Tu powstawały pierwsze powojenne gdańskie pączki

27 lutego 2014 (artykuł sprzed 7 lat)
Marzena Klimowicz-Sikorska

Pierwsze powojenne pączki powstały we Wrzeszczu. Dziś receptura jest nieco udoskonalona.


W Trójmieście działają piekarnie z tradycjami, które zatrudniają nawet kilkudziesięciu piekarzy i cukierników. Pellowski, Szydłowski, Kaliszczak - te nazwiska znają wszyscy. Przed tłustym czwartkiem odwiedziliśmy jednak cukiernię, która jest malutka, choć jej tradycje sięgają kwietnia 1945 r.



Pączki robione przez gospodynie z Rokitnicy.
Historia cukierni "Paradowski" przy ul. Wajdeloty 11 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu sięga ostatnich miesięcy II wojny światowej, kiedy to Stefan Paradowski, ojciec Andrzeja Paradowskiego, obecnego właściciela cukierni, założył w tym miejscu piekarnię.

Zobacz jak powstają pączki

- Był to pierwszy taki zakład w Gdańsku w tamtych czasach. Co więcej, do dziś funkcjonujemy pod tym samym adresem - mówi Andrzej Paradowski. - Pomysł na to, by zająć się produkcją ciastek przyszedł z czasem, bo najpierw trzeba było zaspokoić podstawowe potrzeby mieszkańców - dodaje.

Przez tyle lat udawało mu się opierać konkurencji, jaką stanowią supermarkety.

- Pączek kupowany hipermarkecie z prawdziwym pączkiem ma niewiele wspólnego. Jest robiony w piecu, a nie smażony na tłuszczu, do tego ma w sobie mnóstwo konserwantów i jajka z proszku. My stawiamy na jakość i świeżość - zaznacza. - Wszyscy kiedyś robiliśmy te same pączki, na tej samej recepturze. Tyle że jedni dodawali więcej spirytusu, inni żółtek. Potem przez lata każdy sam udoskonalał swoją recepturę. Sukces naszych pączków opiera się głównie na żelaznej technologii z jednej strony, a z drugiej - nie żałujemy składników, głównie żółtek i dodatków, które wzbogacają smak i powodują, że pączek jest aromatyczny.

Zobacz także: cukiernie i piekarnie w Trójmieście

Mimo że od lat jego wyroby cieszą się uznaniem nie tylko mieszkańców Wrzeszcza, w ten tłusty czwartek nie zrobi 10 tys. pączków, jak zwykle, ale o połowę mniej.

- Jesteśmy od kilku miesięcy na placu budowy, w środę, dzień przed tłustym czwartkiem koparka zaczęła rozbijanie chodnika. Nie wiem, czy nawet stali klienci będą w stanie do nas dotrzeć. Skutki remontu, skądinąd bardzo potrzebnego, odczuwam bardzo boleśnie - przyznaje.

Przeczytaj też o remontach na Dolnym Wrzeszczu.
Gdzie kupujesz pączki w tłusty czwartek?
27%

od lat w tej samej cukierni

12%

w osiedlowym sklepie

6%

w supermarkecie

33%

w różnych miejscach, nie widzę wielkiej różnicy w ofercie

12%

nie kupuję, bo nie jadam pączków

10%

nie kupuję, bo sam(a) robię

zakończona

łącznie głosów: 858