• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowy wygląd plażowych barów w Gdańsku

Maciej Korolczuk
21 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Tak wyglądają pierwsze lokale gastronomiczne stawiane na gdańskich plażach już według wytycznych Gdańskiego Ośrodka Sportu.
  • Bary zostaną otwarte w majówkę.
  • Lokal, jaki powstaje przy wejściu nr 63 w Jelitkowie.

W weekend majowy oficjalnie rozpocznie się sezon gastronomiczny na gdańskich plażach. W Brzeźnie i Jelitkowie od kilku dni trwają prace przy budowie barów, które powstają już według nowych, jednakowych wytycznych Gdańskiego Ośrodka Sportu, który zarządza plażami. Nowe obiekty są do siebie podobne i bardziej estetyczne.



Jak oceniasz wygląd nowych barów plażowych?

Nowe, niemal jednakowo wyglądające obiekty gastronomiczne to efekt ubiegłorocznej, 10-letniej umowy dzierżawy na prowadzenie plażowych punktów gastronomicznych. Poprzednie umowy, jakie GOS zawierał z gastronomami były o połowę krótsze, przez co inwestowanie w infrastrukturę i wygląd budynków był mniej opłacalny.

Teraz, dzięki nowej, dłuższej umowie, ale i zapisom w niej zawartych, wygląd plażowych barów diametralnie się zmienił. Choć umowa została podpisana wiosną zeszłego roku, to poprzedni sezon był etapem przejściowym i dopiero od tego sezonu można zobaczyć efekty estetyzacji. Nowe obiekty są nieco większe i przestronniejsze. Mają przeszklony bar i zadaszony taras, a w ofercie poza zimnymi napojami (także alkoholowymi) dominuje plażowa klasyka - zimne przekąski, ryba, frytki, zapiekanki.


- Nowy obiekt ma łącznie 250 m kw., w tym 150 m kw. zajmuje otwarty taras - mówi pan Marek, właściciel baru przy wejściu nr 48 zobacz na mapie Gdańska na wysokości ul. Północnej w Brzeźnie. - Ruszamy na początku maja, rozstawienie takiego obiektu zajmuje ok. 2 tygodni. Podobne obiekty powstają też przy wejściu nr 41 zobacz na mapie Gdańska63 zobacz na mapie Gdańska w Jelitkowie. Pozostali najemcy mają nowe umowy, więc w tym roku obowiązuje ich jeszcze okres przejściowy.
Tak bar przy wejściu nr 48 wyglądał w latach ubiegłych. Tak bar przy wejściu nr 48 wyglądał w latach ubiegłych.
Koszt takiego obiektu wynosi ok. 200 tys. zł. Do tego trzeba doliczyć koszty rozstawienia przed sezonem, złożenia po sezonie (ten kończy się wraz z wakacjami) i magazynowania drewnianych elementów od jesieni do wiosny.

- Na plaży trudno zrobić restaurację, bo takie obiekty żyją tylko wtedy, gdy jest ładna pogoda. Wystarczy sztorm albo deszcz i mamy pustki - dodaje pan Marek.
Estetykę plaż poprawią w tym roku nie tylko nowe bary, ale też miejskie toalety. Nowoczesne szalety stanęły przy wejściach 46, 48, 50 oraz 63. W części z nich trwają ostatnie odbiory techniczne. Do rozpoczęcia sezonu wszystkie cztery mają być już otwarte. Kolejne trzy powstaną wkrótce przy wejściach 60, 75 i 78.

Wygląd gdańskich plaż poprawiają też nowe miejskie toalety. Pod warunkiem, że są otwarte i działają. A z tym był ostatnio kłopot. Wygląd gdańskich plaż poprawiają też nowe miejskie toalety. Pod warunkiem, że są otwarte i działają. A z tym był ostatnio kłopot.

Opinie (146) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • :) (13)

    Wyglad ok ale co ze swiezoscio potraw :)?

    • 95 19

    • Czego się spodziewasz, jadła jak u mamusi. Biznes nastawiony na jednorazowego turystę. Chyba ze desperat autochton co nie szanuje zdrowia.

      • 14 8

    • Nie było wytycznych (1)

      to potrawy mogą być z zapaszkiem ;)

      • 6 4

      • Tak jest

        Zapachy spod pachy

        • 7 3

    • I pijakami

      • 4 1

    • Ja w tych barach nie jadam, ale na plaży bywam często, najważniejsze więc żeby wyglądały :)

      • 7 4

    • Jaka pralnia i kogo będzie tym kierować ?

      • 3 4

    • lecą

      na najtanszych produktach i wyprzedazach terminujacych sie towarów czytaj zostało 2 dni do uzycia w lid... to bierem zjedzą

      • 8 2

    • (3)

      Weź koło i walnij się w czoło. I pozostali również. Czego spodziewacie się po sezonowych barach na plaży? Wyszukanej kuchni fjużyn, świeżej "rybki" prosto z porannego połowu, czy maminych potraw? To są s e z o n o w e bary na plaży. Wakacyjne, lekkie i tak- ze smażoną rybą i mrożonymi frytkami. Nie chcesz- nie jedz. Masz mnóstwo innych miejsc do delektowanie się. I żeby była jasność- uwielbiam te bary i jestem autochtonem od 44 lat. Jeśli szukam innej kuchni, to ją znajdę, bez problemu. Chociaż i w tych waszych sofistikejted kuchniach też są takie wtopy, że głowa mała. Ale przecież wy, znawcy z wyszukanymi podniebieniami potraficie odkryć prawdziwie dobre składniki.

      • 20 4

      • Prowadzisz ten szajs z przesmażonym olejem ze tak się tym podniecasz. Spoko i tak znajdziesz naiwnych na wyprzedaże z marketów ;)

        • 6 5

      • Ja wymagam frutti do mare z zatoki.

        • 3 1

      • Ja jestem tu urodzony

        już dość dawno bo ponad pół wieku temu. Przy plażowe jadłodajnie, smażalnie itp (z wyjątkiem kilku), zawsze miały marną renomę: nieświeże ryby, często mrożonki, stary przepalony olej itp.
        Normą winno być przygotowywanie ryby wraz z głową, filety tylko z niektórych ryb ...kto odróżno turbota od flądry, filet z tilapii od dorsza ...ważenie ryby przed, czy po usmażeniu ...
        Też niekiedy jadam rybkę w takich przybytkach, ale bardzo wybiórczo i jako tutejszego, nie nabiorę się na czary-mary obsługi.

        • 3 0

    • nad swiezosciO

      • 0 1

    • Obecnie w barach w Polsce wszystko jest z mrożonki, lepiej jeść to co z Atlantyku niż z Mekongu!

      • 2 1

  • No i fajnie (3)

    • 39 10

    • (2)

      Fajnie ?? Już miejsca całkiem nie będzie by poleżeć czy pograć w siatkówkę.. pytam się kto wydaje pozwolenie na stawianie tego typu fast foodów. Alkohol pewnie będzie tam na pierwszym miejscu i później dziw że ludzie się topią.

      • 8 7

      • Po pierwsze w Gdańsku ludzie się nie topią. Sprawdź statystyki. Po drugie jest 24 km plaż w Gdańsku, co stanowi ponad 2 mln m2. Mowa o kilku barach maks 250 m2. Nie każdy musi leżeć pod molo.

        • 3 0

      • Dobrosław

        Wc , skutery , bananek, koksy i bele jakie jadlo w takim namiocie

        • 0 0

  • W koncu porzadek

    • 50 9

  • no to tanio nie będzie (2)

    200 tys.trzeba wkalkulować

    • 62 17

    • To jest tylko, około 135 piw dziennie.

      • 5 4

    • spokojnie to jest dla turystów a nie miejscowych.......

      turysta frajer zapłaci za jeden obiad ponad 50zł i za małe piwo 10zł .....mądry turysta poszuka czegoś tańszego /poza plażą/ .....tak jest wszędzie

      • 15 2

  • Jak wygrać przetarg ? (6)

    Jak wygrać przetarg na tanc budę w tym miejscu ? Ten sam jadlospis bym serwowal.

    • 54 2

    • to jest proste:

      1) musisz mieć rozeznanie w rynku gastro np. kiedy i gdzie taki przetarg jest ogłaszany - na fejsie go nie znajdziesz. Nie będę się rozpisywał i wymądrzał, natomiast tu odpada bardzo wielu "nowicjuszy" w branży, co akurat dobrze - co ciekawe dla nich dobrze, bo by się młodzież mocno przejechała i skończyła na zmywaku w Anglii spłacając nieoprocentowaną pożyczkę na rozpoczęcie działalności

      • 4 1

    • to jest proste:

      2) musisz mieć zaplecze finansowe w postaci gotówki. Żadne tam leasingi czy "wstępne zgody kredytowe".
      CASH oparty o bufet. W zależności od rozmachu przyszłej działalności - od 1000 do 4000 za każdy mkw lokalu

      • 3 1

    • to jest proste: (3)

      3) musisz mieć ludzi - tu się nie będę wypowiadał, ale z ludźmi jest ciężko
      Każdy biznes się złamie w zderzeniu z podejściem pracownika - socjalisty.
      L4 na kaca, katar, dziecki z 37,5C weźmie. Nadgodziny w wielkanoc: nigdy.
      (dodatkowa, krótka rada dla młodych pracodawców: większość pracowników kradnie co tylko się da: od papieru ksero do PB95, nawet chusteczki i cukier w torebkach z kuchni)

      • 5 1

      • (1)

        Czy według ciebie to, że ktoś bierze chorobowe na przeziębienie, albo nie przyjdzie we wielkanoc do pracy jest nie w porządku? Obudź się, komuna już się skończyła, teraz to dobry pracownik jest na miarę złota i pracodawca się o niego bije, i taki pracownik nie będzie robił za niewolnika bo zna swoją wartość. Skoro masz takie podejście do pracowników, co ci nie pasuje to od socjalistów wyzywasz, to się później nie dziw że cię okradają i nie szanują, biorąc l4 na kaca.

        • 4 1

        • Musisz płacić wyjątkowo mało swoim pracownikom, skoro podpie..alają Ci cukier z kuchni.

          • 5 0

      • poejście typowego janusza bysnessu

        Uczciwa praca - uczciwa płaca

        • 0 0

  • (6)

    Muszą kupę kasy zarabiać przez sezon,żeby robić takie remonty. Niezła żyła złota.

    • 41 16

    • Drzwi otwarte (2)

      Rób biznes

      • 17 4

      • (1)

        Zrobię daj mi tylko dojście jakie maja Ci co doszli...

        • 12 8

        • Przetarg publiczny, załóż firmę i startuj...

          • 0 0

    • wystarczy zerknąć na ceny.

      • 9 3

    • (1)

      Rusz d*pe i zakładaj interes to też bedziesz "bogaty"

      • 12 8

      • Fajnie tak sobie pisać w internecie "rusz d*pe i otwórz biznes" , można zabłysnąć i udawać cwaniaka. Niestety ktoś obeznany w środowisku dobrze wie jakie szanse mają nowe działalności bez znajomości i układzików.

        • 1 0

  • fakt niezly interes (1)

    siódmiak na stadionie letnim wyciąga na czysto 700 tys. za sezon

    • 41 8

    • 700 tys. na czysto za sezon ???

      Aż tyle zarabia na czysto ?

      • 10 0

  • Tualety pewnie za piątaka (3)

    A tam, co będziemy płacić, Grażyna dawaj na wydmy

    • 44 9

    • :)

      Moge ci potrzymac :)

      • 5 4

    • (1)

      Po dwa zybla kurka jest.Ole.

      • 4 2

      • Albo jedno ojro ;-) przy molo w sopoćkach!

        • 0 0

  • Wyglad jak wyglad (13)

    A piwo po ile?

    • 45 10

    • (3)

      15

      • 9 2

      • I to za harnasia (2)

        • 5 0

        • harnaś (1)

          to nie piwo

          • 6 1

          • Super piwo kur*a!

            • 0 0

    • (2)

      wygląd pawilonów jest ok, dotychczasowy też nie był zły. ale czy menu będzie sensowne, a ceny dla Polaków?

      • 7 6

      • Z dodatkiem w postaci 500+ nie powinno być chyba problemu z cenami?

        • 12 5

      • Obowiązkowo darmowe frytki dla wszystkich bombelków i po piwku dla ich madek. Bo szcześliwa madka to szcześliwy bombelek.
        Lol ;)

        • 18 1

    • Krótko i na temat (1)

      17zl

      • 7 1

      • Za czteropak ?

        • 2 1

    • Nad świeżościO to ja polecam popracowac, ale jezyka polskiego ✌

      • 1 0

    • Piwo po... (1)

      8 złoty

      • 0 0

      • ZłotyCH

        • 0 0

    • powinno byc po 6-8 pln wtedy były by tłumy ale jak bedzie po 12 to słabo to widzę

      • 2 0

  • (13)

    Po za sezonem nie ma ludzi, bo nie ma zakładów pracy, stocznie, Siarkopol, fosfory, elektrociepłownia, cześć zamknięta, cześć pracuje na pół gwiazdka.

    • 40 60

    • (6)

      Poza robotnikami w tym mieście żyją jeszcze...mieszkańcy

      • 35 5

      • (5)

        Żyją, są biedni, nie wychodzą z domu

        • 20 19

        • przytul sie do morsów (1)

          zimowa depresja ci przejdzie

          • 20 3

          • Jasne. Mam wskakiwać do lodowatej wody żeby tylko trochę poprawić sobie nastrój. Nie dzięki.

            • 2 4

        • wiec może niech knajpy zejdą z tych chorych cen? (1)

          Wtedy autochton sie pojawiał będzie przez cały rok. Latem omijam żarcie na. plaży szerokim łukiem. Mam swoje miejscówki gdzie sie nie nadzieję na syf turystyczny i ceny z kosmosu. Budy w Brzeznie jakoś cały rok funkcjonują jesli lokalowo maja możliwość całoroczna.

          • 19 3

          • Na plaży nie ma możliwości, żeby bary działy cały rok.

            • 2 3

        • bogaci to byli mieszkańcy Siarkopolu i Fosforów....

          no brawo

          • 9 2

    • (5)

      A po co mam iść do baru na plaży zimą?

      • 6 17

      • (3)

        Na drinka z dziewczyną ;)

        • 17 2

        • (1)

          w deszczu, śniegu, wietrze? Nie w tym klimacie

          • 5 17

          • Nie ma złej pogody.
            Jest nieodpowiedni strój.

            • 20 4

        • Na herbatę z maliną ?
          Na wódkę z cytryną ?
          Na randkę z Justyną ?

          • 14 1

      • Właśnie poza sezonem jest najfajniej

        • 13 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najczęściej czytane