Powstanie serial o Jerzym Urbanie. To ekranizacja książki...
Jedni widzieli w nim perwersyjnego skandalistę, manipulatora i cynicznego peerelowskiego propagandystę,...
Znaleziono 202 artykuły
Jedni widzieli w nim perwersyjnego skandalistę, manipulatora i cynicznego peerelowskiego propagandystę,...
W trakcie rozwodu pojawia się wiele pytań związanych z podziałem majątku. Jednym z nich jest kwestia, czy...
O Kaszubach często mówimy i myślimy w kontekście przyrody, odpoczynku i rekreacji. Trochę gorzej sprawa się...
Choć mamy jeszcze przed sobą ponad tydzień listopada, to już w Trójmieście powoli daje się odczuć klimat...
Rzadko mam okazję pisać tutaj o książkach skierowanych do dzieci i młodzieży, dlatego tym bardziej cieszę...
W piątek, 18 października, podczas uroczystej Gali Pomorskiej Nagrody Literackiej "Wiatr od morza", która...
Za nami kolejna edycja Nagrody Literackiej Gdynia. W tym roku Literackie Kostki trafiły do rąk eseistki...
To już niestety ostatnie dni wakacji. W związku z tym czeka nas sporo imprez na ich zakończenie, m.in....
W gdyńską przestrzeń nadmorską wracają białe namioty. A to oznacza, że przed nami trzy dni literackiego...
Znamy 20 tytułów nominowanych do tegorocznej, 19. już edycji Nagrody Literackiej Gdynia. Finałowa...
Za nieco ponad 1,5 roku wejdą w życie nowe zasady pisowni w języku polskim. Reforma dotknie bezpośrednio...
Festiwal kuchni świata, festiwal planszówek, targi z rękodziełem, premiera w Teatrze Miejskim, ciekawe...
Mariusz Szczygieł, Michał Rusinek, Jerzy Jarniewicz, Magda Heydel, Jakobe Mansztajn, Tomasz Różycki,...
Chorwacka poetka Monika Herceg zwyciężyła w konkursie Nagrody Literackiej Miasta Gdańska "Europejski Poeta...
Olga Tokarczuk, jedna z najbardziej cenionych współczesnych polskich pisarek i laureatka Nagrody Nobla,...
Olga Tokarczuk, jedna z najbardziej cenionych współczesnych polskich pisarek i laureatka Nagrody Nobla w...
W poniedziałek w Muzeum Miasta Gdyni odbyło się spotkanie z Aleksandrem Kwaśniewskim promujące wydaną...
Aż 4 tys. egzemplarzy książki "Gdańsk dla młodych podróżników" trafi do czwartoklasistów gdańskich szkół...
Poznaliśmy laureatów i laureatki Pomorskiej Nagrody Literackiej "Wiatr od Morza". Gala odbyła się w...
W niedzielę zostały rozdane nagrody literackie Nike 2023. Wśród nagrodzonych znalazł się Grzegorz Piątek,...