Gdańszczanie chcą jeść nocą. Oceniamy Noc Restauracji

25 maja 2013 (artykuł sprzed 7 lat)
Łukasz Stafiej

Gdańszczanie chcą chodzić późnym wieczorem do restauracji i chcą próbować niecodziennych potraw. Pokazała to pierwsza edycja imprezy Noc Restauracji, która odbyła się w kilkunastu gdańskich lokalach z piątku na sobotę.



Pierwsza gdańska edycja Nocy Restauracji miała odrobinę pecha. Jak na złość, w piątek nastąpiło załamanie pogody. Jesienne temperatury i ulewny deszcz na pewno nie zachęcały gdańszczan do opuszczenia domów i wybrania się na nocny spacer szlakiem kilkunastu restauracji biorących udział w imprezie.

Wielkich tłumów więc przy stolikach nie było. Pod tym względem wyróżniał się tylko Barbados, gdzie niebawem ruszy lokalny browar. Lokal był pełen. Nie oznacza to jednak, że pozostałe wnętrza świeciły pustkami. Klientów przybyło w sam raz i w większości restauracji udało się stworzyć przyjemną atmosferę wieczornego biesiadowania przy kieliszku wina i niecodziennej potrawie ze specjalnego, skróconego menu nocnego.

Bo Noc Restauracji nie tylko umożliwiła nocne stołowanie się w restauracjach, które na co dzień zamykają wieczorami kuchnię. Każdy z szefów kuchni przygotował również autorskie danie, które serwował specjalnie z piątku na sobotę. Na przykład w Mon Balzacu podawano borowiki z prosciutto podlane brandy, w Kokieterii smażonego szczupaka, a w Fellinim stek z miecznika.

W tej ostatniej restauracji odbył się również ciekawy pokaz live cooking. Szef kuchni pokazywał m.in. jak przygotować sorbet chłodzony suchym lodem. W programie restauracji Kubicki był pokaz gotowania tradycyjnych gdańskich potraw, a kucharz z Kuchni Rosyjskiej zademonstrował, jak przyrządzić struganinę z surowego łososia. Pokazy gotowania na żywo odbyły się we wszystkich lokalach i okazały się strzałem w dziesiątkę. Część klientów wchodziła tylko po to, aby je obejrzeć.

Noc Restauracji pokazała, że gdańszczanie chcą jeść na mieście wieczorami. Chcą również próbować nowych, niecodziennych smaków. I mogą za nie więcej zapłacić, bo piątkowa impreza - mimo pozornego podobieństwa - nic nie miała wspólnego z promocyjną akcją "Gdańsk za pół ceny". Teraz ruch po stronie restauratorów, którzy powinni o takich gościach pomyśleć. Na co dzień, a nie tylko od święta.
Jak oceniasz organizację Nocy Restauracji?
35%

na plus, oby więcej takich inicjatyw

49%

nie mam zdania, nie byłem

16%

kiepsko, organizatorzy muszą popracować nad formułą

zakończona

łącznie głosów: 238

Noc Restauracji u Kubickiego

fot. Anna Szczodrowska

Flambirowanie krewetek w rumie i białym winie

fot. Anna Szczodrowska

Kucharz tłumaczy gościom recepturę

fot. Anna Szczodrowska

flambirowane krewetki w Verres en Vers Raddison Blu

fot. Anna Szczodrowska

flambirowane krewetki w Verres en Vers Raddison Blu

fot. Anna Szczodrowska

flambirowane krewetki w Verres en Vers Raddison Blu

fot. Anna Szczodrowska

quiz Piwowara

fot. Anna Szczodrowska

quiz Piwowara

fot. Anna Szczodrowska

quiz Piwowara

fot. Anna Szczodrowska

nagrodzeni w quizie Piwowara zwycięzcy

fot. Anna Szczodrowska

Pokaz kulinarny w Barbadosie

fot. Anna Szczodrowska

Szef kuchni Barbados Arek Czyżewski przygotowuje piwne zakąski

fot. Anna Szczodrowska

Pokaz kulinarny w Barbadosie

fot. Anna Szczodrowska

Pokaz kulinarny w Barbadosie

fot. Anna Szczodrowska

Pokaz kulinarny w Barbadosie

fot. Anna Szczodrowska

Szef kuchni Barbados Arek Czyżewski przygotowuje piwne zakąski

fot. Anna Szczodrowska

Pokaz kulinarny w Barbadosie

fot. Anna Szczodrowska

Szef kuchni Piotr Sawczenko tłumaczy recepturę

fot. Anna Szczodrowska

Goście oglądają pokaz kulinarny w Fellinim

fot. Anna Szczodrowska

Sorbet w Fellinim

fot. Anna Szczodrowska

Deser z bezy w Fellinim

fot. Anna Szczodrowska

Deser z bezy w Fellinim

fot. Anna Szczodrowska

Struganina danie z surowej ryby w Kuchni Rosyjskiej

fot. Anna Szczodrowska

Struganina danie z surowej ryby w Kuchni Rosyjskiej

fot. Anna Szczodrowska

Struganina danie z surowej ryby w Kuchni Rosyjskiej

fot. Anna Szczodrowska

Struganina danie z surowej ryby w Kuchni Rosyjskiej

fot. Anna Szczodrowska

Struganina danie z surowej ryby w Kuchni Rosyjskiej

fot. Anna Szczodrowska