stat

Dary Ziemi i Europa od kuchni w Kolibkach

17 września 2012 (artykuł sprzed 7 lat)

To już XIX edycja "Darów Ziemi" w Kolibkach zobacz na mapie Gdyni, czyli prezentacji, promocji oraz sprzedaży płodów rolnych, podczas której nacisk kładziony jest na produkcję ekologiczną, połączoną z prezentacją tradycji i kultury różnych regionów Polski.



W ciągu 11 lat goście odwiedzający organizowaną przez Gdynię i firmę Haczet imprezę mogli podziwiać starannie przygotowane aranżacje typowych krajobrazów lub ogrodów 22 krajów europejskich, smakować ich potrawy i napoje, a także uczestniczyć w muzycznych oraz tanecznych prezentacjach. W tym roku zaczyna się prezentacja członków Unii Europejskiej od początku. Nowy cykl rozpocznie Francja.

Z tej okazji w programie pojawią się akcenty francuskie: ogród z południowej Francji pełen kwiatów, ziół i lawendy - którą pachnie cała Prowansja; wybór wianków, bukiecików, pachnidełek i innych wyrobów z lawendy oraz potrawy kuchni francuskiej serwowane przez kucharzy francuskich, a także nieodzownie znakomite wina i sery z różnych regionów.

Odwiedzający Dary Ziemi będą mieli okazje zasmakować w specjałach regionu Bretanii i Prowansji. Odkryć niepowtarzalny smak naleśników - crepów bretońskich z oryginalnej francuskiej mąki gryczanej oraz wiele smaków aromatycznej i pełnej słońca kuchni Prowansji: kisze, tartaletki, przekąski i sałaty w różnych smakach. Aromatyczne zioła i korzenie, różnorodność świeżych warzyw, mięs i ryb skomponowanych w absolutnej harmonii - to kwintesencja kuchni francuskiej pełnej niuansów, lekkości, finezji i smaku.

Podobnie "smaczna" będzie oprawa muzyczna prezentująca regiony Francji. W programie koncerty i recitale piosenki francuskiej, popisy młodych akordeonistów. Niewątpliwie najważniejszym akcentem muzycznym będzie koncert jednego z najwybitniejszych polskich akordeonistów i bandoneonistów Wiesława Prządka i jego formacji New Musette Quartet w programie "Pod dachami Paryża". Wystąpi on w niedzielę 23 września o godz. 12.

Do Gdyni zjadą producenci wielokrotnie nagradzani za jakość i wierność tradycji, dla których praca nad doskonaleniem produktu staje się realizacją pasji nierzadko dla całej rodziny. Pośród nich tradycyjnie wystawcy z miodami, w tym wiele najlepszych w Polsce pasiek ekologicznych. W sumie przyjazd do Gdyni potwierdziło ok. 150 wystawców z całej Polski.

Przygotowana w tym roku oprawa do biesiadowania i smakowania darów ziemi będzie jak zwykle bogata. Poza stoiskami z produktami spożywczymi, stoiskami gastronomicznymi, estradą, ogniskiem i miejscem do odpoczynku oraz konsumpcji, pojawią się jak zawsze jesienne klimaty muzyczne oraz dużo muzyki biesiadnej. Dla dzieci przejażdżki na konikach i kucykach, ściana wspinaczkowa itd.

Codziennie o godz. 18 losowania nagród z biletów wstępu. W sobotę 22 września o godz. 13 finał konkursu UM Gdyni na "Najpiękniejszy balkon w Gdyni". Następnie o godz. 15 ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Konkursu Projektowego dla studentów wyższych uczelni kierunku architektura krajobrazu i ogrodnictwa na "Projekt ekologicznego i jadalnego ogrodu ozdobnego". Organizatorem konkursu jest firma "Zielony Loft - Centrum Promocji Architektura i Zieleń" w Gdańsku. Wszystkie nagrodzone projekty zostaną zaprezentowane na II Polanie Ogrodowej, gdzie będzie można ponadto degustować potrawy i przekąski z roślin i kwiatów jadalnych przygotowane przez zaproszonych specjalnie kucharzy.

W niedzielę 23 września o godz. 15 rozpocznie się próba bicia rekordu zażycia tabaki największą na świecie tabakierą. Po Hamburgu, Dębogórzu i Somoninie będzie to kolejne bicie rekordu największą na świecie tabakierą. Uroczystość odbędzie się pod auspicjami wydawnictwa "Polskie Rekordy i Osobliwości" w Katowicach. Impreza ma charakter rekreacyjny, adresowana jest do całych rodzin, które z upodobaniem pragną spędzić ostatnie dni września, na zazwyczaj pełnej słońca polanie Parku Kolibki w Gdyni - Orłowie przy al. Zwycięstwa 291.

Więcej informacji na stronie Dary Ziemi.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł