Kłótnie na ulicach trwają od ponad 90 lat
Okazuje się, że już w latach 30. XX wieku kierowcy samochodów, motocykliści i rowerzyści sprawiali sobie...
Znaleziono 23 artykuły
Okazuje się, że już w latach 30. XX wieku kierowcy samochodów, motocykliści i rowerzyści sprawiali sobie...
Chód z Listonoszem, który odbył się już po raz dziesiąty oraz Bieg im. Obrońców Poczty Polskiej,...
Podczas dzisiejszej podróży w przeszłość cofamy się do listopada roku 1936. Tym razem przeczytamy m.in. o...
Podczas dzisiejszej podróży w przeszłość cofamy się do sierpnia roku 1936. Tym razem przeczytamy m.in. o...
Trudno zliczyć wszystkie filmy, w których Gdańsk odegrał znaczącą rolę lub posłużył za tło dla...
Lubię swoje spektakle, gdziekolwiek je robię. I zawsze robię je przede wszystkim dla siebie. Oczywiście,...
Wstrząsające zeznania świadków, płomienne mowy końcowe oskarżycieli i obrońców, wreszcie lakoniczne...
W sobotnie przedpołudnie w Sądzie Okręgowym przy ul. Nowe Ogrody 30/34 w Gdańsku obędzie się niezwykła...
Zofia i Bolesław Polkowski to zasłużeni dla Gdyni harcerze, zaangażowani w ruch oporu podczas II wojny...
Adolf Butenandt, niemiecki biochemik pracujący na Politechnice Gdańskiej w latach 1933-1936, został...
Spokojne, niemal sielskie miejsce gdzieś na meksykańskiej prowincji skrywa mroczne sekrety z przeszłości....
Podobnie jak w poprzednim roku Centrum Kultury w Gdyni przejmuje Scenę Letnią w Orłowie po Teatrze...
Podczas przygotowań do obchodów 70-lecia Sądu Okręgowego w Gdańsku dokonano nadzwyczaj interesującego...
Opisując działania wojenne na Pomorzu Gdańskim w końcowej fazie II wojny światowej trzeba podkreślić że dla...
"AmbaSSada" Juliusza Machulskiego to komedia zabawna, nieźle zagrana, w której reżyser zgrabnie żongluje...
Czy czas odkrył na elewacji budynku na rogu ulic Wajdeloty i Białej we Wrzeszczu hitlerowski napis...
Koniec świata wisi w powietrzu. Jednak ja straciłem w niego wiarę, gdy zobaczyłem spektakl inaugurujący...
W momencie wybuchu II wojny światowej polska flota posiadała pięć okrętów podwodnych. ORP "Sęp" był wśród...
Na pierwsze w naszym kraju obchody Święta Morza, zorganizowane 31 lipca 1932 roku, przyjechało do Gdyni...
W Gdańsku powstanie muzeum II wojny światowej - zapowiedział premier podczas obchodów 63. rocznicy...