- 1 Troje kandydatów na rektora GUMed (6 opinii)
- 2 Oddział za ponad 5 mln zł, ale nie może wykonywać złożonych zabiegów (11 opinii)
- 3 Liliana przez 5 lat była przykuta do łóżka bez diagnozy (34 opinie)
- 4 5 prostych ćwiczeń na bolącą szyję i kark (1 opinia)
- 5 Gdyński szpital przez 4 dni nie wykonywał diagnostyki obrazowej (108 opinii)
- 6 Te zabiegi musi wykonać każda 30- i 40-latka (49 opinii)
Co powinniśmy wiedzieć o mące migdałowej?
Mąka migdałowa powstaje ze zmielenia migdałów. Chociaż nie powinna być używana jako podstawowy element diety, a raczej jej dodatek, to warto zapoznać się z właściwościami tego produktu. Jej zastosowanie doceniają przede wszystkim osoby z celiakią, na diecie paleo czy wegetariańskiej.
- Mąka migdałowa - właściwości
- Mąka migdałowa - do czego?
- Mąka migdałowa - zastosowanie
- Przepis Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, specjalisty dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia
Mąka migdałowa - właściwości
Wśród właściwości mąki migdałowej znajdują się: obniżenie ciśnienia krwi, działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe, obniżanie poziomu glukozy we krwi po posiłku czy obniżanie poziomu cholesterolu ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych.
- Mąka migdałowa jest bogatym źródłem: E, PP, B1, B2, cynku i magnezu. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dzięki zawartości witaminy E poprawia kondycję skóry. W szczególności polecana jest osobom chorującym na celiakię, czyli uczulonym na gluten, ponieważ mąka migdałowa nie zawiera glutenu - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych, surowych migdałów. Charakteryzuje się słodkim smakiem i bogatym aromatem.
- Jest doskonałym źródłem zdrowych węglowodanów i tłuszczy. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu jest niezwykle pożywna i sycąca. Wysoka zawartość białka powoduje, że szybciej się najadamy i zaspokajamy swój głód. Poza tym jest źródłem makroelementów: fosforu, wapnia, magnezu, potasu, mikroelementów: żelaza, miedzi cynku, manganu oraz witamin: E, C, B1, B2, B3, B6 - mówi dietetyk Monika Turniak z Mój Dietetyk.
Mąka migdałowa - do czego?
Popularność zastosowania tej mąki nie ogranicza się do diety bezglutenowej. Bardzo chętnie korzystają z niej także osoby na diecie wegetariańskiej czy paleo. W 100 g mąki znajduje się aż 600 kcal, dlatego warto zwracać uwagę na ilość spożywanego produktu, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Pomimo tego, że jest dość kaloryczna, uznaje się ją za jeden z najzdrowszych produktów mącznych. Co ważne, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
- Jej zaletą jest także niski indeks glikemiczny. Jest dobra dla diabetyków. Nie podnosi ona bowiem tak gwałtownie poziomu cukru we krwi, jak ma to miejsce w przypadku mąki pszennej. Obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych. Ich właściwy poziom w organizmie chroni serce oraz zapobiega udarom mózgu. Mąka migdałowa wykazuje też działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki - dodaje Monika Turniak.
Mąka migdałowa - zastosowanie
Mąkę migdałową można stosować jako dodatek do deserów takich jak ciasta, torty czy naleśniki na słodko, ale i do dań na słono. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciasta chlebowego, ciasta do pizzy, wytrawnych naleśników czy panierki do potraw mięsnych.
Jednym z ciekawych pomysłów na wykorzystanie mąki migdałowej są naleśniki migdałowe na napoju ryżowym z pastą twarogowo-ananasową.
Przepis Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, specjalisty dietetyki medycznej z Poradni Dietetycznej Dietoterapia
Składniki:
150ml napój ryżowy
20g jajko
40g mąka migdałowa
50g ser twarogowy półtłusty
100g ananas świeży
10g oliwa z oliwek
Wykonanie:
Napój zmiksować z mąką i jajkiem, a następnie naleśniki smażyć na patelni; ser zmiksować z ananasem i oliwą; naleśniki zwinąć z farszem.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (33) 2 zablokowane
-
2019-02-14 08:18
Super gdyby nie ta chemia w migdalach i co drugim cudownie zdrowym produkcie (4)
Co je całkowicie dyskwalifikuje w diecie.
- 9 12
-
2019-02-14 11:28
Tak samo głupie komentarze dyskwalifikują rozmowę
- 6 1
-
2019-02-14 17:05
(1)
Chemia, czy co?
Jakie dodatki masz w nieprzetworzonych migdałach, które można kupić praktycznie w każdym lepszym sklepie?- 2 1
-
2019-02-14 20:17
A migdały to co? Cudownie zjawiają się na ziemi
w sylwestrową noc? Hodowane są na plantacjach, podlegającym cudownej zasadzie - maksymalizacji zysku.
- 3 1
-
2019-02-14 19:46
Chemia jest wszędzie
A ludzie wierzą reklamom i różnym hasłom
- 1 0
-
2019-02-14 08:18
Ciekawy artykuł... (4)
wiedziałam niejednokrotnie taką mąkę w sklepach, ale przyznaje, że odstraszała mnie jej cena.
- 9 5
-
2019-02-14 08:35
(2)
Zmiel w młynku do kawy migdały i masz dużo niższą cenę niż na półce
- 7 1
-
2019-02-14 17:08
Chyba nie znasz ceny migdałów....
- 4 1
-
2019-02-15 08:42
Wychodzi dokładnie tak samo :D
- 1 0
-
2019-02-15 08:42
W przepisie jest tylko 40 g tej mąki ;)
- 1 0
-
2019-02-14 08:36
fajny przpepis (4)
Fajny przepis. Może ktoś podpowiedzieć jak odmierzyć 20g jajka??
- 14 4
-
2019-02-14 08:40
Trzeba rozbić jaja i zmiksować, a potem stawiasz puste naczynie na wadze, tarujesz i wlewasz odpowiednią ilość.
- 6 0
-
2019-02-14 12:39
1/2 sztuki ;)
- 0 0
-
2019-02-14 14:49
20g jajka
Może na opakowaniu podają
- 1 0
-
2019-02-14 14:57
Kupić wagę kuchenną ;)
- 2 0
-
2019-02-14 08:39
(1)
Raz do roku, na Boże Narodzenie, mielę migdały, żeby z nich zrobić marcepan. Nie nazwałabym tych mielonych migdałów mąką. Używanie tego do czego innego, niż właśnie marcepan, czy inne desery migdałowe, robione właśnie na święta, uważam za niepotrzebne marnowanie pieniędzy. Koszt jest niewspółmierny do ewentualnych zysków.
- 10 6
-
2019-02-14 12:44
Może to powiedzieć tylko ktoś, kto nie jadł macarons
- 1 3
-
2019-02-14 11:25
wole migdały całe niz sproszkowane:)
- 14 2
-
2019-02-14 12:12
Kto tak przypalił te naleśniki na zdjęciu?
- 3 4
-
2019-02-14 12:16
"Tłuszczy"? (2)
Czyli, w ślad za wypowiedzią, mąka jest źródłem zdrowej: hołoty, zgrai, motłochu, gawiedzi, pospólstwa.
Naprawdę odechciewa się czytać opinii "ekspertów", którzy nie mają pojęcia o czym prawią.- 7 6
-
2019-02-14 15:02
A co ma piernik do wiatraka... (1)
Ortografia i dietetyka nie są zagadnieniami pokrewnymi.
Problem z jednym nie musi oznaczać braku ekspertyzy w drugim.
Bynajmniej nie jest tak, że jak ktoś walnie orta, bądź literówkę, to bredzi.
Jak już się przyj*bałeś, to rób to konstruktywnie.- 1 2
-
2019-02-17 17:57
dietę dostosowuje sie do potrzeb klienta i do jego problemów zdrowotnych, a jeśli dietetyk nie odróżnia celiakii od alergii to zdecydowanie ekspertem w swojej dziedzinie nie jest...
- 0 0
-
2019-02-14 14:13
Czy w ogóle istnieje coś takiego jak zdrowe jedzenie? (2)
Fajnie by było, gdyby to zdrowe jedzenie było trochę tańsze, a nie kosztowało kilkukrotnie więcej niż pasztety z podeszwy i inny tego typu syf.
- 3 2
-
2019-02-14 14:59
Syf jest zawsze tańszy od produktów z wyższej półki (1)
Tak już ten świat jest poukładany.
Mechanizm jest taki, że po to tnie się koszta, żeby produkt był tańszy, co skutkuje tanim produktem gorszej jakości. Tak powstaje syf.- 3 2
-
2019-02-14 19:05
Syf jest wszędzie. To, że coś jest drogie nie znaczy, że jest lepsze. Bywa i odwrotnie. Ludzie łapią się na zapewnienia.
- 1 0
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2019-02-14 21:46
Wystarczy kupic z ekologicznych upraw. Cena wieksza ale zdrowie wazniejsze. Robie rowniez make z pestek dyni i orzechow. Wszystko smakuje o niebo lepiej:)
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.