Opinie (464) ponad 10 zablokowanych

  • obsługa (12)

    W wielu krajach, np. we Włoszech jest tzw. coperto (ok. 3 Euro) i jest to normalne. Więc w czym problem?

    • 7 116

    • może w tym (5)

      że we Włoszech gigantyczna micha spaghetti kosztuje 8 euro, a u nas za tyle masz przystawkę z byle czego.

      • 50 5

      • Ta przystawka za 37 zł (3)

        U nas micha makaronu kosztuje 5 euro

        • 3 15

        • haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa (2)

          dawno w knajpie nie byłeś ....

          • 17 2

          • Wczoraj byłem i przedwczoraj (1)

            • 0 12

            • Cebula minusuje

              Dla nich niewiarygodne że ktoś był w restauracji i to dwa dni pod rząd

              • 2 11

      • We Włoszech masz wodę do obiadu za free i kawę za 1.5 euro a u nas za wodę płacisz 5 albo i 8 zł a kawa kosztuje 15zl.

        • 21 0

    • wyprowadź się

      • 3 10

    • Nie jesteśmy we Włoszech, a ty nie jesteś żaden Włoch.

      • 24 1

    • Chyba w tym, że we Włoszech zarabiają w Euro. 3 zł. bym przeżyła.

      • 16 1

    • U nas obowiązuje "kopertówen" ale to nieco inne branże.

      • 16 0

    • Że jesteśmy w Polsce...

      Że jesteśmy w Polsce....

      • 6 0

    • Coperto które jest nielegalne

      Rząd włoski już jakiś czas temu tego zakazał, co nie oznacza, że zwyczaj nie występuje.

      • 8 0

  • Niezłe (2)

    Absurd czy kasjer który pomaga np starszej osobie się spakować też powinien zarzadac dodatkowej opłaty albo ktoś kto cie miło obsłużył w sklepie. Idąc takim torem to człowiek powinien trzymać portfel w ręku i wszystkich dokoła wspomagać przecież się należy.

    • 164 4

    • chyba "zażądać" (1)

      • 10 1

      • Nie chyba

        Na pewno

        • 0 0

  • Czegoś nie rozumiem - jaka jest różnica między obsługą 2, a 10 osób? (7)

    W pierwszym i drugim przypadku trzeba tak samo przygotować stolik, doglądać i pytać, czy czegoś nie brakuje, itd. Jasne, że przy 10 osobach trzeba przyjąć więcej zamówień i przynieść więcej dań, ale również przychód jest większy, więc chyba warto się z tego cieszyć, a nie obciążać klientów dodatkowymi kosztami.

    • 259 27

    • Różnica jest taka, że jest 5 razy więcej osób (1)

      Jednocześnie trzeba wydać wszystkim dania, napoje itd. bo przecież nie zrobisz tego co 10min. Więc w tym samym czasie trzeba obsłużyć więcej osób.
      Jeśli nie rozumiesz tej różnicy, to jesteś zwyczajnie głupi.

      Jednocześnie trzeba wydać wszystkim dania, napoje itd. bo przecież nie zrobisz tego co 10min. Więc w tym samym czasie trzeba obsłużyć więcej osób.
      Jeśli nie rozumiesz tej różnicy, to jesteś zwyczajnie głupi.
      Większy zarobek, oczywiście. Ale to kelnerowi nie robi. Dlaczego? Bo za godzinę i tak ma tyle samo. Niezależnie od tego, ile osób obsłuży.

      • 9 63

      • heh faktycznie stolik 1x10 osób jest bardziej wymagający od 5 stolików dla 2 osób ... żenada

        jakoś nigdy nie było problemu gdy po kolei każdemu kelner przynosił jedzenie i nie zaczynaliśmy jeść jednocześnie bo od razu nie przyszło 5 kelnerów z jedzeniem dla 8 osób a wy sobie wymyśliliście zbieranie kasy bo ludzie po prostu nie chcą dawać i tyle, patologia

        • 31 3

    • Czegoś nie rozumiem - jaka jest różnica między obsługą 2, a 10 osób? (2)

      Byliśmy z miesiąc temu w restauracji gdzie bliżej jest do NIEBA. 8 osób , złożyliśmy zamówienie a raczej próbowaliśmy , bo co potrawa to teraz jej niema albo składniki się skończyły lub że podawana jest do godz'16.00,

      Byliśmy z miesiąc temu w restauracji gdzie bliżej jest do NIEBA. 8 osób , złożyliśmy zamówienie a raczej próbowaliśmy , bo co potrawa to teraz jej niema albo składniki się skończyły lub że podawana jest do godz'16.00, dwa razy interweniowałem w sprawie jej otrzymania co trwało ok 1 godz. 10 min, były też niecierpliwe dzieci, i na koniec drobnym drukiem przeczytałem żę dla grupy powyżej 5 osób pobierana jest dodatkowa opłata manipulacyjna, rachunek ok 1359 zł.
      Wrzeszcz , Manhattan . Już tam nie zawitam.

      • 24 0

      • czyżby cudowna 'restauracja' niebo? ja nie wiem, jak ludzie od 10 lat dają się nabierać na to samo miejsce z mega słabym 'szefem kuchni' i ciągle zmieniającym się szyldem...

        • 16 0

      • 5 stolików to 5 potencjalnych napiwków

        1 stolik to raczej 1 napiwek

        • 0 7

    • (1)

      obsłuż 2 osoby, a potem 10. może zrozumiesz różnicę.

      • 0 19

      • oj Misiu, to nie tak

        porównujemy 5 stolików z dwojgiem osób versus jeden stolik z 10-cioma osobami.

        • 7 0

  • pazerność Wam rozum odbiera... (1)

    jak nie zgodzę się na doliczenie serwisu to będę musiała iść do kuchni złożyć swoje zamówienie i iść odebrać, a na koniec umyć po sobie naczynia? Ciekawe dlaczego żaden z tych "restauratorów" nie podpisał się z nazwy lokalu. Chętnie poznam miejsca które lepiej omijać.

    • 116 4

    • Dlatego pozostań przy barach szybkiej obsługi.

      • 0 22

  • Toć przecież obsługa jest już wliczona w cene dania (4)

    Zo za bzdury z tymi dodatkowymi opłatami

    • 104 2

    • A kto ci to powiedział? (3)

      • 0 22

      • (2)

        Każdy właściciel restauracji jak zapytasz dlaczego tak drogo tłumaczy się w ten sposób

        • 22 1

        • A kiedy ty pytałeś jakiegokolwiek właściciela restauracji dlaczego drogo? (1)

          • 0 6

          • odezwał się "właściciel" pseudo restauracji, który zatrudnia za minimalną stawkę byle jak najwięcej zedrzeć

            wymagania to wy macie takie same jak syf na kuchni, czyli ogromne

            • 9 0

  • (2)

    To ja od jutra też chcę dodatkowe 10% wypłaty jako serwis

    • 63 1

    • A jaki serwis robi cieć na budowie? (1)

      • 1 18

      • Szlaban podnosi, bramę otwiera

        Czyli się należy :)

        • 7 0

  • Haha, opłata za "serwis". Byłaby to moja ostatnia wizyta w takiej knajpie (3)

    • 82 3

    • nie musisz w ogóle chodzić do restauracji (1)

      • 4 34

      • już liczysz ilu mniej klientów masz, czy jeszcze póki co się żalisz na necie, że świat nie jest taki kolorowy?

        • 17 0

    • spokojnie 4 fala od pazdziernika pozamykane wszystko bedzie

      • 4 0

  • A jak sam po sobie umyję i wytrę stolik

    to też płacę za serwis?

    • 38 0

  • bardzo dobrze

    Lepsze to niż nieobowiązkowe, a oczekiwane napiwki, chociaż powinno to też lekko obniżać ceny potraw.

    • 2 28

  • Napiwek daje klient zadowolony i na pewno nie kelnerowi z muchami w nosie i leniwcowi.

    • 62 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.