Opinie (464) ponad 10 zablokowanych

  • Widać, że...

    ...branża gastro szybko odkuła sie po epidemii i rznie ludz jak im sie podoba.

    • 71 1

  • Czegoś tutaj nie rozumiem:czy osoba zatrudniona na stanowisku kelnera nie otrzymuje wynagrodzenia od swojego pracodawcy???Napiwek, czy jak kto woli serwis,jest dobrowolny.Często bywam w lokalach i niestety ŕzadko jestem

    Czegoś tutaj nie rozumiem:czy osoba zatrudniona na stanowisku kelnera nie otrzymuje wynagrodzenia od swojego pracodawcy???Napiwek, czy jak kto woli serwis,jest dobrowolny.Często bywam w lokalach i niestety ŕzadko jestem zadowolona z obsługì.Co w takim razie należy do obowiązków kelnera jeśli nie dbanie o gości ,przygotowanie stolików?Może zacznijmy im płacić kilometrówkę-z całym szacunkiem do pracy kelnera,ale te pomysły są chore.

    • 83 0

  • Proponuję dodatkowe pozycje na rachunku jak np. : (4)

    1.Usmażenie kotleta , 2.Nalanie napoju do szklanki 3. Podejście do stołu kelnerki itd , itp ........

    Oby czwarta fala zmiotła was z powierzchni ziemi.

    • 103 1

    • Ja bym to inaczej podzielił (2)

      10zł za sam stoli + 2,5zł od każdej osoby, 10zł za talerz głęboki, 7zł za płaski i 5zł za szklankę, a miejsca przy oknie dodatkowo płatne 50zł.

      • 20 0

      • najlepiej płatne zaliczką 500 zł bo może jeszcze wyjść więcej niż pierwotnie szacowano :D

        • 12 0

      • 50 to gdy okno jest brudne

        100 gdy szyby są umyte

        • 13 0

    • Wzajemnie

      Też Ci życzę byś stracił prace

      • 0 9

  • Wcale mnie to nie dziwi,

    januszeka gastronomii w pełnej krasie.

    • 39 0

  • we Francji (2)

    napiwki nie są obowiązkowe', w Niemczech tez nie, nie ma co się powoływać na zachód. to jest obowiązkowe tylko w USA!

    • 54 0

    • plus Włochy...

      • 2 2

    • plus Kanada

      • 0 0

  • Nie zgadzam się

    Ja klient decyduję o tym komu należy się napiwek.Jaka pewność,że kelner otrzyma coś z tych opłat.Chyba w cenę są też wkalkulowane koszty więc o jakiej opłacie serwisowej mówimy.

    • 28 0

  • (24)

    Opłata za serwis!? Wtf to co kelnerzy za darmo robią czy jak? Przecież za to wszystko co robią to mają płacone z jakiej paki mam jeszcze dokładać za to, że przyszedłem w więcej osób? Chyba gdy jest więcej osób to więcej kasy zostawi to w czym problem?

    • 515 29

    • (1)

      To jest chwyt, żeby nawet napiwki zamiast do kieszeni wygłodzonych studentow -przekierować na konto szefa;) Rozumiesz? Januszostwo level hard

      • 108 2

      • Smutne ale prawdziwe:(

        • 14 2

    • zawsze możesz (7)

      Możesz stołować się w barze mlecznym, tam nie daje się napiwków, nie ma serwisu, jest pełna samoobsługa.

      • 8 100

      • Mądrego i dobrze posłuchać

        • 8 16

      • i tak ludzie będą robić i dopiero będziecie płakać, że jest jeszcze gorzej jak teraz

        dwa razy na tym stracicie ale lepiej udawać mądrego i jak niektórzy tutaj pisać o innych że są głupkami bo nie rozumieją tego

        • 31 2

      • (2)

        listonoszowi tez mam dawac napiwek bo dostarczyl mi paczke? ale ty goopi.

        • 16 0

        • Buraczku (1)

          Zawsze daje kurierowi

          • 0 9

          • Pewnie chętnie korzystają

            Szybki numerek w przerwie w pracy dobra rzecz.

            • 6 0

      • Zostawiaj też napiwek w sklepie, za to, że obsługa myje podłogi i wykłada towar. Co za d...

        • 24 1

      • Ale bary mleczne to ty szanuj.

        • 3 0

    • (7)

      Opłata za serwis to NIE napiwek. We Włoszech popularną praktyką jest doliczanie: (procentowej) opłaty za serwis oraz (stałej) za nakrycie stołu, a następnie dopisanie, że te opłaty nie są dla kelnerów i prosimy dawać napiwki osobno... :)

      • 8 23

      • ciekawe od kiedy bo jakoś nie pamiętam abym miał takie opłaty doliczone (1)

        • 16 6

        • We Włoszech byłem dość dawno temu

          Ale pamiętam, że w zwykłej pizzerii opłata za serwis była wyszczególnione na rachunku.

          • 0 0

      • tak zwane

        Koperto, byłem mocno zdziwiony

        • 9 0

      • (2)

        We Włoszech woda do obiadu jest za free a kawa kosztuje 1.5 euro a nie jak u nas 15 zł...

        • 33 1

        • Ty byłeś we Włoszech chyba palcem po mapie (1)

          Kawa to od 2,5 do 5 euro w zależności od miejsca.

          Ja mogę też napisać, że w Polsce w barze przy krajówce kawa jest za 1 euro

          • 1 11

          • Zależy jaka kawa. Espresso bez problemu można kupić za 1,5 E nawet i w Paryżu.

            • 7 0

      • Pracowałam jako kelnerka w Hiszpanii

        i tam też jest dodawana opłata za serwis, tyle że ona w całości jest oddawana kelnerowi. Ale za to kelner nie dostaje nic innego od szefa, więc jego wypłata jest zmienna i uzależniona od jakości obsługi. Inna sprawa, że klienci o tym wiedzą i jest to dodawane do każdego zamówienia, a nie przy widzimisię typu "powyżej czterech osób przy stoliku".

        • 7 1

    • czyli opłata za serwis naliczana jest podwójnie

      w cenie potrawy i jako osobna pozycja na paragonie

      • 20 0

    • Nie kelnerzy tylko podawacze zatrudnieni sezonowo (3)

      i chodzi tylko oto by mogli im mniej płacic

      • 6 0

      • płaca kelnera (2)

        zazwyczaj są na najniższej pensji, a nawet na częściach etatu. I tak naprawdę, to żyją z napiwków...

        • 0 5

        • kogo to obchodzi?

          umie zapewne czytać, więc wie na co się godzi

          • 3 0

        • no i? jak w gastro tak źle to może czas poszukać innej pracy? bo wychodzi na to, że kelner stoi najniżej na drabinie społecznej i każda sprzątaczka ma lepiej od niego.

          • 2 0

    • Dobre.

      Już widzę jak ty dajesz napiwki. Pewnie jeszcze papier toaletowy wynosisz pod kurtka. Po co zawracasz d*pe kelnerom... Masz przecież Zabke obok. Kup piwo za 2,5 zł, wypij pod brama, wyrzuć w krzaki puszkę... Po co ci ta gastronomia????

      • 0 0

  • To jest zwykłe złodziejstwo (3)

    i niewolnictwo w wydaniu hien branży gastronomicznej . Nie ma NIC wspólnego z uczciwością zatrudniania i prawem pracy . Pracodawca powinien uczciwie płacić swoim pracownikom za pracę , a nie zakładać, że można ich

    i niewolnictwo w wydaniu hien branży gastronomicznej . Nie ma NIC wspólnego z uczciwością zatrudniania i prawem pracy . Pracodawca powinien uczciwie płacić swoim pracownikom za pracę , a nie zakładać, że można ich okraść , bo sobie dorobią płaszcząc się przed konsumentami wciskając im podłe żarcie. Nie dawajcie napiwków, a te hieny nie znajdą jeleni do niewolniczej pracy . Może to ich coś nauczy. Branża gastronomiczna to totalna patologia na wszystkich frontach. Noga moja nie stanie w restauracji , gdzie będą forsowane takie "zwyczaje".

    • 60 3

    • twój wybór (2)

      kupuj tanią kiełbę w biedrze, grilluj na balkonie i popij tanim piwskiem z promocji. plus taki, że cię w knajpie nie zobaczę przy okazji.

      • 1 18

      • lepiej się naje tą "tanią" kiełbą z biedry niż waszym żarciem za kwotę mocno przekraczającą realną wartość

        plus taki, że nie dość, że smaczniej zje to i nie będzie musiał oglądać takich obrońców uciśnionych jak ty

        • 9 0

      • wolę to , niż

        twoje padło "regenerowane" z tygodnia na tydzień po którym można tylko sr*czki dostać . A kultury prowadzenia interesu , szanowania pracowników i klientów jeszcze długo będziesz musiał się uczyć. Również nie jestem zainteresowany odwiedzaniem takich "przybytków" tudzież oglądaniem ich właścicieli .

        • 7 0

  • Jacek a

    Nie serwisom

    • 12 1

  • Im więcej klientów tym większy zysk.Chyba że teraz o co innego chodzi.Może mniej klientów, a więcej kasy!

    • 27 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.