• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastronomia wraca na skwer Kościuszki

Patryk Szczerba
30 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Punkty gastronomiczne na skwerze Kościuszki ruszą w tym roku w maju. Punkty gastronomiczne na skwerze Kościuszki ruszą w tym roku w maju.

Kolejny rok z rzędu okolice fontanny na skwerze Kościuszki zobacz na mapie Gdyni zajmą punkty gastronomiczne i plac zabaw. W tym roku z oferty kulinarnej będzie można skorzystać w pełni już od początku maja.



Korzystasz z oferty gastronomicznej na skwerze Kościuszki?

W 2017 roku roku przetarg na trzyletnią, sezonową dzierżawę okolic fontanny wygrała Dominika Wilandt, pokonując firmę AmRest, sprzedającą na skwerze przez trzy wcześniejsze lata kurczaki z KFC i kawę Starbucks. Licytacja miesięcznego czynszu zaczęła się od stawki 8 tys., dobijając do 14,5 tys. zł.

Lody, kawa i pizza na skwerze Kościuszki w Gdyni



Przy fontannie sprzedawano lody, ciasta, naleśniki, kawę i alkohol oraz kanapki panini. W tym roku w ofercie mają pojawić się dania z grilla oraz pizza.

Czytaj również: Gastronomia w nowej odsłonie wraca na skwer Kościuszki

Punkty gastronomiczne oraz plac zabaw są już rozstawiane w okolicach fontanny. To - podobnie jak rok temu - trzy drewniane, modułowe budynki. Zgodnie z przetargiem, nie mogły być wyższe niż 3,5 metra z powierzchnią zabudowy do 100 m kw. Inwestorka zobligowana była także do budowy placu zabaw.

Całość pod nazwą Przystanek Fontanna pełną parą ma zacząć funkcjonować wraz z pierwszymi dniami maja. Skorzystać będzie można z nich do końca września.

Fontanna na skwerze Kościuszki od 1 maja, pomnik Polski Morskiej w czerwcu



Przypomnijmy, że 1 maja na skwerze Kościuszki zostanie uruchomiona także fontanna. W okolicy kilka dni temu zaczęła się również budowa pomnika Polski Morskiej. Wciąż wzbudzający ogrom kontrowersji pomnik ma być gotowy na 24 czerwca i odsłonięty będzie podczas obchodów Święta Morza oraz Marynarki Wojennej.

Czytaj też: Rusza budowa Pomnika Polski Morskiej w Gdyni

Do końca jesieni zostaną ustawione dodatkowe ławki, zasadzone będą cisy i powstanie system automatycznego podlewania trawników. Nowe nasadzenia mają być podświetlane, podobnie jak pomnik, na który wraz z otoczeniem skierowanych zostanie 14 lamp.

Całość będzie kosztowała 3 mln zł.

Piątkowe próby przed uruchomieniem fontanny na skwerze Kościuszki

Miejsca

Opinie (133) 1 zablokowana

  • Nie mogę zrozumieć dlaczego tylko od 1 maja?! (3)

    Wszystko zaczyna ruszać od 1 maja,np. fontanna , tramwaj wodny i inne sezonowe atrakcje. Turyści i nie tylko, zaczynają długi weekend już w sobotę 28.04, jest piękna pogoda, spacery ze znajomymi a fontanna od 1 maja. Czy ktoś nie może w magistracie pomyśleć aby upiększyć miasto już od soboty, czy to takie trudne, czy trzymamy się obowiązkowo 1 maja, tak po staremu czyli na pochód?

    • 18 3

    • w magistracie z myśleniem ciężko.

      • 7 2

    • A w Sopocie można... Opłaty za wstęp na molo są już od soboty 28.04. :P

      • 6 2

    • bo to stan mentalny tego miasta

      wczoraj przechodziłem przez abrahama i świętojańską

      na pierwszej jakiś idiota robi TERAZ DOPIERO remont lokalu - oczywiście zamkniety

      na świętojanskiej znowu jakaś fala zamknięć i pustych lokali...

      jakaś tragedia

      • 5 2

  • Świeża rybka smażona w przepracowanej fryturze :D

    • 25 2

  • (3)

    14,5 tysiąca czynszu. To ile trzeba tego taniego żarcia sprzedać? A potem w składzie sam najtańszy syf bo się nie da zarobić. Porażka.

    • 31 2

    • Tak działa większość naszej gastronomii, a oferta sezonowa to już w ogóle

      Widzisz klienta pierwszy i ostatni raz w życiu, nawet jakby chciał to ci nie udowodni że akurat u ciebie się zatruł, bo wciąga podobne syfy przez cały urlop.

      Alternatywą są miejsca z historią, które muszą dbać o markę, a więc i o jakość. Ale takie miastu wyraźnie przeszkadzają (patrz np. bar rybny na kutrze).

      • 16 2

    • Kowal (1)

      Na Długiej w Gdańsku jedna z knajp płaci ponad 100 000 czynszu, spokojnie, na skwerze 14.500 to będą mieli dzienne utargi minimum. Dużo więcej pójdzie na wynagrodzenia

      • 3 0

      • Być może. Amatorów tego szajsu nie brakuje także pozostaje tylko życzyć smacznego.

        • 4 0

  • Oburzacie się o śmieciowe jedzenie ale Polacy (2)

    głównie takim czymś się żywią. Lokale z takim jedzeniem cieszą się dużą popularnością i są dostępne dla każdego finansowo. Otworzysz lokale z eko i vege jedzeniem za obiad po 30-50 zł.

    • 16 9

    • (1)

      No tak, bo jedyną alternatywą jest eko i vege ...

      • 1 1

      • jak masz pomysł to do dzieła

        a może twój pomysł to cały dzień przed monitorem?

        • 0 0

  • Ja otwieram nowy punkt pt: "restauracja gruba przycinka!" (1)

    zapraszam wszystkich mozna pokazac ze was stac !

    • 17 1

    • Ja obok otwieram lokal "kiełba biedra MOM" Przecież Janusz nie po to nad morze przyjechał, żeby dziadować.

      • 4 0

  • gastronomia

    CO TO ZA WIATY AUTOBUSOWE ?
    Jaka gastronommia ? - porazka i tyle

    • 23 3

  • Transparentny przetarg uczciwe zasady

    Teraz mi znajdźcie coś takiego w Gdańsku

    • 5 9

  • Licytacja od 8 tysi to jest jakaś kpina. 8 tysi to się płaci regularnie za średniej wielkości lokal wynajmowany od miasta.

    Przez cały rok sie płaci

    • 12 2

  • Przystanek autobusowy byłby lepszym prezydentem niż obecny (1)

    • 18 2

    • coś ci ten bon mot nie wyszedł :D

      • 1 2

  • bleee.... (2)

    znowu powróci smród grillowanej kiełbasy z kapustą i zlewkami zwanymi piwem.

    • 22 3

    • debil (1)

      • 0 4

      • Miło mi. Piękne imię

        • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane