Przyglądamy się cenom w trójmiejskich lokalach

14 marca 2016 (artykuł sprzed 4 lat)
Łukasz Stafiej

Jak bardzo różni się cena pizzy w lokalu w centrum od tej w mniej popularnej lokalizacji? Gdzie wypijemy tańsze piwo? Gdzie opłaca wybrać się na burgera? Sprawdziliśmy ceny dań w kartach kilkunastu wybranych restauracji w różnych dzielnicach Trójmiasta.



Przyjrzeliśmy się menu kilkunastu lokali. Jedynym warunkiem, który przyjęliśmy przy ich doborze, była lokalizacja baru czy restauracji. Chcieliśmy sprawdzić, czy ceny podstawowych dań różnią się w zależności od dzielnicy, gdzie mieści się lokal. Dlatego prezentujemy zarówno miejsca z centrum Gdańska, Sopotu czy Gdyni, jak i dzielnic peryferyjnych. W naszym zestawieniu przyjrzeliśmy się pozycjom, które przeciętny mieszkaniec Trójmiasta zamawia najczęściej, czyli pizzy, burgerom, makaronowi, piwu oraz kawie z ciastkiem. Oceny poszczególnych dań i lokali zostawiamy czytelnikom.

Zobacz także: Restauracje na osiedlach mają się coraz lepiej

Pizza

Coraz popularniejsza pizza z pieca opalanego drewnem wcale nie musi być znacznie droższa od tej z pieca elektrycznego. W zlokalizowanej w centrum Gdyni niewielkiej pizzerii Viva La Pizza margherita kosztuje 13,90 zł. W zamian otrzymujemy cienki, dobrze wypieczony placek przygotowany według włoskiego przepisu i z włoskich składników. Drożej zjemy w La Bocca na Zaspie, gdzie za najprostszą pizzę z sosem pomidorowym i oregano trzeba zapłacić 16 zł. Właściciele jednak gwarantują wypieki zgodnie z tradycyjną recepturą z Italii. W piecu elektrycznym pieczona jest pizza w Bistro Lubię. W tej niewielkiej restauracyjce na Ujeścisku panuje domowy klimat i taki też jest włoski placek - spodoba się tym, którzy przywykli do jego spolszczonej wersji. Cena również atrakcyjna - 13,50 zł. Najtaniej jednak zjemy w malutkiej i niezwykle przytulnej Włoszczyźnie na Morenie, którą założyli młodzi pasjonaci włoskiego jedzenia. Serwowana tutaj margherita kosztuje zaledwie 10 zł, a jakością wcale nie odbiega od tych droższych.

Burger

Najtańsze burgery spośród naszych typów znajdziemy w barze Big Burger na Grabówku. Za "Classica" z sałatą, pomidorem i ogórkiem, czyli najprostszą propozycję kanapki z kotletem wołowym zapłacimy tylko 11 zł. To 5 zł taniej niż w bardzo popularnym, ale słynącym również z bardzo wysokiej jakości Carmniku zlokalizowanym przy ul. Abrahama, czyli w najmodniejszym obecnie gastronomicznym zagłębiu Gdyni. Cieszący się sporym powodzeniem jeszcze od czasów food trucka "Hamb" podawany jest m.in. z bekonem, rukolą i sosem musztardowo-miodowym. Również za 16 zł swojego "Specjala" sprzedaje Surfburger - najprężniej działająca w Gdańsku burgerownia. W bułce - a zamówić możemy kilka jej rodzajów, nawet maślaną - znajdziemy ser cheddar oraz wyróżniający "surfowe" kanapki sos limonkowy. Za 15 zł zjemy najprostszą wersję burgera o nazwie "Ot, to" w Burgermanii, czyli serwującym nie tylko kanapki z wołowiną, jednym z najwyżej ocenianych barów z fast-foodem na Przymorzu.

Makaron

Na makaron idziemy do zlokalizowanej na szesnastym piętrze Zieleniaka restauracji Panorama, która bezsprzecznie zapewnia najbardziej spektakularny widok na gdańskie Śródmieście. W karcie znajdziemy kilka past, ta najtańsza kosztuje 24 zł i jest propozycją dla mięsożerców - penne z polędwiczkami wieprzowymi i borowikami z nutą tymianku. Najdroższy, ale również najbardziej wykwintny makaron zjemy w orłowskim Mariaszku, gdzie za porcję pikantnego tagliatelle z krewetkami tygrysimi, suszonymi pomidorami i szpinakiem zapłacimy 29 zł. Wegetarianie mogą wybrać się do bardzo lubianego nie tylko przez mieszkańców Osowy Malinowego Ogrodu, gdzie rigatoni w sosie pomidorowym z cukinią i mozarellą kosztuje 19 zł. Za 20 zł zjemy z kolei w Pobitych Garach - bodajże najmodniejszym i zawsze zatłoczonym bistro w Gdańsku. W tej cenie zamówimy tutaj makaronową klasykę, czyli carbonarę z dodatkiem pieczarek.

Kawa i ciasto

Na klasyczne "coś słodkiego", czyli najczęściej zamawiany w kawiarniach zestaw "kawa i ciasto" wybieramy się do Ferbera zlokalizowanego na dole sopockiego deptaka - w najbardziej atrakcyjnej części kurortu. Drugi oddział gdańskiej kawiarni oferuje szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną i lodami za 17 zł. Do tego kawa za 7 zł. Więcej za podobny duet zapłacimy w nastawionej na rodziny z małymi dziećmi - choć nie tylko - Alt Cafe na parterze nowoczesnego apartamentowca Altus w Redłowie. Za kawę w tej kameralnej kawiarni zapłacimy 10 zł, natomiast kawałek ciasta kosztuje 15 zł - oferta jest zmienna, wypieki dostarcza autorska pracownia cukiernicza. Domowe ciasta według autorskich receptur sprzedawane są również w Black and White Coffee w gdyńskim Śródmieściu. Słodkości przygotowuje pasjonująca się pieczeniem współwłaścicielka lokalu. Codziennie zjemy inne ciastko w cenie od 7 zł za kawałek. Tyle samo zapłacimy za kawę, którą przygotuje nam jej partner - jeden z lepszych baristów w Trójmieście i znawca kawy. Najtaniej w naszym zestawieniu wypada wrzeszczańskie bistro i kawiarnia w jednym, czyli Prasówka, gdzie za zestaw kawa i ciasto zapłacimy 12 zł.

Piwo

Najchętniej pity w Polsce trunek alkoholowy, czyli piwo, serwuje niemal każdy lokal, ale my skupiliśmy się na pubach, z których każdy ma inny charakter. Najtaniej jasne piwo z jednego z popularnych browarów przemysłowych wypijemy w Arena Pub na Żabiance nieopodal Ergo Areny. Spodoba się miłośnikom klimatów sportowych, którzy za półlitrową szklankę będą musieli tutaj zapłacić tylko 6,50 zł. W popularnej imprezowni w gdańskim Śródmieściu, czyli w Cafe Absinthe wybierać można spośród kilku rodzajów piwa, także rzemieślniczego, ale najtańszy pils z beczki kosztuje 7,50 zł. Koneserzy złotego trunku wybrać powinni się przede wszystkim do Czarnej Wołgi w centrum Sopotu oraz Kandelabrów przy gdyńskiej plaży. Ten pierwszy lokal, który upodobali sobie przede wszystkim podróżnicy oraz zagraniczni studenci, serwuje kilkadziesiąt rodzajów piwa, bardzo często zmienia ofertę i jest najciekawszym tego typu barem w Sopocie. Za pokal najtańszego piwa zapłacimy 7 zł. Z kolei od 9 zł można zamówić piwo w o wiele większym gdyńskim multitapie.
Jak ważne są dla ciebie ceny przy składaniu zamówienia w restauracji?
27%

zawsze decydują o wyborze potrawy

66%

zwracam na nie uwagę, ale nie zawsze są czynnikiem decydującym

7%

są bez znaczenia, zamawiam to, na co mam ochotę

zakończona

łącznie głosów: 919