- 1 Afera o kolekcjonerską monsterę (58 opinii)
- 2 Skecz o urokach jazdy obwodnicą (50 opinii)
- 3 Planuj Tydzień: koncerty i wiosenne targi (13 opinii)
- 4 Córka znanego biznesmena w telewizji (327 opinii)
- 5 Mamy to! 24-latek wygrał Ninja Warrior (95 opinii)
- 6 Koniec przygody Hakiela w TzG (49 opinii)
Co jedli i pijali gdańszczanie 150 lat temu?
Na wyjątkowe spotkanie z historią gdańskiej kuchni połączone z degustacją potraw inspirowanych przepisami sprzed 150 lat zaprasza 16 grudnia restauracja Metamorfoza w Gdańsku.
Impreza rozpocznie autorski cykl spotkań pt. "Kulinarna podróż w czasie", które co miesiąc odbywać się będą w restauracji Metamorfoza. Pierwsza odsłona, 16 grudnia, poświęcona będzie tradycjom kuchni gdańskiej.
- Inspirujemy się historycznymi przepisami, które można znaleźć w napisanej przeszło 150 lat temu książce "Kuchnia Starogdańska" - mówi Mariusz Pieterwas, szef kuchni. - Potrawy, których będzie można spróbować, powstały poprzez połączenie starogdańskiej tradycji z najnowszymi trendami w sztuce kulinarnej i miksologii.
Wszystkie dania zostaną przygotowane w dobrze znany bywalcom Metamorfozy sposób, czyli zgodnie z zasadami kuchni molekularnej, techniki gotowania w niskich temperaturach sous-vide i ciekłym azocie oraz z wykorzystaniem świeżych i ekologicznych produktów.
W menu znalazły się smakołyki gdańskich XIX-wiecznych mieszczan wzbogacone o autorskie pomysły szefa kuchni. Będzie można spróbować m.in. śledzi w pigwie, zupy brukwiowej na gęsinie, kulebiaka z dziczyzny w sosie piżmowym czy gęsi nadziewanej kaszą i kasztanami. Wyjątkowe będą również drinki serwowane przez Rafała Ciesielskiego z BarMagazyn.pl. Barman poda m.in. wędzoną nalewkę Mistrza Heweliusza czy lemoniadę na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.
- Będzie to wyjątkowe show gastronomiczne ze specjalnym oprawą wizualną, projekcją rycin z epoki i scenariuszem inspirowanym historią Gdańska i postacią Jana Heweliusza - mówi Pieterwas.
Udział w imprezie "Kulinarna podróż w czasie" 16 grudnia kosztuje 290 zł od osoby. Rezerwacji można dokonać pod nr tel. 600-381-900, 58 320-30-30 lub mailowo rezerwacja@restauracjametamorfoza.pl. Restauracja Metamorfoza znajduje się przy ul. Szerokiej 22/23 w Gdańsku.
cena 290 zł/osoba
Gorący poncz rumowy z waniliowym puchem.
Śledź w pigwie z delikatnym sosem na miodzie pitnym
Lemoniada na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.
Zupa brukwiowa na gęsinie ( sous vide ) z pianą z pszenicy.
Kulebiak z dziczyzny, udko przepiórcze ( sous vide ), sos piżmowy.
Marani Saperavi
Gęś wolno pieczona nadziewana kaszą gryczaną, złotą renetą i kasztanami, fond wołowy z gorzką czekoladą, domowa konfitura z jarzębiny.
Nalewka z żurawiny
Kopytko z Goldwassera z pudrem z gorzkiej wódki i cytrynowym puchem.
Tort serowy z daktylami i kasztanami na kruchym spodzie z kawiorem z selera naciowego
Wędzona nalewka Mistrza Heweliusza (na piwie jopejskim)
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (17) 3 zablokowane
-
2011-11-29 07:56
a macie pizze z mikrofali?
- 8 9
-
2011-11-29 10:01
metaambrioza (1)
na myśl o wędzonej wódce robi mi się metapijano we łbie,brukiew ok. zdrowa ale
gdzie np. grzaniec!!!!! to przynajmniej już z nazwy nie wykręca ryła.Może niech Heweliusz je co jadał, a my już po swojemu.Robale w cieście też dobre ale nie polecam.- 3 3
-
2011-11-29 21:28
My po swojemu
"Po swojemu" czyli kebab, pizza i gotowy grzaniec z butelki...
- 0 0
-
2011-11-29 11:05
super (1)
ja mysle ze super wybrac sie w taka podroz kulinarna i to wstecz:-)) takie sa najnowsze trendy swiatowe ze wraca sie do tego co stare dobre i sprawdzone i eko. Do polski ta moda dotrze dopiero za jakies 5 lat, tak wiec bacznie sie bede przygladac restauracji w gdansku ktora bedzie przecierac szlaki...
A jedzenie Metamorfoza ma bardzo dobre:-))
pozdrawiam
klientka- 5 9
-
2011-11-29 13:47
chyba raczej kelnerka ....
- 2 2
-
2011-11-29 12:22
A może zamiast 150 lat do tyłu pojechać do przodu ? (1)
- 3 1
-
2011-11-29 13:24
W kulinariach?
Nie dziękuję, pastylek czy super zdrowej eko papki nie mam zamiaru jeść.
- 0 1
-
2011-11-29 16:57
Trochę drogo... (1)
290 zł to duzo....... ile mozna jeść?! Niech podadzą małe porcje ale wszystkiego po trochu...to powinno kosztować jakieś 150 zł..
- 7 3
-
2011-11-29 18:14
Fajnie ale drogo
Tylko, że to będą małe porcje. Menu jest bardzo fajne ale cena jak na warunki trójmiejskie zabójcza. 2 os plus wino, woda, kawka i napiwek 1000 zł. Dla porównania Atelier Amaro w warszawie 6 daniowe menu + 3 niespodzianki 240 zł/osoba. A z całym szacunkiem gdzie p. Amaro a gdzie p. Pietrawas, gdzie Warszawa a gdzie Gdańsk.
- 3 2
-
2011-11-29 22:55
tatko Zdunio
dał sianko na PiaR i ynteres się kręci. Nikt z ulicy nie wpadnie, ale sami znajomki tatusia ;-)
- 7 2
-
2011-11-30 08:46
290zł hmmm troche dużo, mogę zaproponować piwo jakie pili 15lat temu czyli górnej fermentacji i o wiele taniej;)) (1)
- 4 1
-
2011-11-30 08:47
oczywiście 150 lat temu :)))
- 0 0
-
2011-11-30 11:36
te same produkty (1)
tylko nazewnictwo inne smaku nie czynia chyba ze malomiasteczkowym o to chodzi
- 2 0
-
2011-12-03 07:59
jedli bigos, pili wódę!
- 0 0
-
2011-11-30 12:02
powodzenia
a ja mysle ze fajnie ze ludzie maja inwencje i chca cos robic a opinie ktore czytam sa chyba wystawione przez zblazowanych obywateli ktorzy g w zyciu zrobili .
zycze powodzenia w przebijaniu sie przez POlski marazm;-))))- 3 5
-
2011-11-30 12:04
....
pomysl niezly tylko nie dla naszych obywateli hahahahaha
daleko nam jeszcze do cywilizacji( jak widac)- 3 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.