• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Eliminujemy gluten. Realna potrzeba czy "taka moda"?

Malwina Talaśka
24 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Gluten, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Gluten, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy.

Jest w pieczywie, słodyczach, mięsie, a także w piwie i produktach mlecznych. Gluten, bo o nim mowa, a właściwe jego szkodliwość na ludzki organizm, niewątpliwie jest jednym z najgłośniejszych tematów ostatnich miesięcy. Coraz więcej osób eliminuje go ze swojej diety, chociaż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, choruje zaledwie około 1 proc. Polaków.




Planujesz przejść na dietę bezglutenową?

Czy gluten naprawdę nam szkodzi? Czy powinniśmy całkowicie wykluczyć go z diety? A może ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Potrzeba wprowadzenia ścisłej diety bezglutenowej jest coraz bardziej popularna. Niektórzy uważają wręcz, że to "taka moda" na jedzenie bezglutenowe i nie są przekonani do jej faktycznej skuteczności.

Nietolerancja glutenu - kiedy do lekarza?



- Kiedyś nie mówiło się o problemach z nietolerancją glutenu, jednak wynika to m.in. z tego, że przede wszystkim kilkadziesiąt lat temu nie było takiego postępu medycyny. Nawet jeśli nasi dziadkowie mogli mieć problemy z glutenem, to lekarze niekoniecznie potrafili nazwać ten problem i zweryfikować jego przyczyny - uważa dietetyk Aleksandra Rodziewicz.
Jak przekonuje, najnowsze badania dowodzą również, że we współczesnej pszenicy jest wyższa zawartość glutenu niż dawniej. Co ciekawe podobne badania dowodzą, że gluten może mieć również pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Gluten zawarty jest w pieczywie. Gluten zawarty jest w pieczywie.
Jak się okazuje obniża on poziom trójglicerydów, a także pozytywnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową. Z tej przyczyny, o ile nie zaobserwujemy objawów jego nietolerancji ani innych podstaw stwierdzających u nas zaburzenia związane z glutenem, nie musimy koniecznie eliminować go z codziennego jadłospisu.

- Ważne, abyśmy sami, bez konsultacji z lekarzem bądź dietetykiem, nie przechodzili na dietę bezglutenową. Konieczne jest wykonanie badań, aby zyskać pewność, że jest to niezbędne. Trzeba pamiętać, że dieta bezglutenowa powinna być odpowiednio zbilansowana - tak, aby dostarczała wszystkich niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika - mówiła dietetyk.

Gluten - co to?



Gluten jest mieszaniną białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Możemy znaleźć go w pieczywie, mięsie mielonym, wędlinach, a także m.in. w herbatnikach, ciastkach, biszkoptach, paluszkach, w panierkach do mięs i ryb, mleku, jogurtach, serkach topionych, śmietanie, słodyczach, herbacie, kawie i w wielu innych produktach. Pełna lista znajduje się tutaj.

Jednak należy pamiętać, że gluten powstaje w środowisku wodnym. Czyli sama mąka pszenna nie zawiera glutenu, o ile do gry nie wchodzi woda, np. podczas robienia ciasta. Gluten może być czynnikiem powodującym różnego stopnia zaburzenia jak: celiakię, alergię bądź nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.

Gluten znajdziemy m.in. w pieczywie. Gluten znajdziemy m.in. w pieczywie.

Czym jest celiakia?



Osoby, których organizm nie toleruje glutenu cierpią na celiakię. Chorobę immunologiczną o podłożu genetycznym. Celiakia jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową człowieka.

Do niedawna celiakię postrzegano jako rzadkie schorzenie małych dzieci, z którego wyrasta się po kilku latach diety, jednak nic bardziej mylnego. Wciąż spotyka się osoby "wyleczone" z celiakii w dzieciństwie, które w dorosłym życiu zapadają na poważne schorzenia spowodowane nieprzestrzeganiem diety bezglutenowej. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku.

W Polsce na tę chorobę cierpi około 1 procent Polaków i liczba zachorowań stale rośnie. Najskuteczniejszą metodą diagnostyczną jest biopsja jelita cienkiego. Z badań wynika, że aż u 80 - 90% osób chorych - choroba ta pozostaje niezdiagnozowana.

Celiakia - objawy



Objawy choroby występują w różnym stopniu nasilenia, dlatego wyróżnia się trzy typy celiakii: pełnoobjawowa, skąpoobjawowa i ukryta. Do najczęstszych objawów należą: wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle stawów, anemia, nietolerancja laktozy, uporczywe afty oraz zmiany skórne. W przypadku kobiet może powodować poronienia. Celiakia może również wywoływać objawy na podłożu psychicznym jak depresja, wahania nastrojów, migrenę bądź zmęczenie. Nieleczona choroba może prowadzić m. in. do osteoporozy, anemii, a nawet w najgorszym wypadku do nowotworu układu pokarmowego.

Żeby uniknąć glutenu, możemy stosować zamienniki np. kasze. Żeby uniknąć glutenu, możemy stosować zamienniki np. kasze.

Nietolerancja glutenu - chwyt marketingowy?



Niewątpliwie osoby chore na alergie pokarmowe muszą zachować szczególną ostrożność podczas robienia zakupów czy jedzenia poza domem. Jednak nie dajmy się ponieść modzie i najnowszym trendom.

Jeśli nie zaobserwowaliśmy u siebie podobnych objawów, nie powinniśmy mieć powodów do zmartwień. Problemy z tolerancją glutenu są bezwzględnie wykorzystywane przez osoby odpowiedzialne za marketing. Na sklepowych półkach znajdujemy coraz więcej produktów z informacją o zmniejszonej zawartości glutenu, które są jednocześnie znacznie droższe, a niekoniecznie dla nas wskazane.

Opinie (106) 1 zablokowana

  • Świat opętany (6)

    antyglutenową zarazą..

    • 86 9

    • Nie opętany

      A zniewolony

      • 6 4

    • (1)

      Jakbyś miał niekończącą się biegunkę po wypiciu piwa, zjedzeniu bułki czy makaronu to też byś przeszedł/przeszła na bezgluten. Buziaczki.

      • 15 8

      • gluten sruten...

        • 7 7

    • Niejedzenie glutenu promuje się jako sposób na schudnięcie.

      Ot i cała tajemnica. Wiadomo, że chleb tuczy, więc pewnie jest niezdrowy i to prawda, że gluten to samo złoooo dla człowieka. I machina się napędza. A potulne baranki idą do sklepu po bezglutenowe pieczywo myśląc, że skoro nie ma glutenu to nie tuczy i mogę go zjeść ile chcę i nie przytyję!

      Ja sama mam nietolerancję, potwierdzoną badaniami i bardzo silną alergię na żyto i pszenicę w każdej postaci, więc siłą rzeczy musiałam bardzo ograniczyć produkty mączne. Zastępuję owsem, orkiszem w niewielkich ilościach, gryką i jakoś żyję. Nie robię z tego jednak filozofii życiowej i nie wciskam innym jaki to gluten jest be.

      • 10 1

    • Bezglutenowa moda, to sposób na promocję kukurydzy (chyba też soi) GMO. Nic nie bierze się z niczego.

      • 8 2

    • 1 na 100 osób w Polsce ma celiakię i z reguły o tym nie wie

      bo zdiagnozowany jest znikomy procent osób z celiakią.
      Objawy celiakii: bóle i wzdęcia brzucha, biegunki tłuszczowe lub wodniste, utrata masy ciała, chudnięcie lub otyłość, zaburzenia rozwoju u dzieci, niski wzrost, depresja, anemia, niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza, podwyższony poziom cholesterolu, afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej (bardzo charakterystyczne), niedorozwój szkliwa zębowego, ciągłe zmęczenie, zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, ataksja, padaczka), uporczywe bóle głowy, wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe, problemy ze skórą (sugerujące chorobę Dühringa skórną postać celiakii), nawykowe poronienia, problemy z płodnością, choroby autoimmunologiczne.

      • 1 0

  • Celiakia to nie jest żaden kaprys (7)

    • 30 20

    • brzmi trochę jak felatio :)

      • 9 10

    • celiakia nie (3)

      ale tworzenie mody na tę chorobę już tak.

      Liczba chorych nie zwiększyła się nagle. Miło że rynek odpowiada na potrzeby i chorzy nie muszą się dwoić i troić żeby kupić produkty pod ich dietę.

      • 43 3

      • Zwiększyła się liczba rozpoznań tej choroby (2)

        Podobnie jak ze świadomością chorób odkleszczowych

        • 6 12

        • Kaprysem nie jest choroba

          Tylko bezsensowne kupowanie produktów bezglutenowych przez osoby, które nie mają problemów z tolerancją glutenu.

          • 30 2

        • Rozpoznawalność celiakii się zwiększyła, ale nie tak dramatycznie jak narasta moda na dietę bezglutenową i wmawianie ludziom nietolerancji wszystkiego. Na tym biznes kręcą głównie wszelkiej maści niby dietetycy i celebrytki typu Lewandowska z pierożkami z mąki kasztanowej.

          • 20 4

    • Mój g*wniarz ma gluten w nosie (1)

      • 8 1

      • niska odporność

        • 0 0

  • Dobry gluten nie jest zły

    • 46 5

  • tzw. umysłowa alergia na gluten

    najnowszy trend

    • 77 14

  • Szkoda że kawa nie zawiera glutenu (3)

    Wtedy biedne hipstery ze Starbaksa miałyby problem :)

    • 87 9

    • dlatego jest taka hipsterska

      z sojowym mlekiem bez laktozy

      • 14 3

    • Chyba ze "zaprawiona" zbozówką i cykoria...

      • 1 1

    • jeżeli chodzą do Starbucksa to nie są hipsterami :)

      • 1 1

  • (2)

    > Czyli sama mąka pszenna nie zawiera glutenu, o ile do gry nie wchodzi woda, np. podczas robienia ciasta.

    WTF???

    • 40 1

    • beka :) (1)

      Okazuje, się że chorzy na celiakię mogą jeść ziarna pszenicy do woli :)))))))))

      • 17 3

      • nie mogą,

        bo śliniąc się na sam ich widok, łączą go z wodą ;)))

        • 22 1

  • U mnie słabo z tolerancją... (4)

    ...ale nie glutenu, tylko błędów językowych. Czy nikt nie czyta artykułów przed publikacją? Kiedyś, dawno temu, ważną rolę w mediach drukowanych pełnił redaktor, który znęcał się nad autorami, a ściślej ich tekstami, tropiąc i wycinając błędy.

    "podczas robienia zakupów oczy jedzenia poza domem..." - no dobrze, tu prosta, choć złośliwa literówka.

    "szkodliwość na ludzki organizm..." - powtórzone dwukrotnie. Bolą oczy, i to nie oczy jedzenia.

    "Potrzeba wprowadzenia ścisłej diety bezglutenowej jest coraz bardziej popularna. Niektórzy uważają wręcz, ze to "taka moda" na jedzenie bezglutenowe i nie są przekonani do jej faktycznej skuteczności". Potrzeba coraz bardziej popularna... drugie zdanie z "wręcz" stojące w opozycji do pierwszego...

    Najgorsze jest to, że takie drobiazgi już prawie nikogo nie obchodzą. Czyli powyższe to głos wołającego na puszczy w walce z wiatrakami :).

    • 88 5

    • To są skróty myślowe :-) (1)

      Jak się ma krótkie synapsy, to wszystko gra.

      • 1 0

      • Miałeś na myśli skróty umysłowe?

        • 1 0

    • Racja!

      Mnie też drażnią błędy.

      • 0 0

    • Współczuję

      Przeje..ana nietolerancja błędów ort wszędzie pełno. Polecam iść do psychiatry może coś ci przepisze na to abyś nie brał tego aż tak do siebie i polecam zapisać się do jakiegoś kółka lingwistycznego i podzielić się swoim problemem znajdziesz w nim oparcie . Specjalnie dla ciebie nie użyłem przecinków.

      • 1 0

  • (4)

    Uwilbiam gluten.
    Robię z niego kotlety

    • 57 1

    • (2)

      Kotlety się teraz robi z kalarepy nie słyszałeś?

      • 12 0

      • Kotlety robi się z wacika i bułki tartej

        • 8 0

      • GlutenMinian dodaje się żeby poprawić smak potraw.

        • 1 0

    • Ja sobie wcieram w klatę i nie muszę chodzić na siłownię, żeby bojowo wyglądać.

      • 11 0

  • Większych bzdur nie czytałam już dawno... (10)

    W zbożach typu pszenica, żyto, jęczmień gluten występuje naturalnie. Do innych wymienionych przez Autorkę produktów producenci żywności dodają gluten w celu poprawienia smaku gluten jest doskonałym nośnikiem smaku) lub konsystencji wyrobu. Lub dostał się do produktu w skutek zanieczyszczenia krzyżowego (czyli w zakładzie są produkowane także wyroby zawierające gluten, jak np. zwykłe płatki owsiane)
    Być może został tu zastosowany skrót myślowy, jednak dla osób, które dopiero są zdiagnozowane, artykuł zostać błędnie zinterpretowany.
    Niestety, przez takie informacje osoby, które naprawdę muszą być na diecie bezglutenowej są traktowane jak hipochondrycy (o czym świadczą chociażby dotychczasowe opinie).
    Poza tym celiakia to nie jest nietolerancja glutenu tylko ciężka genetyczna choroba, zwana inaczej chorobą trzewną. U takiej osoby spożywanie glutenu powoduje zanik m.in. kosmków jelitowych.
    Autorce artykułu proponuję doczytać fachowe, medyczne źródła i przeredagować artykuł. Pomocną może się okazać internetowa strona Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej.

    • 93 7

    • Podpisuje sie pod tym w 100%!! Jak mozna napisać artykuł będąc tak niedoinformowanym i wprowadzać innych w błąd...

      • 19 2

    • Pani wszystko wiedząca... (5)

      Wiedz, że płatki owsiane nie zawierają glutenu. Radzę się doinformować.

      • 3 14

      • Płatki owsiane, drogi Doinformowany (1)

        Najczęściej są produkowane w płatkarniach, w których także płatkowane są ziarna jęczmienia na płatki jęczmienne, pszenicy/orkiszu na płatki z pszenicy/orkiszowe oraz żyta na płatki żytnie. Dlatego też dla osób chorych na celiakię są bardzo niebezpieczne. Nie chcę tu nic nikomu udowadniać, sama jestem chora 30 lat i mam zasady diety bezglutenowej w przebiegu celiakii w małym palcu.

        • 16 1

        • Najczęściej, a nie zawsze

          Nie stosuj skrótów myślowych ;)
          Po drugie moze dojść do zanieczyszczeń, a nie jak to ujęłaś "zawierają gluten"

          • 6 4

      • płatki owsiane są silnie zanieczyszczone glutenem w procesie produkcji

        • 9 2

      • (1)

        Zawierają.
        Najmniej ze wszystkich zbóż ale zawierają. To cecha zboża, do których owies jest zaliczany. A proces produkcyjny to inna para kaloszy...

        • 3 2

        • brawo, gluten jest w owsie :)

          • 1 0

    • Choroba trzewna (1)

      Mnie zdiagnozowano po 45 latach leczenia na wszystko inne ( postac utajona) Mialam juz tak wyniszczony organizm, ze kilka lat zajelo mi odzyskiwanie zdrowia i wciaz je probuje odzyskac. Nikomu nie zycze takiej choroby, nikomu nie zycze tak trudnej diety i braku zrozumienia. Nawet bliska rodzina potrafi do dzis mowic ze to moja fanaberia. Nie walcze juz by to tlumaczyc, przestalam towarzyszyc w rodzinnych glutenowych obiadach . Moja corka tez odziedziczyla po mnie ta chorobe i tez jej nie latwo. W szkole dla zdrowych dzieci proponuja po 4 zestawy obiadowe dziennie do wyboru, dla corki jeden niepewny na caly tydzien. Nie wspomne o wysmiewaniu przez rowiesnikow, pastwieniu nad nia,, podsuwaniu swojego jedzenia pod jej nos by widziala i wąchala czego nie moze. Smutne to wszystko.

      • 20 2

      • Trudna sprawa.

        • 2 0

    • Popieram!!!

      • 2 1

  • (1)

    precz z glutenem laktozą ! tylko rurki bez skarpet !

    • 57 5

    • prawde ci napisze yo

      Planujesz przejść na dietę bezglutenową?
      tak, już nawet wykluczyłem/am gluten ze swojej diety
      18%
      tak, planuję w najbliższej przyszłości, gdyż ciągle dochodzą mnie informacje o negatywnych skutkach glutenu
      7%
      raczej nie zamierzam nic zmieniać
      20%
      nie, jestem zdrowy/a, a ta moda szybko minie
      55%
      ZAKOŃCZONA
      łącznie głosów: 571

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

konsultacje

III Konferencja. Autyzm. Od diagnozy do samodzielności

konferencja

Depresja poporodowa. Rozmowa z psycholożką Martą Zawadzką-Zboś

spotkanie, konsultacje

Najczęściej czytane