- 1 30 lat od tragedii autobusowej w Kokoszkach (82 opinie)
- 2 Weszły do sklepu i ukradły towar za 1650 zł (63 opinie)
- 3 To była fabryka "kryształu" na płn. Polskę (130 opinii)
- 4 Mieszkańcy Bojana naprawili drogę w Gdyni (119 opinii)
- 5 Remont przed budową Drogi Zielonej (161 opinii)
- 6 Był las i błoto, dziś jest 6 mln pasażerów (285 opinii)
Tłusty Czwartek. Święto pączków, łasuchów i... cukierników
Żeby pączek był idealny, trzeba się trochę napracować.
Cukiernicy pracowali całą noc, by na dzisiejszy ranek dostarczyć do cukierni górę pączków, faworków i innych słodkości. Nic dziwnego: niektóre cukiernie w Trójmieście potrafią tego dnia sprzedać nawet kilkanaście tysięcy pączków. W zeszłym roku w Tłusty Czwartek Polacy zjedli ponad 100 mln pączków. Czy w tym roku padnie rekord?
Forum. Co myślą nasi czytelnicy
Gdzie w Trójmieście można kupić najlepsze pączki?
Jak szybko przygotować samemu faworki?
W Polsce tradycja smażenia pączków i faworków na Tłusty Czwartek przyjęła się dopiero w XVI w. Od tego czasu nie wyobrażamy sobie tego dnia bez tych smażonych pyszności.
Co roku cukiernicy przygotowują po kilka, a nawet kilkanaście tysięcy pączków z przeróżnym nadzieniem, które w Tłusty Czwartek sprzedają się jak na pniu.
Praca w cukierniach rozpoczęła się w środę. - Zaczyna się od wyrabiania ciasta, które, po uformowaniu w zgrabne, idealnie gładkie kulki, trafia do garownika i czeka w nim na wyrośnięcie - mówi Marek Depka, właściciel cukierni "Pączuś" w Gdyni. - A potem przez cały dzień na bieżąco je smażymy i wyrabiamy. To na pewno jeden z najbardziej pracowitych dni w roku.
Czy można ulżyć cukiernikom i przygotować pączki samemu? Można, to nie takie trudne.
- Zrobienie kilku pączków nie jest pracochłonne. Jest też tylko jeden przepis, którego cukiernicy z grubsza się trzymają. Wystarczy litr mleka o temperaturze ok. 50 stopni, 10 całych jajek, 40 dag masła, 40 dag cukru, cukier waniliowy, esencja - najlepiej pomarańczowa. Z tego wyjdzie ok. 50 pączków - mówi Michał Kowalik, cukiernik z Gdyni.
Ciasto to jednak połowa sukcesu. Druga to nadzienie. I, wbrew pozorom, nie jest tak, że - jak mówi w telewizyjnej reklamie cukiernik Andrzej Blikle - te bez nadzienia różanego są beznadziejne.
- W ofercie mamy ok. 15 rodzajów pączków, m.in. z czekoladą, marcepanem, budyniem z czekoladą, wiśnią z czekoladą, same wiśniowe, z truskawką i wiele innych kombinacji. Zauważyliśmy jednak powrót do tradycyjnych pączków z różaną marmoladą, które znów cieszą się sporym wzięciem - mówi właściciel.
Po czym można poznać, że pączek jest taki, jaki być powinien? - Dużo zależy od oleju, na jakim jest smażony. Jeśli czujemy w cukierni zapach starego oleju - nie kupujmy ich - przestrzega pan Michał.
Jeden pączek waży ok. 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. W zeszłym roku Polacy zjedli ich w Tłusty Czwartek ok. 100 mln, czyli ok. trzech na głowę. Żeby spalić każdego z nich, trzeba biegać przez co najmniej pół godziny albo spacerować przez godzinę.
Wydarzenia
Opinie (211) ponad 10 zablokowanych
-
2011-03-03 22:03
Zjadłem 2 pączki z Płończaka
i zaraz zgaga wypali mi przełyk - jak widać nazwa cukierni adekwatna, przełyk płonie. :P Nie dość, że kosmicznie drogo, to jeszcze tandeta...
- 0 0
-
2011-03-03 23:05
Tłuściec inny niż wszystkie:):):)
Już nie pamiętam kiedy w Tłusty Czwartek jadłam świeże pączki...Przeważnie odnosiłam je z powrotem do cukierni np."Królewiczanki" a nadąsana sprzedawczyni mówiła,że i tak za chwilę je sprzeda (obrzydliwe).A dzisiaj po prostu trafiłam.Na Hali w Gdyni cukiernia naprzeciwko stoisk z owocami.Obok tradycyjnych smaków pojawiły się nawet z jagodami.Kupiłam dziesięć różanych za 1,70. Po południu usiadłam z rodziną przy stole w salonie.Słońce,zapach kawy i te wymarzone, świeżutkie pączki chociaż raz w roku!!!:)Ten dzień jest zawsze taki weselszy:)
- 0 0
-
2011-03-03 23:05
paczuszki
Witam,
czy ktos wie co sie stalo z paczkarnia kolo dawnego Domu Towarowego we Wrzeszczu, zmarl wlasciciel czy gdzies sie przeniesli ?- 0 0
-
2011-03-03 23:12
8 zjadłem
- 2 0
-
2011-03-03 23:24
Co tam kalarie
A ja zjadłam cztery i poleżałam z godzinkę. Może w końcu przytyję.
- 1 0
-
2011-03-03 23:35
dość tych kościółkowych nakazów i świąt
znowu kolejne świętowanie z okazji pączka, kolejne związane z kościółkowym cyklem. mam w pupsku jedzenie pączków tego dnia, zjem sobie wtedy gdy mnie najdzie ochota, ale nie tego dnia! i mam w pupsku nadchodzący post. nikt mi nie zabroni karnawału.
- 1 2
-
2011-03-04 10:50
A ja wczoraj kupiłam półsurowe pączki z lukrem w Pączkarni na 10 lutego w Gdyni
Brrr. Ciagnęły się jak guma do żucia. Panie uwzględniły reklamację całej ilości 20szt. i zwróciły mi pieniążki. Trafiłam na feralną partię z lukrem. Nielukrowane (też 20 szt.)były OK i wszystkim smakowały.
- 0 0
-
2011-03-04 11:17
Przepis bez mąki i drożdżiy???
Fajny ten przepis podał pan cukiernik, ale brakuje w nim mąki i drożdży - moga się chyba nie udać...
- 0 0
-
2016-02-04 15:38
paczki od Andrzeja Szydłowskiego
tłusty czwartek zepsuł mi paczek kupiony u Andrzeja Szydłowskiego za 2,70 co uważam za pączek nie mała kwota, czegoś tak okropnego dawno nie jadłam, fuj
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.