Opener 2019: co jedzą gwiazdy w prywatnej restauracji?

5 lipca 2019 (artykuł sprzed 1 roku)
Alicja Olkowska
Najnowszy artukuł na ten temat

Opener 2019: podsumowanie

Ogromna i różnorodna strefa gastronomiczna Openera to jedno (o niej i tegorocznych cenach piszemy poniżej). Prywatna restauracja w namiocie o powierzchni 400 m kw., znajdująca się w strefie garderób głównej sceny i do której wstęp mają tylko zaproszeni, to zupełnie inna sprawa. Co zatem jedzą artyści grający na festiwalu i czy smakują im polskie pierogi? O tym rozmawiamy z Agnieszką Górską z Ulala Chef, która zarządza strefą gastro dla wykonawców.



Prognozy pogody, niestety, się sprawdziły. W czwartek od późnego popołudnia niebo nad Babimi Dołami się dosłownie otworzyło. Ściana wody, zimny zachodni wiatr i niska temperatura przypomniały najgorszą aurę, jaka nawiedzała Openera w poprzednich latach. O dziwo jednak nie wpłynęło to na frekwencję, która była dużo lepsza niż pierwszego dnia, a i koncerty trzymały poziom.

A skoro pogoda nie rozpieszczała, postanowiliśmy odwiedzić zamkniętą restaurację, do której wstęp mają tylko artyści. Niestety, organizator, dbając o komfort gości, nie wyraził zgody na publikację zdjęć wnętrza "lokalu", za to udostępnił przykładowe dania, które szef kuchni serwuje VIP-om.

Restauracja dla gwiazd na Openerze



Alicja Olkowska: Jak duża jest restauracja i co w niej zjemy?

Agnieszka Górska: W strefie garderób gwiazd, które pojawią się na scenie głównej, w ogromnym namiocie o powierzchni ponad 400 m kw. zaaranżowane są dwie sale dzielące restaurację na część fine dining oraz salę bufetową. Na samą kuchnię, przygotowującą menu fine diningowe, dania bufetowe oraz wypiekającą nocą pizzę w stylu neapolitańskim jest przeznaczonych blisko 200 m kw. powierzchni. Wszystkie dania serwowane zarówno w menu bufetowym, jak i części fine dining, są w całości przygotowywane na świeżo i zgodnie z wymogami klasycznej restauracji, na co pozwala nasza kuchnia, kompleksowo wyposażona w profesjonalny sprzęt gastronomiczny.

Opener 2019: dzień pierwszy za nami


Dodatkowo w części bufetowej goście mają możliwość skorzystania z usług stacji live-cooking, gdzie nasi kucharze przygotowują na ich oczach dania takie jak omlety, jajecznice, makarony, tortille czy wariacje na temat stir-fry. Sama sala restauracji fine dining to elegancka przestrzeń. Za jej aranżację i scenografię odpowiada organizator festiwalu, my jedynie służymy tu radą i wsparciem.

Opener rusza na początku lipca, ale kiedy realnie zaczyna się praca przy tworzeniu restauracji?

Praca nad tak dużym i złożonym projektem to kilkumiesięczny proces. Wszystko musi być wcześniej zaplanowane jak w zegarku, żebyśmy mogli potem na terenie festiwalu zainstalować sprzęt i ekipę w ciągu dwóch dni i ruszyć z nienagannym serwisem już w trzecim dniu. Dlatego szczegółowe prace przygotowawcze są tu tak istotne.

Ważne jest też przygotowanie wszelkich planów zapasowych i posiadanie grona bardzo zaufanych dostawców i partnerów, którzy nas nie zawiodą w kluczowym momencie. Żmudna praca, planowanie najmniejszych detali, dokładne studiowanie raportów z naszych własnych podsumowań z poprzednich edycji. Im lepiej się przygotujemy w miesiącach poprzedzających, tym spokojniejsza i bardziej zoptymalizowana będzie praca restauracji podczas festiwalu.

Co do samego menu - to prace trwają około trzech miesięcy. Najpierw tworzona jest koncepcja menu, która następnie zostaje omawiana i akceptowana przez naszego klienta - organizatora festiwalu. Zanim menu przyjmie finalny kształt, mają miejsce co najmniej dwa próbne testingi dań.

Ile osób jest zaangażowanych w obsługę restauracji w trakcie trwania festiwalu?

W kuchni - w pełni wyposażonej w profesjonalny sprzęt gastronomiczny - pracować będzie w tym roku 15 wykwalifikowanych kucharzy pod okiem Head Chefa Sebastiana Olmy, 11 wyselekcjonowanych kelnerów oraz manager obsługi. Cała restauracja podzielona jest na dwie sale - fine dining, serwującą kolacje dla artystów oraz restauracja bufetowa, serwująca śniadania, lunche i kolacje dla członków ekip poszczególnych artystów - specjalistów od dźwięku, oświetlenia, sprzętów potrzebnych do poszczególnych koncertów. Czasem są to nawet zespoły liczące do 100 osób w ekipie jednego artysty czy zespołu muzycznego. To daje dużą skalę całemu przedsięwzięciu.

Opener 2019. Mniejsze zainteresowanie w tym roku?


W czasie czterech dni działania restauracji wydajemy ponad trzy tysiące posiłków. Stąd ekipa kucharzy musi być na tyle liczna i mieć tak uniwersalne umiejętności, bo i oferta tej restauracji jest zróżnicowana. Nie wiem, czy wiecie, ale w nocy restauracja zamienia się w pizzerię i przygotowuje duże ilości wysokiej jakości pizzy - dla artystów po koncertach.


Czy restauracja dla gwiazd działa całą dobę?

Tak, można powiedzieć, że restauracja pracuje całą dobę - jej harmonogram dopasowujemy do programu występów wykonawców. W efekcie bufet śniadaniowy serwowany jest zazwyczaj między godz. 8 a 11, gdy rozpoczyna się praca związana z przygotowaniami scen do koncertów, potem lunch i kolacja serwowana do godz. 22. Między tymi serwisami mamy godzinne przerwy techniczne, kuchnia pracuje natomiast w tym czasie non stop, zaczynając pracę nad śniadaniem i przygotowaniami do późniejszych serwisów już od godziny piątej rano.

Po godz. 20, aż do godz. 3, 4 nad ranem restauracja wydaje pizzę na wynos dla artystów i ich ekip schodzących ze sceny. Między godz. 3 a 5 rano w restauracji pracuje ekipa sprzątająca gruntownie cały obiekt. O godz. 5, tak jak wspominałam, przychodzi poranna zmiana kucharzy.


Z jakimi trudnościami musicie się mierzyć oraz czy zdarzyły się sytuacje kompletnie niespodziewane?

Każda realizacja to zbiór różnych wyzwań, a jeśli mówimy o realizacji trwającej kilka dni, dodając do tego nietypowe warunki, uzależnienie od kaprysów pogodowych i wielu innych zmiennych, których po prostu nie da się przewidzieć - powstaje z tego spory margines niewiadomej. Pomaga na pewno fakt, że mamy przyjemność uczestniczyć w tym projekcie już trzeci rok z rzędu i to doświadczenie pozwala nam wyciągać wiele wniosków z różnych sytuacji, także tych niespodziewanych. Przezorny zawsze ubezpieczony... Dlatego zawsze mamy opracowane plany zapasowe.

Co najchętniej zamawiają artyści oraz czym wyróżnia się menu?

W autorskim menu chefa Sebastiana Olmy, jak co roku, pojawią się polskie akcenty. Regionalne sery, lokalnie uprawiane warzywa i świeże owoce. Ich obecność w menu doceniana jest przez zagranicznych artystów. Odwiedzający nas artyści coraz bardziej świadomi są polskiej kultury i tradycji kulinarnych, toteż, co niektórych może zaskoczyć, częstym obiektem zainteresowania stają się sławne już polskie pierogi.

Z roku na rok wśród naszych gości pojawia się coraz większa liczba wegan i wegetarian, a my zgodnie z ogólnie panującym trendem staramy się temu sprostać, przygotowując ciekawe i wykwintne menu. W jadłospisie gwiazd pojawią się m.in. takie dania jak zielone risotto z wegańskim parmezanem i letnimi ziołami czy awokado prażone w sezamie z marynowaną kalarepą i jarmużem.

Co i za ile zjemy na Openerze?



W skrócie: jest w czym wybierać. Dziesiątki food-trucków, a do tego kilka stref ze stołami, przy których można spokojnie zjeść (szkoda, że choć częściowo nie są zadaszone, byłoby to idealne rozwiązanie podczas załamania pogody, które np. w czwartek nawiedziło Babie Doły).

Ceny? Nie urosły znacząco od zeszłego roku, choć nie czarujmy się: jest drogo. Żywienie na Openerze kosztuje, ale przynajmniej nie można narzekać na brak wyboru. Zjemy street foodowe klasyki, czyli burgery (od 25 do niemal 40 zł z ekstra dodatkami), zapiekanki (w zależności od dodatków kosztują od 20 do nawet 30 zł), frytki: belgijskie, ale też "świata", czyli z batatów, marchwi czy selera (porcja kosztuje od 18 zł aż do nawet 28 zł). Popularnością cieszą się kaloryczne langosze z dodatkami (około 25 zł), pizza (sprzedawana w całości lub na kawałki), specjały kuchni azjatyckiej oraz pierożki dim-sum (około 25-30 zł). A do tego gofry oraz naleśniki na słodko i wytrawnie, lody oraz churrosy.

Za alkohol zapłacimy podobnie jak rok temu: piwo Heineken za 10 zł, Żywiec również za 0,4; wino od 10 do 16 zł za lampkę, a Jägershot za 14 zł.
Ceny za dania z food-trucków:
6%

są adekwatne do jakości potraw

94%

są zbyt wysokie jak na taki standard

zakończona

łącznie głosów: 939

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festiwal 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl

Opener Festival 2019

fot. Piotr Hukało / Trojmiasto.pl