Opinie (397) 8 zablokowanych

  • Za komuny (1)

    większość była na usługach UB

    • 19 4

    • Bzdury wypisujesz ale szatniaże co drugi

      • 3 1

  • (5)

    Co tam studentki 25 lat? mniej Norwegów do koszenia to płaczemy? Nie ma z kim iść do hotelu # zamian za ajfona 12? Oj jakie wy poszkodowane?

    • 35 26

    • A co ze studentami?

      • 10 0

    • (2)

      Oj, wyczuwam małego, zakompleksionego, bez poczucia humoru. Coź, wybierz się do psychologa, on Ci chyba bardziej pomoże niż dosrywanie innym na portalu internetowym.

      • 16 6

      • Czemu tak wulgarnie? (1)

        Czemu się nie mówi o prostytucji w restauracjach? Temat tabu?

        • 9 8

        • Na wulgarną uwagę wulgarna odpowiedź. Mało rzeczy mnie tak wkurza, jak szufladkowanie. Oraz opinia, że każda kobieta to dzi... .

          • 6 2

    • W jakim zj...ym świecie żyjesz?

      • 6 1

  • (6)

    Ja się tylko o napiwkach wypowiem- to jest chore, mam płacić dodatkowy hajs za co? Za to że kelner wykonał swoją pracę? Jak idę do biedronki o robię zakupy to też mam zostawić ileś % wydanej kwoty kasjerce, bo wykonała

    Ja się tylko o napiwkach wypowiem- to jest chore, mam płacić dodatkowy hajs za co? Za to że kelner wykonał swoją pracę? Jak idę do biedronki o robię zakupy to też mam zostawić ileś % wydanej kwoty kasjerce, bo wykonała swoją pracę? Kto chce to niech zostawia napiwki a kto nie chce to nie i tak powinno pozostać. Automatyczne doliczanie tipów do rachunku to złodziejstwo a skoro parasole mają tak ciężko to niech idą do szefa po podwyżkę a nie oczekują że wyrównają sobie wypłatę z tipów

    • 66 13

    • ja zostawiam grosika ;)

      • 3 5

    • (4)

      Przede wszystkim starajmy się wypowiadać w języku polskim. Wtrącanie angielskich słówek świadczy o nieznajomości i ubogości języka.
      Wręczanie napiwków w niektórych sytuacjach życiowych nie jest "chore" - jest to

      Przede wszystkim starajmy się wypowiadać w języku polskim. Wtrącanie angielskich słówek świadczy o nieznajomości i ubogości języka.
      Wręczanie napiwków w niektórych sytuacjach życiowych nie jest "chore" - jest to norma kulturowa, coraz popularniejsza także w Polsce. Osoby, które porównują obsługę w restauracji do marketu raczej prezentują ograniczone pojmowanie restauracji jako miejsca jedynie zaspokajania głodu. Kelner/kelnerka to osoba w której towarzystwie spędzę godzinę, dwie trzy i od jej/jego przygotowania, wiedzy, umiejętności, postawy zależy jakie wspomnienia wyniosę z danego wieczoru. Oczywiście, że zostawiam takiej osobie napiwek.

      Uważam natomiast, że pracodawcy w żadnej sytuacji nie powinni obniżać kelnerom pensji w zamian za dorabianie w napiwkach - tak, to jest chore. Uważam także, że napiwki powinny być równo dzielone pomiędzy całą załogę restauracji.

      • 9 8

      • Trzy godziny z kelnerem?

        Jecie razem obiad z 7 dań?

        • 18 4

      • (2)

        Czyli napiwek to opłata za towarzystwo kelnera? Jak jedziesz pociągiem kilka godzin to dajesz konduktorowi napiwek bo towarzyszył ci w podróży?

        • 12 2

        • (1)

          Tak, napiwek to uhonorowanie pracy kelnera, który troszczy się o potrzeby moje i moich gości, często przez kilka godzin. Zapewnia nam pomoc, asystę, doradztwo, rozwiązuje problemy, pełni - w pewnym zakresie - rolę

          Tak, napiwek to uhonorowanie pracy kelnera, który troszczy się o potrzeby moje i moich gości, często przez kilka godzin. Zapewnia nam pomoc, asystę, doradztwo, rozwiązuje problemy, pełni - w pewnym zakresie - rolę gospodarza miejsca. To wszystko sprawia, że kelner ma istotny wpływ na nasz nastrój, odbiór tego miejsca, tego konkretnego spotkania, a dodatkowo przez ten czas pracuje także dla mnie. Dlatego zostawiam napiwki, co oczywiście nie jest obowiązkiem ani przymusem - to dobrowolny gest (no trochę uwarunkowany kulturowo) zależy on naszego wychowania i naszych indywidualnych przekonań i odczuć.

          • 5 4

          • Co z pielęgniarkami?

            Z nimi spędzasz więcej czasu niż z kelnerem i od nich jeszcze bardziej zależy Twoje samopoczucie. Dajesz też napiwki, czy tylko starasz się w owczym pędzie uzasadnić napiwki dla kelnerów?

            • 5 1

  • Kelnerowi ma płacić pracodawca (3)

    a większość januszy w garkuchniach celowo zatrudnia na najniższych stawkach , wiedząc że kelner dorobi na napiwkach . Nie dawajcie , Może to zmusi cwaniaków do godziwego płacenia swoim pracownikom jak ich nie będzie mógł znależć .

    • 62 7

    • Ale tak jest na całym świecie, a w niektórych krajach jeszcze gorzej niż u nas

      • 4 6

    • (1)

      Tylko że ten obiadek w restauracji by kosztował ze 80 zl na głowe i byś wogóle nieposzedł do restauracji tylko polazł do KFC lub sam sobie gotował

      • 1 6

      • to byś go nie sprzedał

        a ja i tak wolę swoje niż zjadanie nieświeżych śmieci.

        • 4 1

  • Bardzo rzadko mam przy sobie gotowkę. (20)

    Płacę kartą. Takie są czasy plastikowego pieniądza. Mam kelnera poprosić o numer prywatnego konta do wpłaty napiwku? Ale jak nie mam drobnych to uśmiech i dobre słowo też coś znaczą.

    • 32 20

    • (3)

      Możesz poprosić o doliczenie napiwki do rachunku i zapłacić wszystko kartą. Żaden problem.

      • 10 12

      • Wtedy to jest napiwek dla właściciela lokalu. (2)

        Nie dla kelnera.

        • 20 3

        • (1)

          Nie jest to prawda. Systemy POS którymi posługują się restauracje mają pozycję "napiwek". Od napiwku na karcie odlicza się tylko 19% podatku, a reszta idzie do kelnera, lub do podziału, w zależności od tego jak funkcjonuje lokal.

          • 6 2

          • Tylko jedyne 19%. Ufff a mogli zabić

            • 6 0

    • Odp (3)

      Takie czasy, że tym plastikiem też można zostawić górkę więc nie wybielaj swojej cebuli technologią ;)

      • 10 15

      • (2)

        Czyli dajesz napiwek właścicielowi. Na palcach jednej ręki można wyliczyć knajpy gdzie dostaną to kelnerzy. I to niestety po wszystkich podatkach

        • 16 1

        • Ale zawsze jest szansa, że pracownicy coś dostaną. Jak już naprawdę nie możesz zaplanować, żeby mieć ze sobą te 10 czy 20 zł.

          • 3 9

        • Tipy z karty zawsze idą do obsługi. Przy rozliczeniach system oddzieła płatności karta, gotówką i pozycję "napiwki". Tak, odlicza się od tego 19% podatku, ale reszta idzie do kelnera.

          • 5 3

    • (1)

      Z Uśmiechu i dobrego słowa się nie żyje

      • 4 15

      • pensję dostajesz? dostajesz. to nie jęcz. nikt nie tipuje ekspedientek, babć klozetowych czy sprzątaczy, a ich praca nie jest ani trochę lżejsza niż twoje sezonowe noszenie piwa.

        • 19 1

    • (7)

      Masz możliwość zwiększenia kwoty rachunku płaconego kartą. Takie formy napiwku także są akceptowalne. Takie kwoty są dzielone pomiędzy całą załogę, co jest sprawiedliwe. Czasem są także systemy kasowe pozwalające

      Masz możliwość zwiększenia kwoty rachunku płaconego kartą. Takie formy napiwku także są akceptowalne. Takie kwoty są dzielone pomiędzy całą załogę, co jest sprawiedliwe. Czasem są także systemy kasowe pozwalające wyliczyć napiwki zebrane przez konkretną osobę. Czasem przez chytrych i skąpych pracodawców nie są one wypłacane, ale to jest problem restauracji a nie Twój - Ty jeśli chcesz dać napiwek to możesz kartą.
      Inna sprawa to brak gotówki. Skoro chadzasz do restauracji i masz ochotę wręczać napiwki, ale nie chcesz tego robić kartą, to trzeba się do tego przygotować i mieć ze sobą jakąś gotówkę. Zresztą zawsze dobrze ją mieć - nigdy nie wiadomo czy terminal zadziała.

      • 7 15

      • Nie masz racji. To mój problem. (3)

        Jeżeli chcę podziękować kelnerowi czy kelnrece za miłą i profesjonalną obsługę to chcę, aby te pieniądze trafily do konkretnej osoby, nie do firmy.

        • 7 3

        • No więc weź ze sobą tę dychę czy dwie (1)

          I nie stwarzaj sztucznych problemów. Kieszeń Ci ten banknot urwie czy w jajka będzie uwierał?

          • 11 7

          • Jak tak robię

            Zwykle rachunek uiszczam kartą, a napiwek zostawiam gotówką. Nawet gdy nie mam 10-20 zł, to wręczam większy banknot i z uśmiechem proszę o wydanie tyle a tyle reszty.

            • 4 0

        • przeciez napisales dzbanie powyzej ze nie zostawiasz napiwkow

          cos pisales o jakis babciach klozetowych i paniach z biedronki, cos sie ma do tematu jak zeszloroczny snieg to tegorocznego lata. po co w ogole sapiesz, niechcesz to nie dawaj, nie musisz tego wszystkim obwieszczac, bo zdradze Ci teraz tajemnice internetu, ludzie maja w d.. Twoje zdanie. i tak juz dwie minuty zmarnowalem na "rozmowe" ze sciana

          • 1 1

      • Napiwku nie dolicza się do kwoty rachunku, to nielegalne. Terminale mają funkcję "napiwek". Potem wprowadza się sumę napiwku do systemu i przy końcowym raporcie i rozliczani ub się podobają zmianie, po odliczeniu 19%

        Napiwku nie dolicza się do kwoty rachunku, to nielegalne. Terminale mają funkcję "napiwek". Potem wprowadza się sumę napiwku do systemu i przy końcowym raporcie i rozliczani ub się podobają zmianie, po odliczeniu 19% podatku, można odebrać tipa w gontowe. Sposób podziału napiwkow zależy już od knajpy, ale bez względu na to jaki on jest, nie Nida one do właściciela lokalu, to już nie te czasy.

        • 4 0

      • Jeżeli terminal nie działa a lokal przed zamówieniem o tym nie poinformuje, to zupełnie nie jest mój problem.

        I śmiało, niech wzywają policję.

        • 3 0

      • nie, nie bede bral gotowki zeby placic ekstra zalodze

        jak wam szef nie placi, to sie zwolnijcie. Nie bede do janusza biznesu doplacal

        • 3 0

    • Żyjesz w odległej galaktyce,

      zawsze mógłbyś wysłać kilka xrp, ada czy matic na adres kelnera.

      • 0 1

    • T

      Możesz doliczyć napiwek do rachunku i zapłacić kartą za całość..

      • 1 1

  • USA: W "Wall Street Journal" znowu "polskie obozy śmierci" W amerykanskim TVN naturalnie cisza :) (7)

    • 27 23

    • To tylko.... (2)

      potwierdza słuszną decyzję o likwidacje tego medialnego ścier*a ;)

      • 12 16

      • Putinowska farma trolli w pracy. (1)

        • 15 9

        • Putinowsko - niemiecka.

          Bo to jest spółka. Spółka na gaz, ropę i rurociagi przez Bałtyk

          • 8 5

    • (2)

      I co, za kazdym razem kiedy amerykanska prasa uzyje tego stwierdzenia, mamy czytac o tym na pierwszych stronach gazet u nas? Niech sie tym zajmuje polska ambasada w USA.

      • 8 4

      • nie, nie mamy tego czytac

        wystarczy ze przeczytasz to ofiarom z auschwitz, bedzie ok? dzbanie p...

        • 2 0

      • polska ambasada...

        rozumiesz ze teraz zartujesz ? troche slabe, zartowac w temacie ludobojstwa.

        • 0 1

    • Dla tego TVN to antypolski twór

      • 2 2

  • Najlepszy Kelner...

    to byl Czarek z Morenki, pozniej NonStop-u w Sopocie. U niego czulo sie jak byc w domu ugoszczonym.
    Pozdro Czarek, jak jeszcze zyjesz i to czytasz :D
    (Dla Sabinki tez pozdro :))

    • 25 1

  • Proponuje obejrzeć film "Zaklęte Rewiry". (3)

    Z Romanem Wilhelmi. Warto!

    • 42 1

    • (1)

      I Markiem Konradem

      • 2 0

      • Kondratem

        • 5 0

    • Zabierz to, ty grzdylu stajenny!

      • 0 0

  • Popracujcie w Maku trochę, to dopiero szkoła życia jest haha

    • 27 0

  • A kucharze? (2)

    • 23 0

    • wspolpracuja z kelnerami (1)

      • 4 2

      • Zorganizowana grupa przes... :)

        • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.