• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe piwo smakuje lepiej. A jopejskie?

Marzena Klimowicz-Sikorska
14 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat

Spotkanie w Browarze Piwna w Gdańsku

Kilkadziesiąt osób wzięło w niedzielę udział w warsztatach z warzenia legendarnego, choć niespecjalnie zdatnego do picia, gdańskiego piwa jopejskiego.


Wystarczy woda, słód, chmiel i garść przypraw lub owoców, by uwarzyć piwo w domu. Jak się do tego zabrać, można było podpatrzeć na bezpłatnym kursie piwowarskim w Browarze Piwna, który odbył się w niedzielę. Tam też przez trzy godziny próbowano uwarzyć piwo jopejskie - dziś zapomniany, niegdyś bardzo popularny gdański trunek.



Pijasz piwo?

Dla miłośników piwa to, co działo się w niedzielę w Browarze Piwna przy ul. Piwnej w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska, było ucztą. W towarzystwie kufla bursztynowego napoju, jak najbardziej współczesnego, warzono piwo jopejskie, którym gdańszczanie raczyli się od końca XV wieku.

Więcej informacji na ten temat: Co i jak warzono w Gdańsku na przestrzeni wieków

Próżno jednak było szukać silosa i zaawansowanej technologii, bo trunek powstawał metodą chałupniczą przy użyciu gazowego palnika, kotła i niezbędnych składników. Dokładnie tak, jak robi to każdy początkujący piwowar - bo to właśnie z myślą o nich prowadzone są warsztaty piwne. To już szóste tego typu wydarzenie w Browarze Piwna, ale pierwsze w nowej odsłonie.

- Prowadzimy warsztaty, by zachęcić ludzi do warzenia piwa w domu. To niesamowita frajda, hobby, a także możliwość zdobycia nowego zawodu - piwowara. Zresztą piwowar Browaru Piwna też zaczynał od warzenia piwa w domu - opowiada Tomasz Janiak, czyli autor piwnego bloga Browarnik Tomek, który także prowadzi warsztaty w Browarze Piwna.

W niedzielę na warsztat piwowarzy wzięli piwo jopejskie. Tak naprawdę z dzisiejszymi piwami ma ono niewiele wspólnego.

- Piwo jopejskie to trunek legendarny dla Gdańska, który przewija się przez karty prawie całej jego historii. Był warzony od czasów krzyżackich aż do I wojny światowej. Wszyscy o nim coś słyszeli, każdy coś na jego temat wie (np. to, że od niego nazywała się kiedyś dzisiejsza ulica Piwna - dawnej Jopengasse), ale tak naprawdę informacje na jego temat są bardzo skąpe - przyznaje Aleksander Masłowski, miłośnik i znawca historii Gdańska. - Dziś nie da się dokładnie odtworzyć tego piwa, zresztą w swojej oryginalnej wersji nie nadawało się ono do picia, bowiem miało konsystencję i smak bardzo słodkiego i bardzo gęstego syropu. Była to baza do wytwarzania piwa i napojów leczniczych, bowiem bardzo dobrze rozgrzewało.

W warsztatach, które odbywają się co miesiąc, może wziąć udział maksymalnie 70 osób. Podczas spotkania w tę niedzielę sala w Browarze Piwna była wypełniona po brzegi. Wśród słuchaczy nie brakowało też pań.

Czytaj także: Browary restauracyjne coraz bardziej popularne

Materiał archiwalny

O rosnącej popularności warzenia piwa w domu świadczy także coraz większa liczba konkursów dla browarników-amatorów.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (113) 3 zablokowane

  • Wystarczy woda, słód, chmiel i garść przypraw lub owoców, by uwarzyć piwo w domu (24)

    Przypraw? sól pieprz do smaku ? Prawdziwe piwo to woda, słód i chmiel , bez przypraw ;)

    • 23 34

    • Jest moda na piwo smakowe (11)

      stąd zapewne te przyprawy i owoce.
      3Citypeel chce być trendy, choć niekoniecznie zgodne z tradycja.

      • 3 13

      • (10)

        "piwo smakowe" ma się tak do piwa to jak margaryna do masła. Proponuję nową nazwę dla takiego napoju.

        • 11 11

        • (7)

          Belgiski kriek ma tradycje warzenia dłuższą, niż wszystkie polskie piwa razem wzięte, I nikt mu nie odmówi prawa do nazywana się piwem, choć jest warzony z wisniami

          • 20 1

          • (1)

            Do tego na przykład Witbier, Saison.

            • 2 0

            • chmiel w piwie też jest przyprawą generalnie w historii tego trunku używano rożnych przypraw ;)

              • 8 1

          • "Belgiski kriek ma tradycje warzenia dłuższą, niż wszystkie polskie piwa razem wzięte" - w Polsce piwo (głównie pszeniczne) warzyło się już w czasach przedpiastowskich, o czym świadczą zapiski w kronice Galla Anonima. Nasze piwowarstwo zabili zaborcy.

            • 7 1

          • (2)

            Oczywiscie obce jest znow lepsze. Ja nie moge pic innych piw jak polskie i moze dunskie. Pozatym nie kumam, jak mozna sie upijac srodkiem uspakajajacym, bo piwo nim jest, w pewnych ilosciach.

            • 4 2

            • (1)

              Apopo piwo smakowe, to tez wole czesto wlac polski syropek do piwa.

              • 1 2

              • zgaduję że cebulowy?

                • 1 0

          • pozostanę przy swoim zdaniu. "Piwo imbirowe, cytrynowe czy wiśniowe" nawet to produkowane w Belgii będą dla mnie innym napojem niż piwo

            • 5 4

        • Mieszanka piwa i soku owocowego ma już swoją nazwę (1)

          Radler

          • 3 4

          • Rowerek, bo nie spada sie z rowerka. Albo Tylek, bo sie mowi "panie wladzo ja TYLKO pilem soczek z chmielem".

            • 1 1

    • (1)

      remus i sarmackie najlepsze!

      • 3 5

      • do tego, żeby się nawalić owszem :).

        • 11 1

    • Chmiel to też przyprawa.

      • 17 0

    • nie do końca (1)

      przyprawy to bardzo ważny składnik piwa! a najważniejszą z przypraw do piwa jest chmiel :)

      • 13 0

      • zgadza się ale..

        ... dlaczego autor napisał, że do produkcji piwa wystarczy: woda, słód , chmiel i garść przypraw lub owoców. Przyprawa wystarczy jedna - chmiel, reszta to już dodatki przez niektórych uznawane przez innych nie. Nie mówię że nie można ich dodać, sam np. robię piwko świąteczne z dodatkiem cynamonu, kardamonu , imbiru itp , ale nie są to rzeczy niezbędne do uwarzenie piwa.
        p.s. są też piwa warzone bez chmielu

        • 2 1

    • (1)

      to jeszcze zależy o jakim piwie mówimy.

      • 2 0

      • reklam nie oglądasz ?

        ;)

        • 0 1

    • chmiel jest przyprawa.

      • 6 0

    • Zdefiniuj najpierw "prawdziwe piwo" :). W swoim wywodzie zapomniałeś jeszcze o drożdżach. Bez nich niewiele byś zdziałał z wody, słodu i chmielu :). W kwestii przypraw, to poczytaj np. o piwach w stylu Witbier, a zobaczysz jak bardzo się mylisz. Przyprawy to nie tylko sół i pieprz. Z reszta, sam chmiel w piwie jest uznawany właśnie jako przyprawa.

      • 4 0

    • Przyprawy (2)

      Ostatnio często spotykam ludzi którzy jak słyszą słowo "przyprawy" to myślą tylko o pieprzu i soli.
      Przypraw jest cała masa np: imbir, cynamon, goździki, kardamon, jałowiec, bazylia, gałka muszkatołowa, kurkuma, tymianek, majeranek etc. etc. etc. Warto najpierw sobie poczytać a potem komentować

      • 5 0

      • To prawda (1)

        jak ktoś mówi że jest "dobrze doprawione" , to oznacza że jest pp słone ( obrzydliwie słone) a bez smaku - to bez wyczuwalnej soli a inne przyprawy zupełnie się nie liczą.Ludzie nie mogą tego pojąć , że sól jest szkodliwa i jest w każdym produkcie jaki kupujemy w sklepie.

        • 2 2

        • to nie tak

          Tylko nuektore rodzaje "soli" sa nie zdrowe a tak to "niezdrowosc soli" polega na zbyt duzej ilosci. Takze trzeba ja spozywac ale z umiarem i odpowiednia sol.

          • 3 0

  • nie lubię piwa (13)

    ogólnie nie piję alkoholu a jak już to nader sporadycznie w małych ilościach. dzięki temu zachowuję trzeźwy umysł i skupiam się na pracy. zarabiam dzięki temu dość sporo i nie narzekam ze w Polsce się źle żyje.

    • 24 111

    • współczujemy

      • 45 6

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • (5)

      to dobrze, a co robisz z pieniędzmi?

      • 16 0

      • wydaje na małoletnie galerianki (3)

        • 25 2

        • i na narkotyki. (1)

          • 9 3

          • Właśnie.

            Jak powiedział Bałtroczyk: można się dobrze bawić bez alkoholu. Ale trzeba mieć narkotyki... :)

            • 18 2

        • On rzuca na tacę.....

          To ksieża chodzą na galerianki....

          • 8 6

      • przepija

        • 0 4

    • Kim jesteś? (1)

      Jesteś zwycięzcą!

      • 11 4

      • Kim jestes?

        Jestes zwyciezca! Bedziesz walczyc dziennie przeciwko przeciwnosciami losu! Wszyscy dookola beda sie smiac z ciebie i mowili, ze jestes bwzwartosciowy. Jestes zwyciezca! Porazka i ucieczka, to nie moge swlownictwo!
        Zabraknie ci sil w uzyciu, ale bedziesz walczyl tak jak o powietrze i o wode.

        • 1 2

    • Fajny chłopak z Ciebie

      Wyjdę za takiego kiedyś jak wytrzeźwieje

      • 4 3

    • A ja ciagle chleje i zarabiam calkiem spoko. W pracy tez narabany, jak jestem.

      • 3 1

    • Diagnoza jest ostateczna.

      Twoja tzw. wstrzemiężliwość w najmniejszym stopniu nie redukuje twojego potencjału idiotyzmu..

      • 2 1

  • A co z przepisami? (8)

    Co z akcyzą na alkohol?

    • 17 10

    • pewną ilość możesz samemu zrobić na własny użytek (1)

      tak przy najmniej mi się ubzdurało.

      • 5 1

      • dowolną ilość o ile nie sprzedajesz

        • 7 1

    • konfident! (2)

      • 7 0

      • -dentka (1)

        • 1 0

        • dętka

          się pisze :)

          • 1 1

    • je...ać akcyzę !!! (1)

      j.w.

      • 9 1

      • pluje na kler i prawo

        bo kocham wolnosc a ptaki sa symbolem wolnosci

        • 2 2

    • Stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu. Kwota zwolnienia od akcyzy do pierwszych 20 tys. hl piwa wynosi 30,00 zł/hl. Zazwyczaj robi się 20l piwa 12°Plato. Policz sobie ile trzeba zapłacić. Dobra, żartowałem - zajrzyj sobie
      Dz. U. Nr 29, poz. 257, z późn. zm. art. art. 23 ust. 2.

      • 9 1

  • (1)

    to po co robic piwo , które się ciężko pije ?

    • 6 7

    • aby pic

      i nie zapomniec

      • 1 0

  • a dla smaku, tradycji, zabawy

    • 6 1

  • piwo to moje paliwo. (2)

    Dziekuję Państwu za uwagę. :)

    • 10 8

    • bigiel to taki pies (1)

      • 1 0

      • bravo! ;)

        • 0 1

  • Dobre piwo nigdy nie jest złe (1)

    A wóda nie zawsze czyni cuda.

    • 18 2

    • Ale czasem czyni

      • 1 1

  • Straszne czasy (5)

    Młodzież, studenci całkowicie się pogubili. Skoro priorytetem teraz jest zrobić najlepsze piwo tzn ze społeczeństwo glupieje. To okropne.

    • 14 32

    • (1)

      A wy co robicie, żeby do młodych dotrzeć w tej waszej firmie?

      • 7 3

      • dajemy im wino

        • 1 1

    • domowe piwo (2)

      Wrecz przeciwnie.Nie chodzi o jakies fanaberie.Duze browary nas oglupiaja produkujac piwo ze smieci,m.in. dodajac zamaiast chmielu-żółć bydleca.Dlatego ci,co lubia piwo,warza sobie prawdziwe.(wpisz w wyszukiwarke-żółć w piwie).

      • 6 9

      • Bzdury z tą zółcią...

        Każdy znawca piwa powie Ci, że to "miejska legenda", co nie zmienia istoty sprawy, że większość piw kupowanych przez Polaków to aktualnie industrialny, chemiczny, błyskawicznie produkowany (produkowany to właściwe słowo) syf.

        • 16 2

      • Nie wiem co ogłupia, ale skoro wierzysz w te bzdury o żółci w piwie... a ksiądz też ma trochę racji.

        • 2 0

  • weźcie się za promowanie cydrów a nie piw smakowych (3)

    Przede wszystkim znieście akcyzę.
    Pomyślcie o uczulonych na gluten i wielu innych, których piwo najzwyczajniej muli.

    Piwo i cydr mogą iść w parze i wcale nie muszą być dla siebie konkurencją. Starczy miejsca dla każdego.

    • 28 5

    • . (2)

      Starczy ?

      • 2 3

      • Stachura:

        "Dla wszystkich starczy miejsca/pod wielkim dachem nieba"

        • 4 2

      • Starczy to może być dyd.

        • 0 1

  • W piwie nie ma "garści przypraw lub ......." (4)

    widać ze kobita pisała ta relacje

    • 8 12

    • jak nie ma jak mogą być?

      • 5 1

    • mylisz się, jest nawet więcej niż garść :).

      • 5 0

    • co bys tu nie przeczytal to bedzie nierzetelne (1)

      • 1 1

      • 10/10 :D:D:D

        Zatopic,Portal,w piwie;)bezcenne...;)

        • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane