Gdańsk szykuje się na powrót ogródków gastronomicznych. Będzie obniżka stawek

25 kwietnia 2020, 9:00
Ewelina Oleksy
Najnowszy artukuł na ten temat

Polacy szykują się na wakacje w kraju

Obniżenie opłat za prowadzenie ogródków gastronomicznych na terenie Gdańska - uchwała w tej sprawie trafi na najbliższą, zdalną sesję. Władze miasta, które przygotowują się już do nadchodzącego sezonu turystycznego, chcą w ten sposób wesprzeć branżę gastronomiczną, którą dotknął kryzys spowodowany pandemią koronawirusa.



Rządowy plan wychodzenia z obostrzeń zakłada stopniowe odmrażanie gospodarki. Władze Gdańska ogłosiły w piątek, że w związku z tym chcą wyjść naprzeciw potrzebom branży gastronomicznej, którą kryzys dotknął wyjątkowo boleśnie.

- Przygotowaliśmy wsparcie dla gastronomii, krok po kroku przygotowujemy się do tegorocznego sezonu. Chodzi o to, żebyśmy byli gotowi, gdy dojdzie już do odmrożenia gospodarki. Menadżerka Śródmieścia aktywnie współpracuje w tej sprawie z restauratorami - mówi wiceprezydent Gdańska Piotr Grzelak. - Pracujemy nad standardami, które pozwolą nam w sposób bezpieczny cieszyć się urokami gdańskiej gastronomii. Chcemy zaproponować jak najbardziej efektywne wykorzystanie przestrzeni publicznej, by ułatwić funkcjonowanie restauratorom - dodaje.

Jedzenie na telefon - czynne restauracje w Trójmieście



Po ponownym otwarciu branża gastronomiczna będzie musiała dostosować się do nowej sytuacji - w lokalach będzie mogło przebywać znacznie mniej osób, żeby zachować dystans społeczny.

Czytaj też: "Będzie dobrze". Napisy z przesłaniem w restauracjach

Grzelak poinformował, że na najbliższą sesję Rady Miasta Gdańska trafi uchwała dotycząca obniżek stawek za prowadzenie ogródków gastronomicznych.

- Proponujemy obniżkę opłat na ten rok za ogródki do poziomu 1/3 stawek obecnie obowiązujących, czyli do 60 groszy za metr kwadratowy na terenie Śródmieścia i 30 groszy za metr kwadratowy poza Śródmieściem. Jednocześnie będziemy pracowali nad tym, żeby udostępnić jak najwięcej przestrzeni pod ogródki gastronomiczne, by restauratorzy mogli zapewnić duże odstępy pomiędzy stolikami - zapowiedział Grzelak.

Główne i Stare Miasto - wszystko o śródmieściu Gdańska



Sopot chce udostępnić miejsce dla gastronomii za darmo



Do sezonu turystycznego przygotowuje się też Sopot. We wtorek ogłoszono tam udostępnienie za darmo przestrzeni miejskiej, głównie terenów zielonych i placów, do dyspozycji branży gastronomicznej, rozrywkowej i kulturalnej.

- Jesteśmy cały czas w kontakcie z branżą restauracyjną i hotelarską i wspólnie pracujemy nad modelem bezpiecznego wypoczynku w mieście - powiedziała Magdalena Czarzyńska-Jachim, wiceprezydent Sopotu.
Według zapowiedzi urzędników nie dojdzie jednak do "wprowadzania foodtracków na plaże".
Czy ogródki piwne powinny być w tym sezonie otwarte?
32%

tak, powinny działać na normalnych zasadach

38%

tak, ale z ograniczeniami i zachowaniem odpowiedniego dystansu

16%

trudno powiedzieć, to zależy od rozwoju sytuacji z koronawirusem

14%

nie, bo to stwarza ryzyko gromadzenia się w nich ludzi

zakończona

łącznie głosów: 2789