Tajemnica wojennych pochówków na cmentarzu Srebrzysko w...
Co stało się po wojnie z grobami niemieckich żołnierzy, którzy zginęli w 1939 roku w walkach z Wojskiem...
Znaleziono 91 artykułów
Co stało się po wojnie z grobami niemieckich żołnierzy, którzy zginęli w 1939 roku w walkach z Wojskiem...
W czwartek, 10 kwietnia, mija 15 lat od katastrofy samolotu prezydenckiego pod Smoleńskiem. Zginęło w niej...
Nie żyje Andrzej Marchel. Pogrzeb odbędzie się w środę, 12 lutego o godzinie 13:30 na Cmentarzu...
Lechia Gdańsk ma najgorszą defensywę w PKO BP Ekstraklasie w sezonie 2024/25. W niedzielę, 3 listopada o...
W okresie Wszystkich Świętych na trójmiejskich cmentarzach dochodzi do nasilenia kradzieży zniczy i kwiatów...
Bez nagrobków, krzyży, wieńców i pamiątkowych tablic, za to w biodegradowalnych urnach, na specjalnie...
- Mamy jeszcze troszeczkę problemów, jeśli chodzi o zdrowie, ale jesteśmy do tego przyzwyczajeni -...
Lechia Gdańsk jest trzecim klubem piłkarskim w Polsce, który może poszczycić się Mapą Pamięci. Dariusz...
Gdzie wyrzucać zużyte znicze? Odpowiedź na to pytanie nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać....
Przed nami długi weekend i święto Wszystkich Świętych. Z uwagi na zwiększony ruch drogowy lepiej w tych...
Gdańsk przygotowuje się do rozbudowy cmentarza Srebrzysko, a właściwie urządzenia w bliskim sąsiedztwie...
Zmarli, nie wiadomo, kim są, dostali więc opis "NN" - osób nieznanych z nazwiska. W Gdańsku w ostatnich...
Ewangelicki cmentarz na Ujeścisku od ponad roku zarasta i ponownie zaczyna popadać w zapomnienie....
- Wizyta na cmentarzu 1 listopada wymaga ode mnie sporo cierpliwości. Dlatego bywam szybko rano i uciekam...
W uroczystość Wszystkich Świętych w szczególny sposób chcemy okazać pamięć i oddać szacunek tym, którzy...
Pamięć o zmarłych i troska o ich groby stanowią ważny element naszej kultury i tradycji. Jednym z...
Na działkach, gdzie mają powstawać nowe budynki, często najpierw przeprowadzane są badania archeologiczne....
Dzień Wszystkich Świętych 2023 wypada w środę, 1 listopada. Zanim odwiedzimy bliskich na cmentarzu, warto...
Po artykułach, w których opisywałem przeoczone pozostałości cmentarzy z Wielkiej Alei (Zaginione nagrobki...
Po artykułach, w których opisywałem przeoczone pozostałości cmentarzy z Wielkiej Alei (Zaginione nagrobki...