• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejny Restaurant Week już wkrótce

Łukasz Stafiej
17 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W kwietniowej edycji festiwali znajdziemy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską, tajską oraz polską. W kwietniowej edycji festiwali znajdziemy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską, tajską oraz polską.

Ponad trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w siódmej odsłonie festiwalu Restaurant Week, który odbędzie w dniach 18-30 kwietnia. Trzydaniowe menu będzie można zjeść za 49 zł. - Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach - cieszą się organizatorzy.



Czy uczestniczyłeś w festiwalu Restaurant Week?

Restaurant Week na stałe wpisał się w imprezowy kalendarz Polski. Festiwal organizowany jest równocześnie w kilku miastach, a w Trójmieście - po raz siódmy. Koncepcja jest zawsze taka sama - organizatorzy zapraszają do udziału restauracje, które przygotowują trzydaniowe festiwalowe menu w cenie 49 zł.

- Możemy liczyć na specjalnie skomponowane menu, które na co dzień nie jest dostępne w karcie - mówi Natalia Taranta-Pelc, trójmiejska koordynatorka Restaurant Week. - To świetna okazja, by odwiedzić nowe miejsca - zarówno te, w których jeszcze nie byliśmy, jak i te, które dopiero pojawiły się na kulinarnej mapie Trójmiasta. To także okazja do spróbowania nowych smaków - w tej edycji mamy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską czy tajską, a także polską - w niecodziennej odsłonie.
W każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. W festiwalowych jadłospisach znajdziemy takie pozycje, jak m.in. nepalski smażony makaron, roladki z cielęciny z grzybami, chałwę marchewkową, filet z łososia w musie z krewetek, sandacz w cytrusach z plackiem z kiszonej kapusty, królik w sosie jabłkowo-pietruszkowym, gryczane kopytka z boczniakiem, policzki z dzika czy lody z hiszpańskiej cavy.

W kwietniowej edycji festiwalu wezmą udział takie trójmiejskie lokale, jak Bollywood Lounge, Buddha Lounge, By The Way, Cozzi, Dancing Anchor, Fedde, Fidel, Gvara, Ibis Kitchen, Koncept, Lula, Nowy Świat, Numero1, On/Off, Otwarta, Panaya, Panorama Gdynia, Papieroovka, Pelican, Pobrzegi, Pomelo, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Rękawiczka, Unicorn, Seafood Station, Senso, Tapas Barcelona, Taverna Zante, Tawerna, Trattoria La FortunaZafishowani.

Listę restauracji wraz ze szczegółowym menu można znaleźć na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu. Festiwal potrwa od 18 do 30 kwietnia, ale nie warto zwlekać z rezerwacją do ostatniej chwili.

- Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach. Często imprezy rodzinne, ze znajomymi czy współpracownikami odbywają się w restauracji - to tam świętujemy urodziny, zaręczyny, sukcesy czy inne nasze małe i duże "święta". Restaurant Week popularyzuje wyjście do restauracji w formie celebracji wspólnego czasu, doświadczenia kulinarnego i bycia z bliskimi - tłumaczy Taranta-Pelc.

Wydarzenia

Restaurant Week (5 opinii)

(5 opinii)
49 zł

Miejsca

Zobacz także

Opinie (50) 2 zablokowane

  • drogo.pójdę z rodziną dwoje dorosłych plus dwoje dzieci, Dania napoje, deser, napiwek ... (7)

    To minimum 300 zl. Troszkę za dużo jak na jeden obiad.

    • 22 8

    • (1)

      siedź w domu przy szynce wieprzowej w promocji za 8.99 i ziemniakach za 0.69zł

      • 4 20

      • A możesz też pójść do restauracji

        I dostać szynkę wieprzową za 8.99, ziemniaki za 0.69 i szlaczek z sosu za 0.13.
        I zapłacić 50 pln :)

        • 8 0

    • Manu (już z deserem) kosztuje 49zł za osobę, a do tego dla dorosłych masz drinka z martini gratis. Więc nawet jeśli domówisz napoje, to nie powinno przekroczyć 220-230 zł za obiad dla 4 osób : przystawka + danie główne + deser + napoje + drink dla dorosłych. Myślę, że raz na jakiś czas, nawet przy ograniczonym budżecie, można pozbierać trochę pieniędzy i dla zdrowia psychicznego wyjść z domu do ludzi... :)

      • 12 8

    • Jak dwoje dzieci to masz 500+
      Więc nie marudź

      • 8 7

    • Jak 49 zlotych to dla Ciebie za drogo to weź udział w konkursie

      • 3 9

    • e tam

      Zostanie Ci jeszcze 200 zł reszty

      • 3 2

    • Do licha, a nie można Tydzień Restauracji?

      • 4 1

  • I zaczęło się... (4)

    W biedrze taniej

    • 13 14

    • (3)

      ..taniej. dlatego w wielu restauracjach jest towar z biedry.

      • 17 1

      • miejska legenda stworzona przez tych co nie chodzą jeść na mieście (2)

        • 2 8

        • Wiejska legenda stworzona przez tych, którzy próbują rano kupić śniadanie.

          No, ale 20kg szynki na fakturę to przecieć każdy rano kupuje, nie?

          • 3 3

        • ..nie legenda.. Z pierwszej reki - znana Restauracja w sopocie..biedra nie jest moze podstawowym dostawca surowca (to bardziej selgros/makro) ale dwie wizyty w tygodniu w biedrze sa normalne.

          • 5 0

  • Drogie jak na praktycznie menu degustacyjne (2)

    Restauracje generalnie obcinaja gramatury porcji do wszelkich tego typu "wydarzen" ..ale biznes sie kreci co tylko potwierdza, ze ludzie to barany

    • 17 5

    • Idź do restauracji i zamów podobne danie nie w ramach festiwalu i napewno zapłacisz ponad 100 zł (1)

      • 1 10

      • Zapewniam Cie, to nie bedzie to samo, take samo, danie.

        • 3 1

  • "week" (1)

    chodzi tutaj o słoik Wecka?
    Po polsku już nie da rady?

    • 18 2

    • Jakby Ci to powiedziec to nie polski festiwal

      • 4 0

  • byłam. zaczeło sie od oczekiwania na stolik, po złożeniu zamowienia otrzymałam porcję mniejszą niż zwykle. (4)

    stolik w rogu sali, w środku czekali następni chętni którzy wzrokiem poganiali mnie żebym szybciej zjadła i zwolniła miejsce, bo oni też chcę napełnić brzuchy. nie polecam.

    • 18 9

    • bzdura

      Wydaje mi się, że nie brałaś udziału w tego typu wydarzeniu, bo korzystając z menu za 49zł nie wybierasz menu w restauracji, tylko przy rezerwacji stolika zaznaczasz co będziesz jeść. Podobnie zresztą z czekaniem na stolik - rezerwujesz go na konkretną godzinę, a goście mają 90 minut na posiłek, więc nie jest to czas, w którym nie da się zjeść 3 daniowego obiadu. Nie rozumiem dlaczego ludzie narzekają zanim sami na prawdę wezmą w tym udział...

      • 10 9

    • Po co kłamiesz??

      Stolik oraz dania z menu są już wybrane dzien wczesniej

      • 11 6

    • Jesteś zwykłym petem I żryj gruz kłamco jak niemasz 5 dych na obiad (1)

      • 1 9

      • właścieiel restauracji zabrał głos:)

        • 11 1

  • Jak zwykle Tendencja głupkowata ankieta

    • 7 3

  • po ostatnim mam dosyc, ta akcja miala zachecac klientow

    a mialem wrazenie, ze znalezli sobie restauratorzy frajerow, z ktorych mozna zebrac kase i dac im gorsze doswiadczenie. Przebil wszytskich obiad w Winestone w dawnym hotelu Gdynia. Kelner serio uznal to za sesje promocyjna, wiec prawie cala kolacje nawijal o kolekcji win lokalu i namawial do zakupu.

    Tym razem podziekuje

    • 15 1

  • Uwielbiam ten festiwal (1)

    W tej edycji napewno wybiorę się do
    By The way.

    • 3 11

    • Też pójdę bo widać będą sami ludzie z klasą i obyci w świecie - językowo też.
      Taki kosmopolityczny weekend.

      • 1 6

  • 49 zł za 3 daniowe menu i do tego drink z martini to dużo? (2)

    • 8 9

    • (1)

      Tu większość oczekuje 4,9 zł.
      I do tego martini aż do porzygania.

      • 8 9

      • Hahahah

        • 3 5

  • W końcu ! Ile można czekać

    • 2 6

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Dyrektorem artystycznym Siesta Festivalu jest: