021-08-15 13:39
wystarczy ze przeczytasz to ofiarom z auschwitz, bedzie ok? dzbanie p...
2021-08-15 13:40
rozumiesz ze teraz zartujesz ? troche slabe, zartowac w temacie ludobojstwa.
2021-08-15 14:22
2021-08-14 12:39
to byl Czarek z Morenki, pozniej NonStop-u w Sopocie. U niego czulo sie jak byc w domu ugoszczonym.
Pozdro Czarek, jak jeszcze zyjesz i to czytasz :D
(Dla Sabinki tez pozdro :))
2021-08-14 12:39
Z Romanem Wilhelmi. Warto!
2021-08-14 14:45
I Markiem Konradem
2021-08-14 15:54
2021-08-14 22:06
2021-08-14 12:47
Popracujcie w Maku trochę, to dopiero szkoła życia jest haha
2021-08-14 12:51
2021-08-14 13:06
2021-08-14 18:02
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.