stat

Stocznia Cesarska: wizja architektów z Włoch

21 marca 2018, 21:00
Ewa Budnik
Na wizualizacji po lewej wizja Studio 018 z Włoch. Po prawej wizja MVRDV z Holandii. Widoczne są różnice w podejściu do ukształtowania zabudowy oraz w pomysłach na zagospodarowanie przestrzeni publicznych. Żadna z tych koncepcji nie będzie realizowana, są to projekty, które brały udział w konkursie. wizualizacje Studio 018/MVRDV


Nec temere, nec timide (odważnie, lecz z rozwagą) - tę historyczną dewizę Gdańska wybrała włoska pracownia Studio 018 na tytuł swojej wizji architektonicznej, która zajęła trzecie miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji zagospodarowania Stoczni Cesarskiej na Młodym Mieście zobacz na mapie Gdańska. Projekt Włochów nie będzie jednak realizowany. Szczegóły dotyczące koncepcji zwycięskiej pracowni Henning Larsen z Danii poznamy wkrótce.



Przypomnijmy: część terenów Młodego Miasta, w tym obszar zabytkowej Stoczni Cesarskiej, w pierwszej połowie 2017 roku kupiło dwóch belgijskich deweloperów: Re-vive i Alides. W maju ubiegłego roku ogłoszony został konkurs na nową koncepcję zabudowy tego obszaru. W jego finale znalazły się trzy pracownie. Ze zwycięską Henning Larsen z Holandii podpisano umowę na realizację projektu. Niebawem znane będą jej szczegóły.

Drugie miejsce zajęła międzynarodowa pracownia z siedzibą z Rotterdamie, która nad swoją koncepcją pracowała z gdyńską pracownią Kwadrat. Naszym czytelnikom zaprezentowaliśmy ją wczoraj. Do redakcji Trojmiasto.pl właśnie dotarły materiały od pracowni Studio 018 Paola Vigano z siedzibą w Mediolanie.

Czytaj także: koncepcję zabudowy dla Stoczni Cesarskiej przygotują Duńczycy

Włoscy architekci w opisie swojego projektu dowodzą, że pamięć o historii danego miejsca nie zachowa się, jeśli zabraknie w niej ludzi, którzy będą tam przebywać i żyć. Historia Gdańska i historia starych stoczni może jednak się odrodzić w nowym miejskim i kulturalnym cyklu życia. Wzdłuż promenady prowadzącej przez teren Stoczni Cesarskiej, według projektu Studio 018, uwidocznione miało by być bogactwo i różnorodność ludzkich, historycznych i środowiskowych opowieści, które znajdują się na postoczniowych terenach.

Twórcy projektu zdefiniowali pojęcia, które mają zobrazować, w jakim kierunku podąża ich myślenie o przyszłości Stoczni Cesarskiej i Młodego Miasta:


  1. miejska tkanka miałaby zostać wypełniona elementami stoczniowego dziedzictwa;

  2. zieleń miałaby wypełnić tą przestrzeń; szczególnie silnie miałaby ona zaistnieć w przestrzeniach publicznych, wręcz miałaby dawać wspólną postawę, z której wyrastałyby budynki;

  3. całość miałaby nabrać spójnego miejskiego wyrazu, który swoimi detalami nawiązywałby do klimatu tego terenu.


Biorąc pod uwagę powyższe główne cele architekci uznali teren Stoczni Cesarskiej za współczesne tworzywo, które może nabrać nowych kształtów w drodze zrównoważonej, spójnej i - według autorów - wykonalnej transformacji.

Projekt powstał we współpracy ze SWECO Belgium&SWECO Consulting sp. z o.o. Poland + ORIGIN architecture & engineering.

Przy porównaniu koncepcji MVRDV oraz Studio 018 widoczne są różnice w podejściu do wykorzystania przestrzeni pod zabudowę oraz pomysłach na ciekawe zagospodarowanie przestrzeni publicznych. Jednak jury doceniło projekt pracowni Henning Larsen m.in. za bardzo szczegółową analizę, także istotnych szczegółów i pomysły na stworzenie żywego i różnorodnego środowiska miejskiego.

Uważasz, że po zagospodarowaniu terenu Młodego Miasta mieszańcy Trójmiasta będą je chętnie odwiedzali?
60%

tak, powstanie kolejne atrakcyjne miejsce w Trójmieście

16%

nie od razu, potrzeba czasu, żeby to miejsce przyciągnęło ludzi

7%

nie, bo inwestycje będą się tam ciągnąć latami

17%

nie, nie sądzę, aby powstało tam coś faktycznie interesującego

łącznie głosów: 468