Nietypowe Budowle Trójmiasta. Zabudowania po SM Maćkowy

29 lutego 2020, 15:00
Robert Kiewlicz

W nieczynnych instalacjach i halach produkcyjnych powstawały niegdyś produkty nabiałowe pod marką Maćkowy.

W cyklu Nietypowe Budowle Trójmiasta wyjaśniamy czym są dziwne obiekty, które na co dzień mijamy poruszając się po Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Dzisiaj przypominamy, że hale, instalacje i wysoki komin przy ul. Bartniczej 1 to pozostałości po spółdzielni mleczarskiej. Miesiąc temu opisaliśmy zabytkowe chłodnie przy Nabrzeżu Angielskim w Gdyni, w kolejnym odcinku pokażemy nietypową, wyglądającą jak schron budowlę przy ul. Zawodzie, którą dostrzec mogą osoby podróżujące Trasą mjr. Sucharskiego.



W Trójmieście nie brakuje starych zabudowań poprzemysłowych. Jednak nowych, często przybyłych z innych regionów Polski, mieszkańców kolejno powstających osiedli przy ul. Starogardzkiej w dzielnicy Maćkowy zastanawia często, czym są pofabryczne instalacje i zabudowania znajdujące się w okolicy ich miejsca zamieszkania.

W tym miejscu pomiędzy 1978 a 2017 rokiem działała Spółdzielnia Mleczarska Maćkowy.

Maćki od lat związane z Gdańskiem



Pod koniec grudnia 1957 roku powstała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Gdańsku. Przejęła ona działający od 1953 roku Zakład Przetwórstwa Mleka przy ul. Grunwaldzkiej we Wrzeszczu, w miejscu dzisiejszej Galerii Bałtyckiej. Spółdzielnia była największym dostawcą mleka i produktów mlecznych na rynek Gdańska i całego Pomorza. Zakład we Wrzeszczu rozwijał się intensywnie, ale nie mógł zaspokoić potrzeb chłonnego pomorskiego rynku.

Dlatego 19 lipca 1978 roku rozpoczął działalność nowy zakład produkcyjny położony w Maćkowych przy ul. Bartniczej 1. Właśnie od tej, włączonej do Miasta Gdańsk w 1973 roku dzielnicy, wzięła swą nazwę Spółdzielnia Mleczarska Maćkowy, gdy w 1980 roku odradzała się po latach upaństwowienia polskiej spółdzielczości.

"Maćkowy" stały się liderem we wprowadzaniu na rynek nowych produktów mlecznych o walorach zdrowotnych, odżywczych i smakowych. To właśnie "Maćkowy" w 1994 roku wprowadził na polski rynek mleko acidofilne. Był jednym z pierwszych w Polsce producentów jogurtów. Jako druga mleczarnia w Polsce "Maćkowy" rozpoczęły produkcję mleka UHT. Spółdzielnia była też pierwszym polskim producentem mleka UHT o obniżonej zawartości laktozy, czyli "Milaktu". W latach 2003-2004 zakład przeszedł gruntowną modernizację, w wyniku której spełnione zostały najostrzejsze wymogi Unii Europejskiej.

Największy zakład na Wybrzeżu



Spółdzielnia "Maćkowy" była jednym z największych zakładów mleczarskich na Wybrzeżu, w 2007 roku weszła w skład Grupy Polmlek. Tym samym nazwę firmy zmieniono na Spółdzielnia Mleczarska Polmlek-Maćkowy.

Pod koniec sierpnia 2017 roku Walne Zgromadzenie Członków Polmlek-Maćkowy podjęło uchwałę, że działalność produkcyjna wyrobów nabiałowych będzie prowadzona przez Spółdzielnię Mleczarską Polmlek-Maćkowy do końca 2017 roku.

W Polmlek-Maćkowy zatrudnionych było 208 pracowników na umowy o pracę z czego 125 osób na czas nieokreślony.

Na terenie po zakładzie na dalsze decyzje co do swojej przyszłości oczekują magazyny, zakładowa kotłownia, hale produkcyjne, instalacje. Jest tu także budynek mieszkalny, z którego wysiedlono mieszkańców.

Nietypowa budowla? Zgłoś nam do wyjaśnienia

Zastanawiasz się czym jest i jaką funkcję pełni dziwna budowla, którą mijasz w drodze do pracy lub która znajduje się w pobliżu twojego miejsca zamieszkania? Napisz do nas! Poinformuj o lokalizacji, napisz jakie masz pytania. Postaramy się ją sfilmować i wyjaśnić co to takiego.

inwestycje@trojmiasto.pl
Czy interesują cię stare fabryki?
33%

tak, jeśli tylko mogę, staram się wejść do takich miejsc

38%

tak, chcę wiedzieć, co w takim miejscu było

13%

tylko jeśli coś zwróci moją uwagę

16%

nie, w ogóle mnie to nie ciekawi

zakończona

łącznie głosów: 845