- 1 Lasy w Gdyni bez ludzi. "Chronimy dziki" (265 opinii)
- 2 Z bastionu Żubr zniknęły lunety (27 opinii)
- 3 Partyzantka roślinna okiem przyrodnika (54 opinie)
- 4 Pod prąd uciekał przed policją (265 opinii)
- 5 Ukraińcy z Trójmiasta pojadą na front? (860 opinii)
- 6 35 mln zł na remont gmachu Straży Granicznej (88 opinii)
Gastronomia wraca na skwer Kościuszki
Kolejny rok z rzędu okolice fontanny na skwerze Kościuszki zajmą punkty gastronomiczne i plac zabaw. W tym roku z oferty kulinarnej będzie można skorzystać w pełni już od początku maja.
Lody, kawa i pizza na skwerze Kościuszki w Gdyni
Przy fontannie sprzedawano lody, ciasta, naleśniki, kawę i alkohol oraz kanapki panini. W tym roku w ofercie mają pojawić się dania z grilla oraz pizza.
Czytaj również: Gastronomia w nowej odsłonie wraca na skwer Kościuszki
Punkty gastronomiczne oraz plac zabaw są już rozstawiane w okolicach fontanny. To - podobnie jak rok temu - trzy drewniane, modułowe budynki. Zgodnie z przetargiem, nie mogły być wyższe niż 3,5 metra z powierzchnią zabudowy do 100 m kw. Inwestorka zobligowana była także do budowy placu zabaw.
Całość pod nazwą Przystanek Fontanna pełną parą ma zacząć funkcjonować wraz z pierwszymi dniami maja. Skorzystać będzie można z nich do końca września.
Fontanna na skwerze Kościuszki od 1 maja, pomnik Polski Morskiej w czerwcu
Przypomnijmy, że 1 maja na skwerze Kościuszki zostanie uruchomiona także fontanna. W okolicy kilka dni temu zaczęła się również budowa pomnika Polski Morskiej. Wciąż wzbudzający ogrom kontrowersji pomnik ma być gotowy na 24 czerwca i odsłonięty będzie podczas obchodów Święta Morza oraz Marynarki Wojennej.
Czytaj też: Rusza budowa Pomnika Polski Morskiej w Gdyni
Do końca jesieni zostaną ustawione dodatkowe ławki, zasadzone będą cisy i powstanie system automatycznego podlewania trawników. Nowe nasadzenia mają być podświetlane, podobnie jak pomnik, na który wraz z otoczeniem skierowanych zostanie 14 lamp.
Całość będzie kosztowała 3 mln zł.
Piątkowe próby przed uruchomieniem fontanny na skwerze Kościuszki
Miejsca
Opinie (133) 1 zablokowana
-
2018-04-30 10:44
Nie mogę zrozumieć dlaczego tylko od 1 maja?! (3)
Wszystko zaczyna ruszać od 1 maja,np. fontanna , tramwaj wodny i inne sezonowe atrakcje. Turyści i nie tylko, zaczynają długi weekend już w sobotę 28.04, jest piękna pogoda, spacery ze znajomymi a fontanna od 1 maja. Czy ktoś nie może w magistracie pomyśleć aby upiększyć miasto już od soboty, czy to takie trudne, czy trzymamy się obowiązkowo 1 maja, tak po staremu czyli na pochód?
- 18 3
-
2018-04-30 10:47
w magistracie z myśleniem ciężko.
- 7 2
-
2018-04-30 11:41
A w Sopocie można... Opłaty za wstęp na molo są już od soboty 28.04. :P
- 6 2
-
2018-04-30 12:06
bo to stan mentalny tego miasta
wczoraj przechodziłem przez abrahama i świętojańską
na pierwszej jakiś idiota robi TERAZ DOPIERO remont lokalu - oczywiście zamkniety
na świętojanskiej znowu jakaś fala zamknięć i pustych lokali...
jakaś tragedia- 5 2
-
2018-04-30 10:46
Świeża rybka smażona w przepracowanej fryturze :D
- 25 2
-
2018-04-30 10:48
(3)
14,5 tysiąca czynszu. To ile trzeba tego taniego żarcia sprzedać? A potem w składzie sam najtańszy syf bo się nie da zarobić. Porażka.
- 31 2
-
2018-04-30 11:08
Tak działa większość naszej gastronomii, a oferta sezonowa to już w ogóle
Widzisz klienta pierwszy i ostatni raz w życiu, nawet jakby chciał to ci nie udowodni że akurat u ciebie się zatruł, bo wciąga podobne syfy przez cały urlop.
Alternatywą są miejsca z historią, które muszą dbać o markę, a więc i o jakość. Ale takie miastu wyraźnie przeszkadzają (patrz np. bar rybny na kutrze).- 16 2
-
2018-04-30 13:17
Kowal (1)
Na Długiej w Gdańsku jedna z knajp płaci ponad 100 000 czynszu, spokojnie, na skwerze 14.500 to będą mieli dzienne utargi minimum. Dużo więcej pójdzie na wynagrodzenia
- 3 0
-
2018-04-30 13:43
Być może. Amatorów tego szajsu nie brakuje także pozostaje tylko życzyć smacznego.
- 4 0
-
2018-04-30 10:48
Oburzacie się o śmieciowe jedzenie ale Polacy (2)
głównie takim czymś się żywią. Lokale z takim jedzeniem cieszą się dużą popularnością i są dostępne dla każdego finansowo. Otworzysz lokale z eko i vege jedzeniem za obiad po 30-50 zł.
- 16 9
-
2018-04-30 12:31
(1)
No tak, bo jedyną alternatywą jest eko i vege ...
- 1 1
-
2018-04-30 16:28
jak masz pomysł to do dzieła
a może twój pomysł to cały dzień przed monitorem?
- 0 0
-
2018-04-30 10:50
Ja otwieram nowy punkt pt: "restauracja gruba przycinka!" (1)
zapraszam wszystkich mozna pokazac ze was stac !
- 17 1
-
2018-04-30 11:24
Ja obok otwieram lokal "kiełba biedra MOM" Przecież Janusz nie po to nad morze przyjechał, żeby dziadować.
- 4 0
-
2018-04-30 11:02
gastronomia
CO TO ZA WIATY AUTOBUSOWE ?
Jaka gastronommia ? - porazka i tyle- 23 3
-
2018-04-30 11:08
Transparentny przetarg uczciwe zasady
Teraz mi znajdźcie coś takiego w Gdańsku
- 5 9
-
2018-04-30 11:14
Licytacja od 8 tysi to jest jakaś kpina. 8 tysi to się płaci regularnie za średniej wielkości lokal wynajmowany od miasta.
Przez cały rok sie płaci
- 12 2
-
2018-04-30 11:16
Przystanek autobusowy byłby lepszym prezydentem niż obecny (1)
- 18 2
-
2018-04-30 11:23
coś ci ten bon mot nie wyszedł :D
- 1 2
-
2018-04-30 11:19
bleee.... (2)
znowu powróci smród grillowanej kiełbasy z kapustą i zlewkami zwanymi piwem.
- 22 3
-
2018-04-30 16:29
debil (1)
- 0 4
-
2018-04-30 17:24
Miło mi. Piękne imię
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.