stat

Znani kucharze dzieciom. Niecodzienna akcja w gdańskiej szkole

18 listopada 2015 (artykuł sprzed 4 lat)
Justyna Michalkiewicz-Waloszek

To była prawdziwa kulinarna uczta, na której fetowało prawie 500 osób! Znani szefowie kuchni trójmiejskich restauracji przygotowali smakołyki dla starszych i młodszych. A to wszystko w imię zdrowia dzieci, ponieważ całkowity dochód uzyskany podczas imprezy zostanie przeznaczony m.in. na zakup nowego pieca konwekcyjnego dla Szkoły Podstawowej nr 44 w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska.



Chwilę po godz. 18 na sali gimnastycznej zrobiło się tłoczno. To był dobry znak dla organizatorów, ponieważ zwiastował sukces pieczołowicie przygotowywanej akcji charytatywnej. Sprzedało się ponad 450 wejściówek, ale biorąc pod uwagę, że razem z dorosłymi przyszły dzieci, a sama obsługa liczyła 60 osób, organizatorzy szacują, że podczas imprezy w szkole mogło znajdować się nawet 700 osób.

- Akcja przerosła nasze oczekiwania. Zebraliśmy około 20 tys. zł, ale pieniądze cały czas wpływają. Z radością informuję, że będziemy mieli nowy piec konwekcyjny do kuchni i jeszcze starczy na dodatkowy sprzęt - mówi dyrektor szkoły, Katarzyna Sirak.
Pomysłodawcą imprezy był Grzegorz Łapanowski, założyciel fundacji Szkoła na widelcu i juror programu "Top Chef". Jak wspominała dyrektor - Łapanowski zaszczepił w niej ideę, którą skutecznie rozpropagował wśród innych restauratorów. Trzeba również dodać, że doskonale sprawdził się także jako prowadzący imprezę.

Wstęp na "kolację" wynosił 10 zł, a w ramach cegiełki każdy otrzymał małą przekąskę i coś do picia. Na większy apetyt szefowie kuchni i miłośnicy gotowania przygotowali potrawy, których każdy mógł spróbować w cenie od 5 do 15 zł. Ponadto, podczas imprezy odbyły się liczne aukcje, w których zgarnąć można było m.in. fartuch oraz kitel Łapanowskiego. Cały dochód zostanie przeznaczony - w pierwszej kolejności - na nowy piec indukcyjny dla SP nr 44, a następnie na wsparcie sprzętowe dla szkolnej stołówki.

- Dzisiejszy wieczór pokazuje, że jest olbrzymi potencjał do tego, żeby tworzyć takie imprezy. Formuła jest prosta, szefowie kuchni robią to, na czym się znają najlepiej, czyli smaczne jedzenie. Z kolei goście przychodzą, mogą spróbować czegoś nowego i przy okazji pomóc dzieciom. Nowy sprzęt oznacza zdrowsze jedzenie - mówi Grzegorz Łapanowski.
Do akcji włączyły się trójmiejskie restauracje: Bulaj, Malika, Lobster, Toscana. Mondo di Vinegre oraz Food Art Company.

Menu tej nietypowej kolacji było bardzo bogate. Szef kuchni restauracji Bulaj Artur Moroz przygotował m.in. tartę z kiełbasą z gęsi z dodatkiem warzyw, pęczotto, czyli pęczak z burakami, i jabłkiem, całość serwowana z gęsiną oraz pasztet z gęsi. Szef kuchni restauracji Lobster, Jacek Lubawski, zaproponował m.in. łososia przygotowanego metodą sous-vide, gotowanego w 38 stopniach Celsjusza, amerykański chowder oraz grillowane krewetki tygrysie z ananasem. Szef kuchni Mondo di Vinegre, Marcin Kowalski, zaprezentował m.in. matiasy z galaretką chrzanową, strogonowa z polędwiczką z dorsza oraz łososia zapiekanego z grillowanym bakłażanem w cieście francuskim.

Na stoisku Food Art Company raj odnaleźli wegetarianie, którzy mogli skosztować np. papryczek faszerowanych kaszą jaglaną, placków owsianych z sosem tzatziki oraz ratatouille albo racuchów z jabłek i kaszy gryczanej. Na stanowisku restauracji Malika było nieco egzotycznie. Wśród dań kuchni marokańskiej znalazły się m.in. pierożki koka w cieście filo z pieczonym batatem i owczym serem, zupa harira na baraninie z soczewicą i ciecierzycą oraz sałatka tabule na bazie kaszy perłowej.

To była pierwsza w Polsce kolacja charytatywna pod hasłem "Kucharze dzieciom". Biorąc jednak pod uwagę sukces wydarzenia oraz nieustanne zapotrzebowanie na nowy sprzęt gastronomiczny w polskich stołówkach szkolnych, akcja najprawdopodobniej będzie miała swoją kontynuację.

Grzegorz Łapanowski z Fundacji Szkoła na Widelcu

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Ewa Malika Szyc Juchnowicz

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Deser

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Sylwia Pawłowska (właścicielka restauracji Lobster) i Przemysław Korzeniewski

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Przygotowywanie dań

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Danie serwowane przez restaurację Bulaj

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Danie z restauracji Lobster

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Danie z restauracji Malika

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Artur Moroz z restauracji Bulaj

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Katarzyna Sirak - dyrektor SP 44 oraz Michał Turek - dziennikarz Radia Plus prowadzący audycję kulinarną "Turek Pomoże Od Kuchni"

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Grzegorz Łapanowski, Zofia Zienkiewicz, Michał Turek, Paweł Adamowicz

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Zofia Zienkiewicz i Grzegorz Łapanowski

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Grzegorz Łapanowski z Fundacji Szkoła na Widelcu

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Grzegorz Łapanowski z Fundacji Szkoła na Widelcu

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Grzegorz Łapanowski z Fundacji Szkoła na Widelcu

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Uczestnicy

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Właściciel Gospodarstwa Kaszubska Koza oraz Mariusz Gachewicz

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Mariusz Gachewicz, Bożena Belka (szefowa kuchni SP 44) oraz Grzegorz Łapanowski

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Grzegorz Łapanowski z Fundacji Szkoła na Widelcu

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Licytacja fartucha

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Serwowanie dań

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Serwowanie dań

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Ekipa restauracji Mondo di Vinegre

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Ekipa restauracji Lobster

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Wspólne zdjęcia

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Marzena Imłkowski z Art Food Company

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl

Zofia Zienkiewicz z Ogrodnictwa Lawenda

fot. Agnieszka Potocka / trojmiasto.pl