stat

Dokąd na rzemieślnicze piwo i dobre jedzenie?

23 kwietnia 2019, 13:00
Łukasz Stafiej

Przyglądamy się pubom, które serwują nie tylko dobre piwo rzemieślnicze, ale i pomysłowe, autorskie jedzenie. Czyli: dokąd na piwo i coś więcej niż orzeszki i nachosy.



AleBrowar Sopot


Znawcy "kraftów" piwa z AleBrowaru uważają za jedne z najciekawszych. W sopockim barze przy ul. Podjazd 11 zobacz na mapie Sopotu niemal każdego dnia do nalewaków podłączony jest inny alebrowarowy trunek. Do szklanki piwa zamówimy wypiekaną na miejscu pizzę - ze spodem cienkim jak opłatek i mięsistymi rantami do maczania w oliwie. Równie rzemieślniczą, co piwo. Warto spróbować tej z pastą z czarnych trufli i pikantnym salami (22 zł), jest też kilka innych, klasycznych pozycji. P.S. Od wtorku do piątku w godz. 12-17 "happy hours", czyli pizza i piwo za 20 zł.

Pierwszy raz w multitapie. Co robić?



107


Stosiódemka to pub odrobinę ukryty, ale ma to swoje plusy. Do piwnicy kamienicy przy Ogarnej 107 zobacz na mapie Gdańska raczej nie trafiają przypadkowi ludzie, sporo też tutaj stałych bywalców. W lokalu jest mroczno, odrobinę artystyczne i bardzo na luzie, co sprzyja posiadówkom przy rzemieślniczym piwie (wybór szeroki) i przegryzaniu tutejszych specjałów przygotowywanych przez kolektyw Omnomnom. Pozycją obowiązkową jest burger z sosem z jagermeistera, cheddarem, cebulą w likierze i bekonem (18 zł). Oprócz tego kilka innych burgerów, sandwicze na ciepło (od 13 zł) i fryty (10 zł). P.S. Na mniejszy głód nie ma lepszej przekąski od tutejszego corndoga (9 zł) i panierowanych jalapeño z serem (10 zł).


No.5


Chyba najciekawiej zaaranżowany multitap w Trójmieście - we wnętrzu "Piątki" na górze Monciaka między tunelami zobacz na mapie Sopotu nowoczesność miesza się ze stylem vintage i robi naprawdę dobre wrażenie. Dobre wrażenie robi też dwadzieścia kranów z przeróżnymi piwami rzemieślniczymi i ciekawa, rozbudowana karta przekąsek mniejszych czy większych. Na przykład kanapka BLT z bekonem glazurowanym w burbonie czy burger z masłem orzechowym, ale też w wersji roślinnej buła z pieczonym chlebowcem (od 21 zł). Do wyboru są też małe przekąski: frytki z octem piwnym i solą cytrynową (18 zł) czy domowe precelki z sosem serowym (10 zł). P.S. No.5 to naprawdę sporej wielkości lokal, na tłok raczej tutaj nie będziemy narzekać.



Kandelabry


Lokal przy alei Topolowej zobacz na mapie Gdyni jest prawdopodobnie jedynym multitapem w Gdyni, gdzie do sporej oferty piw kraftowych dobierzemy całkiem fajne - i bardzo różnorodne - jedzenie. Jest klasyczny chleb ze smalcem, skrzydełka, quesadilla, burgery i kanapki, a nawet pełne dania obiadowe. Warto wybrać się większą grupą i zamówić dechę mięs z grilla (119 zł), solo lub we dwoje dobrze do piwa pasuje piwny set (25 zł), na który składają się m.in. panierowany kurczak, frytki czy krążki cebulowe. P.S. Klimat raczej imprezowy, sporo młodych bywalców.


Maverick


Multitap patronacki szanowanego przez piwoszy browaru rzemieślniczego Rockmill, co oznacza, że o jakość piw nie musimy się tutaj martwić. Za barem lokalu przy Partyzantów 8 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu znajduje się szesnaście kranów i od czasu do czasu goszczą na nich również piwa z innych zaprzyjaźnionych browarów. W środku miejsca nie brakuje, jest przyjemnie jasno dzięki sporym oknom - dobrze spędza się tutaj czas nie tylko wieczorem, ale i za dnia. Do piwa zjemy dania przeróżne: małe i duże, inspirowane różnymi stronami świata. Na pierwszy raz sięgnąć warto po firmowe żeberka glazurowane kawowym stoutem (39 zł) albo krewetki w tempurze na piwie z sosem mango (15 zł). P.S. W ciągu dnia zjemy lunch z napojem i deserem za 20 zł, a w czwartki posłuchamy muzyki na żywo.