Najnowszy artukuł na ten temat
O owady dba pszczelarz Robert Klimek, który w tym roku już trzykrotnie przeprowadzał miodobranie - w czerwcu, lipcu i na koniec sierpnia. W sumie zebrał ponad 25 litrów miodu. Teraz pracowite pszczółki odpoczywają, by na wiosnę znowu ruszyć do wytężonej pracy.
- Wbrew pozorom miód pozyskany z miasta jest bardzo zdrowy, choćby z tego powodu, że do roślin w parkach czy zieleńcach nie używa się pestycydów, które łatwo przedostają się do miodu. Zresztą sprawdziliśmy gdyński miód m.in. na obecność ołowiu i jest on całkowicie pozbawiony tego pierwiastka - podkreśla zastępca naczelnika Wydziału Środowiska Urzędu Miasta Gdynia Dorota Marszałek-Jalowska.
W przypadku miasta trudno oszacować przewagę kwietnych pyłków zbieranych przez pszczoły, więc miód jest klasyfikowany jako wielokwiatowy.
- Wszyscy, którzy go próbowali, mówią, że jest bardzo dobry. Ma zdecydowanie charakterystyczny i wyrazisty smak - podkreśla wiceprezydent Gdyni Michał Guć.
W Gdańsku każdy może zostać pszczelarzem
Pszczoły mieszkające w ulu na dachu Urzędu Miasta Gdyni są nad wyraz pracowite. W pierwszym sezonie ich miód był pozyskiwany już trzy razy i uzbierało się go ponad 25 litrów.
Przypomnijmy:
- od kwietnia każdy może w Gdyni hodować pszczoły
- urzędnicy dali przykład i w maju ul stanął na dachu Urzędu Miasta
- na gmachu mieszkają cztery pszczele rodziny
- to w sumie 200 tys. pszczół
O owady dba pszczelarz Robert Klimek, który w tym roku już trzykrotnie przeprowadzał miodobranie - w czerwcu, lipcu i na koniec sierpnia. W sumie zebrał ponad 25 litrów miodu. Teraz pracowite pszczółki odpoczywają, by na wiosnę znowu ruszyć do wytężonej pracy.
Pasieka na skarpie przy Hevelianum w Gdańsku
- Wbrew pozorom miód pozyskany z miasta jest bardzo zdrowy, choćby z tego powodu, że do roślin w parkach czy zieleńcach nie używa się pestycydów, które łatwo przedostają się do miodu. Zresztą sprawdziliśmy gdyński miód m.in. na obecność ołowiu i jest on całkowicie pozbawiony tego pierwiastka - podkreśla zastępca naczelnika Wydziału Środowiska Urzędu Miasta Gdynia Dorota Marszałek-Jalowska.
W przypadku miasta trudno oszacować przewagę kwietnych pyłków zbieranych przez pszczoły, więc miód jest klasyfikowany jako wielokwiatowy.
- Wszyscy, którzy go próbowali, mówią, że jest bardzo dobry. Ma zdecydowanie charakterystyczny i wyrazisty smak - podkreśla wiceprezydent Gdyni Michał Guć.
Pasieka na biurowcu w Gdańsku
- Zobacz opinie (140)