• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sezonowe warzywa i owoce w diecie. Jak je wykorzystać?

Joanna Puchala
26 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Owoce i warzywa sezonowe nie tylko urozmaicają dietę w zakresie walorów smakowych, ale i dostarczają wiele wartości odżywczych. Owoce i warzywa sezonowe nie tylko urozmaicają dietę w zakresie walorów smakowych, ale i dostarczają wiele wartości odżywczych.

Lato i jesień to idealny moment na urozmaicanie codziennej diety. Świeże, sezonowe owoce i warzywa nie tylko wzbogacają nasze menu o nowe smaki, ale też dostarczają niezbędnych wartości odżywczych. Regulowanie poziomu cukru i cholesterolu, wspieranie odporności czy trawienia to jedne z ważniejszych zalet produktów sezonowych.



Sezonowe warzywa i owoce - dlaczego warto jeść?



Czy urozmaicasz dietę sezonowymi warzywami i owocami?

Podstawą naszej diety latem i jesienią powinny być sezonowe owoce i warzywa, ze względu na niską kaloryczność, zawartość błonnika i cenne składniki odżywcze.

- Taka dieta musi spełniać podstawowy warunek, jakim jest to, że będzie ona idealna dla nas, czyli możliwa do stosowania, prosta, zapewniająca wszystkie składniki odżywcze oraz odpowiednia do naszych możliwości ekonomicznych i umiejętności kulinarnych. Rozszerzanie menu o sezonowe warzywa i owoce umożliwia dostarczenie większej ilości wartościowych składników, które mogą nie występować w monotonnym menu opartym tylko o produkty na stałe dostępne w sklepach - mówi Aleksandra Spychalska, dietetyk z poradni dietetycznej JJL.
Owoce i warzywa spożywane w okresie, kiedy naturalnie rosną, przechodzą dość krótką drogę od momentu zerwania aż do spożycia. Dzięki temu nie tracą wartości odżywczych, a ich zjedzenie dostarcza więcej składników mineralnych i witamin.

- Dobrze odżywiony będzie mniej skłonny do sięgania po niezdrowe przekąski czy słodycze. Produkty sezonowe są też zwyczajnie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Wystarczy przyjrzeć się pomidorom, które kupujemy zimą, a tym, które powoli pojawiają się na straganach - mówi Anna Szymborska, dietetyk, wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
W przeciwieństwie do produktów importowanych nie muszą być pryskane pestycydami, żeby przetrwać podróż. Chociaż o całkowite wyeliminowanie chemii trudno, to kupując owoce i warzywa ze sprawdzonych źródeł, np. lokalnych straganów, możemy znacznie ograniczyć obecność chemii. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się też własny, domowy ogródek. Nawet na balkonie możemy się pokusić o posadzenie pomidorów, pietruszki czy innych warzyw.

Znajdź dietetyka w Trójmieście


Wiele z sezonowych warzyw możemy wyhodować samodzielnie. Najlepszym przykładem są pomidory, których małą uprawę możemy prowadzić nawet na balkonie. Wiele z sezonowych warzyw możemy wyhodować samodzielnie. Najlepszym przykładem są pomidory, których małą uprawę możemy prowadzić nawet na balkonie.

Warzywa sezonowe: smak w parze z właściwościami



Sezonowe warzywa regulują poziom cukru we krwi, uwrażliwiają komórki na insulinę, powodują szybsze uczucie sytości, co z kolei pozwala ograniczyć podaż kalorii. Nic dziwnego, że dieta redukcyjna powinna być pełna warzyw. Dzięki zawartości błonnika przyczyniają się również do obniżenia poziomu cholesterolu, wspierają trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Produkty sezonowe nie tylko dostarczają więcej wartości odżywczych, wspierają budowanie odporności na czas jesienno-zimowy, ale dodają potrawom smaku. Owoce sezonowe świetnie sprawdzą się także jako zamienniki słodyczy.

- Składniki zawarte w warzywach i owocach, które wspierają naszą odporność, często występują w roślinach o intensywnej barwie i smaku. Warto więc w tym czasie sięgać po lokalne produkty, kierując się ich kolorem, według zasady: im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej - dodaje Aleksandra Spychalska.
Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią? Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią?

Przy komponowaniu menu warto kierować się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym potraw. Osoby zmagające się z zaburzeniami gospodarki cukrowej, nadwagą lub otyłością powinny pamiętać o łączeniu owoców z wysokim indeksem glikemicznym z białkiem lub tłuszczami.

- Dobrym i bardzo smacznym przykładem takiej kompozycji może być np. sałatka z arbuza, fety, orzechów włoskich podana na rukoli z listkami mięty i skropiona sosem z oliwy, cytryny i odrobiny miodu. Zachęcam tych, którzy mają dostęp do świeżej, młodej cukinii do krojenia jej w plastry na mandolinie i połączenia z podprażonymi pestkami dyni, suszonymi pomidorami i natką pietruszki bądź rukolą lub koperkiem. Warto skropić taką surówkę dobrą oliwą lub olejem z pomidorów z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Świetnie smakuje sama lub z dodatkiem fety - doradza Aleksandra Spychalska.

Ceny owoców i warzyw sezonowych



Korzystanie z sezonowych owoców i warzyw to także przestrzeń do oszczędności. Wszystko dlatego, że takie produkty są znacznie tańsze w sezonie. Możemy przygotować z nich przetwory lub zamrozić i cieszyć się ich smakiem także zimą.

- Mrożonki to cudowne rozwiązanie na zimowe dni, które dostarczy nam zdecydowanie więcej składników odżywczych niż drogie importowane produkty. Smak, zapach i niższe ceny to doskonała okazja do wprowadzenia do swojego codziennego menu dużej ilości świeżych warzyw i owoców. Polacy wciąż jedzą ich zdecydowanie za mało i to jest dobry moment na delikatną zmianę nawyków - ocenia Anna Szymborska.
Czytaj także: Okiem dietetyka: najzdrowsze kuchnie świata

Sałatka z cukinii według przepisu Anny Szymborskiej Sałatka z cukinii według przepisu Anny Szymborskiej

Przepisy z sezonowymi warzywami i owocami według dietetyk Anny Szymborskiej



Aromatyczna sałatka z cukinii

300 g cukinii
100 g fety
garść słonecznika
4 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
2-3 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
sól, pieprz

Umytą cukinię "kroimy" na cieniutkie pasy (ja to robię obieraczką do warzyw), wrzucamy do miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek i odrobinę soli. Mieszamy delikatnie. Miskę przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około pół godziny.
Po tym czasie delikatnie przekładamy cukinię na talerz, lekko ją odsączając z marynaty. Kruszymy na to fetę, posypujemy słonecznikiem i posiekaną bazylią. Doprawiamy pieprzem.

Zapiekanka z warzyw sezonowych

200 g fety
2 duże pomidory malinowe
1 czerwona papryka
1 cukinia
oliwa z oliwek
odrobina sera żółtego
pieprz i oregano

Pomidory i cukinię kroimy na plastry, paprykę na grube paski. Dno naczynia żaroodpornego oblewamy oliwą, układamy warstwami cukinię, pomidory, paprykę, całą fetę pokrojoną w plastry i polewamy oliwą, sypiemy pieprz i oregano (tego nie żałujemy). Na to kładziemy kolejną warstwę: cukinia, pomidor, papryka, oliwa, pieprz, oregano. Na wierzch posypujemy tartym serem żółtym i pieczemy w 190 stopniach, góra - dół, około 25-30 minut.

Dżem z cukinii

2 kg obranej i wydrążonej cukinii
2 galaretki cytrynowe (lub inne owocowe)
esencja cytrynowa (opcjonalnie)

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i gotujemy w garnku pod przykryciem do miękkości. Ściągamy przykrywkę, jeszcze chwilę gotujemy, żeby woda odparowała. Dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików do samego rantu, zakręcamy (nakrętki muszą być wyparzone i suche) i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (21)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

III Konferencja. Autyzm. Od diagnozy do samodzielności

konferencja

Światowy Dzień Zdrowia

wykład

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane