Dieta na wiosnę. Jak oczyścić organizm?

4 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 1 roku)
Joanna Puchala

Przemęczenie i senność może być oznaką, że organizm potrzebuje zastrzyku witamin i składników mineralnych. Wiosna jest najlepszym czasem na zadbanie o siebie i odpowiednie zbilansowanie diety. Przyroda budzi się do życia, przez co dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie większy. Jadłospis wzbogacony o świeże warzywa i owoce pozwoli wrócić nam do formy.



- Prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce, nie wymaga stosowania dodatkowego oczyszczania organizmu. Jednak w wielu sytuacjach konieczne jest zwiększenie spożycia pokarmów i napojów bogatych w antyoksydanty chroniące powłokę wątroby oraz ściany komórkowe całego organizmu przed uszkodzeniami ze strony wolnych rodników, oraz flawonoidy, pozwalające na szybszą regenerację miąższu wątroby oraz jej zewnętrznych powłok - mówi dietetyk kliniczny Wiktoria Kłos z poradni dietetycznej Sports-Med. - Łatwa dostępność wysoko przetworzonego pożywienia, używki, takie jak papierosy czy alkohol oraz coraz częstsze stosowanie lekarstw, szczególnie tych bez recepty, może prowadzić do wystąpienia chorób przewodu pokarmowego, w tym zapalenia śluzówki oraz do nagromadzenia toksyn w organizmie.
Wiosna jest okresem, gdy chcemy o siebie zadbać. Większą uwagę przykładamy do tego, co znajduje się na naszym talerzu i bardziej angażujemy się w kwestie związane z żywieniem.

- Dodatkową motywacją są odczuwalne skutki przesilenia wiosennego. Często na wiosnę odczuwamy apatię - niechęć do podejmowania aktywności, utratę chęci działania, mamy obniżony nastrój i spowolniony napęd życiowy. Potrzebujemy odżywić i odbudować organizm. Zbyt intensywny reżim treningowy i żywieniowy mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Trzeba pomyśleć o tym jak odżywić nasz organizm i zwyczajnie zadbać o niego. Na wiosnę towarzyszy nam suchość skóry, dokuczliwe zajady, osłabione paznokcie i charakterystyczne dla tej pory roku wypadanie włosów - mówi Agata Szczerkowska-Malinowska, psycholog, dietetyk z Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia Jem Zdrowo w Sopocie.
Wśród roślin, które wiosną można zastosować w kuchni jest m.in. botwinka, bób, cebula dymka, kalafior, kalarepa, por, pokrzywa, rzodkiewka, rabarbar, sałata, szczypiorek, szczaw, szpinak czy szparagi.

- W sezonowej kuchni wiosennej musimy pamiętać, że wiele składników trzeba zjeść od razu po zakupieniu, ponieważ szybko więdną. Najlepiej jeśli takie zakupy zrobimy na bazarze, ponieważ takie produkty z supermarketu są często niższej jakości - dodaje Wiktoria Kłos.
- Nowalijki uprawiane są w szklarniach, posiadają nieco niższą zawartość witaminy C. Odczuwamy też nieco inny, uboższy smak ze względu na to, że sposób uprawy w warunkach szklarniowych przyczynia się do wytwarzania odrobinę mniejszej ilości cukrów. Niestety nowalijki nawożone są dużą ilością sztucznych nawozów ze związkami azotu. Nadmiar azotu może przyczyniać się do rozwoju nowotworów - dodaje Agata Szczerkowska-Malinowska.

Kiełki



Na wiosnę możemy też wysiewać rzeżuchę oraz hodować kiełki lucerny, rzodkiewki. Kiełki są źródłem witamin z grupy B, witaminy E, C, A oraz zawierają magnez, potas, cynk i wapń. Moc kiełków tkwi także w wysokiej zawartości białka i zdrowych tłuszczów, które są znacznie wyższe niż w przypadku rozwiniętych warzyw. Oprócz tego zawierają mnóstwo enzymów, przez co są lekkostrawnym źródłem składników odżywczych.

- Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik albo kiełkownica. Na plony nie trzeba długo czekać. Wystarczy dosłownie kilka dni. Kiełki poprawiają smak wielu potraw. Możemy posypywać nimi kanapki, sałatki i wszystkie inne dania. Wystarczy kupić w sklepie nasiona. Zwykle dostępne są lucerna, rzeżucha i brokuły, w postaci małych nasionek, ale można też kiełkować fasolę mung, żeby mieć bardziej treściwe kiełki - dodaje Wiktoria Kłos.
Wskazówki dotyczące kiełkowania nasion według dietetyk Wiktorii Kłos:

- zakup nasiona na kiełki - najlepiej eko,
- suche kiełki ułóż na poszczególnych poziomach kiełkownicy oprócz najniższego (tam zbiera się nadmiar wody),
- nie mocz kiełków zbyt obficie, bo spleśnieją,
- nie wystawiaj ich na ostre słońce, bo będą gorzkie,
- nie siej kiełków zbyt ciasno.


Wiosenne warzywa



Rzodkiewka zawiera przeciwnowotworowe związki siarki. To dobre źródło witaminy C oraz niezbędnych dla zachowania urody minerałów takich jak siarka czy krzem, dzięki którym cera wygląda zdrowo a paznokcie są mocniejsze. Rzodkiewka sprzyja też zdrowiu i prawidłowemu funkcjonowaniu tarczycy.

- Działa żółciopędnie i może przyczyniać się do nasilenia objawów bólowych u osób z problemami związanymi z pęcherzykiem żółciowym. Jest ona także bogatym źródłem kwasu foliowego i zawiera niewiele kalorii, może być przydatna na wiosnę jako niskokaloryczna przekąska. Składniki w niej zawarte zapobiegają wypadaniu włosów i poprawiają stan i wygląd skóry - wymienia Agata Szczerkowska-Malinowska.
Sałata zawiera luteinę, która chroni plamkę żółtą przed zwyrodnieniem.

- Zawiera też spore ilości kwasu foliowego - jest zatem zalecana dla osób planujących potomstwo. Pomidory zawierają dużo witaminy C oraz beta-karotenu. Zawierają w sobie potas, przez co mają wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Zawierają też likopen o działaniu antynowotworowym. Działają moczopędnie, przyczyniają się do usuwania nadmiaru wody z organizmu. Cebula dymka zawiera dużo witamin z grupy B, PP, witaminę A, E i C. Zawiera też kwas foliowy. Szczypiorek zawiera sporo jodu oraz kwercetynę, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Posiada też właściwości bakteriobójcze. Chyba najmniej bogaty w wartości odżywcze jest ogórek. Zawiera odrobinę jodu i witaminy A. Przyczynia się do usuwania nadmiaru wody z organizmu - wymienia Agata Szczerkowska-Malinowska.

Natka pietruszki



Natka pietruszki zawiera ogromne ilości witaminy C, beta-karoten i witaminy z grupy E, które świetnie wpływają na wzrok i cerę.

- Jedna łyżka stołowa posiekanej natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto jej spożywanie wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego, zapobiega infekcjom układu moczowego i jest naturalnym lekiem na bóle menstruacyjne lub niestrawność (działa rozkurczowo). Natka pietruszki jest też bogatym źródłem witaminy A, beta-karotenu, witamin z grupy B i K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, żelaza i błonnika - mówi Wiktoria Kłos.

Sok z brzozy



Sok z brzozy jest bogaty w wiele cennych dla zdrowia składników, dlatego przy wielu dolegliwościach wskazane jest jego picie.

- Zawiera między innymi potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, wapń, aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę C, sole mineralne, garbniki, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy. Wzmacnia odporność, ma właściwości oczyszczające wątrobę i wspomagające jej właściwe funkcjonowanie, poprawia stan włosów i skóry - wyjaśnia Wiktoria Kreft.

Koktajle



Ciekawą opcją podczas wiosennego wzmacniania organizmu jest spożywanie naturalnych koktajli. Są lekkim posiłkiem, który jest łatwy w przyrządzeniu. Nie wymaga podgrzewania, dlatego możemy wypić go w podróży, na uczelni czy w przerwie od pracy.

Przepisy na wiosenne koktajle według dietetyk Wiktorii Kłos:

Zielony koktajl

Składniki:
1/2 szt. awokado,
garść świeżego szpinaku,
garść roszponki,
1 jabłko (bez gniazda nasiennego),
plasterek świeżego imbiru,
sok z połowy limonki.
Całość rozdrobnić blenderem na gładką masę.

Wczasy pod gruszą

Składniki:
1 gruszka (bez gniazda nasiennego),
1 pomarańcza,
1/2 szklanki truskawek (w sezonie świeże poza sezonem mrożone),
garść szpinaku świeżego,
1/2 szklanki wody,
Łyżeczka oleju lnianego.
Całość rozdrobnić blenderem na gładką masę.

Koktajl ananasowy z jarmużem

Składniki:
ok. 100 g jarmużu,
2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę,
1 szklanka wody mineralnej,
Sok z 1/2 cytryny,
Łyżeczka oleju lnianego.
Całość rozdrobnić blenderem na gładką masę.


Wiosenna dieta sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę



- Wiosenna dieta musi często uporać się z jeszcze jednym problemem - większość z nas ma po zimie kilka niechcianych kilogramów, dlatego warto ograniczyć w diecie ilość węglowodanów: pieczywa, kasz, ryżu, makaronu, tłuszczu. Skupić się na chudych rybach takich jak dorsz, morszczuk, mintaj, chudych mięsach - kurczaku, indyku, wołowinie. Warto zwiększyć w diecie udział warzyw i ograniczyć ilość owoców. Aby poprawić stan skóry, włosów i paznokci pamiętajmy o tłuszczach roślinnych zawartych w oleju rzepakowym słonecznikowym, lnianym, dyniowych, z awokado, oliwie z oliwek, a także orzechach i pestkach słonecznika, dyni, natomiast pamiętajmy o umiarkowanych ilościach, niosą one ze sobą sporą dawkę kalorii - wyjaśnia Agata Szczerkowska-Malinowska.
Czy zmieniasz swój sposób żywienia na wiosnę?
37%

nie, cały rok odżywiam się zdrowo

8%

nie, nie zwracam uwagi na to, co jem

9%

trudno powiedzieć

37%

tak, jest większa dostępność świeżych warzyw i owoców, więc chętnie z tego korzystam

9%

tak, bo zawsze na wiosnę postanawiam się odchudzać

zakończona

łącznie głosów: 305