- 1 Przestępca seksualny wpadł w porcie (58 opinii)
- 2 Milion zł na projekt remontu trzech ulic (63 opinie)
- 3 Martwe dziki na Karwinach. Otrute czy padły z głodu? (283 opinie)
- 4 Agresywny Rosjanin zatrzymany na lotnisku (198 opinii)
- 5 Działkowcy będą mieli przez to problemy? (148 opinii)
- 6 Plany dla okolic Ergo Areny na ostatniej sesji obecnej rady (53 opinie)
Śledź znów górą. Jest nowy Gdyński Przysmak
Znamy zwycięzcę konkursu na Gdyński Przysmak, który odbył się w ramach IV Weekendu Kulinarnego. Jury, w czasie trwania zabawy, musiało ocenić ponad 30 autorskich przepisów.
- Jury nagrodziło autora przepisu za pomysłowość i połączenie smaków dające wykwintne danie, świetnie oddające zarówno nadmorski charakter Gdyni, jak i jej otwartość na świat - mówi Katarzyna Gruszka z Agencji Rozwoju Gdyni.
Drugie miejsce zajął Mikołaj Wierzbicki za potrawę "[G]Dynia z morza i marzeń, czyli krem z dyni z łososiem i imbirem". Trzecia nagroda powędrowała do Beaty Waśniewskiej i jej przepisu na "Carpaccio śledziowe z kaszubskimi dipami".
- W tym roku otrzymaliśmy rzeczywiście dużo fajnych pomysłów na potrawy zainspirowane Gdynią. Pod uwagę braliśmy tylko autorskie przepisy. Wśród oceniających było dwóch szefów kuchni z restauracji uczestniczących w Weekendzie Kulinarnym, dlatego nie było wcale łatwo zachwycić ich autorskim przepisem. W zeszłym roku wygrały "Falujące śledzie". I w tym roku jurorzy postanowili po raz kolejny uhonorować potrawę związaną z tą bałtycką rybą - wyjaśnia Katarzyna Gruszka.
Najlepsze przepisy trafią do książki kucharskiej, która właśnie powstaje. Znajdą się w niej nie tylko przepisy zwycięzców, ale też specjały zaproponowane przez znanych gdynian.
Kto nie przysłał swojej propozycji mógł od piątku do niedzieli w godzinach 10:00-22:00 w 25 restauracjach na Szlaku Kulinarnym kosztować mini dań w cenie 5 zł. Wszystko w ramach IV Weekendu Kulinarnego. Chętnych nie brakowało.
- Trochę plany pokrzyżowała nam pogoda, ale postarali się za to w tym roku wyjątkowo restauratorzy, którzy przygotowali smaczne potrawy przede wszystkim z dużą ilością ryb. Wśród propozycji było wiele zup i deserów. Myślę, że Ci, którzy odwiedzili w te dni restauracje byli zadowoleni i na pewno najedzeni - mówi Gruszka, która dodaje, że rekordzistka odwiedziła w czasie weekendu wszystkie 25 restauracji biorących udział w kulinarnej zabawie. W nagrodę popłynie promem do Szwecji - Pani zwalniała się nawet z pracy, by w piątek zacząć konsumować potrawy.
- 2 cykorie
- po 2 kapary na porcję
- sezam uprażony na patelni
Ceviche:
- 220 g filetu ze śledzia - typu matias lub surowy
- 1 mała czerwona cebula
- 3 limonki
- 1 chilli
- szczypta pieprzu do smaku
Krewetki:
- po 4 oczyszczone krewetki tygrysie na osobę
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Sos:
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- koperek posiekany
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Filet ze śledzia dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miseczki. Śledzia zalewamy sokiem wyciśniętym z 3 limonek. Dodajemy posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę oraz posiekane chilli bez pestek. Dodajemy szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania-najlepiej w lodówce. Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie wrzucamy je do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i polewamy odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania - najlepiej w lodówce. Sos - jogurt naturalny łączymy z koperkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Schładzamy. Serwowanie: 1 porcja to dwa liście cykorii + 4 krewetki. Odrobinę ceviche układamy na umytych liściach cykorii. Na każdym liściu układamy jeden kapar. Krewetki grillujemy. Podczas grillowania krewetki smarujemy odrobiną miodu. Ugrillowane krewetki kładziemy obok liści cykorii i kleksa sosu koperkowo-tymiankowego. Wszystko posypujemy odrobiną uprażonego sezamu. Gałązka tymianku do ozdoby.
Trojmiasto.pl ma swoją redakcję w Gdyni!
Dzięki temu będziemy jeszcze bliżej mieszkańców Gdyni i ich problemów.
Pracujemy na trzecim piętrze Transatlantyka, przy
Placu Kaszubskim 17/307 .
Piszcie do nas na adres
gdynia@trojmiasto.pl, dzwońcie pod nr 58 321 95 50 lub po prostu przychodźcie.
Wydarzenia
Opinie (105) 10 zablokowanych
-
2012-09-25 10:14
Sledz zawsze rzadzi... (6)
i taka prawda
- 74 5
-
2012-09-25 10:40
ale za to carpaccio śledziowe
brzmi całkowicie polsko, pomorsko, gdyńsko i kaszubsko!
Że o Ceviche nie wspomnę bo to nie będzie poprawne politycznie :)- 15 2
-
2012-09-25 12:14
by dali kawałek solonego śledzia (2)
śmietanę i gotowane kartofle rzucili na talerz i byłby lokalny przysmak. Na co to udziwianie.
Po dzis dzień ponad 50% polaków nia miało krewetki czy kapara w ustach, a 2/3 nie wymówi Ceviche prawidłowo.
Na co to wydziwianie, pytam jeszcze raz? Włoska pizza to kawałek placka na ktory sypie się wszystko co jest pod ręką.
A my musimy być światowi. Żenada- 8 2
-
2012-09-25 12:17
(1)
nie musisz być światowy, jak nie chcesz. A na włoską pizza wcale nie sypie się wszystkiego co jest pod ręką. Ale co ty możesz o tym wiedzieć ? Przecież ty nie jesteś światowy.
- 1 5
-
2012-09-25 18:10
Ale pizza i w ogóle kuchnia włoska to z definicji kuchnia biedoty. Z pizzą jak u nas z pierogami, możesz napchać nadzienia z niewiadomoczego, ale to dalej będą pierogi.
- 2 0
-
2012-09-25 12:49
Miłośnikiem śledzia nie jestem (chyba, że uznać za miłośnika tego, kto zwierzaka nie zjada),
ale raz na pewno się skuszę, jeśli będzie w restauracjach z zaznaczeniem, że to Gdyński Przysmak (w końcu muszę wiedzieć jak smakuje coś, co potencjalnie polecałbym osobom mnie odwiedzającym).
- 2 0
-
2012-09-26 05:18
sledz w trojmiescie
tylko na talerzu
- 0 0
-
2012-09-25 10:17
Śledź nie za bardzo kojarzy się...
... z pokazanymi potrawami. A jednak można, fajnie. Sam nie zrobię takich potraw, ale w gdyńskich restauracjach pewnie z chęcią bym spróbował.
- 19 4
-
2012-09-25 10:22
A śledź w czekoladzie gdzie? (1)
- 15 9
-
2012-09-25 15:10
jak to gdzie
Arka w Togo na wyjeździe
- 4 0
-
2012-09-25 10:23
Prawdziwa śledziowa ofensywa w gdyńskiej metropolii...
- 21 4
-
2012-09-25 10:23
a te krewetki to złowiono w Gdyni? (8)
- 52 11
-
2012-09-25 10:30
(2)
nie, przypłynęły statkiem do gdyńskiego portu
- 15 1
-
2012-09-25 12:33
przypłynęły
w zbiorniku balastowym masowca ;)
- 7 1
-
2012-09-25 22:43
Przyleciały Jumbo Jetem i wylądowały na lotnisku w Gdyni. Oczywiście modernistycznym i designerskim.
- 1 0
-
2012-09-25 11:36
w Motławie pływajo
smacznego Gdynio
- 4 3
-
2012-09-25 22:23
możliwe, poczytaj o krewetkach żyjących w zatoce (1)
w częsci płytkiej zwłaszcza czyli właśnie w Gdyni
- 1 1
-
2012-09-26 09:19
rzeczywiście, zwłaszcza
krewetki tygrysie!
- 0 0
-
2012-09-26 12:14
Krewtki symbolizują otwarcie Gdyni na świat
- 0 0
-
2012-09-26 19:15
W Bałtyku są krewetki,
sprawdź jak nie wierzysz.
- 0 0
-
2012-09-25 10:24
Jakie miasto... (8)
...taki przysmak.
- 32 37
-
2012-09-25 10:30
Gdańsk
ma Gold Wasser idealnie pasuje do tego śledź :)
- 6 4
-
2012-09-25 10:31
(5)
oj tam oj tam.. nie ma to jak Gdański Kebab
- 13 3
-
2012-09-25 10:33
Nie ma to jak amerykańskie Sea Towers... (4)
zamiast polskie Morskie Wieże...
- 15 8
-
2012-09-25 11:20
(3)
ekhm... Quattro Towers we Wrzeszczu - dziękuję za uwagę.
- 15 1
-
2012-09-25 11:24
Akurat Gdańsk zawsze był wielojęzyczny, więc to się jeszcze jakoś w tradycję miasta wpisuje. (2)
Ale przecież Gdynia chwali się swoją bezkompromisową Polskością.
Zresztą jest taki dowcip:
Rozmowa dwóch Gdańszczan w XVIw.
-Cześć, Schultz jestem.
-Ich bin Topolski.- 11 6
-
2012-09-25 12:11
No nie,miasto Gdynia nie jest więc miastem portowym... (1)
...a z tego wynika,że słyszy się tu tylko ojczystą mowę? A Gdańsk tak...zwłaszcza angielski jest tradycją Gdańska??? Żal.pl
- 6 3
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2012-09-25 18:32
wiadomo śledziowo
kopara opada przy tak tępych komentarzach... sam śledzia wsuwasz aż ci się uszy trzęsą...
- 5 0
-
2012-09-25 10:29
dlaczego śledzie (11)
w herbie Gdyni mają zęby? :)
- 23 7
-
2012-09-25 10:39
(5)
Bo w herbie Gdyni są ryby drapieżne...i na pewno nie są to śledzie.
- 7 2
-
2012-09-25 10:40
(2)
radzę się dokształcić
- 5 5
-
2012-09-25 12:08
W czym pseudo "Gdynianko"? (1)
Trzeba ciut znać historię herbu nim się coś głupiego napisze miła pani.
- 4 1
-
2012-09-25 19:13
Nie żadne tam dorsze czy śledzie, tylko ryby zbrojne znajdują się na herbie Gdyni.
- 0 1
-
2012-09-25 10:41
to co to jest (1)
barakuda?
- 1 0
-
2012-09-25 10:49
jakie miasto takie piranie...
- 3 8
-
2012-09-25 10:53
żeby Cię mogły zjeść
- 2 0
-
2012-09-25 10:57
W herbie Gdynii są Dorsze akurat. (1)
- 8 2
-
2012-09-25 12:12
Nie wszyscy o tym więdzą...
...skoro ryby znają tylko z opowiadań. ;-)
- 3 0
-
2012-09-25 11:20
To nie są śledzie
tylko młode REKINY!!!
Finansjery, biznesu, szybkości i hardości,...- 17 0
-
2012-09-25 20:48
W herbie
Gdyni sa DORSZE-ZAPAMIETAJ RAZ NA ZAWSZE!!!
- 1 0
-
2012-09-25 10:37
Zajmują sie takim rzeczami bez znaczenia, by odciągnąć PR-em uwagę od problemów miasta. (3)
A dziennikarze im pomagają.
- 14 18
-
2012-09-25 10:47
Problemy miasta!? (1)
Postkomuchy i przyuczeni ich niewolnicy chcą by władza im rozwiązywała jakieś problemy! A do czego was powołano do życia. Nauczcie się samodzielności, tylko nie takiej, jak Amber Gold, oczywiście.
- 3 3
-
2012-09-25 11:00
Nie łapiesz.
Nie idzie o problemy ludzi, a o problem miasta. Do nich zaliczamy np. problemy z infrastrukturą, bo co mam sobie sam drogę wybudować?
- 3 3
-
2012-09-25 12:53
No to popatrz sobie na deficyt i zadłużenie Gdańska i Gdyni.
Miłego oglądania cyferek.
- 1 0
-
2012-09-25 10:43
Gdyńskie śledzie (7)
Tak, Gdynia to przede wszystkim miasto śledzi (potęga byłego Dalmoru). Proponuję ustanowić rekord światowy w ilości dań ze śledzi, a następnie powołać do życia światowy (europejski) festiwal śledziowy, łącznie z degustacją tych dań.
- 28 5
-
2012-09-25 10:48
dlaczego nie (5)
symbolem Lizbony są sardynki, symbolem Gdyni śledź, wstydu nie ma, można na tej rybce budować wizerunek...
- 16 1
-
2012-09-25 11:37
nareszcie zaczynacie to akceptować (4)
śledziki
- 3 6
-
2012-09-25 12:13
A Wy dalej:
pustaki we łbach zamiast mózgu.
- 7 2
-
2012-09-25 17:26
(2)
Wczoraj byłam w Gdańsku, pełno Niemców na ulicach, czują się jak u siebie :) Gdańsk nie był, nie jest i nie będzie polskim miastem, a betony w dalszym ciągu nie mogą się z tym pogodzić :)
Co więcej.... Śródmieście Gdańska w 90% rozstało rozwalone podczas II Wojny Światowej, odbuowane w latach 50... I gdzie te zabytki, co? To już kamienice w Gdyni są starsze.... Gdańsk pluje sobie w brodę, bo UNESCO ma głeboko w poważaniu ich historię i całe to "dziedzictwo".... Jakby mieli porządnego prezydenta, to by Gdańsk był perełką wśród polskich miast, a tak jest starym, zapuszczonym, zaniedbanym, niezorganizowanym miastem, które wciąż musi się odwoływać do historii, by nadrobić braki w teraźniejszości.
Gdańska tradycyjna potrawa? Budyń o smaku betonu z sosem zazdrości i zawiści ;)- 6 3
-
2012-09-25 18:10
co nadal nie zmienia faktu że Gdańsk jest największym miastem w województwie
a Gdynia to rybacka osada
- 1 6
-
2012-09-25 23:20
popieram w całej rozciągłości
bardzo trafne spostrzeżenie i nie można było tego lepiej sformułować.To cała prawda ,którą coraz więcej ludzi zaczyna rozumieć.Może w końcu zaczęli by Gdynię traktować po partnersku a nie róbmy coś razem byle było w Gdańsku.Ale szkoda słów jak chcą to niech się taplają w tym swoim budyniowym bagienku.
- 3 0
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2012-09-25 10:47
Śledź w Śledźiowie.... (1)
to dopiero dobre...:)
- 18 19
-
2012-09-25 11:16
ja pierdziu, to ci historia co?
- 7 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.