stat

Klasyki z Ameryki

19 września 2014 (artykuł sprzed 5 lat)

Od 19 września do 31 października Restauracja Britannica Steak House w Hotelu Kuracyjnym zobacz na mapie Gdyni w Gdyni Orłowie serwować będzie klasyczne dania kuchni amerykańskiej, poszerzając tym samym swoją ofertę soczystych steaków i dotychczasowego menu o wybór wyselekcjonowanych potraw amerykańskich.



Jeżeli jesteście spragnieni kulinarnych odkryć, warto zadać sobie trud zbadania amerykańskiej kuchni i poznać bogactwo, jakim mało który naród może się poszczycić. W Ameryce kuchnia jest lustrzanym odbiciem kulturowej mozaiki społeczeństwa, które - jak żadne inne - jest mieszanką wielu kultur, pochodzenia emigrantów i różnorodnych wpływów - obraz Stanów Zjednoczonych jako wielkiego "tygla narodów" został spopularyzowany w sztuce Israela Zangwilla "The Melting Pot" (ang. "Tygiel narodów") z 1908 roku.

Kuchnia amerykańska charakteryzuje się różnorodnością rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. Na przykład na kuchnię części południowej Stanów Zjednoczonych największy wpływ mieli imigranci z Afryki, Francji i Meksyku, a kuchnia azjatycka wywarła wpływ niemal na wszystkie stany.

Wiele dań uważanych powszechnie za typowo amerykańskie, mogło mieć swoje źródła również w kuchni innych narodów. Jednak przez lata receptury te były modyfikowane przez amerykańskich kucharzy do tego stopnia, że potrawy te uważane są za typowo amerykańskie.

Istnieją różne odmiany kuchni amerykańskiej, a sami Amerykanie nadal kojarzą określone potrawy z konkretnymi miejscami, np. stek z Oklahomy, homar z Maine czy łosoś z Pacific Northwest. Styl amerykańskiego jedzenia, a w szczególności podawania i spożywania posiłków, został spopularyzowany na całym świecie i cieszy się ogromną popularnością.

Będzie go można poznać już od 19 września w Restauracji Britannica Steakhouse w Hotelu Kuracyjnym. Specjalne Menu Kuchni amerykańskiej pod hasłem "Klasyki z Ameryki" to klasyczne potrawy amerykańskie. Takie, które każdemu przypadną do gustu i od razu kojarzą się z "american cuisine", jednocześnie niosąc w sobie ducha amerykańskiej historii i kulturowego tygla narodów.

Czego będzie można spróbować? Na przystawkę np. pikantne skrzydełka buffalo papryczki jalapenio nadziewane serem. Dla lubiących ostre smaki będzie również meksykańska zupa z czerwoną fasolą, pomidorami pellati i pulpecikami, albo krem z pomidorów z tabasco z nachos.

Nie zabraknie również sałatek, oczywiście także z wołowiną, serem pleśniowym i truskawkami. Na miłośników amerykańskiej klasyki czeka też Beef Burger ze 100-procentowej wołowiny z domowymi frytkami, albo steak wołowy z rostbefu (sirloin) z sosem pieprzowym. A na deser oczywiście maślane naleśniki z syropem klonowym oraz lemoniada ze świeżym sokiem z cytryny, którą do końca września dostaniemy w prezencie do każdego dania głównego.
 

Restauracja Britannica Steak House
w Hotelu Kuracyjnym

al. Zwycięstwa 255
81-525 Gdynia

www.britannica-steakhouse.pl

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł