Jak świętować koniec niemieckiego Gdańska w 1945 roku?
Powracające co roku dyskusje o to, co dokładnie stało się w Gdańsku w marcu 1945 r., a także, jak należy to...
Znaleziono 116 artykułów
Powracające co roku dyskusje o to, co dokładnie stało się w Gdańsku w marcu 1945 r., a także, jak należy to...
Obecnie plaża w Babich Dołach to miejsce na miły spacer lub wypoczynek i kąpiel. Znacznie mniej zatłoczone...
Cztery miliony złotych, o milion więcej niż przed rokiem, zostało przeznaczonych przez Gdynię w 2025 roku...
- Dorastanie przy Arce było w pierwszym etapie mojego życia sposobem na życie. Zaimponowało mi to, że nie...
Karnawał trwa w najlepsze, dlatego w Trójmieście nie brakuje imprez z tego tytułu. W tym tygodniu będą...
Latem 1933, w tym samym roku, w którym został otwarty Dworzec Morski w Gdyni, utworzono linię przewozową...
Liczył około 800 lat, był potężny, rozłożysty, rósł w ciągu ul. Portowej w Gdyni i był jednym z symboli...
Rozpoczynamy drugi tydzień sierpnia. Trójmiasto nie zwalnia tempa i nadal oferuje mnóstwo imprez i...
To już pewne: Wojciech Szczurek, który był prezydentem Gdyni od 26 lat, przegrywa wybory i nie wchodzi...
- Chciałbym zagrać jeszcze jeden sezon. Wychodzę z założenia, że dopóki jestem zdrowy, nie przychodzę na...
Gdy nadchodzi listopad roku 1938, jesień nad Bałtykiem nadal się nie zmienia, wciąż jest "długo i wyjątkowo...
Historię obrony Westerplatte zna każdy Polak, ale nie wszyscy wiedzą, co działo się na półwyspie po zajęciu...
Coraz większa kłótnia w Arce Gdynia. Na początku miesiąca informowaliśmy, że Michał Kołakowski stwierdził:...
Nie tylko mieszkańcy Pomorza domagają się w imię interesów Polski, by "Gdynia i Centralny Okręg Przemysłowy...
Koszykarki VBW Arki Gdynia jako pierwsza drużyna w Energa Basket Lidze Kobiet osiągnęły półmetek sezonu...
Wprawdzie najważniejsze wydarzenie nad polskim morzem we wrześniu roku 1937 to "koronacja statuy Królowej...
Lato coraz bliżej, a to pora, gdy chętnie nadrabiamy nasze czytelnicze zaległości. Co warto przeczytać?...
Czerwiec w Trójmieście zapowiada się bardzo literacko. W Sopotece, Bibliotece Manhattan, a także w innych...
Na Ukrainę trafi z Gdańska karetka ratunkowa z wyposażeniem oraz bus ze sprzętem medycznym. Akcję...
Cztery autobusy - dwa gdyńskie i dwa gdańskie - wyjadą z zajezdni PKM Gdynia w sobotę rano do Lwowa, by...