• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nocna uczta w gdańskich restauracjach

Łukasz Stafiej
16 maja 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
W tym roku w Nocy Restauracji w Gdańsku bierze udział dwanaście lokali, które serwować będą dania do godz. 2. W tym roku w Nocy Restauracji w Gdańsku bierze udział dwanaście lokali, które serwować będą dania do godz. 2.

Specjalnie przygotowanego wyłącznie na jeden wieczór autorskiego "nocnego dania" będzie można spróbować w dwunastu restauracjach w Gdańsku 20 maja podczas kolejnej edycji imprezy kulinarnej Noc Restauracji. Lokale biorące udział w akcji będą czynne aż do godz. 2.



Noc Restauracji to jedna z ciekawszych imprez tego typu w Trójmieście. Choć jej pomysł opiera się na sprawdzonej przez wielu organizatorów idei kulinarnego szlaku, posiada wyróżniający ją atut - odbywa się późnym wieczorem i w nocy. Biorący udział w akcji restauratorzy specjalnie przygotowane na jeden wieczór menu serwują od godz. 18 do 2. I choć nocne objadanie się to koszmar każdego dietetyka, chętnych nie brakuje - od dwóch lat impreza cieszy się sporą popularnością. W tym roku Noc Restauracji odbędzie się w piątek, 20 maja, a jej hasłem przewodnim są zioła i przyprawy.

- Każdy z szefów kuchni ma swoje ulubione zioła, po które sięga chętniej i z których potrafi wyczarować prawdziwe cuda. W tym roku postaramy się odczarować sekrety smaków ziół, które można zerwać w przydomowym ogródku, jak i tych zamorskich. Ważne jest, żeby panować nad smakiem i komponować go umiejętnie używając bogactwa natury i kultury danego regionu - podkreśla Hubert Gonera z firmy Landbrand, która organizuje imprezę we współpracy z Miastem Gdańsk.
Specjalne menu zaprezentują szefowie z czternastu lokali - dwunastu z Gdańska i dwóch z regionu pomorskiego. Głównym bohaterem każdej karty będzie "nocne danie" - autorska propozycja przygotowana zgodnie z ideą slow-food lub na bazie regionalnych produktów. Co ważne, w akcji biorą udział nie tylko restauracje z centrum miasta, ale również dzielnicowe lokale z Żabianki, Oliwy czy Wrzeszcza.

  • Nocne danie w Eliksirze: pstrąg podawany z porem sous-vide, oliwą szczypiorkową, groszkiem oraz puree z pietruszki.
  • Danie w Restauracji Filharmonia: świeży węgorz, salsefia, szarłat, emulsja z niedźwiedziego czosnku.
  • Long Street 52: pierś z kaczki z pieprzem syczuańskim i konfitowanym mięsem z uda kaczego doprawione sumakiem, sezamem i tymiankiem.
  • Winne Grono: grillowany hanger steak z pianką z zielonego pieprzu, dauphinoise z ziemniaków z gałką muszkatołową.
  • Zafishowani: filet z turbota na lubczykowym beszamelu z nowalijkami i ziołową nutą werbeny, tymianku i skórki cytrynowej
Nie zaglądając do Śródmieścia, będzie można zjeść między innymi befsztyk chateaubriand podany z kolagenem z sardeli i sferycznym kimchi w niekojarzonej do niedawna z kuchnią z wyższej półki restauracji Żabusia, filet ze szczupaka z puree kasztanowym w Drzewku Szczęścia czy pstrąga z porem, oliwą szczypiorkową i puree z pietruszki w Eliksirze. Ryby będą również głównymi bohaterami talerzy w Restauracji Filharmonia (węgorz podany z rzadko spotykaną salsefią i amarantusem), Grand Cru (łosoś bałtycki z kolendrą na potrawce z kaszy jęczmiennej z kurkami i szparagami), Bellevue (łosoś z ziołową kruszonką) i Zafishowanych (turbot na lubczykowym beszamelu).

Z kolei mięsożercy powinni wybrać się do Winnego Grona (grillowany hanger steak z pianką z zielonego pieprzu), Long Street 52 (kaczka z pieprzem syczuańskim i sumakiem z pęczakiem i konfiturą z hibiskusa) i Całej Naprzód (comber jagnięcy z musem z zielonej herbaty i pęczakiem). Kuchni włoskiej będzie można spróbować w San Marco (makaron bucatini z pieprzem himalajskim przyrządzany w wielkim parmezanie) oraz w Domu Sushi (urakamaki z krewetką w cieście panko z marynowanym kwiatem lotosu i kawiorem). Za miasto można wybrać się do Czarnego Kosa w Borkowie (sandacz z pokrzywą w płatkach jaglanych z sałatką z fenkuła) lub ekskluzywnej Inspiracji w Pałacu Kościeszy (5-daniowe menu degustacyjne, w którym główną rolę odgrywa comber jagnięcy z kaszą gryczaną i rydzami). Ceny "nocnych dań" zaczynają się od 28 zł.

Noc Restauracji to nie tylko degustacje specjalnych potraw, ale również możliwość uczestniczenia w przygotowanych na ten wieczór pokazach umiejętności szefów kuchni - niemal w każdym miejscu odbędą się pokazy live cooking. Dokładny program można znaleźć tutaj.

- Zależy nam także na aspekcie edukacyjnym. Zachęcamy szefów kuchni, żeby podczas pokazów gotowania na żywo podzielili się wiedzą o swoich ulubionych przyprawach, o kuchni naturalnej, gdzie smak buduje się ze świeżych ziół, a nie wzbogaca go i ulepsza chemicznymi dodatkami - dodaje Gonera.

Wydarzenia

Noc Restauracji 2016 (7 opinii)

(7 opinii)

Miejsca

Opinie (36)

  • ja nie idę, bo tak (3)

    Bo nie jestem zainteresowany spędem ludków . Jem w domu a restauracja jest na specjalna okazje - a nie bo ktos napisal ze w nocy bo ojojojoooo

    • 51 15

    • To siedz w domu zapyziany cwoku, nikt cie nie ciagnie na sile

      • 11 29

    • Też nie idę. (1)

      Nie przekonują mnie te cuda wianki,które bedą serwować.Brakuje tylko do kompletu gila z grila.

      • 17 3

      • Gil z grila to w ogóle kuchnia polska czy włoska?

        • 5 0

  • jedzenie po nocy nie jest zbyt zdrowe (2)

    • 72 5

    • (1)

      jedzenie po nocy to sniadanie :)

      • 5 0

      • a śniadanie..

        A śniadanie to najważniejszy posiłek dnia XD

        • 3 0

  • (2)

    Ok ale te ceny! Kilka listków sałaty jakieś ziarna, mała porcja odgrzanego mięsa i kilkadziesiąt złotych. Podziękuję, wolę świeże w domku.

    • 67 10

    • A kto cię na siłę tam ciągnie? Pogódź sie z tym, że takie są nazwy, porcje i ceny. Jeżeli znajdują na to chętnych to widać się im opłaca. Dla cebulaków też są knajpy: bary mleczne, pizzerie i budki z kebabami.

      • 3 13

    • W dzisiejszych restauracjach to nie to samo co kiedys.
      Ceny sa masakryczne, jedno danie + kawa = 70 zl . Masakra

      • 0 0

  • Dziekuj

    Dzisiaj uczta jutro laksa, przemyslana akcja na oczyszczenie lodowek z mrozonek

    • 40 6

  • Mniam

    • 21 6

  • (4)

    która organizuje imprezę we współpracy z Miastem Gdańsk.

    Po co miasto to współfinansuje?
    Mnie się podoba świeży węgorz z salsefią szarłatem i emulsją czy coś tam podobnie
    czy świeży węgorz to żywy? czy tylko surowy?

    • 17 5

    • Chateaubriand z szynkowaru, kolagen z sardeli, wołowina chateaubriand, chips z
      kurczaka, żółtko bearneise, sferyczne kimchi, cremoux z białej czekolady i bazylii,
      crumble z rabarbaru z kruszonką migdałową, piana z rabarbaru 58 zł

      Chyba pójdę do Żabusi

      • 4 4

    • Szef kuchni (1)

      Cześć niestety będzie zabity wegorz ale świeży osobiście odbieram go w piątek od rybaków zapraszam serdecznie

      • 0 0

      • Od jakich rybaków? Węgorze są chińskie, karmione jak pangi. Guma bez smaku.

        • 1 0

    • Wegorz będzie św .niestety nie żywy w piątek odbieram go od rybaków

      • 1 0

  • Ja zamawiam tylko salsefię....

    • 6 3

  • koscieszy a nie koscierzy! (1)

    • 4 1

    • Kłeścierzyny

      • 3 1

  • restauracje są do d......y

    Oszukujecie klientów (nieświeże, za drogie,oszukane na wadze, itp.) to i macie za mało klientów , dlatego robicie te spędy nocne. A nie było by lepiej uczciwie i bez kantów to ludzie sami chętnie by przychodzili.

    • 50 8

  • Naciągana impreza

    • 25 6

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W 2014 r. w Ergo Arenie zagrał zespół Backstreet Boys. Kiedy odbył się ich pierwszy polski koncert?