Gdynia: radni zgodzili się na zamianę działek przy Infoboksie

26 listopada 2020, 11:40
Patryk Szczerba
Najnowszy artukuł na ten temat

Wieża przy Infoboksie niebawem do rozbiórki

Gdyńscy radni zgodzili się na zamianę działek, na których znajduje się skwer Żeromskiego i Infoboks. Dzięki temu deweloper zbuduje obiekt biurowo-usługowy u zbiegu ulic 10 Lutego i ŚwiętojańskiejMapka z dostępnym dla mieszkańców tarasem i wieżą widokową, która zostanie przeniesiona i zainstalowana na ścianie budynku.



Przypomnijmy: teren u zbiegu ul. 10 Lutego i Świętojańskiej w centrum Gdyni od kilkunastu miesięcy ma dwóch właścicieli.

Do firmy AB Inwestor należą działki, na których znajduje się zielony skwer przed otwartym w czerwcu 2013 r. Infoboksem. Gdynia dysponuje terenem znajdującym się m.in. tuż przy ul. 10 Lutego.

Projekt wybrany bez udziału mieszkańców



Pod koniec 2019 r. deweloper złożył wniosek do Urzędu Miasta o zamianę działek, by móc dokończyć zabudowę pierzei przy ul. 10 Lutego. Od początku było wiadomo, że oznacza to rozbiórkę wieży oraz zabudowę części terenów zielonych na skwerze. Zamiana miała jednak pozwolić na zachowanie większości zieleni rosnącej w tym miejscu.

Planiści na styczniowym spotkaniu z mieszkańcami przekonywali, że jeśli deweloper nie wystąpiłby o zamianę, to zgodnie z planem miejscowym mogłaby się pojawić tam zabudowa pierzejowa ze ślepymi ścianami od strony ul. Świętojańskiej.

W lutym światło dzienne ujrzała koncepcja architektoniczna budynku. Deweloper i władze Gdyni postanowili, że poinformowanie o rozstrzygnięciu konkursu odbędzie się bez dodatkowej konferencji dla mediów. Nie zaproszono też mieszkańców, którzy mogliby dyskutować o zaprezentowanych koncepcjach.

Wygrała pracownia 3MA. Architekci zaproponowali sześciopiętrowy biurowiec z ogólnodostępnym tarasem na dachu oraz dwiema restauracjami na parterze i na najwyższej kondygnacji. Na górę mieszkańców zawiezie winda. Suma powierzchni użytkowej biur i lokali usługowych wyniesie ponad 2,8 tys. m kw.

Zamiana działek poróżniła radnych



W środę nastąpił kolejny krok przybliżający do realizacji zamierzeń dewelopera. Gdyńscy radni zgodzili się na oczekiwaną przez dewelopera zamianę działek.

- Wniosek jest zasadny, ponieważ wtedy w sposób ciągły zostanie uzupełniona pierzeja 10 Lutego. Na działkach gminnych znajduje się obecnie część kompleksu Infoboksu. Po zakończeniu budowy ogólnodostępna platforma widokowa znajdująca się obecnie od strony ul. 10 Lutego zostanie przeniesiona i ustawiona przy ścianie powstającego budynku. W ramach umowy notarialnej zostaną wprowadzone zapisy nakazujące ustanowienie służebności w celu zapewnienia możliwości zamontowania platformy widokowej wraz z windą, stworzenia na dachu ogólnodostępnego tarasu oraz wymóg zachowania przejścia od 10 Lutego w stronę Infoboksu - referowała uchwałę Marika Domozych, radna Samorządności.
Radni w kwestii zamiany działek nie byli jednomyślni. Przeciw zamianie głosował klub Prawa i Sprawiedliwości.

- Mówimy o Klimatycznym Centrum w Gdyni, a później dodajemy dodatkowy budynek. Albo idziemy konsekwentnie jedną drogą w kierunku Klimatycznego Centrum, albo nie - kontrował Marek Dudziński z PiS, podkreślając, że deweloper zlecił już projekt budynku, mimo że działka nie jest formalnie jego własnością.
- Działania inwestycyjne, które poniósł deweloper, to jego ryzyko. Zabudowa w centrum ogranicza ruch samochodowy, a nie go wzmaga, ponieważ mieszkańcy nie mają potrzeby dojeżdżania do centrum samochodem - odpowiadała Marika Domozych.

Co dalej z terenem zyskanym przez miasto?



Z kolei Tadeusz Szemiot z Koalicji Obywatelskiej dopytywał o dalsze plany miasta względem terenu, który po zamianie stanie się własnością Gdyni, oraz o potencjalną dalszą zabudowę, którą dopuszcza plan miejscowy.

- Infoboks jest zabudową tymczasową, ale przyjął się i jest dobrze oceniany przez mieszkańców. Chcemy taką zabudowę zatrzymać, ale nie wiemy, co będzie w przyszłości, na chwilę obecną chcemy, żeby ta przestrzeń została zatrzymana - wyjaśniał Michał Guć, wiceprezydent Gdyni.
Podoba ci się nowy sposób zagospodarowania tego miejsca?
26%

tak, jest lepszy od obecnego

18%

trudno ocenić po samych wizualizacjach

56%

nie, jest gorszy od istniejącego

zakończona

łącznie głosów: 1416