Witamina D3 dla zdrowia i urody. Co nam daje?

24 września 2020, 10:00
Joanna Puchala

Wzmacnia serce, kości, działa antydepresyjnie i ma właściwości antynowotworowe, ale wpływa też na naszą przemianę materii - o tym, że witamina D3 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, słyszymy co chwilę. Czy jest nam ona faktycznie niezbędna i dlaczego właśnie w okresie jesienno-zimowym nie powinniśmy zapominać o suplementacji?



- Witamina D3 ma działanie plejotropowe, to znaczy, że wspomaga wiele funkcji w organizmie, a jej niedobór związany jest z osłabieniem odporności, zaburzeniami gospodarki mineralnej kości i zębów, osłabieniem siły mięśniowej, jak również z pogorszeniem samopoczucia i funkcji poznawczych, w tym koncentracji i zapamiętywania - mówi dietetyk Monika Bożek.
O plejotropowym działaniu tej witaminy świadczy obecność jej receptorów na wielu narządach i tkankach. Nasza skóra syntezuje witaminę D3 pod wpływem słońca, dlatego w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nie mamy do czynienia z wystarczającą ilością promieni słonecznych, powinniśmy ją suplementować.

- Witamina D3 pełni niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, m.in. stanowi niezbędny czynnik dla prawidłowej mineralizacji i rozwoju tkanki kostnej. Potwierdzono jej pozytywne działanie na wzrost masy i siły mięśniowej czy lepszą odporność na infekcje. Długotrwały deficyt witaminy D3 może predysponować do rozwoju chorób o charakterze autoimmunologicznym, depresji czy wielu schorzeń sercowo-naczyniowych, cukrzycy, gdyż witamina D3 oddziałuje na komórki wytwarzające insulinę oraz zwiększa wrażliwość komórek na ten hormon - mówi dr n. med. Katarzyna Kocbuch, pełnomocnik rektora ds. studentów z Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Prawidłowe stężenie witaminy D3 w organizmie pozytywnie wpływa na nastrój, może także zmniejszać ryzyko nowotworów, chorób serca, cukrzycy i stwardnienia rozsianego.

- Panowie z niedoborem witaminy D mogą również doświadczyć zwiększenia poziomu testosteronu po suplementacji - dodaje Monika Bożek.

Dietetycy w Trójmieście


Witamina D3 a otyłość



Coraz częściej mówi się, że prawidłowe stężenie D3 wpływa na funkcjonowanie przemiany materii i jest niezmiernie ważne, kiedy się odchudzamy.

- W ostatnich latach tematem badań jest także związek witaminy D3 z otyłością. Liczne publikacje wskazują na występowanie obniżonego stężenia witaminy D3 w surowicy krwi u osób otyłych, co jest związane z obniżoną syntezą skórną tej witaminy, jej nadmierną akumulacją w komórkach tłuszczowych, w których to wpływa na ich metabolizm poprzez hamowanie procesów lipolizy oraz stymulację procesów lipogenezy, czyli tworzenia tkanki tłuszczowej. Pod uwagę brana jest także możliwość, że to właśnie niedobór omawianej witaminy jest przyczyną otyłości, a nie tylko jej następstwem. Przemawia za tym fakt, że przy obniżonym stężeniu witaminy D3 wzrasta wydzielanie PTH przez przytarczyce, czyli hormonu odpowiadającego między innymi za indukcję przyrostu masy ciała. Ponadto wykazano, że witamina D3 wpływa pozytywnie na ekspresję genu kodującego leptynę, czyli hormonu sytości wytwarzanego przez komórki tłuszczowe - zauważa dr n. med. Katarzyna Kocbuch.
W takiej sytuacji niedobór witaminy D3 może skłaniać do zwiększonego apetytu i nadwyżki kalorycznej.

- Z najnowszych randomizowanych badań prowadzonych na osobach z nadwagą lub otyłych, u których stwierdzono obniżone stężenie witaminy D3 we krwi, wynika, że suplementacja witaminy D3 znacząco wspomaga proces utraty wagi przy zastosowaniu diety niskokalorycznej względem osób, które były poddane tej samej diecie, ale bez suplementacji witaminy D3. Dlatego planując pozbycie się nadmiaru kilogramów, warto zadbać o zapewnienie organizmowi prawidłowej dawki witaminy D3, która pozytywnie wpływa również na ogólne funkcjonowanie organizmu człowieka. Jesień to doskonały moment na wykonanie badania krwi, sprawdzającego jej poziom - przekonuje dr n. med. Katarzyna Kocbuch.

Gdzie kupić zdrową żywność w Trójmieście?


Występowanie i dawkowanie witaminy D3



Oprócz produkcji skórnej czy obecności receptorów tej witaminy w różnych narządach czy tkankach występuje ona także w żywności.

Witamina D3 występuje również naturalnie w rybach i jajach. Jest też dodawana do produktów mlecznych. Jednak w zdecydowanej większości przypadków są to ilości niewystarczające, dlatego zalecana jest jej suplementacja w okresie jesienno-zimowym - mówi Monika Bożek.

Dawki witaminy D3, które można suplementować, zwyczajowo mieszczą się w zakresie 1000-2000 IU, czyli jednostek międzynarodowych na dobę, o ile nasz lekarz nie zaleci inaczej.

- Jeżeli mamy możliwość, wybierajmy lek zamiast suplementu diety. W aptekach znajdziemy kilka preparatów dostępnych bez recepty - podkreśla Monika Bożek.
Czy suplementujesz witaminę D3?
46%

tak, przez cały rok

31%

tak, ale tylko w sezonie jesienno-zimowym

13%

od czasu do czasu, kiedy o tym pamiętam

4%

nie, zupełnie o tym zapominam

6%

nie, nie wiedziałe(a)m, że jest to potrzebne

zakończona

łącznie głosów: 716