2021-08-23 17:59
...branża gastro szybko odkuła sie po epidemii i rznie ludz jak im sie podoba.
2021-08-23 18:08
Czegoś tutaj nie rozumiem:czy osoba zatrudniona na stanowisku kelnera nie otrzymuje wynagrodzenia od swojego pracodawcy???Napiwek, czy jak kto woli serwis,jest dobrowolny.Często bywam w lokalach i niestety ŕzadko jestem
Czegoś tutaj nie rozumiem:czy osoba zatrudniona na stanowisku kelnera nie otrzymuje wynagrodzenia od swojego pracodawcy???Napiwek, czy jak kto woli serwis,jest dobrowolny.Często bywam w lokalach i niestety ŕzadko jestem zadowolona z obsługì.Co w takim razie należy do obowiązków kelnera jeśli nie dbanie o gości ,przygotowanie stolików?Może zacznijmy im płacić kilometrówkę-z całym szacunkiem do pracy kelnera,ale te pomysły są chore.
2021-08-23 18:11
1.Usmażenie kotleta , 2.Nalanie napoju do szklanki 3. Podejście do stołu kelnerki itd , itp ........
Oby czwarta fala zmiotła was z powierzchni ziemi.
2021-08-23 20:49
10zł za sam stoli + 2,5zł od każdej osoby, 10zł za talerz głęboki, 7zł za płaski i 5zł za szklankę, a miejsca przy oknie dodatkowo płatne 50zł.
2021-08-23 20:56
2021-08-24 06:49
100 gdy szyby są umyte
2021-08-24 11:08
Też Ci życzę byś stracił prace
2021-08-23 18:14
januszeka gastronomii w pełnej krasie.
2021-08-23 18:17
napiwki nie są obowiązkowe', w Niemczech tez nie, nie ma co się powoływać na zachód. to jest obowiązkowe tylko w USA!
2021-08-24 00:12
plus Włochy...
2021-08-24 02:26
2021-08-23 18:18
Ja klient decyduję o tym komu należy się napiwek.Jaka pewność,że kelner otrzyma coś z tych opłat.Chyba w cenę są też wkalkulowane koszty więc o jakiej opłacie serwisowej mówimy.
2021-08-23 18:24
Opłata za serwis!? Wtf to co kelnerzy za darmo robią czy jak? Przecież za to wszystko co robią to mają płacone z jakiej paki mam jeszcze dokładać za to, że przyszedłem w więcej osób? Chyba gdy jest więcej osób to więcej kasy zostawi to w czym problem?
2021-08-23 19:19
To jest chwyt, żeby nawet napiwki zamiast do kieszeni wygłodzonych studentow -przekierować na konto szefa;) Rozumiesz? Januszostwo level hard
2021-08-24 08:52
Smutne ale prawdziwe:(
2021-08-23 19:42
Możesz stołować się w barze mlecznym, tam nie daje się napiwków, nie ma serwisu, jest pełna samoobsługa.
2021-08-23 19:50
2021-08-23 20:39
dwa razy na tym stracicie ale lepiej udawać mądrego i jak niektórzy tutaj pisać o innych że są głupkami bo nie rozumieją tego
2021-08-24 07:47
listonoszowi tez mam dawac napiwek bo dostarczyl mi paczke? ale ty goopi.
2021-08-24 10:46
Zawsze daje kurierowi
2021-08-24 14:07
Szybki numerek w przerwie w pracy dobra rzecz.
2021-08-24 08:00
2021-08-24 12:42
2021-08-23 20:47
Opłata za serwis to NIE napiwek. We Włoszech popularną praktyką jest doliczanie: (procentowej) opłaty za serwis oraz (stałej) za nakrycie stołu, a następnie dopisanie, że te opłaty nie są dla kelnerów i prosimy dawać napiwki osobno... :)
2021-08-23 20:57
2021-08-24 12:32
Ale pamiętam, że w zwykłej pizzerii opłata za serwis była wyszczególnione na rachunku.
2021-08-23 21:20
Koperto, byłem mocno zdziwiony
2021-08-23 23:24
We Włoszech woda do obiadu jest za free a kawa kosztuje 1.5 euro a nie jak u nas 15 zł...
2021-08-24 09:04
Kawa to od 2,5 do 5 euro w zależności od miejsca.
Ja mogę też napisać, że w Polsce w barze przy krajówce kawa jest za 1 euro
2021-08-24 09:32
Zależy jaka kawa. Espresso bez problemu można kupić za 1,5 E nawet i w Paryżu.
2021-08-24 08:56
i tam też jest dodawana opłata za serwis, tyle że ona w całości jest oddawana kelnerowi. Ale za to kelner nie dostaje nic innego od szefa, więc jego wypłata jest zmienna i uzależniona od jakości obsługi. Inna sprawa, że klienci o tym wiedzą i jest to dodawane do każdego zamówienia, a nie przy widzimisię typu "powyżej czterech osób przy stoliku".
2021-08-24 07:24
w cenie potrawy i jako osobna pozycja na paragonie
2021-08-24 10:10
i chodzi tylko oto by mogli im mniej płacic
2021-08-24 16:21
zazwyczaj są na najniższej pensji, a nawet na częściach etatu. I tak naprawdę, to żyją z napiwków...
2021-08-25 09:27
umie zapewne czytać, więc wie na co się godzi
2021-08-25 09:34
no i? jak w gastro tak źle to może czas poszukać innej pracy? bo wychodzi na to, że kelner stoi najniżej na drabinie społecznej i każda sprzątaczka ma lepiej od niego.
2022-07-20 17:00
Już widzę jak ty dajesz napiwki. Pewnie jeszcze papier toaletowy wynosisz pod kurtka. Po co zawracasz d*pe kelnerom... Masz przecież Zabke obok. Kup piwo za 2,5 zł, wypij pod brama, wyrzuć w krzaki puszkę... Po co ci ta gastronomia????
2021-08-23 18:28
i niewolnictwo w wydaniu hien branży gastronomicznej . Nie ma NIC wspólnego z uczciwością zatrudniania i prawem pracy . Pracodawca powinien uczciwie płacić swoim pracownikom za pracę , a nie zakładać, że można ich
i niewolnictwo w wydaniu hien branży gastronomicznej . Nie ma NIC wspólnego z uczciwością zatrudniania i prawem pracy . Pracodawca powinien uczciwie płacić swoim pracownikom za pracę , a nie zakładać, że można ich okraść , bo sobie dorobią płaszcząc się przed konsumentami wciskając im podłe żarcie. Nie dawajcie napiwków, a te hieny nie znajdą jeleni do niewolniczej pracy . Może to ich coś nauczy. Branża gastronomiczna to totalna patologia na wszystkich frontach. Noga moja nie stanie w restauracji , gdzie będą forsowane takie "zwyczaje".
2021-08-23 18:33
kupuj tanią kiełbę w biedrze, grilluj na balkonie i popij tanim piwskiem z promocji. plus taki, że cię w knajpie nie zobaczę przy okazji.
2021-08-23 20:59
plus taki, że nie dość, że smaczniej zje to i nie będzie musiał oglądać takich obrońców uciśnionych jak ty
2021-08-23 22:39
twoje padło "regenerowane" z tygodnia na tydzień po którym można tylko sr*czki dostać . A kultury prowadzenia interesu , szanowania pracowników i klientów jeszcze długo będziesz musiał się uczyć. Również nie jestem zainteresowany odwiedzaniem takich "przybytków" tudzież oglądaniem ich właścicieli .
2021-08-23 18:33
Nie serwisom
2021-08-23 18:34
Im więcej klientów tym większy zysk.Chyba że teraz o co innego chodzi.Może mniej klientów, a więcej kasy!
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.