stat

Rozpoczęły się Gdańskie Dożynki Piwne w Brovarni Hotelu Gdańsk

30 września 2019

Inauguracja XI Gdańskich Dożynek Piwnych - Oktoberfest w Brovarni Hotelu Gdańsk, zgromadziła w miniony weekend wielu miłośników znakomitego piwa i wyśmienitej zabawy.



To tu właśnie kultywowane są dziś gdańskie tradycje piwne, które sięgają XII wieku. Impreza przywraca miastu, jego mieszkańcom i turystom zapomniane smaki, tradycje i zwyczaje. Hotel Gdańsk będący naturalnym kontynuatorem tradycji gdańskich przywraca pamięć o Gdańsku z XVI wieku, kiedy to w mieście funkcjonowało ponad 400 browarów, a co roku organizowano dożynki chmielne - na które każdy browarnik warzył swoje specjalne piwo. Warto wspomnieć, że wśród nich, także znany gdański astronom - Jan Heweliusz.

Sympatycy złotego trunku również w tym roku mieli możliwość biesiadowania w specjalnie zaaranżowanym i usytuowanym na patio Hotelu Gdańsk namiocie - przy muzyce, pysznym jedzeniu i wybornym piwie. W trakcie wieczoru, jak nakazuje tradycja, odszpuntowano pierwszą beczkę piwa dożynkowego, uwarzonego zgodnie z zachowaniem prawa czystości i recepturą sprzed 500 lat.

Tegoroczne "Piwo Oktoberfest" charakteryzuje bogactwo polskich aromatów i smaków. Możemy w nim wyczuć zarówno kaszubskie gruszki i agrest, jak i soczyste brzoskwinie. Piwo zostało uwarzone w oparciu o szlachetne polskie chmiele.

Warto go spróbować tej jesieni odwiedzając Brovarnię Gdańsk. Limitowana edycja "Piwa Oktoberfest" jest już dostępna - zarówno serwowana w litrowych kuflach jak i stylowych butelkach, które stanowić mogą idealny prezent dla każdego piwnego smakosza.

Podczas inauguracji Gdańskich Dożynek Piwnych w Hotelu Gdańsk, goście skosztować mogli także jedynego w swoim rodzaju menu dożynkowego, opartego o specjały kuchni starogdańskiej i bawarskiej. Nie zabrakło pysznych "miodowych golonek" marynowanych w ciemnym piwie, kiełbasek norymberskich serwowanych ze świeżo wypiekanymi pachnącymi preclami, a także wyśmienitych pierogów z kurkami lub farszem z gęsi hodowanych na kaszubskiej wsi - specjalnie na potrzeby Brovarni Hotelu Gdańsk.

Niekwestionowanymi atrakcjami pierwszego, dożynkowego wieczoru, obok znakomitej muzyki na żywo, tańców i konkursów piwnych, stały się: występ kabaretowy artystów z Teatru Muzycznego oraz show Jerzego Kryszaka.

W tym roku zainteresowanie imprezą było tak duże, że nie wszyscy chętni mogli wziąć udział w inauguracji Gdańskich Dożynek Piwnych. Bilety na tegoroczne wydarzenie rozeszły się w błyskawicznym tempie, ale wydarzenie w Brovarni Hotelu Gdańsk trwać będzie do 27 października, dając wiele możliwości na wspólne biesiadowanie przy świeżym piwie, pysznym jedzeniu i biesiadnej muzyce na żywo.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł