stat

Będą zmiany przy molo w Brzeźnie

9 stycznia 2017 (artykuł sprzed 2 lat)
Krzysztof Koprowski

W ciągu najbliższych kilku lat otoczenie wejścia na molo w Brzeźnie zobacz na mapie Gdańska może ulec znacznej zmianie. Istniejące pawilony zostaną zastąpione nowymi, większymi, a w jednym z nich przewidziano miejsce dla Centrum Ratownictwa Wodnego oraz toalety publicznej. Trwają właśnie prace nad planem zagospodarowania, który to umożliwi.



Nowa zabudowa, która może zastąpić istniejące pawilony, będzie miała zróżnicowaną wysokość - od 3 m (3,5 m n.p.m.) przy plaży przez 9,5 m (10,6 m n.p.m.) do maksymalnie 15 metrów wysokości (16,8 m n.p.m.) w centralnej części. Ponadto część dachów miałaby jednocześnie pełnić funkcję tarasów.

Parametry te obowiązują dla zabudowy po obu stronach wejścia na molo, tak by nadal utrzymano symetryczną kompozycję. Przyczyną przystąpienia do sporządzania nowego planu jest jednak potrzeba zmian tylko po stronie wschodniej zobacz na mapie Gdańska (na prawo od wejścia).

- W obiekcie zlokalizowanym po prawej stronie wejścia przewidywane jest utrzymanie całorocznego Centrum Ratownictwa Wodnego, zaplecza kąpieliska morskiego, toalety publicznej, a także rozszerzenie funkcji o lokal gastronomiczny - informuje Anna Wierzbowska-Bielińska z Wydziału Programów Rozwojowych Urzędu Miejskiego w Gdańsku.
Zgodnie z zapisami projektu planu, toaleta publiczna zajmie nie mniej niż 50 m kw., zaś Centrum Ratownictwa Wodnego będzie miało powierzchnię co najmniej 160 m kw.

Czytaj tez: Przy plażach staną nowe toalety. Gdzie i jak będą wyglądały?

Oprócz toalety i Centrum Ratownictwa Wodnego, pod względem funkcji nowa zabudowa przy wejściu na molo będzie musiała być "związana z obsługą ruchu turystycznego i rekreacji - gastronomia oraz lokale użytkowe związane bezpośrednio z obsługą turystyki i rekreacji, takie jak: drobny handel i wypożyczalnie sprzętu turystycznego."

W planie wskazuje się również kolorystykę elewacji (dominacja białego i detali w jasnych odcieniach szarości) oraz jej wykończenia (drewno lub materiał je imitujący), stolarki okiennej i drzwiowej (kolor biały), dachu (ciemne odcienie koloru ceglastego), a także zwieńczenia szczytu dachu w formie latarni, świetlika itp. (kolor biały).

Szacuje się, że maksymalne parametry urbanistyczne dla nowej zabudowy pozwolą na realizację obiektów o łącznej powierzchni całkowitej (czyli na wszystkich kondygnacjach) ok. 1030 m kw. na terenie, gdzie dzisiaj działa restauracja zobacz na mapie Gdańska oraz 970 m kw. po przeciwnej stronie zobacz na mapie Gdańska. Obecnie parterowe pawilony mają powierzchnię całkowitą nieprzekraczającą 250 m kw.
Molo w Brzeźnie po nocnej wichurze ze środy na czwartek 5 stycznia

Harmonogram prac nad planem zagospodarowania zakłada jego uchwalenie najpóźniej w II kwartale br.

- Akceptacja planu da podstawę do stworzenia wizualizacji obiektu i zlecenia dokumentacji projektowej, a tym samym pozwoli ustalić wstępne koszty realizacji zadania [po wschodniej części molo - dop. red.] oraz umożliwi zaplanowanie jego wykonania w ramach limitów wydatków inwestycyjnych miasta. Rozpoczęcie budowy możliwe będzie najwcześniej w 2018 r. - zapowiada Wierzbowska-Bielińska.
Z projektem planu zapoznać się można na stronie Biura Rozwoju Gdańska. Uwagi do dokumentu przyjmowane są do 16 stycznia.
Czy wejście na molo w Brzeźnie wymaga zmian?
52%

tak, proponowane rozwiązania są bardzo dobre

16%

tak, ale w innej formie niż w projekcie planu

32%

nie, obecne zagospodarowanie jest wystarczające

zakończona

łącznie głosów: 1609