Sopockie restauracje za pół ceny

27 marca 2014 (artykuł sprzed 6 lat)
Łukasz Stafiej

W sobotę i niedzielę będzie można zjeść w sopockich restauracjach z 50-procentowym rabatem.



Wszystko zaczęło się w 2010 roku dzięki dzięki oddolnej inicjatywie Jana Orchowskiego z gdańskiego Baru pod Rybą. Wpadł on na pomysł, aby na jeden weekend gdańscy restauratorzy serwowali mieszkańcom dania o połowę taniej niż na co dzień.

Zainteresowanie mieszkańców przerosło oczekiwania właścicieli restauracji. Popularność imprezy stała się tak duża, że do jej współorganizacji włączył się urząd miejski, uzupełniając program o wiele dodatkowych atrakcji, zniżki w hotelach oraz instytucjach kulturalnych.

W tym roku impreza odbędzie się w 9 miastach naszego regionu. Gdańskie restauracje obniżą ceny dla mieszkańców i turystów 12 i 13 kwietnia.

Jeszcze wcześniej, bo w weekend, 29-30 marca, taniej zjemy w Sopocie. W akcji weźmie udział kilkanaście restauracji: Restauracja Toccata (Hotel Haffner), Villa Baltica, Pinokio, Art Deco (Grand Hotel), Koliba, Sabat, Barocco, Rondel, restauracja w Hotelu Rezydent, The Mexican, Delmonico Cut Steakhouse (Hotel Opera), Rotunda Café (Sheraton), Kurort Cafe, Instytut Spraw Wszelakich, Chata Smakosza, Cafe Ferber oraz kawiarenka w Punkcie Informacji Turystycznej.

- Wszędzie obowiązują te same zasady: lokale oferujące klientom zniżki zostaną oznaczone plakatem akcji, a propozycja rabatów będzie szczegółowo przedstawiona przy wejściu - informuje Anna Dyksińska z sopockiego magistratu.

W weekend za pół ceny kupimy również bilety do Państwowej Galerii Miejskiej oraz wstęp na warsztaty rozwoju osobistego w Sopockim Ośrodku Specjalistycznym SOS Centrum Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach.

Informacje o promocyjnym menu każdej restauracji znajdziesz tutaj.

Ubiegłoroczna edycja Weekendu za pół ceny w Gdańsku.