- 1 Nadal szukają nurka przy Westerplatte (69 opinii)
- 2 Za rok pojedziemy Obw. Metropolitalną (203 opinie)
- 3 "Lex deweloper" pomoże na Przymorzu? (65 opinii)
- 4 Kandydaci z KO do Europarlamentu (236 opinii)
- 5 Martwe dziki z Karwin miały ASF (308 opinii)
- 6 Nowy menadżer Śródmieścia poszukiwany (117 opinii)
1. zupa (do wyboru: postny barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub zupa z głogu)
2. szczupak na szaro (w słodkim rodzynkowym sosie)
3. szczupak na żółto (z sosem szafranowym)
4. szczupak lub sandacz na zimno
5. karp lub leszcz sadzone (gotowane w sosie winnym)
6. okonie z kartoflami
7. szczupak w łusce (gotowany w jarzynach, podawany z chrzanem tartym)
8. jaźgarze z imbirem (zapiekane z dodatkiem oliwy, piwa i imbiru)
9. sago legumina (z sokiem malinowym)
10. kapusta czerwona z rybnymi kotletami
11. pieczyste z jesiotra z sałatą rozmaitą
12. ciasta rozmaite
Z biegiem lat - liczba wigilijnych dań zmniejszała się. I tak na początku XX wieku książki kucharskie proponowały, by na świątecznym stole pojawiło się ich tylko 7. Maria Ochrowicz-Monatowa, autorka "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" zaproponowała dwa zestawy wigilijnej wieczerzy: wykwintnej oraz skromniejszej.
Wigilia wykwintna:
1. zupa rybna pureé lub barszcz z uszkami
2. paszteciki z ryb we francuskim cieście
3. lin duszony w czerwonej kapuście
4. sandacz w śmietanie
5. łosoś z rusztu
6. mak tarty z łamańcami
7. galareta ananasowa
Wigilia skromniejsza:
1. barszcz z uszkami lub zupa rybna
2. szczupak w galarecie
3. karp na szaro
4. lin smażony z chrzanem
5. kompot ze śliwek suszonych
6. budyń migdałowy
7. kutia
Jak widać, dania te w porównania z tymi sprzed dwu wieków były uboższe. Ilustrują jednak ciągłość tradycji kulinarnych kultywowanych i dziś. Mało kto przecież wyobraża sobie dziś wigilijną wieczerzę bez barszczu z uszkami czy zupy grzybowej. Na stole nie powinno zabraknąć też śledzia w oliwie czy śmietanie (lub w majonezie), ryby w galarecie oraz ryby po grecku. W większości polskich domów króluje karp (najczęściej przyrządzany po polsku w szarym sosie), a także kapusta z grzybami. Na stole nie powinno zabraknąć też potrawy sporządzonej na bazie maku. Mogą to być: kluski z makiem, mak z bakaliami, makowe łamańce czy makowy budyń z sosem z wina. Tuż po wieczerzy niejednemu łasuchowi na twarzy powinien zagościć uśmiech. Na stole pojawi się w końcu coś słodkiego: makowiec oraz piernik.
Smacznego!
(wykorzystano informacje zawarte we "Współczesnej kuchni polskiej" autorstwa Henryka Dębskiego)
Opinie (71)
-
2002-12-24 00:47
Nudno Panie w te swieta czlowiek tylko chodzi i je i popiarduje po kątach.......
- 0 0
-
2002-12-24 01:03
Pycha.
Pojjem sobie tradycyjnie i pobycze się. Spokojnych swiąt życzy Tasior.
- 0 0
-
2002-12-24 06:58
dobrze ze nie zylem 170 lat temu
bo bym na Wigilie prawie nic nie zjadl :P
- 0 0
-
2002-12-24 07:38
nie lubisz szczupaka? ;)
- 0 0
-
2002-12-24 07:40
ech nic o pierogach z kapustą i grzybami, kluskach z makiem, wigilijnym bigosie...
dobrze że wspomnieli o mojej ulubionej zupie grzybowej :)- 0 0
-
2002-12-24 08:03
heh....
nie ma to jak pierożki z grzybkami.....tort makowy....i góra prezentów pod choinką....ta większa część dla mnie :)))
Wszystkiego Naj Naj Naj.....- 0 0
-
2002-12-24 08:20
Przemaski:)
a co dostaniesz ? Moze czolg albo samochodziki ?
- 0 0
-
2002-12-24 08:27
Zastawiony stół i kupa prezentów,
To nie są wazne sprawy.
Cała rodzina siedząca przy wigilijnym stole:DZIADKOWIE , RODZICE, DZIECI, WNUKI- wszyscy zdrowi,a będący w odpowiednim wieku posiadający pracę , to na te czasy dla mnie wyznacznik szczęścia.- 0 0
-
2002-12-24 08:33
LUDKI DROGIE,
"...jest taki dzień, bardzo ciepły, choć grudniowy
dzień, zwykły dzień, w którym gasną wszelkie spory..."
choć trudno, gdy pomyśleć o tych od biopaliw, dranie, łobuzy, gnoje, naciągacze, ja nie chcęęęęęęęę...
wszystkim uczestnikom tego portalu, a wodzirejowi Galluxowi szczególnie, wesołych, pogodnych, zdrowych Świąt. Odpoczywajcie w gronie najbliższych, nie przeżerać się - bo niezdrowo. No i góry prezentów !!!- 0 0
-
2002-12-24 09:11
dziękuję bajo:)
nie wypada równiez nie złożyć zyczeń:)
i tak po kolei
REDAKCJI
ales sodzie
mamie
marcie
alex
aśkowi
byłej gdańszczance z przymorza
IZIE
ciaptakowi (bo na obczyźnie)
i wszystkim tym których nie wymieniłem ale pamiĘtam:))
..........a zwłaszcza Dareckowi Krzy$kowi rzeźnikowi MH1 IIIOK.......
jedzcie pijcie palcie używajcie ile macie zdrowia i kasy
jak mówi znajoma (dobra) co mnie nie zabije to mnie wzmocni
a jeżeli macie coŚ do kogoŚ bliskiego nie czekajcie Wigilii ale idźcie zaraz!!
jak mówił apostoł Paweł : niech słońce nie zachodzi przed waszym gniewem:)
Amen:)- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.