stat

Plac Wałowy zyska fontannę i świetlną instalację

19 marca 2019, 14:25
Katarzyna Moritz

Zaniedbany przez lata historyczny plac Wałowy zobacz na mapie Gdańska na Starym Przedmieściu w Gdańsku ma szanse na drugie życie z nowymi alejkami, instalacją świetlną i fontanną. Właśnie rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania tego miejsca, które za dwa lata ma się zmienić.



Plac Wałowy w sąsiedztwie Małej Zbrojowni (nie mylić z ul. Wałową zobacz na mapie Gdańska) w przeszłości był wykorzystywany jako skład na amunicję i elementy artyleryjskie, miejsce to służyło także do musztry i ćwiczeń wojskowych. W drugiej połowie XIX wieku został przekształcony w teren spacerowo-parkowy z umieszczoną pośrodku fontanną. Czasy jego świetności jednak dawno minęły, tak jak wielu zabytkowych budynków, które go otaczają.

Rozpoczęcie prac za dwa lata



Właśnie rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej dla tego miejsca w ramach projektów rewitalizacji. Na jej podstawie ma powstać projekt, a w 2021 roku zakłada się rozpoczęcie prac budowlanych.

W konkursie wzięły udział trzy z czterech zgłoszonych prac (jedna nie została dopuszczona ze względów formalnych). Za pracę, która najtrafniej oddaje ideę zagospodarowania zawartą w wytycznych konkursowych oraz odpowiada na postulaty mieszkańców, jury uznało koncepcję autorstwa pracowni Gzowski Architekci i Restudio Jacaszek Architekci, którą tworzy autorski zespół: Rafał Jacaszek, Mateusz Gzowski, Maciej Jacaszek, Roland Kwaśny, Marta Marszałek, Piotr Woszczalski, Agnieszka Nowicka i Tomasz Kisiel.

Zwycięskie biuro architektoniczne otrzymało nagrodę w wysokości 18 tys. zł. Jury przyznało także drugą nagrodę w wysokości 12 tys. zł, którą otrzymała pracownia Garden Concept Architekci Krajobrazu. Trzeciej nagrody nie przyznano. Autor zwycięskiej koncepcji zostanie zaproszony do negocjacji dotyczących opracowania dokumentacji projektowej umożliwiającej realizację inwestycji.


Instalacja świetlna i fontanna



W zwycięskiej koncepcji jury doceniło przede wszystkim oryginalny pomysł projektowy. Zaproponowane rozwiązania dotyczące małej architektury, nawierzchni czy oświetlenia nie zdominowały, zdaniem oceniających, historycznego charakteru przestrzeni, ale wzmocniły jej wyraz plastyczny i walory użytkowe. Doceniono też integrację całego terenu, jego uporządkowanie i poszerzenie funkcjonalności.

- Obecny, wyjątkowy klimat zielonego, naturalnego parku miejskiego jest wartością nadrzędną, a podejmowane działania powinny być nakierowane na "wyciszenie" tego obszaru miasta oraz jego rewaloryzację. Naszym celem było stworzenie żywej struktury miejskiej, w której przeplata się życie mieszkańców tego obszaru oraz ludzi korzystających z sąsiadujących obiektów użyteczności publicznej - podkreśla architekt Rafał Jacaszek. - Z uwagi na strategiczne położenie terenu należy podjąć działania, które wydobędą potencjał miejsca poprzez powiązanie go z Długim Pobrzeżem, Wyspą Spichrzów i dalszymi historycznymi terenami Gdańska oraz dadzą początek drogi rekreacyjno-historycznej dla południowo-wschodnich renesansowych obwarowań miasta.
Koncepcja zakłada, że serce placu Wałowego stanowić będzie wielofunkcyjna instalacja przestrzenna, unosząca się nad placem w kształcie rozświetlonego nocą okręgu. Smukła konstrukcja wykonana ze szczotkowanej stali nierdzewnej stanowić ma główny element kompozycyjny placu oraz pełnić funkcję podkonstrukcji pod możliwe instalacje artystyczne i happeningi Akademii Sztuk Pięknych. Ponadto zaprojektowano fontannę  w postaci płytkiej niecki, z możliwością powiększania i pomniejszania strefy rozlewania się wody.

Mała architektura, zieleń i nawierzchnia będą oparte na kształcie okręgu wokoło fontanny i instalacji. Wprowadzono też nowe ciągi piesze i alejki, natomiast największą powierzchnię placu Wałowego pozostawia się jako otwarty naturalny trawnik stanowiący miejsce dla rekreacji i wypoczynku. W północno-wschodnim narożniku placu ma powstać niski nasyp ziemny w celach rekreacyjnych (możliwość wypoczynku na trawie).

Ważnym elementem będzie oświetlanie placu podkreślające jego walory, historyczne obiekty i nadające efekt tajemniczości, romantycznego klimatu. Głównym punktem rozświetlenia parku będzie artystyczna instalacja oświetleniowa w kształcie okręgu nad fontanną. Przewiduje się delikatną i nastrojową iluminację, od strony placu, obiektów Małej Zbrojowni, dawnego Miejskiego Lombardu oraz Koszarów Wiebego (Urząd Marszałkowski). Ścieżki pieszo-rowerowe oraz piesze podświetlone będą oprawami niskimi lub nawierzchniowymi, natomiast stylizowane latarnie uliczne pojawią się w strefach jezdni dla ruchu kołowego.

Do 29 marca trzy konkursowe koncepcje będą prezentowane w Inkubatorze Sąsiedzkiej Energii (ul. Reduta Wyskok 2 zobacz na mapie Gdańska). Prace można oglądać od poniedziałku do piątku w godz. 9-16.
Która koncepcja prezentuje się ciekawiej?
70%

ta, która wygrała

30%

ta, która zajęła drugie miejsce

zakończona

łącznie głosów: 566